Συλλαλητήριο Αθήνας: τι έγινε και πόσοι ήταν πραγματικά... (updated)


Άλλη μία μεγαλειώδης συγκέντρωση υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας. Στην Αθήνα αυτή τη φορά, στην ιστορική Πλατεία Συντάγματος. Και για άλλη μία φορά υπήρξαν διάφορα ευτράπελα, αναπάντεχες παρουσίες και μία διαμάχη μεταξύ διοργανωτών και Ελληνικής Αστυνομίας σχετικά με το μέγεθος προσέλευσης τους κόσμου σπέρνοντας και την διχόνοια μεταξύ των υπόλοιπων Ελλήνων. Τείνει να γίνει συνήθεια πια...
    Αν και μεγαλειώδης η συγκέντρωση, ας ξεκαθαρίσουμε το εξής: δεν μιλάμε και δα για καμιά εθνική επιτυχία. Φαίνεται η πλειοψηφία θεωρεί το ζήτημα χαμένη υπόθεση ενώ πολλοί μάλλον το θεωρούν Βορειοελλαδίτικο θέμα κυρίως. Η Αττική έχει 4 εκατομμύρια κατοίκους. Και είναι ζήτημα το να πήγαν το πολύ 10% απ αυτούς στην συγκέντρωση. Εάν δε, συνεκτιμήσει και κανείς το γεγονός ότι αρκετοί ήρθαν από την υπόλοιπη Ελλάδα, τότε το ποσοστό των Αθηναίων μειώνεται ακόμα περισσότερο. Και η Κυβέρνηση και το ανέμενε στο περίπου, και επαληθεύτηκε (δυστυχώς).

ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ ΚΑΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ
    Ας αναφερθούμε πρώτα πρώτα στο ποιοι διοργάνωσαν το συλλαλητήριο αυτό στην Αθήνα: Παμμακεδονικές Ενώσεις Η.Π.Α., Aυστραλίας, Καναδά, Ευρώπης, Μακεδονικά Σωματεία Αφρικής (!), Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων, International Hellenic Association, Ελληνοαμερικάνικο Εθνικό Συμβούλιο, Μακεδονικοί Σύλλογοι Αθηνών, Ομογενειακές Οργανώσεις ανά τον κόσμο, Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Θεσσαλονίκης.
    Κεντρικοί ομιλητές αυτήν τη φορά ήταν οι εξής: ο μεγάλος μας Μίκης Θεοδωράκης που ήταν και το κύριο πρόσωπο και συνέτεινε στο να πάει περισσότερος κόσμος, ο συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης (αυτός που αναφέρθηκε λανθασμένα στον μύθο που επικρατεί και λέει πως το Ηνωμένο Βασίλειο εισήλθε στην πρώην ΕΟΚ πρόδρομο της ΕΕ δίχως το όνομα Βρετανία μετά απο βέτο της Γαλλίας λόγω γαλλικής βόρειας επαρχίας με όμοιο όνομα) και ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος. Επίσης ήταν εκεί ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης (αλήθεια υπάρχει δημόσια εκδήλωση στην οποία να μην έχει παραστεί;), εκπρόσωποι Ομοσπονδιών Ποντίων, Βλάχων, Σαρακατσάνων, Θρακιωτών, Κρητών και απογόνοι Μακεδονομάχων, η συντονίστρια Παμμακεδονικών Ενώσεων Νίνα Γκατζούλη. Ο... νέος εθνικός στρατηγός (ο κ. Φραγκούλης) μας αυτή την φορά ήταν απών. Είναι και ακριβά βλέπετε τα διόδια στον νέο δρόμο Αθηνών-Θεσσαλονίκης πλέον και όσο και να πει κανείς, κατανόηση υπάρχει, που να την βγάζεις οικονομικά τώρα με μία σύνταξη πρώην Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ), άλλωστε όπως είχε δηλώσει κάπου το 2010 με 2011 ο τότε εν ενεργεία Αρχηγός ΓΕΣ σκεφτόταν σοβαρά το ενδεχόμενο να φύγει στο εξωτερικό γιατί οικονομικά τραβούσε ζόρια λόγω της κρίσης...λογικό με τέτοιο μισθό πείνας, δεν συμφωνείτε;

   Παρών φυσικά ήταν και οι Εύζωνες οι οποίοι απέσπασαν το μεγαλύτερο χειροκρότημα και ήταν άκρως εντυπωσιακοί κατά την αλλαγή φρουράς όπου και παρέστην πλήθος συντεταγμένων Ευζώνων.

ΠΟΣΟΙ ΗΤΑΝ ΤΕΛΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΥ (το καυτό ερώτημα της ημέρας)

    Το συλλαλητήριο όπως φαίνεται και σε εναέριο βίντεο από το αστυνομικό ελικόπτερο που έχει διάρκεια περίπου πέντε λεπτά είναι εμφανές ότι εκτός από το Σύνταγμα, χιλιάδες Αθηναίοι βρίσκονταν στη Βασ. Σοφίας, την Βασ. Αμαλίας, στη Σταδίου μέχρι την Παλαιά Βουλή, την Πανεπιστημίου και τους γύρω δρόμους.
   Όσον αφορά τον αριθμό, οι απόψεις για άλλη μία φορά διίστανται. Και για άλλη μία φορά οι αριθμοί παρουσιάζουν τεράστια απόκλιση - φως φανάρι πως κάτι δεν πάει καλά. Αρχικά να αναφέρω πως όπως είχε τονιστεί και στα του συλλαλητηρίου της 21ης Γενάρη στο blog αυτό, το να υπάρχει μεγάλη λαϊκή προσέλευση είναι και πατριωτικό και πολύ θετικό καθώς και θα στέλνονταν μήνυμα στην Κυβέρνηση αλλά και θα επισκιάζονταν τίποτα γραφικές φιγούρες, το παπαδαριό και τα ακροδεξιά σχήματα. Στην Θεσσαλονίκη λοιπόν αν και πήγαν σχετικά αρκετοί (300-350.000 άτομα) ωστόσο οι ακροδεξιές φωνές υπερίσχυσαν. Ήταν και λόγος που πολλοί δεν πήγαν γιατί ήξεραν σαν τι θα σταμπαριστούν. Στην Αθήνα όμως όχι, παρόλο που παραδόξως ο αριθμός τους δεν πρέπει να ξεπέρασε και ιδιαίτερα τον...θεσσαλονικιό αριθμό. Η αλήθεια είναι περίμενα με αγωνία να δω τι θα συμβεί στην Αθήνα καθώς μιλάμε για μία πόλη 4 εκατ. κατοίκων, σε κεντρικό σημείο της Ελλάδος (και με άμεση πρόσβαση χάρη στους μεγάλους Οδικούς Άξονες) και την πρωτεύουσα των Ελλήνων. Μια πιο μεγάλη εκδήλωση ψιλοθεωρούνταν δεδομένη. Τελικά όμως ήρθε η διάψευση.

