Διεθνές έγινε το Χιονοδρομικό Κέντρο Ανηλίου! Δείτε τα Χιονοδρομικά της Ελλάδας



Η Ελλάδα διαθέτει 18 Χιονοδρομικά Κέντρα ισάξια με του εξωτερικού πλεόν τα περισσότερα. Και προσπαθούν όλο και καλύτερα να γίνονται όπως προσφάτως του Ανηλίου. Το πρόγραμμα αξιολόγησης και πιστοποίησης των πιστών του Χιονοδρομικού Κέντρου Ανηλίου, που είχε ξεκινήσει πριν από ενάμιση χρόνο, με πρωτοβουλία του ΕΟΣ Μετσόβου σε συνεργασία με την ΕΟΧΑ, τη συμβολή της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Μετσόβου, που υποστήριξαν χρηματικά το Έργο, ολοκληρώθηκε με επιτυχία!

Οι εκπρόσωποι της Διεθνούς Ομοσπονδίας Χιονοδρομίας (FIS), στην τελευταία επίσκεψη επίβλεψης ενέκριναν τις προδιαγραφές των πιστών, τις εγκαταστάσεις και τις υποδομές του Χιονοδρομικού Κέντρου Ανηλίου, υπογράφοντας επίσημα το πτυχίο πιστοποίησης. Η πιστοποίηση αναβαθμίζει το Χιονοδρομικό Κέντρο Ανηλίου-Anilio Adventure Park, το οποίο αποκτά διεθνές κύρος και οντότητα, καθώς διαθέτει όλες τις τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις για να διοργανώσει διεθνείς αγώνες χιονοδρομίας για όλα σχεδόν τα χιονοδρομικά αθλήματα. Συγκεκριμένα, οι τρεις πίστες μήκους 1,2km, 1,4km και 2,5km δρ. αντοχής έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν διοργανώσεις Δρόμου Αντοχής και Διάθλου. Ενώ στις δύο πίστες των αλπικών υπάρχει η δυνατότητα διοργάνωσης αγωνισμάτων τεχνικής και γιγαντιαίας τεχνικής κατάβασης, καθώς και αγώνων χιονοσανίδας. 

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Ανηλίου-Anilio Adventure Park έχει προστεθεί επίσημα πλέον στους καταλόγους της FIS, παρέχοντας τη δυνατότητα διοργάνωσης δρόμων αντοχής και κατάβασης ταυτόχρονα, καθώς λίγα Κέντρα στην Ελλάδα έχουν αυτό το φυσικό πλεονέκτημα. Η πιστοποίηση έχει ισχύ για 5 χρόνια. Μετά την πάροδο των 5 ετών ακολουθεί εκ νέου αξιολόγηση των υποδομών και των εγκαταστάσεων του Χιονοδρομικού Κέντρου, προκειμένου να ανανεωθεί η πιστοποίηση.Η αγωνιστική χιονοδρομία απέκτησε μια νέα “Εστία”!

ΤΑ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Στην Ελλάδα υπάρχουν σήμερα χιονοδρομικές πίστες μήκους 190 χλμ. και περισσότεροι από 30 τουριστικοί αναβατήρες, από τους οποίους οι δέκα είναι εναέριοι, με συνολική μεταφορική ικανότητα 75.000 ατόμων ανά ώρα. Τα Χιονοδρομικά Κέντρα ανέρχονται σε 21 συνολικά. Τα τελευταία έτη σημειώνουν άνοδο στον αριθμό των επισκεπτών και έχουν αρχίσει και μερικοί ξένοι να έρχονται, ωστόσο ο εσωτερικός τουρισμός είναι που καταλαμβάνει την μερίδα του λέοντος. Με διάφορες επενδύσεις (κρατικές και ιδιωτικές) που βρίσκονται σε εξέλιξη ή έπονται να υλοποιηθούν ίσως αποκτήσουν ακόμη μεγαλύτερα αξία τα ελληνικά Χιονοδρομικά καθώς η αλήθεια είναι πως η Ελλάδα διαθέτει όλα τα πλεονεκτήματα ώστε να γίνονταν οι δεύτερες...Άλπεις της Ευρώπης όπου πάνε όλοι για τέτοιες διακοπές. Θα μπορούσαμε να γίνουμε το αντίστοιχο χειμερινό κέντρο για την Νότια Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Απ ότι φαίνεται υπάρχει αυτή η κοινή πεποίθηση και γίνονται προσπάθειες προς αυτή τη κατεύθυνση, πράγμα που θα ενίσχυε και έναν δωδεκάμηνο τουρισμό στην χώρα μας. Φυσικά οι επισκέπτες τον χειμώνα εκ των πραγμάτων δεν θα μπορούσαν ποτέ να φτάσουν σε αριθμό αυτόν του καλοκαιριού αλλά ακόμα και στο μισό να έφτανε θα μιλούσαμε για τεράστια εθνικά οφέλη...


