Δημιουργείται το πρώτο Αποτεφρωτήριο της Ελλάδας στην Αθήνα - Υπογράφηκε η Υπουργική Απόφαση


Ένα μεγάλο βήμα γίνεται στην Ελλάδα όσον αφορά τον τρόπο "ταφής" των νεκρών δίνοντας σε κάθε πολίτη την δυνατότητα να επιλέξει ελεύθερα εάν επιθυμεί να ταφεί κανονικά ή να αποτεφρωθεί σε ειδικό χώρο (δημόσιο μάλιστα και άρα εποπτευομενο). 

Η σχετική νομοθεσία είχε ψηφιστεί ήδη πριν χρόνια και κατά καιρούς ακούγονταν η πρόθεση δημιουργίας χώρου από τους Δήμους Πάτρας και Αθηναίων δίχως όμως να προχωρήσει κάτι καθώς χρειάζονταν νομοθετικές βελτιώσεις αλλά κυρίως να καμφθούν οι έντονες αντιδράσεις εκ μέρους της Εκκλησίας (γιαυτό προφανώς καθυστερούσαν και οι βελτιώσεις και ας μην αναφέρθηκε ευθέως από Δημάρχους) η οποία είναι εναντίον αυτού του τρόπου ακόμα και σήμερα. Μάλιστα δε, τα αποτεφρωτήρια αποτελούσαν και προεκλογική υπόσχεση της σημερινής Κυβέρνησης και είναι από εκείνες που υλοποιούνται. Σε μία δημοκρατία σαν την ελληνική όπου μάλιστα κιόλας επικρατεί και το δικαίωμα της ανεξιθρησκείας (και άρα δεν δεσμευονται όλοι οι πολίτες υποχρεωτικά από την στάση της Εκκλησίας επί του θέματος, άλλωστε η πίστη είναι θέμα του καθενός) και άρα ο καθείς είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του, είναι μάλλον δίκαιο να προσφέρονται όλες οι επιλογές. Η διαδικασία της αποτέφρωσης εφαρμόζεται ήδη και σε άλλα δυτικά κράτη. Μέχρι και η γειτονική Βουλγαρία διαθέτει τέτοιες εγκαταστάσεις, η οποία Βουλγαρία κέρδιζε εώς τώρα από το κενό αυτό που υπήρχε στην Ελλάδα αφού χιλιάδες οικογένειες αναγκαστικά μεταβαίνανε εκεί κυρίως λόγω και γειτνίασης με αυτήν, προκειμένου να εκπληρώσουν την τελευταία επιθυμία του αγαπημένου τους. Το κόστος υψηλό: 1500-2000 ευρώ συν τα ταξίδια και την ταλαιπωρία. 

«Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας δίνουν τα γραφεία τελετών που οργανώνουν τη διαδικασία της αποτέφρωσης, είναι περίπου 3.000-4.000 σε ετήσια βάση οι νεκροί που μεταφέρονται στη Βουλγαρία, καθώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει αποτεφρωτήριο. Πριν από μερικά χρόνια ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 1.000. Καθώς η επιλογή της αποτέφρωσης κερδίζει έδαφος –στην Ελλάδα και διεθνώς– είναι απαράδεκτο να υποχρεώνονται οι οικογένειες στο μαρτύριο της καύσης στο εξωτερικό», έλεγε το 2017 όταν γίνανε κάποιες ενέργειες για τα Αποτεφρωτήρια στην «Κ» ο κ. Αντώνης Αλακιώτης, εκ μέρους της οργάνωσης Ελληνικής Κοινωνίας Αποτέφρωσης.