    Η μάχη σχετικά με τον αριθμό διαδηλωτών δόθηκε και πάλι, πατροπαράδοτα πλέον, μεταξύ ΕΛ.ΑΣ. και διοργανωτών. Έχει ξανά επισημανθεί εδώ ότι οι μεν θέλουν ίσως να δώσουμε μικρότερη διάσταση στο θέμα για ευνόητους λόγους αλλά και οι δε να φουσκώνουν τους αριθμούς για τους δικούς τους λόγους. Και ενώ στις 21 Γενάρη η αλήθεια ήταν στην μέση περίπου (με μαθηματικό τρόπο εξηγημένο όπως και σήμερα), αυτή τη φορά η ζυγαριά γέρνει προς την μεριά της αστυνομικής εκτίμησης μάλλον....

    Οι διοργανωτές έκαναν λόγο για 1,5 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ! Άντε 1 εκατομμύριο. Ας ξεκαθαρίσουμε το εξής: είναι μεγάλη αφέλεια το να πιστεύεις κάτι τέτοιο. Και είναι πραγματικό ΜΕΓΑΛΟ ατόπημα από πλευράς διοργανωτές, άντε να τους πάρεις στα σοβαρά. Σε ολόκληρη την τεράστια Αττική, ζουν 4 εκατομμύρια άνθρωποι. Είναι επιστημονικά αδύνατον, σε 4-5 Λεωφόρους, μερικούς παράδρομους και στην Πλατεία Συντάγματος να χωράνε σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Αττικής! Ακόμα και εάν αφαιρούσε κανείς εμπόδια όπως δένδρα, συντριβάνια, οχήματα κτλπ. πάλι δεν χωράνε. Ναι, τα πλάνα απο ψηλά ήταν εντυπωσιακά, υπήρχε πολύς κόσμος στριμωχτά ο ένας δίπλα στον άλλον, αλλά ο αριθμός δεν βγαίνει, και εάν δει κανείς τα πλάνα εκτός πλατείας, δηλαδή και την υπόλοιπη περιοχή βλέπει κανείς πως δεν ήταν τόσοι άνθρωποι.
    Η ΕΛ.ΑΣ. απ την άλλη σε επίσημη ανακοίνωση που προέβη και χάρη στην παρατήρηση του συλλαλητηρίου μέσα από το ελικόπτερο της ανακοίνωσε πως υπήρχαν 140.000 άνθρωποι στις 12.00 ώρα το μεσημέρι περίπου και σε μία συνολική έκταση 50.000 τετραγωνικών μέτρων. Ούτε εκείνη είναι σωστή καθώς μέχρι το απόγευμα ακόμα πήγαινε κόσμος στο κέντρο της πόλης. Και φυσικά δεν προχώρησε σε κι άλλη μέτρηση το απόγευμα, εσκεμμένα μάλλον όπως έκανε και στις 21 Γενάρη. Στα τετραγωνικά όμως δεν κάνει λάθος, τόσο είναι όλες οι οδοί που ήταν η λαοθάλασσα μαζί με την Πλατεία. Η Πλατεία Συντάγματος για να καταλάβετε, έχει εμβαδόν περίπου 14,5 στρέμματα. Και εννοείται δεν είναι όλος ελεύθερος ο χώρος καθώς υπάρχουν και τα φυσικά εμπόδια!
    Επομένως για να κάνουμε μία μαθηματική προσέγγιση και επειδή η επιστήμη αυτή είναι πάντα αμείλικτη και ανεπηρέαστη από πεποιθήσεις και με βάση τα πλάνα από το ελικόπτερο, τα drones, το πλάτος και μήκος των δρόμων (που δεν ήταν γεμάτοι με κόσμο σε όλο το μήκος του), τα φυσικά εμπόδια, την έκταση της Πλατείας καθώς και με βάση το γεγονός ότι υπήρχε και κόσμος που καθόταν για λίγο (πχ 1 ώρα) και έφευγε και στην θέση του έρχονταν άλλος νέος κόσμος πρώτη φορά (σημειωτέον αυτό ήταν και βασικό επιχείρημα των διοργανωτών, ότι δηλαδή πηγαινοερχόταν πολύς κόσμος εξ ου και ο αριθμός τους) και τέλος με δεδομένο τα 283 λεωφορεία που ήρθαν στην Αθήνα (σύμφωνα με τα στοιχεία των διοδίων και της Αστυνομίας που τα φυλούσε σε χώρους στάθμευσης) και το ότι σε ΚΑΘΕ τετραγωνικό μέτρο στριμώχτηκαν 4 άνθρωποι που θα σήμαινε 200.000 σε μία στιγμή μόνο, τότε ο αριθμός των διαδηλωτών σήμερα ήταν περίπου 350.000-450.000 Έλληνες το πολύ!!
    Άλλοι θα θεωρήσουν τον παραπάνω αριθμό μικρό, άλλοι μεγάλο. Είναι μικρός όμως εάν σκεφτεί κανείς πως είναι εθνικό θέμα και μιλάμε για την Αθήνα. Ακόμα και εαν τελικά ήταν μισό εκατομμύριο. Και φυσικά πολλοί θα πουν "μα καλά, γιατί τόση εμμονή με τον αριθμό, γιατί εστιάζεις σαυτό και θες να βρεις τον πραγματικό? Την ουσία δες και πάψε να βλέπεις το δένδρο αντί του δάσους!". Σωστά αλλά μιλάμε για πολύ τρελές υπερβολές και τεράστια απόκλιση αριθμών ενώ σχεδόν κανένας δεν αποπειράθηκε να κάνει μία ψύχραιμη παρατήρηση της εκδήλωσης. Δεν γίνεται να μείνει ασχολίαστο, ειδικά όταν οι αριθμοί που λέγονται ΔΕΝ συνοδεύονται από καμία αιτιολόγηση του πως προέκυψαν αυτοί! Φθάνει πια με λαϊκισμούς και παραπληροφόρηση. Λόγω των πατριωτικών συναισθημάτων μας και της έντονης συναισθηματικής φόρτισης μας ως Έλληνες, δεν πρέπει και να ξεχνάμε τα πάντα, πχ την κοινή λογική....