Επίσης, αν και δεν είναι ευρέως γνωστό, τα Χιονοδρομικά Κέντρα είναι παλιά υπόθεση στην Ελλάδα καθώς το πρώτο άνοιξε το....1934 (!) και συγκεκριμένα ήταν το σημερινό Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου που ήταν το πρώτο οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας. Το 1934 ήταν η χρονιά που οργανώθηκαν οι πρώτοι πανελλήνιοι αγώνες χιονοδρομίας. 


Σύμφωνα με τον κ. Ηρακλή Λεφούση, πρόεδρο της Ενωσης Χιονοδρομικών Κέντρων Ελλάδος, o συνολικός ετήσιος τζίρος στα εισιτήρια των χιονοδρομικών κέντρων της χώρας ανέρχεται περίπου στα 50 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα κέρδη των υπόλοιπων επωφελούμενων (ξενοδοχεία, εστιατόρια, καταστήματα σχετικά με τον ορεινό τουρισμό κ.λπ.) αγγίζουν τα 150 εκατομμύρια ευρώ.
Σε ό,τι αφορά την επισκεψιμότητα σε όλη την επικράτεια, κατά τη διάρκεια όλης της σεζόν, υπολογίζονται σε 150 χιλιάδες όσοι επισκέπτες χρησιμοποιούν αναβατήρες και σε μισό εκατομμύριο οι απλοί».

Πώς επηρέασε η κρίση τον κόσμο του σκι; «Τα διήμερα ή τριήμερα του παρελθόντος μετατράπηκαν σε αυθημερόν επισκέψεις στα χιονοδρομικά. Οι τιμές προσαρμόστηκαν: μέση τιμή ολοήμερης ενοικίασης εξοπλισμού από 12 έως 15 ευρώ ανά την Ελλάδα και χρήσης αναβατήρων επίσης 15 ευρώ. Ειδικότερα, η βόρεια Ελλάδα είναι κατά 30% φθηνότερη από τη νότια».

Πόσο απειλούνται τα εγχώρια χιονοδρομικά κέντρα από εκείνα των γειτονικών χωρών; «Η εκροή τουριστών προς τη Βουλγαρία έχει μειωθεί εξαιτίας του κόστους. Αν και οι τιμές τους φαίνονται χαμηλές, τελικά είναι ακριβότερα από τα δικά μας, αφενός επειδή λόγω απόστασης αποκλείεται η αυθημερόν μετάβαση και επιστροφή, αφετέρου επειδή είναι μεγαλύτερη η δαπάνη της βενζίνης. Να σημειωθεί, τέλος, ότι τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας μας παρέχουν πλέον υπηρεσίες αντίστοιχες με του εξωτερικού, ενώ, για παράδειγμα, σε περίπτωση τραυματισμού στα Πηγάδια, η μεταγωγή σε νοσοκομείο είναι δωρεάν, όταν από το Μπάνσκο το μίνιμουμ για τη μεταφορά είναι 300 ευρώ».

Στη χώρα μας λειτουργούν συνολικά 18 χιονοδρομικά κέντρα (δείτε ΕΔΩ ένα πληροφοριακό infographic), εκ των οποίων τα δέκα στη Β. Ελλάδα και, όπως λέει ο κ. Λεφούσης, οι Έλληνες και ξένοι επισκέπτες που καταφέρνουν να "αποδράσουν" από την καθημερινότητά τους αυθημερόν, το κάνουν με κόστος μικρότερο ως και 30% έναντι μιας διήμερης απόδρασής τους ακόμα και σε γειτονικά κράτη.

