Εκτοξεύτηκε ο ελληνικός δορυφόρος Hellas Sat 4 στο Διάστημα!



Η εκτόξευση του ελληνικού δορυφόρου Hellas Sat 4 πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Διαστημοδρόμιο της Ευρώπης στη Γαλλική Γουιάνα. Τα Κέντρα Ελέγχου του βρίσκονται σε Ελλάδα και Κύπρο.

«Η εκτόξευση του δορυφόρου Hellas Sat 4 θα αυξήσει τις δυνατότητές για αυτόνομες δορυφορικές επικοινωνίες μεταξύ των σημείων του Δημοσίου, για την Άμυνα, την Ασφάλεια αλλά θα αυξήσει τις δυνατότητες και για την ΕΡΤ που έχει πια το δικό της δίκτυο να τον αξιοποιήσει, δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς στην ΕΡΤ, χαρακτηρίζοντας σημαντικό βήμα για την Ελλάδα την εκτόξευση του δορυφόρου. Θα συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομίας υπογράμμισε ο κ. Παππάς.
«Με την εκτόξευση του δορυφόρου Hellas Sat 4 η Ελλάδα καταλαμβάνει πια ισχυρή θέση στο διεθνή διαστημικό χάρτη παρέχοντας υπηρεσίες υψηλού επιπέδου όπου απαιτηθεί. Θα παρέχει στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις απολύτως αξιόπιστες δορυφορικές επικοινωνίες», δήλωσε στη ΕΡΤ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Hellas Sat 4 είναι κατασκευής της Lockheed Martin, έχει μάζα 6,5 τόνους και διάρκεια ζωής μεγαλύτερης των 15 ετών, διαθέτει 32 αναμεταδότες με συνολικό εύρος ζώνης μεγαλύτερο των 1.000 MHz, καλύπτει γεωγραφικές περιοχές της Ευρώπης, της Αφρικής και της Ασίας προσφέροντας τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες δορυφορικού internet, δορυφορικής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής, δορυφορικών συνδέσεων δεδομένων και διασυνδέσεων κορμού.

Σύμφωνα με το αρμόδιο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης η εκτόξευση και θέση σε τροχιά του νέου δορυφόρου γίνεται σε εφαρμογή της Σύμβασης του Υπουργείου με την εταιρεία ΕΛΛΑΣ ΣΑT A.E., που τροποποιήθηκε και ανανεώθηκε το 2017 προσφέροντας υπερτριπλάσια ανταλλάγματα υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου σε σχέση με την αρχική σύμβαση του 2001.

Μαγκλάρας: πολύ σημαντικός και με πρακτικά πλεονεκτήματα ο νέος ελληνικός δορυφόρος

Ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Βασίλης Μαγκλάρας μίλησε με την euractiv για τα πελονεκτήματα και τους στόχους του νέου δορυφόρου και της διαστημικής πολιτικής του Υπουργείου. Σύμφωνα με τον κ. Μαγκλάρα η σημασία του Hellas Sat 4 για την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί ενεργοποιεί και κατοχυρώνει νέες ραδιοσυχνότητες, επαυξάνοντας και διασφαλίζοντας τα ελληνικά δικαιώματα στο Διάστημα στη γεωστατική θέση 39ο Ανατολικά. Παράλληλα πολλαπλασιάζει τα ανταλλάγματα υπέρ του Δημοσίου σε αναμεταδότες και δορυφορική χωρητικότητα με την ενεργοποίηση των σχετικών άρθρων της ανανεωμένης Σύμβασης.

Ακόμη πιο σημαντικό, από πλευράς τελικού χρήστη, είναι το ότι ο Hellas Sat 4 πολλαπλασιάζει τις δυνατότητες του συστήματος δορυφορικών επικοινωνιών ΚΛΕΙΔΔΙ (ΚΛΕΙστό Δορυφορικό ΔΙκτυο) του ελληνικού Δημοσίου, δίνοντας δυνατότητες αύξησης του αριθμού των χρηστών του σε εκατοντάδες, καθώς και υποστήριξης εφαρμογών υψηλού ρυθμού δεδομένων όπως βιντεοδιασκέψη, μεταφορά εικόνων υψηλής ευκρίνειας κ.α. Το ΚΛΕΙΔΔΙ αποτελεί επίσης τμήμα των ανταλλαγμάτων του Δημοσίου από την ανανεωμένη Σύμβαση, βρίσκεται σε πιλοτική λειτουργία από το Δεκέμβριο του 2018 παρέχοντας επικοινωνίες στο Δημόσιο ανεξάρτητα από οποιοδήποτε άλλο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο, σε περιοχές που δεν καλύπτουν τα επίγεια τηλεπικοινωνιακά δίκτυα (θάλασσα, απομονωμένες περιοχές κ.α.) ακόμα και σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών που προκαλούν υπερφόρτωση ή και καταστροφή των υφιστάμενων επικοινωνιακών δικτύων.

Ακόμη, σημειώνει, παρέχει το απαραίτητο εύρος ζώνης για την λειτουργία δυο ακόμα κομβικών δορυφορικών σταθμών του Δημοσίου, επίσης τμήμα των ανταλλαγμάτων της ανανεωμένης Σύμβασης, που θα υποστηρίζουν ζωτικής σημασίας δημόσιες λειτουργίες που σχετίζονται με την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας και των κατοίκων της. Τέλος, διασφαλίζει τη συνέχιση της ύπαρξης εντός της χώρας του κέντρου ελέγχου των δορυφόρων, της ανάλογης υψηλού επιπέδου τεχνογνωσίας και των αντίστοιχων εξειδικευμένων θέσεων εργασίας.

O δορυφόρος Hellas Sat 4 θα παρέχει καινοτόμες δορυφορικές υπηρεσίες, διευρύνοντας τις δυνατότητες της Hellas Sat στην Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Νότια Αφρική και είναι ένας από πιο σύγχρονους στον κόσμο. Πρόκειται για έναν εκσυγχρονισμένο, βελτιστοποιημένο με νέες τεχνολογικές λύσεις δορυφόρο, που βασίζεται μεν στη σειρά των δορυφόρων τύπου LM 2100 με την πετυχημένη παρουσία στην συγκεκριμένη αγορά, διαθέτει όμως «μια εκσυγχρονισμένη τεχνολογική μορφή αφού χρησιμοποιεί δομές που βασίζονται στα ηλιακά ιστία μεταξύ άλλων καινοτόμων συστημάτων» όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κεντέας Καραντώνης, Hellas Sat 4 Program Manager, επικεφαλής της ομάδας που βρίσκεται πίσω από τον σχεδιασμό την κατασκευή και την εκτόξευση του δορυφόρου, ο επιστήμονας που βρίσκεται ήδη από τις 3 Ιανουαρίου 2019 στη Γαλλική Γουιάνα παρακολουθώντας βήμα, βήμα τις διαδικασίες πριν την εκτόξευση.

Δείτε το live:


Παρουσίαση του δορυφόρου και του πυραύλου με ελληνικούς υπότιτλους:


Πηγές: newsbeast.gr , euractiv.gr , ethnos.gr

Σχόλια