Εκλεψε τις εντυπωσεις και δειχνει πως δεν ειναι ολοι Εθνικιστες οσοι πηγαν, μπραβο της!

ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ...
   Με την παρουσία του, τίμησε τους διαδηλωτές ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ (ας μην αναφέρω τώρα το άλλο γλυκό παρατσούκλι με το οποίο είναι ευρύτατα γνωστός) κ. Άδωνις Γεωργιάδης. Δεν νομίζω να χρειάζεται να ειπωθεί κάτι, άρχισε τα γνωστά του, το έπαιξε σύγχρονος Μακεδονομάχος και νομίζω όλοι ξέρουμε τι θα ψηφίσει στο τέλος και ας μην έχει ξεκαθαρίσει ΑΚΟΜΑ η ΝΔ την θέση της και ας βροντόφωναζε κάποτε υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας σε συγκεντρώσεις, ως ομιλητής εκ μέρους του ΛΑΟΣ (τον οποίο παράτησε για την Νέα Δημοκρατία όταν είδε να μην μπαίνει στην Βουλή, τόσο πιστός!). Πάντως να λέμε και του στραβού το δίκαιο, θα προτιμούσα να έβλεπα τον ΛΑΟΣ σήμερα εκεί ή να υπήρχε αυτός εντός της Βουλής αντί της Χρυσής Αυγής...
    Επίσης είχαμε και τον Ζορό των Jumbo (η διαφήμιση αποσύρθηκε), τον κ. Μάκη Ψωμιάδη που μας χάρισε πόζες θριαμβευτή. Μένει να δούμε που ακριβώς είναι ο θρίαμβος. Απ την άλλη είχαμε και την Σοφία Βούλτεψη και την Ευρωβουλευτή της Ελιάς Εύα Καΐλι (ήταν και στης Θεσσαλονίκης η σοσιαλδημοκράτισσα και αναρωτιέμαι τι κάνει στην Ελιά καθώς ξεχωρίζει σαν πολιτικός αφού και ψύχραιμες απόψεις με επιχειρήματα έχει, και ανεπιθύμητη είναι λίγο στην Ελιά μάλλον ενώ είναι απ τα άτομα που ήταν και στις 21 Γενάρη ενώ πολλοί δεν ήταν αλλά όταν είδαν υπάρχει ψωμί στην υπόθεση εμφανίστηκαν στης Αθήνας!). Η Βούλτεψη με ανάλογο φόρεμα και κορμοστασιά, πάντα δίπλα στην νέα Καΐι, προσπαθούσε να κλέψει τις εντυπώσεις, μάταια όμως. Για τον φακό πήγε και για ένα φιλομακεδονικό προφίλ, δεν της βγήκε όμως.
   

    Το μεγαλύτερο fail πολιτικής παρουσίας του συλλαλητηρίου όμως ήταν ο πρώην Πρωθυπουργός, ο Αντώνης Σαμαράς! Ο κ. Σαμαράς μάλλον θεωρεί πως ο ελληνικός λαός πάσχει από αμνησία έχοντας υποτίθεται ξεχάσει τι συνέβη πίσω στο μακρυνό 90, τότε στις αρχές που ήταν και η ΜΟΝΗ ευκαιρία για την Ελλάδα να αποτρέψει μια και καλή τις διεκδικήσεις των (πολύ αδύναμων τότε) Σκοπιανών. Νομίζει μάλλον πως έχει ξεχάσει ο λαός πως εκείνος είναι απ τους βασικότατους υπαίτιους τότε για την κατάσταση που διαμορφώθηκε και που καταλήγει στο σημερινό αδιέξοδο. ΔΕΝ θα ήταν καν αναγκαία μία συγκέντρωση όπως σήμερα εαν δεν είχε βάλει το πολιτικό του συμφέρον πάνω απο την εξωτερική πολιτική της πατρίδας. Απο την έκφραση του προσώπου του και απο τις εξής δηλώσεις του αυτό φαίνεται: «Αυτή η συγκλονιστική εικόνα ενότητας και αποφασιστικότητας του ελληνικού λαού θα φτάσει έξω. Και ελπίζω να καταλάβουν όλοι». «Είσαι συγκινημένος;», τον ρώτησαν οι δημοσιογράφοι και εκείνος απάντησε: «Ποιος δεν είναι..;». Πραγματικά πολλοί περίμεναν πως θα υπήρχε ένταση εαν εμφανιζόταν. Τελικά δεν υπήρξε και είναι πραγματικά απορίας άξιον. Μήπως τελικά όντως πολλοί Έλληνες έχουν κοντή μνήμη; Γιατί αλλιώς δεν εξηγείται πως καταχειροκροτούνταν βασικοί συντελεστές εκείνης της περιόδου ή άτομα όπως ο Άδωνις (αλήθεια τον θέλει κανείς πάλι Υπουργό Υγείας;).
   

