Φοιτητικό επίδομα 2018: 1.000 ευρώ για χιλιάδες φοιτητές! Ξεκίνησαν οι αιτήσεις!

    
Ήρθε η ώρα να δουν και οι φοιτητές ένα επίδομα και συγκεκριμένα το γνωστό φοιτητικό στεγαστικό επίδομα το οποίο κάθε χρόνο λαμβάνει πλήθος φοιτητών. Ξεκίνησε η υποβολή των αιτήσεων και τελειώνει στις 3 Ιουλίου 2018. Το επίδομα αυτό κατά την διάρκεια της κρίσης δεν καταργήθηκε ποτέ, παρόλο που είχε τεθεί και από τους Θεσμούς προς το Υπουργείο ως θέμα. Ευτυχώς δεν κατάφεραν να επιβάλλουν την κατάργηση του. Η διαδικασία πλέον γίνεται ως επι το πλείστον σχεδόν πλήρως ηλεκτρονικά μέσω ειδικής πλατφόρμας που έχει σχεδιάσει το Υπουργείο Παιδείας. Έντυπα δικαιολογητικά κατατίθενται στα Πανεπιστήμια μονάχα κάτα περίπτωση, εφόσον το απαιτήσει το σύστημα. Είναι ένα θετικό βήμα που έγινε από την υπουργική ηγεσία καθώς μέχρι πριν 2 χρόνια περίπου χρειάζονταν πλήθος έντυπων δικαιολογητικών να συγκεντρωθούν από τον φοιτητή (ή γονέα του συνήθως) από αρκετές Υπηρεσίες ενώ και η υποβολή των αιτήσεων ξεκινούσε ακανόνιστες χρονικές στιγμές (πλέον το σύστημα ανοίγει σταθερά κάθε Ιούνιο).

Επίσης θετικό είναι πως τα κριτήρια είναι σχετικά χαλαρά και δη τα εισοδηματικά τα οποία είναι πολύ ψηλά με αποτέλεσμα η πλειοψηφία να είναι δικαιούχος επιδόματος (με την προυπόθεση σε γενικές γραμμές να έχουν περάσει πάνω από τα μισά μαθήματα και να σπουδάζουν σε πόλη εκτός κατοικίας τους φυσικά). Το αρνητικό στην όλη υπόθεση είναι πως η καταβολή του επιδόματος αργεί πάρα πολύ, από 3 εως και 12 μήνες. Δυστυχώς το Υπουργείο έριξε την ευθύνη στα πανεπιστημιακά ιδρύματα (με αποτέλεσμα να αργεί η καταβολή καθώς αφού γίνονται ένα σωρό εγκρίσεις στο Υπουργείο γίνονται άλλες τόσες και στα Πανεπιστήμια πάλι) που μάλλον παραδίδουν τα χρήματα αρκετά αργότερα ανάλογα με τις χρηματικές ανάγκες τους. Φυσικά υπάρχουν και γρήγορα ιδρύματα. Σε πολλά όμως ακόμη περιμένουν οι φοιτητές. Χαρακτηριστική περίπτωση η φετινή: το Υπουργείο έχει αποστείλει ήδη από τον χειμώνα τα χρήματα στα ΑΕΙ αλλά μονάχα τώρα ξεκινάνε δειλά δειλά να τα δίνουν στον φοιτητόκοσμο. Θα άλλαζε ο χρόνος λήψης χρημάτων εκ των δικαιούχων εαν το κράτος πίστωνε τα χρήματα κατευθείαν στους λογαριασμούς των δικαιούχων (όπως συμβαίνει και με το Κοινωνικό Μέρισμα κάθε φορά, επιδόματα ανεργίας κτλπ.). Μακάρι να αλλάξει αυτό.

Ωστόσο αυτό δεν χρειάζεται να αποθαρρύνει κανέναν απολύτως καθώς είναι μεγάλο βοήθημα τα 1000 ευρώ επίδομα και απαξ και εγκριθεί η αίτηση το μόνο σίγουρο είναι πως ο δικαιούχος θα τα λάβει τα χρήματα κάποια στιγμή ό,τι και να γίνει! Απλώς χρειάζεται υπομονή.


Πάντως υπάρχει και πρόγραμμα υποτροφιών για περίπου 4000 φοιτητές από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) που δίνει για 9 μήνες, 380 ευρώ μηνιαίως στον δικαιούχο φοιτητή και 200 εαν μένει με τους γονείς του και δεν νοικιάζει αλλού. Μπείτε εδώ να μάθετε περισσότερες χρήσιμες πληροφορίες καθώς και εκεί έχουν ήδη ξεκινήσει οι αιτήσεις!

