Υπουργικό Συμβούλιο: 15.000 διορισμοί στην Εκπαίδευση υπό τον ΑΣΕΠ και νέο σύστημα διορισμού


15.000 διορισμούς Εκπαιδευτικών αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο, σήμερα. Παράλληλα, συζητήθηκε και αποφασίστηκε το πολύπαθο σύστημα διορισμού που σερνόταν επί χρόνια καθώς καμία πολιτική ηγεσία δεν προχωρούσε σε καμία διαμόρφωση του απ όταν σταμάτησε το προηγούμενο στην αρχή της κρίσης το οποίο είχε κριθεί και αντισυνταγματικό. 

Είναι η πρώτη φορά απ την έναρξη της κρίσης πάντως που Υπουργικό Συμβούλιο μιας Κυβέρνησης συνεδριάζει για την Παιδεία και συγκεκριμένα το θέμα της στελέχωσης που δεινοπαθεί όλα αυτά τα χρόνια με τους δεκάδες χιλιάδες αναπληρωτές να κρατάνε όρθια την Ελληνική Εκπαίδευση καθώς τουλάχιστον 16% του συνολικού εκπαιδευτικού προσωπικού αποτελείται από....πάγιους αναπληρωτές! Επίσης θεωρείται η πρώτη σοβαρή προσπάθεια αυτής της Κυβέρνησης καθώς τις προηγούμενες φορές οι αριθμοί διορισμών προηγούμενων Υπουργών Παιδείας ήταν μάλλον περισσότερο αυθαίρετες και προσωπικά ευχολόγια αφού ποτέ δεν προχωρούσε τίποτα. Αυτή τη φορά όμως ανακοινώθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και τελεί μέτρο υπό τον Πρωθυπουργό.
Όπως και να έχει πάντως, εντελώς σίγουρες θεωρούνται οι 4.500 προσλήψεις εντός του 2019 (περιλαμβάνονται και στον Κρατικό Προυπολογισμό για το νέο έτος) στην Ειδική Αγωγή που είχαν ήδη ανακοινωθεί στην ΔΕΘ 2018 και που ο κλάδος έχει μεγάλη ανάγκη. Ενδεικτικά αναφέρεται πως οι οργανώσεις κανονικά θα ήθελαν 15.000 προσλήψεις μονίμων μόνο στον τομέα αυτόν καθώς ακόμα και στις "καλές εποχές" ο Τομέας αυτός έβλεπε...λίγους μόνιμους, σε πλήρη αντίθεση με την Γενική Αγωγή. Για τις υπόλοιπες 10.500 προσλήψεις υπάρχει ενα ερωτηματικό καθώς δεν γνωρίζει κανείς τι μέλλει γενέσθαι εαν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει στις επερχόμενες Εθνικές Εκλογές, άλλωστε η ΝΔ δεν φαίνεται να συμφωνεί αφού μέχρι και τον κανόνα προσλήψεων στο Δημόσιο από 1 πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση που επαναφέρθηκε πρόσφατα (με την ελπίδα να λυθεί το θέμα υποστελέχωσης πολλών δημοσίων υπηρεσιών), θέλει να τον καταργήσει προσλαμβάνοντας ένα άτομο για κάθε 5 (!) αποχωρήσεις. Αναμένονται τέλος και κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών καθώς κάποιες κατηγορίες δεν είναι ικανοποιημένες, κυρίως οι εν ενεργεία αναπληρωτές οι οποίοι είναι στα πρόθυρα ανοιχτής σύγκρουσης με τους άνεργους συναδέλφους τους που επιζητούν κάποια ευκαιρία να διοριστούν και εκείνοι (πχ με ποσόστωση). 

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, το σύστημα διορισμού των εκπαιδευτικών ορίζεται με βάση το θεσμικό πλαίσιο που επιβάλει το Σύνταγμα και οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Πιο αναλυτικά, θα βασίζεται στους εξής άξονες:

1) Η διαδικασία θα γίνει μέσω του ΑΣΕΠ, με το σύστημα μοριοδότησης κριτηρίων

2) Θα ισχύσει ένα ενιαίο σύστημα μοριοδότησης και κατάταξης, τόσο για τους μόνιμους διορισμούς όσο κι για τις προσλήψεις αναπληρωτών, όπου χρειάζεται.

3) Το σύστημα μοριοδότησης θα βασίζεται σε τρεις πυλώνες κριτηρίων:

α) Την αναγνώριση της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών. Σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ως «ταβάνι» για την προυπηρεσία ορίζονται οι 120 μήνες. Το σκεπτικό για την απόφαση αυτή είναι ότι δεν πρέπει να αδικηθούν οι έχοντες αυξημένα ακαδημαϊκά προσόντα σε σχέση με τους έχοντες μακρά προϋπηρεσία.

Το Υπ. Συμβούλιο αποφάσισε επίσης ότι θα υπάρχει ενιαίος πίνακας από τον οποίο θα γίνονται οι προσλήψεις τόσο στην ειδική αγωγή όσο και γενικότερα. Η προκήρυξη θα γίνει σύντομα, σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και αναμένεται να καταθέσουν αιτήσεις 35-38.000 για τις 4.500 θέσεις στην ειδική αγωγή, καθώς και συνολικά 100-105.000 για τις υπόλοιπες 10.500 προσλήψεις.

β) Τα ακαδημαϊκά προσόντα και

γ) τα κοινωνικά κριτήρια

50% -  50%

Σύμφωνα με τον ελεύθερο Τύπο για τον διορισμό δασκάλων και καθηγητών, θα μετρούν μέσω μοριοδότησης, η προϋπηρεσία κατά 50% και τα ακαδημαϊκά προσόντα και οι κοινωνικοί λόγοι κατά το άλλο 50% ενώ η προϋπηρεσία θα μοριοδοτείται κλιμακωτά με πλαφόν ανώτατης προϋπηρεσίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός, κατά την εισήγησή του στάθηκε σε δύο σημεία ακόμα, σε σχέση με την εκπαίδευση.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, από την επόμενη σχολική χρονιά θα υλοποιηθεί η ήδη θεσμοθετημένη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση σε 300 Δήμους.

Υπενθυμίζεται ότι έχει θεσμοθετηθεί η πρόσβαση όλων των παιδιών 4 έως 6 ετών στο νηπιαγωγείο.

Τέλος, από την επόμενη σχολική χρονιά, προχωρά η μείωση του μέγιστου αριθμού μαθητών ανά τμήμα στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά σχολεία, από 25 που είναι σήμερα, στους 22 μαθητές κάτι που θεωρείται θετικό μέτρο για παιδαγωγικούς λόγους κυρίως αλλά και γιατι επειδή έτσι ίσως δημιουργηθούν παραπάνω θέσεις εργασίας εκπαιδευτικών.

Αύριο το πρωι το Υπουργείο Παιδείας αναμένεται να δώσει στην δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες. 


Πηγή: alfavita.gr

Σχόλια