    Last but not least όπως λένε και οι Αμερικάνοι, είχαμε και σύσσωμη την Χρυσή Αυγή και άρα και τα υψηλά στελέχη της όπως τον Μιχαλολιάκο, τον Κασιδιάρη κτλπ. μπροστά μπροστά να λένε τα δικά τους και να χειροκροτούν τον....Μίκη Θεοδωράκη (που κανονικά ουδεμία σχέση δεν έχει ή έστω δεν θα έπρεπε να έχει μαζί τους) όταν εκφώνιζε την πύρινη ομιλία του. Για να μην επαναλαμβάνομαι, την παρουσία ακροδεξιών σχημάτων δεν την πολυβλέπω με καλό μάτι καθώς και είναι λάθος η προσέγγιση τους αλλά και αποθαρρύνουν πολλούς πολίτες και σημαίνοντες προσωπικότητες απ το να παραβρεθούν σε συλλαλητήριο. Σαυτό των Αθηνών, δεν οικειοποίθηκαν τόσο της εκδήλωσης, στην Θεσσαλονίκη όμως δυστηχώς ναι, εκτενές ανασκόπηση στο Blog μας για τότε δείτε ΕΔΩ.
  Επίσης υπήρχαν και κάποιοι αξιωματούχοι της Κυβέρνησης όπως πχ η Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης.

ΆΛΛΗ ΜΙΑ ΑΝΤΙΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ...

    Εν τω μεταξύ στις 12 το μεσημέρι έγινε μία αντιφασιστική συγκέντρωση στα Προπύλαια, και γι' αυτό τον λόγο υπήρχαν ειδικές ζώνες ασφαλείας με φραγμούς της Αστυνομίας. Ντροπή. Κάτι ανάλογο είχε γίνει και στην Θεσσαλονίκη με μεγάλη μηχανοκίνητη πορεία από αναρχικούς. Λογικά πρόκειται για τους ίδιους υποκινητές....Τουλάχιστον αυτή την φορά, πέρα απο βανδαλισμούς σε τοίχους πανέμορφων δημοσίων κτηρίων ως ειθίσταται στην Ελλάδα, δεν υπήρξε κάποιο σοβαρό έκτροπο και ούτε κάηκε κανενα ιστορικό κτήριο πάλι. Ουτε καν σοβαρά επεισόδια υπήρξαν, αυτό πάντως είναι κάτι το θετικό. Υπήρξαν μεν και έγινε χρήση δακρυγόνων εκ μέρους των ΜΑΤ αλλά δεν μιλάμε για κάτι εκτεταμένο. Ίσως οφείλεται στα αυξημένα αστυνομικά μέτρα (οπότε μπράβο στην ΕΛ.ΑΣ.) ή και σε απροθυμία των γνωστών μπαχαλάκηδων. 

Ο ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
    Καταρχάς να πω πως είναι ΝΤΡΟΠΗ η άνανδρη φασιστική επίθεση που δέχτηκε την προηγούμενη ημέρα η οικία του κυρίου Θεοδωράκη (αλήθεια σαυτό το χαμόσπιτο κατοικεί μία διεθνής ιστορική προσωπικότητα? Λογικά θα έχει κιάλλο πιο αξιοπρεπές σπίτι, δεν μπορεί....) με γκράφιτι και μπογιές. Ανεξαρτήτως του εαν συμφωνεί κανείς με τις πεποιθήσεις και τις δημόσιες κινήσεις του ή όχι, τέτοια έκτροπα δεν δικαιολογούνται ΠΟΤΈ.
    Ο Μίκης εμφανίστηκε, καταχειροκροτήθηκε απο το μαζεμένο πλήθος και εκφώνησε έναν πύρινο λόγο. Μεταξύ άλλων ανέφερε 
«
Καλοί μου Έλληνες... αδέρφια μου, φασίστες, ρατσιστές, τρομοκράτες, αναρχικοί, τραμπούκοι, θα μάθατε ασφαλώς ότι οι πατριώτες που μας κυβερνούν και τα βαποράκια τους οι αριστεριστές, μάζευαν υπογραφές και χθες έριξαν μπογιές στο σπίτι μου για να με εμποδίσουν να μιλήσω μπροστά σε σένα κυρίαρχε λαέ» καθώς και "Εγώ δεν ντρέπομαι όπως οι εθνομηδενιστές που μας κυβερνούν να παραμείνω πιστός στις ιερές σκιές των προγόνων μας που μας δίδαξαν την αγάπη και τη θυσία για το Έθνος και την Πατρίδα -μια πατρίδα που σέβεται και αγαπά όλες τις πατρίδες του κόσμου- να είμαι πατριώτης διεθνιστής και συνάμα να περιφρονώ και να μάχομαι τον φασισμό σε όλες του τις μορφές και προ παντός στην πιο πονηρή, απατηλή και επικίνδυνη μορφή του, την «αριστερίστικη».    
    Ακριβώς απο κάτω μαζεμένοι σύσσωμοι οι Χρυσαυγίτες να τον καταχειροκροτούν και να τον "περιτριγυρίζουν" διαρκώς. Από και ως που δηλαδή. Ο Μίκης, ένας άνθρωπος του οποίου το ελληνικό έργο είναι πασίγνωστο σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, ένας Έλληνας που βασικά απέδειξε πόσο πατριώτης ήταν και πέρασε τα πάνδεινα στην ζωή του (ειδικά στην Χούντα καθώς δεν την κοπάνησε για το εξωτερικό όπως ο Καραμανλής ας πούμε), τώρα ξαφνικά στέκεται πλαι πλαι με ανθρώπους που κάποτε ο ίδιος κυνηγούσε. Τα τελευταία χρόνια ο Θεοδωράκης απαξιώνει λίγο τον εαυτό του και περιφέρεται/ή τον περιφέρουν από εκδήλωση σε εκδήλωση, από κόμμα σε κόμμα προκειμένου να είναι και πάλι ενεργά στην δημοσιότητα ώστε κάποιοι ή και ο ίδιος να επωφελούνται. Αρχικά στήριξε τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά στράφηκε εναντίον του, μεσολάβησαν και άλλα ευτράπελα και πλέον στέκεται δίπλα σε Εθνικιστές στην χειρότερη τους μορφή! Φυσικά υπάρχει ελευθερία γνώμης και ο άνθρωπος αλλάζει απόψεις αλλά τα δικά του άλματα δεν είναι τόσο κατανοητά. Θα πρέπει να καταλάβει πως ο εθνικισμός συνήθως προσποιείται ότι διατυπώνει έναν λόγο ενωτικό, ενώ απλά θέλει να ενώσει κάποιους ενώπιον ενός κοινού εχθρού. Αν δεν είσαι στους οπαδούς στους οποίους απευθύνεται το...... σάλπισμα, ο λόγος αυτός δεν είναι ενωτικός αλλά λόγος μίσους. Δεν πρέπει να τον καταβάλλουν τόσο έντονα τα συναισθήματα και ως εκ τούτου να αρκεστεί σε μία επιφανειακή όψη του θέματος, έτσι την πάτησαν και οι Γερμανοί το 1933 και έφεραν τους Ναζί στην εξουσία. Και δυστυχώς σήμερα η εποχή μας σε Ελλάδα και Ευρώπη είναι και πάλι όμοια με την περίοδο προ ανάληψης εξουσίας των Ναζί. Λυπάμαι κύριε Θεοδωράκη αλλά έχετε δώσει πάτημα σαυτά τα άτομα να σας χρησιμοποιούν και είναι κρίμα στην δύση της ζωής σου να έχεις προσχωρήσει σε τέτοια κοινωνικά/πολιτικά σχήματα! Ε και τώρα στο Twitter να γράφονται "Ο Μίκης ξεκίνησε από την Ε.Ο.Ν. του Ιωάννου Μεταξά και έκλεισε τον κύκλο του στο πλάι σε Πατριώτες και Εθνικιστές! Οι ενδιάμεσες στάσεις/κυβιστήσεις παραγράφονται..." και άλλα ανάλογα, σας τιμάνε Μίκη μου.
   Στο ελληνικό ιντερνετ (όπου γίνεται ο χαμός αυτή τη στιγμή) εντόπισα δύο πολύ ενδιαφέροντα σχόλια τα οποία και σας παραθέτω και ταιριάζουν στο θέμα του Μίκη:

- "Να είσαι ο Μίκης. Να έχεις τετοια ιστορία. Να σε ξερουν και οι πέτρες γιαυτό. Και να ερχεται η στιγμη που στην δυση της ζωής σου, σε εκθειάζει ένας ναζί..."
- "Αν ήταν πατριωτικό το συγκεκριμένο συλλαλητήριο, θα ήταν στο πλάι σου και ο φίλος, σύντροφος  και συναγωνιστής, Μανώλης Γλέζος."
    Οι ακροδεξιοί την δεκαετία του 90 ήταν μία κλειστή συμμορία πάντως. Αντιγράφω κάτι σχετικά με τους εθνικιστές όπως το διάβασα αλλού: "Τα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία τής έδωσαν τη μεγάλη ευκαιρία να απευθυνθεί σε ευρύτερα ακροατήρια. Αυτή τη στιγμή η υποκατάσταση των κοινωνικών αγώνων ενάντια στις πολιτικές λιτότητας, από την αδιέξοδη μάχη για την ονομασία της γειτονικής χώρας, είναι το καλύτερο σενάριο που θα μπορούσε ποτέ να συλλάβει και η πλευρά των Ελλήνων ακροδεξιών, που βλέπουν τα συνθήματά τους να εκφωνούνται σε κατάμεστους δρόμους."
    Σχετικά με τους Χρυσαυγίτες πάντως ο Μίκης Θεοδωράκης μετά δήλωσε πως "οι Χρυσαυγίτες αγαπάνε την Πατρίδα αλλά με έναν τρόπο εριστικό (τύπου μόνο εμείς και όλοι οι άλλοι όχι άφησε να εννοηθεί) ενώ εγώ αγαπάω την Πατρίδα διότι είναι μία που αγαπάει όλες τις πατρίδες του κόσμου." Φάνηκε και στο ανάλογο βίντεο πως ήταν ειλικρινής δήλωση και δεν είχε σκοπό να διχάσει, προσπάθησε μάλλον έτσι να κατευνάσει λίγο τις φωνές και απ τις δύο μεριές. Αρκετά μέτρια επιτυχία θα το έλεγα μάλλον...
    Και για να κλείσουμε, θέλετε σχόλιο για την ομιλία του τώρα; Οι ύμνοι και οι πανηγυρισμοί από εκείνους που πολέμησαν τα τραγούδια του, από άτομα και «σπορές» αυτών που τα απαγόρευαν, αποτελούν ασφαλή ένδειξη για το περιεχόμενο της. Είχε και πολλά θετικά στοιχεία (όπως το δημοψήφισμα) φυσικά μέσα και γενικά πιστευω ακράδαντα πως είχε πατριωτικές προθέσεις αλλά γύρω του έχει λάθος άτομα.....
    Εν κατακλείδι, κύριε Θεοδωράκη, ωραίο το ενδιαφέρον σας για την πατρίδα και που στα 93 σας δεν έχετε παραιτηθεί απ την ζωή, αξιόλογο το γιγάντιο έργο σας αλλά δεν μας έχετε κερδίσει με τις τελευταίες παρεμβάσεις σας και σε έναν άνθρωπο παίζει ρόλο και πως κλείνει μία υπόθεση ή του πως κλείνει την ζωή του, αυτή η μετατόπιση σας προς τον χώρο αυτό ΔΕΝ σας τιμά, θα σας κάνει αντιπαθή στον κόσμο....
   

Ο ΣΚΟΠΙΑΝΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Ο Σκοπιανός Τύπος έδειξε βασικά μία σχετική εγκράτεια αλλά δεν απέφυγε τις ειρωνείες. Φαινόταν όμως μικρή ικανοποίηση για τον μικρό αριθμό διαδηλωτών και τόνισαν πως οι Έλληνες δεν βγαινουν στον δρόμο για την λιτότητα αλλά για το όνομα μια χαρά. Βέβαια εκείνοι μετέδωσαν μονάχα την αστυνομική εκτίμηση με τον μικρό αριθμό (140.000 άτομα) όπως ήταν αναμενόμενο για να υποβαθμίσουν το γεγονός. Αναφέρθηκαν και στην ομιλία του Μικη. Ο υπόλοιπος διεθνής τύπους πάνω κάτω στα ίδια μήκη κινήθηκε. Ορισμένα γερμανικά ΜΜΕ μάλιστα (όπως το Spiegel, αυτό που κάποτε είχε εξώφυλλο άγαλμα της Αφροδίτης με υψωμένο το μεσαίο δάχτυλο) που έχουν μεγάλη απήχηση στην Γερμανία, παρουσίασαν τους διαδηλωτές συλλήβδην ως εθνικιστές....τα λόγια περιττά. Πάντως γενικά υπήρξε μεγάλο και έντονο ενδιαφέρον με live αναμεταδόσεις και ανταποκριτές από μεγάλα ΜΜΕ απ όλο τον κόσμο, από ΗΠΑ εως Κίνα.

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

   Σε διάφορες πόλεις του κόσμου οι Έλληνες του Εξωτερικού προέβησαν σε ένδειξη συμπαράστασης σε ορισμένες συγκεντρώσεις. Η αλήθεια είναι όμως πως ήταν μικρές αυτή τη φορά. Στις 21 Γενάρη ήταν και σε πιο πολλές πόλεις του κόσμου και πιο πολυπληθείς. Άξια αναφοράς είναι η συγκέντρωση 200 Ελλήνων μπροστά απ το Βρετανικό Κοινοβούλιο (μπράβο που τους επιτράπηκε κιόλας). Στις 3 του μηνός επίσης είχαν υπάρχει συγκεντρώσεις σε Φρανκφούρτη και Ζυρίχη.
Λονδίνο

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
   Το συλλαλητήριο φυσικά δεν έμεινε ασχολίαστο απ την Κυβέρνηση. Βέβαια ορισμένα ήταν τα πρόσωπα που ξεχώρισαν, οι συνήθεις ύποπτοι. Ο Πάνος Καμμένος στο αγαπημένο του Twitter πόσταρε "Η ενότητα των Ελλήνων δεν μπορεί να αμαυρωθεί από ακραίους το σημερινό συλλαλητήριο ήταν η ψυχή των Ελλήνων ανεξάρτητα κομμάτων που κανένας δεν μπορεί να μην σεβαστεί". Η αλήθεια είναι διαφοροποίθηκε λίγο απ τους υπόλοιπους κυβερνώντες και προσπάθησε να πει έναν ενωτικό λόγο, nice try for once.
    Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κοτζιάς απ την άλλη δήλωσε "Σήμερα διαψεύστηκαν οι δημοσκοπήσεις της διαπλοκής. Φάνηκε η γύμνια της ΝΔ, αλλά και όσων δεν άκουσαν τον λόγο Οικουμενικού Πατριάρχη. Εκατομμύρια Ελλήνων πατριωτών έκαναν την επιλογή τους. Συνεχίζω,λοιπόν,με ήσυχη συνείδηση και ευθύνη να διαπραγματεύομαι για το καλό της πατρίδας". Όλα μέλι γάλα δηλαδή. Δεν έχει όμως άδικο στο ότι στην ουσία δεν υπήρξε δυναμική αντίδραση εκ μέρους του λαού, ούτε καν στις άλλες πόλεις έγινε τίποτα και η Κυβέρνηση γι αυτό ήταν τόσο ήσυχη τον τελευταίο καιρό καθώς περίμενε να δει πόσοι τελικά θα πήγαιναν και επιβεβαιώθηκε.
    Ο ΣΥΡΙΖΑ για να μην παρατεθεί όλο το κατεβατό του στο Δελτίο Τύπου, συνοπτικά, μίλησε για τον Αντώνη Σαμαρά, την Χρυσή Αυγή, Μητσοτάκηδες, τυχοδιωκτική πολιτική της ΝΔ, αρμονική συνύπαρξη των λαών κτλπ. Γενικά λίγο σκληρή ανακοίνωση, πλην όμως με δόσεις αλήθειας καθώς πράγματα όλα όσα κατακρίνει σύμφωνο με βρίσκουν και μαλιστα απόλυτα. Και ναι για όσους δεν το κατάλαβαν, η συγκέντρωση ήταν ΚΑΙ αντικυβερνητική, εξ ου και όλη η ΝΔ ήταν εκεί. Δεν έχουν θέμα στην ΝΔ να ψήφιζαν και όνομα όπως πχ Άνω Μακεδονία, παραβρέθηκαν εκεί διότι ήταν πρωτης τάξεως ευκαιρία για διαδήλωση κάτα του Τσίπρα. Ωστόσο το ότι εστιάζουν μόνο στον Σύριζα σαυτό και όχι κάτι άλλο, προβληματίζει λίγο.
