Πρόσληψη επιπλέον 152 νέων ερευνητών στα Ερευνητικά Κέντρα της Ελλάδας και ενίσχυση ακριτικών/νησιωτικών ερευνητικών φορέων


Την κάλυψη 152 νέων θέσεων εργασίας με συμβάσεις αορίστου χρόνου σε ερευνητικούς και τεχνολογικούς φορείς που εποπτεύονται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, ανακοίνωσε κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων (11/1/19) ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης.

Κατόπιν αιτήματος του Τομέα Έρευνας και Καινοτομίας του ΥΠΠΕΘ και με την έγκριση των Υπουργείων Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Οικονομικών, ξεκινούν οι διαδικασίες για την κάλυψη αυτών των νέων θέσεων εργασίας, που είναι πρόσθετες των 100 θέσεων Ερευνητών που εγκρίθηκαν και προκηρύχτηκαν το διάστημα 2018-2019.

Η πρόσληψη 152 εξειδικευμένων επιστημόνων σε θέσεις ειδικού Επιστημονικού και Τεχνικού Προσωπικού θα γίνουν από τον ΑΣΕΠ σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 18 και 19 του Ν. 2190/1994. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 20% περίπου των αντίστοιχων θέσεων εργασίας ορισμένου χρόνου στα Ερευνητικά Κέντρα της χώρας.

Όπως επισήμανε ο Αναπληρωτής Υπουργός:

«Για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια ενισχύεται το ανθρώπινο δυναμικό των Ερευνητικών Κέντρων σε κρίσιμους ερευνητικούς τομείς. Η απόφαση αυτή, για τη στήριξη του ερευνητικού δυναμικού της χώρας με όρους συνέπειας και αξιοπιστίας, εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των πολιτικών δράσεων και πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης για την αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας στη νέα εποχή».

45 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΣΕ ΑΚΡΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Μία νέα δράση ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού και των ερευνητικών υποδομών σε παραμεθόριες και νησιωτικές Περιφέρειες της χώρας καθώς και σε Περιφέρειες που χρήζουν ενίσχυσης των επιδόσεών τους στην έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη πρόκειται να υλοποιηθεί από τον Τομέα Έρευνας και Καινοτομίας του ΥΠΠΕΘ και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα στη Βουλή ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης, ο αρχικός εγκεκριμένος προϋπολογισμός της δράσης είναι 45 εκ. ευρώ δημόσιας δαπάνης, ποσό που δύναται να αυξηθεί στα 54 εκ. ευρώ.

Στόχος της προκήρυξης είναι η ενίσχυση της δυνατότητας των ερευνητικών φορέων να υλοποιήσουν ερευνητικά έργα υψηλής επιστημονικής ποιότητας και αναπτυξιακής σημασίας στις σχετικές Περιφέρειες.

Τα ερευνητικά έργα της παρούσας προκήρυξης θα υλοποιηθούν από Πανεπιστήμια, ΤΕΙ, Ερευνητικά Πανεπιστημιακά Ινστιτούτα (ΕΠΙ) και Ερευνητικά Κέντρα-Ινστιτούτα στις αντίστοιχες Περιφέρειες εμπλουτίζοντας τις ερευνητικές δραστηριότητες που διεξάγονται σε αυτά και ενδυναμώνοντας ή επεκτείνοντας τις υφιστάμενες υποδομές και εξοπλισμό.

Οι Περιφέρειες αυτές είναι οι: Βόρειο Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, Δυτική Μακεδονία, Ήπειρος, Ιόνια Νησιά, Νότιο Αιγαίο, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησος. Ενδεικτικά, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης προβλέπεται να κατανεμηθούν 13 εκ. € (15,6 εκ. € με δυνατότητα αύξησης 20%), 12 εκ. € (14,4 εκ. €) στην Ήπειρο, 8 εκ. € (9,6 εκ. €) στο Βόρειο Αιγαίο, 4 εκ. € (4,8 εκ. €) στη Δυτική Μακεδονία και 3 εκ. € (3,6 εκ. €) στη Στερεά Ελλάδα.