Σε ό,τι αφορά την "ταυτότητα" των επισκεπτών στα ελληνικά χιονοδρομικά κέντρα, τα τελευταία έτη οι περισσότεροι είναι Έλληνες, αλλά υπάρχουν επίσης αρκετοί Ρώσοι, Κύπριοι και Άγγλοι και λίγοι από αραβικές χώρες.

Αυτά είναι τα μεγαλύτερα Χιονοδρομικά της Ελλάδας:


Στον Παρνασσό, σε ένα από τα υψηλότερα βουνά της Ελλάδας, με εντυπωσιακή γεωμορφολογία βρίσκουμε το μεγαλύτερο χιονοδρομικό κέντρο της Ελλάδας και εκείνο που δέχεται τους περισσότερους επισκέπτες. Αποτελείται από δύο περιοχές, τα Κελλάρια και τη Φτερόλακκα, οι οποίες συνδέονται μεταξύ τους τόσο με εναέριο αναβατήρα όσο και με πίστες χιονοδρομίας. Οι εγκαταστάσεις αποτελούνται από 23 πίστες συνολικού μήκους 27 χλμ., 7 εναέριους και 6 συρόμενους αναβατήρες. Απέχει περίπου 180 χλμ από την Αθήνα και 30 από τον δημοφιλέστατο, γραφικό, χειμερινό προορισμό, την Αράχωβα. Η πρόσβαση είναι αρκετά εύκολη ακόμα και τις πιο δύσκολες μέρες, χάρη στα αρκετά εκχιονιστικά μηχανήματα που δε θ’αφήσουν κλειστό το δρόμο ποτέ.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας – Καϊμακτσαλάν απέχει 45 χλμ. από την πόλη της Έδεσσας, 140 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και 570 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Κατατάσσεται ανάμεσα στα καλύτερα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας, τόσο για την ποιότητα του χιονιού του όσο και για τη μεγάλη διάρκειά του (λειτουργεί την περίοδο Νοεμβρίου – Μαΐου). Το κέντρο, αναπτύσσεται στη νοτιοανατολική πλευρά του όρους Βόρας, που είναι το τρίτο υψηλότερο βουνό της Ελλάδας και οι πίστες του αναπτύσσονται σε υψόμετρο 2.050 έως 2.524 μέτρων. Λειτουργούν 14 πίστες, συνολικού μήκους 11.000 μέτρων, δύο πίστες αγώνων, με ηλεκτρονικό χρονόμετρο, πέντε πίστες δύσκολες, τρεις εύκολες και ισάριθμες για τους λιλιπούτειους φίλους του χιονιού.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά των Πιερίων, στη θέση «Παπά Χωράφι» και σε υψόμετρο βάσης 1.450 μ. Οι εγκαταστάσεις του απέχουν από τον οικισμό Ελατοχώρι 8 χλμ., ενώ από την πόλη της Κατερίνης η απόσταση είναι 36 χλμ. Λειτούργησε για πρώτη φορά το 2001 και έκτοτε συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό φίλων του σκι και του χιονιού. Υπάρχει χώρος υποδοχής επισκεπτών, «σαλέ», 600 τ.μ. περίπου, συρόμενος αναβατήρας μήκους 700 μ. και σε υψόμετρο 1.800 μ. και baby lift.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας απέχει 42 χιλιόμετρα από τα Γρεβενά μέσα στην «καρδιά» της Πίνδου στο νοτιοδυτικό τμήμα του νομού και εκτείνεται σε υψόμετρο από 1.788 μ. έως 2110 μ. Διαθέτει 16 συνολικά πίστες διαφόρων επιπέδων δυσκολίας.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Λαϊλιά απέχει 26 χλμ. από τις Σέρρες και 110 χλμ. από την Θεσσαλονίκη, βρίσκεται σε υψόμετρο 1.847 μ. στο ορεινό όγκο Βροντούς και λειτουργεί από το 1978. Στις εγκαταστάσεις του λειτουργεί την καλοκαιρινή περίοδο κατασκήνωση, το «mountain summercamp», για παιδιά από οκτώ έως και 15 ετών.