    Το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού πάντως αναφέρει "Το συλλαλητήριο για το ονοματολογικό συγκέντρωσε, όπως αναμενόταν, αρκετές χιλιάδες πολιτών στο Σύνταγμα. Ο «σεισμός» και τα εκατομμύρια διαδηλωτών που φαντάστηκαν οι διοργανωτές και ο κ. Σαμαράς με τον κ. Μητσοτάκη, που ήθελαν να καπηλευθούν το συλλαλητήριο, παρέμειναν ευσεβείς πόθοι. Ας λύσουν μεταξύ τους τα εσωκομματικά τους. Η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, που το παρακολούθησε από τους τηλεοπτικούς του δέκτες, ανεξαρτήτως απόψεων συγκλίνει στην εκτίμηση ότι τα μείζονα θέματα της εξωτερικής πολιτικής δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με οδηγό το φανατισμό και τη μισαλλοδοξία. Γνώμονας της κυβέρνησης είναι το πατριωτικό συμφέρον, η μετριοπάθεια, η σύνεση και η επιμονή σε καθαρές θέσεις με στόχο τη συνεργασία, τη συνεννόηση και την συνανάπτυξη." Γενικά είχε πιο ήρεμο τόνο και αναγνώρισε το ότι προσήλθε πολύς κόσμος ενώ θέλησε και καλά να δείξει πως δεν ενοχλήθηκε από την ΝΔ. Μάλιστα την απουσία του λαού την θεωρεί πως συμφωνεί με την στάση της Κυβέρνησης. Εγώ λέω, μπορεί ναι, μπορεί όχι. Μόνο ο χρόνος θα δείξει......
     Είχα πει στο άρθρο για την 21η Γενάρη πως ομολογουμένως τα επιχειρήματα του κ. Τσίπρα ήταν πειστικά και η γνώμη του ξεκάθαρη και φαίνεται αποφασισμένος να λύσει το ζήτημα. Το θέμα είναι πως. Υπάρχει λόγος που κάθε Κυβέρνηση το έχωνε κάτω απ το χαλί:διότι ίσως είναι χαμένη υπόθεση. Μία ολόκληρη γενιά Σκοπιανών γαλουχήθηκε ανάλογα, 130 κράτη του ΟΗΕ τους αναγνώρισαν, Γερμανία και ΗΠΑ κάνουν τα πάντα για εκείνους και στην προσωρινή ονομασία υπάρχει εδώ και 26 έτη η λέξη Μακεδονία. Επομένως, το να υπάρξει σύνθετη ονομασία με σαφή όρο να μην υπάρχουν αλυτρωτικές βλέψεις και να γίνει διεθνής συμφωνία προκειμένου να έχει μεγαλύτερη νομική ισχύ απ ότι το εθνικό δίκαιο των Σκοπίων και να υποχρεωθούν σε αναθεώρηση του Συντάγματος τους, είναι πρ
άγματι η μόνη διπλωματική εθνική νίκη που μπορεί να πετύχει η Ελλάδα! Αλλά αυτό ο ελληνικός λαός δεν θα το δει σαν νίκη. Μιλάω για το ευρύ κοινό και όχι το μικρότερο ψύχραιμο και πιο ρεαλιστικό. Προσωπικά μιλώντας, αν και είναι η λιγότερη κακή έκβαση, κύριε Τσίπρα πάλι δεν μαρέσει. Την προτιμώ και συμφωνώ μαζί σας αλλά όσο και να πεις....Προχωρήστε σε κάνα δημοψήφισμα ή πείτε ένα ΟΧΙ στην ψηφοφορία του καλοκαιριού ΕΑΝ γίνεται (μιας και εκείνοι "καίγονται" να μπουν στις δύο Ενώσεις ώστε να αναπτυχθούν και όχι εμείς). Στο τέλος αυτό θα απαιτήσει και ο λαός μάλλον. Η καλύτερη λύση πάντως θα ήταν κάποιο ουδέτερο όνομα όπως πχ Κεντροβαλκανική Δημοκρατία ή Σλαβική Δημοκρατία των Σκοπίων (ώστε κανένα κράτος να μην έχει αλυτρωτικές βλέψεις), ως διεθνή συμφωνία όπως και επιχειρείται ήδη απο μέρους σας και Σλαβική Μακεδονία το πολύ ας ονομαστεί καμία επαρχία τους, κάνας Δήμος στα σύνορα, αλλά κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται, οι....αγαπητοί γείτονες επιμένουν σε κάτι άλλο δυστυχώς. Άλλωστε μία ολόκληρη σκοπιανή γενιά γαλουχήθηκε με αυτήν την ιδέα οπότε δύσκολα τα πράγματα...