Καλοδεχούμενες και αναγκαίες οι παραπάνω πρωτοβουλίες του Υπουργείου, στον τομέα της Έρευνας πλέον έχει αρχίσει κάτι να κινείται, κάτι που συμβάλλει και - περιορισμένα μεν ακόμη - στην ανάσχεση της φυγής των νέων πτυχιούχων στο εξωτερικό. Η αλήθεια είναι πως ναι μεν η Ελλάδα εξακολουθεί να υστερεί σε σχέση με άλλα κράτη στον τομέα αυτό αλλά έγινε πλέον κοινή πεποίθηση (και εντός του πολιτικού κόσμου) πως πρέπει η χρηματοδότηση να αυξηθεί. Το θετικό της υπόθεσης είναι πως τα ποσοστά δαπανών επι του ΑΕΠ της χώρας για την Έρευνα και Ανάπτυξη τα τελευταία 4-5 χρόνια αρχίζει και αυξάνεται σταδιακά, κάθε έτος και λίγο περισσότερο. Σε Δελτίο Τύπου από τον Οκτώβρη του 2019 παρουσιάστηκαν κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία που δείχνουν και τον Ιδιωτικό Τομέα να επενδύει πλέον περισσότερο στην έρευνα, σε σχέση με παλαιότερα. Στο Δελτίο συγκεκριμένα αναφέρονται τα εξής:
Ξεπερνώντας τα 2 δισ. € και φθάνοντας το 1,14% ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, οι δαπάνες για Έρευνα και Ανάπτυξη στην Ελλάδα σημείωσαν ιστορικό ρεκόρ το 2017.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), οι συνολικές δαπάνες για Έρευνα και Ανάπτυξη (Ε&Α) στην Ελλάδα το 2017 είναι αυξημένες κατά 279 εκ.€ σε σχέση με το 2016 και κατά 545 εκ.€ σε σχέση με το 2014.

Αντίστοιχα, το ποσοστό δαπανών Ε&Α επί του ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 1,14% το 2017 από 1,01% το 2016, 0,97% το 2015 και 0,83% το 2014.

Σημειώνεται ότι στον ιδιωτικό τομέα, για ακόμη μία χρονιά, σημειώθηκε αύξηση στις δαπάνες Ε&Α των επιχειρήσεων φτάνοντας τα 991 εκ.€. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα 834 εκ. € από το παραπάνω ποσό προέρχονται από ίδια κεφάλαια των επιχειρήσεων, γεγονός που αντανακλά την εμπιστοσύνη που επιδεικνύει ο ιδιωτικός τομέας στις οικονομικές προοπτικές που διανοίγονται στη μεταμνημονιακή εποχή.

Επιπλέον, ρεκόρ σημειώνει η χρηματοδότηση με 591 εκ.€ από τον τακτικό προϋπολογισμό για δαπάνες Ε&Α, επιβεβαιώνοντας τη σταθερή βούληση της Κυβέρνησης, όπως εκφράσθηκε από την αρχή της θητείας της, για τη στήριξη της Έρευνας που διεξάγεται στη χώρα.
Ιδιαίτερη αύξηση σημειώθηκε στην προσέλκυση ανταγωνιστικών προγραμμάτων, όπως ο Ορίζοντας 2020, από τους Έλληνες ερευνητές ύψους 296 εκ. €, στοιχείο ενδεικτικό της υψηλής ποιότητας του ανθρώπινου δυναμικού στα ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας.

Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την ολιστική, βήμα με βήμα προσέγγιση που διαμορφώνεται από τον Τομέα Έρευνας και Καινοτομίας του ΥΠΠΕΘ και υλοποιείται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) προς ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης με όχημα την Έρευνα και την προετοιμασία της χώρας για την επικείμενη 4η Βιομηχανική Επανάσταση.

Σχόλια