Ψήφισμα της Βουλής για τις γερμανικές αποζημιώσεις! Καταψήφισε μόνο η Χρυσή Αυγή και προκάλεσε!


Με ευρύτατη πλειοψηφία (αρνητική η ΧΑ) η Ολομέλεια του Κοινοβουλίου ενέκρινε, μετά από πρόταση του προέδρου του Σώματος Νίκου Βούτση, ψήφισμα με το οποίο η Βουλή «καλεί την ελληνική κυβέρνηση να προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες διπλωματικές και νομικές ενέργειες για τη διεκδίκηση και την πλήρη ικανοποίηση όλων των αξιώσεων του Ελληνικού Κράτους από τον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο». 

Ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει εδώ και καιρό, ίσως και πριν δεκαετίες όταν και υπήρχαν περισσότερες ελπίδες για το θέμα αυτό καθώς ναι μεν τώρα έχει συνταχθεί σχετικό μακροσκελές πόρισμα απαιτώντας πολλά δις ευρώ και βγήκε και το ψήφισμα της Βουλής των Ελλήνων, ωστόσο θεωρείται σχεδόν αδύνατο να αλλάξει στάση η Γερμανία η οποία δεν θέλει να ανοίξει τον ασκό του αιόλου καταβάλλοντας τεράστια χρηματικά ποσά σε ένα σωρό κράτη που βίωσαν το καταστροφικό της πέρασμα πριν πολλές δεκαετίες. Οι Γερμανοί άλλωστε θεωρούν το θέμα ληξάν καθώς πέρασαν αρκετά έτη ενώ μέσω διαφόρων νομικών ενεργειών και παλαιότερων συμφωνιών θεωρούν πως δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα πλέον. Ωστόσο το ψήφισμα που επεδίωξε η Κυβέρνηση (πρώτη φορά που κυβέρνηση προχωρά σε κάτι τέτοιο) για ένα θέμα που είναι μία εθνική θέση την οποία αγκαλιάζουν όλοι οι Έλληνες (εξ ου και δεν υπήρξαν αντιδράσεις εναντίον της) ήταν μία καλή ευκαιρία να δούμε ποιοι αντιπρόσωποι του ελληνικού λαού τάσσονται υπερ και ποιοι κατά. Η Χρυσή Αυγή ήταν το μοναδικό κόμμα που καταψήφισε, αντιδρώντας χυδαία και ζητώντας αποζημιώσεις για τα όσα έπραξαν οι κομμουνιστές κατά τον Εμφύλιο Πόλεμο αγνοώντας πλήρως τα της πρότερης καταστροφικής ναζιστικής Κατοχής. Υπήρξε και μία "ουδέτερη" στάση από το ΚΚΕ που ναι μεν είναι υπερ αλλά μόνο με δική του πρόταση, μία τακτική βέβαια πάγια όσον αφορά διάφορα θέματα κατά καιρούς. Όλοι οι υπόλοιποι βουλευτές υπερψήφισαν. 

Η ψηφοφορία έγινε δια εγέρσεως και καταψήφισε μόνο η Χρυσή Αυγή. Από την πλευρά τους, οι βουλευτές του ΚΚΕ δεν εγέρθησαν, με τον κοινοβουλευτικό τους εκπρόσωπο Θανάση Παφίλη να διευκρινίζει ότι το κόμμα του στηρίζει τη δική του πρόταση που κατέθεσε, σύμφωνα με την οποία «η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να θέσει άμεσα, ευθέως και χωρίς περιστροφές προς το Γερμανικό Κράτος και κάθε αρμόδιο διεθνή οργανισμό τη διεκδίκηση-απαίτηση για το σύνολο των αποζημιώσεων και επανορθώσεων».

Οι εντάσεις

Ένας εκ των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, ζήτησε να τεθεί θέμα αποζημιώσεων και του ΚΚΕ για το αντάρτικο και τον Εμφύλιο. Παράλληλα, υποστήριξε ότι το ΚΚΕ έχει αμύθητη περιουσία που «θα παραδοθεί σε άπορες ελληνικές οικογένειες», ενώ πρόσθεσε με νόημα πρόσθεσε ότι «το Δίστομο δεν επλήγη μόνο από Γερμανούς», αναφερόμενος στους Έλληνες συνεργάτες των ναζί.

Ο προεδρεύων εκείνη την ώρα, βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης αφού άφησε τον Χρυσαυγίτη βουλευτή να ολοκληρώσει, σημείωσε «Λέγονται ανιστόρητα πράγματα. Σκοτώνεστε και ματώνετε κόσμο, Έλληνες και μετανάστες.Αλλά δεν περιμένουμε να ακούσουμε τίποτα άλλο από χρυσαυγίτες δολοφόνους, υπόδικους. Περάστε έξω! Η πόρτα είναι ανοιχτή. Δολοφόνους και υπόδικους μέχρι εδώ! Είστε δολοφόνοι υπόδικοι. Δολοφονική οργάνωση», είπε ο Γιώργος Λαμπρούλης. «Ή θα καθίσετε και θα ακούσετε ή θα περάσετε έξω. Δεν περιμέναμε καλύτερη συμπεριφορά από υπόδικους εγκληματίες. Παρακαλώ», είπε ο Γιώργος Λαμπρούλης καθώς οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής όρθιοι επιτίθεντο φραστικά κατά των βουλευτών των άλλων κομμάτων.» την ώρα που η ΚΟ της Χρυσής Αυγής, είχε αρχίσει την φραστική επίθεση προς το προεδρείο αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα τα οποία επίσης αντέδρασαν για την στάση των Χρυσαυγητών.


Μετά από αρκετή ώρα και όταν ανέβηκε στην έδρα για να προεδρεύσει της συνεδρίασης, ο Νίκος Βούτσης τοποθετήθηκε για το περιστατικό, λέγοντας ότι οι χρυσαυγίτες έχουν χαρακτηριστεί από τον λαό και δικάζονται για όσα έχουν κάνει. «Αυτά είναι άθλια πράγματα. Για το Βίτσι και το Γράμμο τελειώνει κάθε συζήτηση. Αυτοί οι κύριοι χαρακτηρίζονται από αυτά που λένε. Έχουν χαρακτηριστεί και από άλλα μέσα στην κοινωνία και βρίσκονται τώρα ενώπιον της δικαιοσύνης».


Σχόλια