ΥΓ.: Ωραία ιδέα η σημαία των 150 τετρ. μέτρων που υψώθηκε ψηλά, όμορφη στιγμή. Απ τα highlights του συλλαλητηρίου!

ΥΓ2.: Ανεξαρτήτως των όσων γράφτηκαν, γενικότερα είναι πολύ θετικό ότι η συγκέντρωση γενικά ήταν ΕΙΡΗΝΙΚΗ. Ο Ύμνος, η μεγάλη σημαία κτλπ. μαζί με τον κόσμο ήταν όμορφο θέαμα και ήταν η πρώτη μεγάλη εκδήλωση μετά το 2011, οπότε θεωρητικά ήταν μεγάλο το πλήθος και ας ήταν το πολύ μισό εκατομμύριο καθώς το ζενίθ όλων των διαδηλώσεων για οποιοδήποτε θέμα ήταν μέχρι στιγμής τα 30.000-50.000 άτομα περίπου!


Το βίντεο από το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. από την ημέρα του συλλαλητηρίου (ώρα και μερα πάνω αριστερά για κάποιο λόγο δεν φαίνονται, τα σχόλια δικά σας):




Σχόλια

  1. Μεγαλε,
    Η Αθηνα εχει πανω απο 5 μυρια κοσμο.
    Απο την Κρητη ανεβηκαν 4000 κοσμος.
    Απο το Αργος 700 ατομα.
    Απο τη Σπαρτη ανεβηκαν 6 πουλμαν.
    Απο την Καρδιτσα 4 πουλμαν.
    Απο τη Λαρισα 5 πουλμαν.
    Απο την Περιφερεια Μακεδονιας πανω απο 120 πουλμαν. Απο τη Θεσπρωτια και Αρτα πηγαν 17 πουλμαν.
    Απο Γιαννενα κατεβηκαν πανω απο 350 ατομα.
    Απο Θηβα Λειβαδια Αμφισσα Λαμία Χαλκιδα ηταν πανω απο 3000 ατομα.
    Η γειτονια μου στην Αθηνα εχει 26 νοικοκυρια. Τα 17 ημασταν εκει. Οι υπολοιποι γειτονες ηταν αλλοδαποι και δεν πηγαν.
    Κι εσυ μιλας για 350.000????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και ευχαριστώ για το σχόλιο σας! Η Αθήνα έχει 4,5 εκατ. κατοίκους περίπου (επίσημα 3,8). Φυσικά και ήρθαν πολλά άτομα από την επαρχία, συμφωνώ μαζί σας στους αριθμούς που παραθέσατε. 283 λεωφορεία πέρασαν τα διόδια, δηλαδή λίγο πάνω απο 14.000 άτομα. Βάλε και κόσμο που ήρθαν με τα ΙΧ τους, ας υποθέσουμε 25.000-30.000 περίπου τότε. Τώρα σχετικά με τα 17 απ τα 26 νοικοκυριά της γειτονιάς σας που πήγατε και αυτό το πιστευω. Αν και αναρωτιέμαι ΠΩΣ το ξέρετε αυτό, απο κάθε πόρτα κτηρίου περνούσατε και κοιτούσατε? Σαν επιχείρημα δεν είναι πολύ δυνατό όπως βλέπετε....ενώ με παρόμοιο τρόπο σας απαντάω πως έχω γνωστούς σε διάφορα μέρη της Αθήνας που κανένας απ τις γειτονιές τους δεν πήγε, ειδικά όσες είναι μακρυά απ το κέντρο.

      350.000 ήταν ο κατώτερος αριθμός που είπα. Μισό εκατομμύριο ήταν το πολύ. Τώρα αυτή είναι η άποψη του blog, δεν επιβάλλεται σε κανέναν, αν σας έπεισε, καλώς, αν όχι δεν πειράζει, τουλάχιστον όμως την διαβάσατε και την σκεφτήκατε...

      Διαγραφή
  2. κανένας Χρυσαυγίτης δεν ήταν κάτω από την εξέδρα ούτε "περιτριγύριζε" τον Μίκη. Καταλαβαίνω την υπερβολή για να δώσεις έμφαση στα γραφόμενα αλλά όταν αυτή ακολουθείται απο ανακρίβειες αποτελεί απλά ψευδή είδηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Aγαπητέ Αλέξανδρε, το περιτριγύριζαν το είπα μεταφορικά. Το διόρθωσα και το έβαλα και εντός εισαγωγικών εαν δεν έγινε αντιληπτό. Ναι έδωσα έμφαση και εστίασα στην σχέση με την ΧΑ γιατί όσο νάναι κάποτε ούτε για αστείο Μίκης και ΧΑ πήγαιναν μαζί σαν έννοιες και άτομα. Ψευδή είδηση δεν νομίζω. Η ΧΑ ήταν εκεί σύσσωμη και χειροκροτούσε, όλοι το ξέρουν. Μέχρι και στο Twitter με εριστικό τρόπο θα έλεγα κιόλας, τον εκθειάζουν με πρώτο πρώτο τον κ. Κασιδιάρη (το tweet του, υπάρχει και στο άρθρο). Δες βίντεο στο Youtube 2 χρόνια πριν ή και παλαιότερα να δεις τι σχέση υπήρχε μεταξύ τους και πόσο αρνητικά τον αντιμετώπιζαν τον Μικη. Καμία σχέση με αυτή τη....στροφή που έχουν πάρει και οι 2 μεριές τώρα και συγκλίνουν ελαφρώς. Υπήρξε και ένα μικρό update στο άρθρο μου, το εξής:

      Σχετικά με τους Χρυσαυγίτες πάντως ο Μίκης Θεοδωράκης μετά δήλωσε πως "οι Χρυσαυγίτες αγαπάνε την Πατρίδα αλλά με έναν τρόπο εριστικό (τύπου μόνο εμείς και όλοι οι άλλοι όχι άφησε να εννοηθεί) ενώ εγώ αγαπάω την Πατρίδα διότι είναι μία που αγαπάει όλες τις πατρίδες του κόσμου." Φάνηκε και στο ανάλογο βίντεο πως ήταν ειλικρινής δήλωση και δεν είχε σκοπό να διχάσει, προσπάθησε μάλλον έτσι να κατευνάσει λίγο τις φωνές και απ τις δύο μεριές. Αρκετά μέτρια επιτυχία θα το έλεγα μάλλον...

      Διαγραφή
  3. Δυστυχώς κανείς δεν ασχολείται με την ουσία του προβλήματος.
    Το πρόβλημα είναι γεωστρατηγικό, πολιτικό, διπλωματικό και όλα αυτά μαζί το κάνουν ΕΘΝΙΚΟ.
    Μπορεί ο Μίκης να είναι αριστρερός, οι χρυσαυγίτες φασίστες και εθνικιστές, οι συριζαίοι διεθνιστές, κ.λπ. αλλά ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑΜΠΕΛΕΣ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ.
    ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΑΜΠΕΛΕΣ,
    ΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΔΙΑΛΕΓΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΟΥΝ.

    Οι δημοκράτες λοιπόν ας απαντήσουν στο επιχείρημα του Μίκη:

    "Τα Σκόπια με όχημα το όνομα “Μακεδονία” και παραμορφώνοντας τα ιστορικά γεγονότα σε βαθμό γελοιότητας, επιδιώκουν στην πραγματικότητα την επέκταση των συνόρων τους εις βάρος των δικών μας για τη δημιουργία της λεγόμενης “Μακεδονίας του Αιγαίου”. Ο στόχος αυτός λειτουργεί εδώ και δεκαετίες ως βασικός εθνικός στόχος της γειτονικής χώρας, με αποτέλεσμα να έχουν γαλουχηθεί γενιές Σκοπιανών με την ιδέα αυτή και να έχουν σήμερα την πεποίθηση ότι είναι κατ' ευθείαν απόγονοι των Βασιλέων της Μακεδονίας Φιλίππου και Μεγάλου Αλεξάνδρου."

    Και όσοι μιλούν για γεωγραφικό προσδιορισμό, ας σκεφτούν ότι ο Μέγας Αλέξανδρος ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ βουνό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Έχεις λίγο χρόνο; Τότε θα ήταν ωραίο να αφήσεις ένα σχόλιο με την γνώμη σου!