Στη Βίγλα – Πισοδέρι, το χιονοδρομικό κέντρο απέχει 19 χλμ. από τη πόλη της Φλώρινας και βρίσκεται σε υψόμετρο 1.600 – 1.900 μ. στη διάβαση Βίγλας – Πισοδερίου, μέσα σε ένα υπέροχο δάσος από οξιές, στη συμβολή των βουνών Βέρνου και Βαρνούντας. Λειτουργούν δέκα πιστές όλων των επιπέδων δυσκολίας, πέντε αναβατήρες, τρεις συρόμενοι και δύο εναέριοι καθώς και ένα baby lift.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Βίτσι απέχει 22 χλμ. από την πόλη της Καστοριάς, βρίσκεται σε υψόμετρο 1610 μ. έως 1880 μ. στο όρος Βέρνο στην περιοχή Οξιά και λειτουργούν ένας συρόμενος μονοθέσιος αναβατήρας και ένα baby lift, που εξυπηρετούν τις πέντε πίστες.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού βρίσκεται στα όρια του Δήμου Νευροκοπίου και απέχει 42 χλμ. από την πόλη της Δράμας. Διαθέτει 3 σαλέ, εστιατόριο και υπάρχει δυνατότητα διανυκτέρευσης. Επίσης διαθέτει καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού, σχολές εκμάθησης, καντίνες, ιατρείο, 9 αναβατήρες και 20 πίστες.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Προφήτης Ηλίας ή Πολιτσιές, απέχει μόλις 4 χλμ. από το Μέτσοβο, έχει εύκολες πίστες και σε μικρό μήκος. Βρίσκεται στο όρος Μαυροβούνι και αναπτύσσεται σε υψόμετρο από 1.360 έως 1.620 μ. με έκταση 25 χλμ. από την κορυφή Μαυροβούνι/Φλέγγα που βρίσκεται σε υψόμετρο 2.160 μ. Τους επισκέπτες οδηγούν στις πίστες τρεις συρόμενοι αναβατήρες (πιάτο ή άγκυρα), 700 μ., 550 μ. και 150 μ., αντίστοιχα.

Το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου είναι το πρώτο οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας. Λειτουργεί από το 1934, χρονιά που οργανώθηκαν οι πρώτοι πανελλήνιοι αγώνες χιονοδρομίας. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.530 μέτρων. Απέχει 24 χιλ. από τη Βέροια, 20 χιλ. από Νάουσα, 95 χιλ. από Θεσσαλονίκη και 74 χιλ. από Κοζάνη. Διαθέτει άνετους χώρους πάρκινγκ έκτασης 36 ασφαλτοστρωμένων στρεμμάτων, πολλούς και συγχρόνους αναβατήρες για την άνετη και γρήγορη εξυπηρέτηση των σκιέρ, μεγάλη ποικιλία στίβων με πίστες για τουριστική και αθλητική χιονοδρομία, παιδικές χαρές και πίστες δρόμων και αντοχής, με δυνατότητα διεξαγωγής διεθνών αγώνων. Επίσης διαθέτει μονοπάτια (διαδρομές) πορείας ορειβασίας.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο 3-5 Πηγάδια βρίσκεται στη δυτική πλευρά του όρους Βέρμιον σε υψόμετρο από 1.430 έως 2.005 μ. και απέχει 17 χλμ. από την πόλη της Νάουσας. Υπάρχουν συνολικά πέντε πίστες, ενώ το σύστημα τεχνητής χιόνωσης εξασφαλίζει άριστη ποιότητα χιονιού κατά τη διάρκεια όλης της χειμερινής περιόδου. Το χιονοδρομικό των 3-5 Πηγαδιών βρίσκεται σε διαδικασία διεθνούς διαγωνισμού για την τριακονταετή παραχώρησή του, με κύριο κριτήριο επιλογής αναδόχου την πραγματοποίηση επενδύσεων ύψους τουλάχιστον 2 εκατ. ευρώ για τα πρώτα τρία χρόνια.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Ανηλίου
το οποίο αναφέρθηκε στην αρχή του άρθρου. 



Σχόλια