Παρακάτω δείτε πληροφορίες από το foititikanea.gr καθώς και τον ανάλογο σύνδεσμο που οδηγεί στην αναλυτική εγκύκλιο (μελετήστε την καλά) και την ειδική πλατφόρμα αιτήσεων.

O
ι ηλεκτρονικές αιτήσεις για το φοιτητικό επίδομα των 1.000 ευρω ακαδημαϊκού έτους 2017-2018, ξεκινούν από την Δευτέρα 4 Ιουνίου έως και την Τρίτη 3 Ιουλίου 2018.



Η χορήγηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 θα γίνει σύμφωνα με τα οριζόμενα στη με αριθ.140832/Ζ1/25-8-17 (Β΄ 2993) ΚΥΑ «Καθορισμός διαδικασίας και δικαιολογητικών για τη χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος στους φοιτητές των Ιδρυμάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης», η οποία εκδόθηκε κατ΄ εφαρμογή του άρθρου 10 του ν. 3220/2004, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. Το μεγαλύτερο μέρος των δικαιολογητικών θα ελέγχεται μέσω αυτόματης διασύνδεσης ηλεκτρονικής εφαρμογής με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων από όπου αντλούνται τα σχετικά στοιχεία, σύμφωνα με την περίπτωση ιδ’ της παρ. 1 του άρθρου 17 του ν. 4174/2013 (Α΄170), όπως προστέθηκε με το άρθρο 60 του ν. 4415/2016 (Α΄159).



Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις που αφορούν στη χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 θα υποβάλλονται από την Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018 έως και την Τρίτη 3 Ιουλίου 2018, μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων https://stegastiko.minedu.gov.gr/, στην ειδική εφαρμογή για το στεγαστικό επίδομα.



Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης είναι ο φοιτητής για τον οποίο χορηγείται το επίδομα να είναι Έλληνας υπήκοος ή υπήκοος άλλης χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να είναι κάτοχος Ακαδημαϊκής Ταυτότητας σε ισχύ και να είναι και κάτοχος Α.Φ.Μ. Διευκρινίζεται ότι η υπηκοότητα αφορά μόνο στο πρόσωπο του φοιτητή και όχι στων γονέων ή κηδεμόνων αυτού.



Διαδικασία υποβολής της αίτησης



Η αίτηση υποβάλλεται από τον δικαιούχο του επιδόματος, δηλαδή το πρόσωπο που θεωρείται ότι βαρύνει ο φοιτητής, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11 του ν. 4172/2013 (Α’ 167). Σε περίπτωση διαζευγμένων ή εν διαστάσει συζύγων, δικαιούχος του επιδόματος είναι ο γονέας τον οποίο βαρύνει ο φοιτητής και τον εμφανίζει ως προστατευόμενο μέλος. Κατ` εξαίρεση, δικαιούχος θα είναι ο ίδιος ο φοιτητής εφόσον:
α) είναι ορφανός από τους δύο γονείς ή
β) οι γονείς του είναι κάτοικοι εξωτερικού ή
γ) είναι πάνω από είκοσι πέντε (25) ετών, ή 
δ) είναι υπόχρεος σε υποβολή φορολογικής δήλωσης και δεν θεωρείται εξαρτώμενο μέλος, σύμφωνα με το άρθρο 11 του ν. 4172/2013 (Α’ 167).



Για την είσοδό του στην ηλεκτρονική εφαρμογή ο δικαιούχος (γονέας ή φοιτητής) θα χρησιμοποιήσει το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό (password), που του χορηγήθηκε από την ΑΑΔΕ για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του TAXISnet. Η εισαγωγή των κωδικών πρόσβασης επέχει θέση δήλωσης συναίνεσης διασταύρωσης των στοιχείων του. 

Ο αιτών συμπληρώνει υποχρεωτικά στα αντίστοιχα πεδία της αίτησης τα ακόλουθα στοιχεία:
α) τον αριθμό της Ακαδημαϊκής Ταυτότητας και τον ΑΜΚΑ του φοιτητή,
β) τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) του φοιτητή και του έτερου γονέα, εάν δικαιούχος είναι ο γονέας, ενώ στη περίπτωση που δικαιούχος είναι ο φοιτητής δηλώνει μόνο τον ΑΦΜ του/της συζύγου του (αν υφίσταται).
γ) τον αριθμό του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου συμβολαίου,
δ) τον αριθμό του τραπεζικού του λογαριασμού (ΙΒΑΝ) καθώς και στοιχεία επικοινωνίας του (τηλέφωνο,
e-mail). 

Πηγή:  foititikanea.gr

Σχόλια