Ερωτηθείσα από την «Κ»για το έργο είχε δηλώσει την ίδια χρονιά και η αρμόδια αντιδήμαρχος Αθηναίων Νέλλη Παπαχελά πως «Πρόκειται για έργο με απειροελάχιστη όχληση, καθώς οι εκπομπές είναι μηδενικές και δεν υπάρχει οσμή. Ακολουθούμε τις αυστηρότατες προδιαγραφές της Ε.Ε., ενώ περιμετρικά θα υπάρχει φύτευση υψηλού πρασίνου. Η κοντινότερη κατοικία βρίσκεται στο 1,5 χιλιόμετρο. Η οικονομικοτεχνική μελέτη είναι έτοιμη και το έργο μπορεί να ξεκινήσει στις αρχές του 2018», σημειώνει η κ. Παπαχελά. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις θα είναι περίπου 800 τ.μ., σε συνολικό οικόπεδο 18 στρεμμάτων, ενώ το κόστος κατασκευής υπολογίζεται γύρω στο 1,5 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί με ΣΔΙΤ. «Υπολογίζουμε πως σε διάστημα περίπου τριών ετών θα έχει πραγματοποιηθεί απόσβεση», σημειώνουν από τον Δήμο Αθηναίων.

Την ώρα που η Ελλάδα ετοιμάζεται να κάνει τα πρώτα βήματα, σε πολλές χώρες της Ευρώπης η «πλειονότητα» ή μεγάλο ποσοστό επί του συνόλου των νεκρών, αποτεφρώνεται: Στην Ελβετία το ποσοστό φτάνει το 87,5%, στις σκανδιναβικές, Δανία (81%), Σουηδία (80%), Φινλανδία (48%) και Νορβηγία (39%) καταγράφονται μεγάλα ποσοστά, στη Βρετανία 75% και στη Γερμανία 55%, στην Ιβηρική, Πορτογαλία 50,5% και Ισπανία 46,5%, στη Γαλλία 34,5% και στην Ιταλία 20%. Βέβαια στα βόρεια κράτη επικρατεί και άλλη νοοτροπία όσον αφορά τέτοια θέματα ή ζητήματα θρησκείας, εν αντιθέσει με τα νότια κράτη όπου αλλάζουν τα δεδομένα. 

Η υπουργική απόφαση προβλέπει την κατασκευή του αποτεφρωτηρίου καθώς και τη διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων πρασίνου (στα οικοδομικά τετράγωνα 17 και 29), βάσει της απόφασης του Συμβουλίου Μητροπολιτικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, που ομόφωνα ενέκρινε την πρόταση του Δήμου Αθηναίων.

Στον κοινόχρηστο χώρο δημιουργείται οργανωμένος χώρος πρασίνου που περιλαμβάνει αναψυκτήριο, χώρους συνάθροισης κοινού, αθλητικές εγκαταστάσεις και απαραίτητες υποδομές, για τη φύλαξη και τη συντήρηση του χώρου. Οι περιφράξεις θα είναι φυτικές, η υπάρχουσα υψηλή βλάστηση προστατεύεται, ενώ τα υλικά επίστρωσης και η φύτευση θα είναι σύμφωνα με τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής.

Το οικόπεδο που αναμένεται να κατασκευαστεί το αποτεφρωτήριο νεκρών είναι στον Ελαιώνα, έκτασης περίπου δέκα στρεμμάτων, και το οποίο βρίσκεται σχεδόν δίπλα στο υπό κατασκευή τζαμί με είσοδο από την λεωφόρο Αθηνών. Βάσει της μελέτης που έχει κάνει ο δήμος το αποτεφρωτήριο θα περιλαμβάνει κτιριακές εγκαταστάσεις χιλίων περίπου τ.μ. με κόστος κατασκευής 1,5 εκατ. ευρώ.

Ο δήμαρχος Αθήνας Γ. Καμίνης εξέφρασε την ικανοποίηση του, τονίζοντας πως η κατασκευή αποτεφρωτηρίου είναι υποχρέωση της Πολιτείας απέναντι στους πολίτες. «Πρόκειται για μία πολύ σημαντική εξέλιξη που ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία αποτεφρωτηρίου νεκρών, που δεν αποτελούσε απλώς μία δέσμευσή μας αλλά και μία υποχρέωση της Πολιτείας απέναντι στα στοιχειώδη δικαιώματα του πολίτη. Από το 2014 που ξεκινήσαμε την προσπάθεια περάσαμε από τα χίλια κύματα, προκειμένου να διορθωθούν οι αδυναμίες του νομοθετικού πλαισίου και τελικά να ανοίξει ο δρόμος για τη δημιουργία Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών στη χώρα μας».

Με πληροφορίες από: thepressproject.gr , kathimerini.gr

Σχόλια