Eurovision 2018: Ισραήλ ο μεγάλος νικητής! Η εντυπωσιακή Κύπρος στην 2η θέση!



Τελικά το Ισραήλ αναδείχθηκε ως ο μεγάλος νικητής την στιγμή που από την περασμένη Τρίτη, η Ευρώπη ζούσε στους ρυθμούς του “Fuego” της Ελένης Φουρέιρα και τα προγνωστικά την θεωρούσαν ως τη μεγάλη νικήτρια, απεδείχθη για ακόμα μία φορά αυτό που οι φανατικοί του διαγωνισμού γνωρίζουν εδώ και χρόνια: Ότι η Eurovision είναι ανατρεπτική και καθόλου προβλέψιμη! Το Ισραήλ πάντως στο τσακ μας έκλεψε την νίκη στο τέλος, κρίμα για την Κύπρο αλλά η θέση είναι και πάλι πολύ καλή...

    Η δυναμική και εκρηκτική Ελένη δεν κατάφερε να κατακτήσει τη νίκη, όμως κατάφερε να κάνει όλη την Ευρώπη να μιλάει για εκείνη. Δυστυχώς, αυτό που η ίδια η Ελένη «έκανε» στο μεγάλο φαβορί, τη Netta του Ισραήλ, τη βραδιά του ημιτελικού, περνώντας μπροστά στα προγνωστικά, της γύρισε… μπούμερανγκ, επιτρέποντας σε μία άλλη χώρα να πάρει τη νίκη μέσα από τα χέρια της. Όπως και η ίδια η Ελένη Φουρέιρα, όμως, έχει δηλώσει αρκετές φορές από την ημέρα της εμπλοκής της στον διαγωνισμό, σημασία έχει πως έστρεψε το βλέμμα των Ευρωπαίων στην μικροσκοπική Κύπρο, κάνοντας τούς πάντες να μιλούν για το νησί της Αφροδίτης που πολλοί αγνοούσαν ακόμα και πού βρίσκεται στον χάρτη!

    Η θέση πάντως που κατέκτησε η Κύπρος είναι η καλύτερη που έχει λάβει μέχρι σήμερα και ορθώς πόνταρε στην Ελένη που εμείς απορρίψαμε (δες ΕΔΩ) στον διαγωνισμό καθώς μέχρι και σήμερα, η χώρα είχε καταφέρει να «σκαρφαλώσει» μόνο μέχρι την πέμπτη θέση. Αρνητικό το ότι πάντως στην μικρή παρουσίαση κάθε καλλιτέχνη πριν την προβολή του τραγουδιού του αναφερόταν πως η Φουρειρα χρόνια προσπαθούσε να πείσει την Ελλάδα βιώνοντας απόρριψη όμως και πως κάποτε έκρυβε την καταγωγή της κάτι που υποδηλώνει ρατσιστική αντιμέτωπιση στην Ελλάδα, πράγμα όχι και καλή διαφήμιση για εμάς διεθνώς, κάποτε έπρεπε να είχε δοθεί η ευκαιρία σε εκείνη, το αξίζει.

    Μετά απ όλα τα τραγούδια και την ψηφοφορία του κοινού μέσω τηλεφώνου, app και sms (αλήθεια στην Ελλάδα γιατί είναι πάντα τόσο ακριβά αναρωτιέται κανείς καθώς ένα sms κόστιζε 62 λεπτά την στιγμή που στην Γερμανία ψήφιζες με 20 λεπτά μόνο - διαχρονικό φαινόμενο) ανακοινώθηκαν αρχικά οι βαθμοί των Εθνικών Επιτροπών ξεχωριστά που αποτελούσαν τις μισές ψήφους. Οι Επιτροπές βέβαια συχνά κρίνουν διαφορετικά απ τον κόσμο καθώς μάλλον υπάρχουν και ελαφρώς πολιτικά διακυβεύματα,
αρκεί να δεις κανείς τις άτυπες συμμαχίες που σχηματίζονται ... Ύστερα προστέθηκε και εκείνη του κοινού.

H Ελληνική Κριτική Επιτροπή έδωσε ως εξής τους βαθμούς: 

1 στη Μολδαβία, 2 στη Γερμανία, 3 στη Νορβηγία, 4 στην Εσθονία, 5 στην Βουλγαρία, 6 στο Ισραήλ, 7 στην Τσεχία, 8 στην Ιταλία, 10 στην Αλβανία, 12 στην Κύπρο.

Με το τέλος της ψηφοφορίας των εθνικών επιτροπών η πεντάδα είχε ως εξής:

1. Αυστρία (που πραγματικά θα άξιζε επίσης την 1η θέση παρόλο που τα στοιχήματα δεν το πρόβλεψαν).
2. Σουηδία
3. Ισραήλ
4. Γερμανία (η οποία πραγματικά ήταν η έκπληξη του Διαγωνισμού καθώς παραδοσιακά βρίσκεται στον πάτο μαζί με τις άλλες 4 μεγάλες δυνάμεις συνήθως που βρίσκονται αυτόματα στον Τελικό, έκπληξη διάχυτη ακόμα και μεταξύ των Γερμανών, ίσως λόγωτης ιδιαιτερότητας του τραγουδιού όπου στα μαύρα ντυμένος και μόνος του με το «You Let Me Walk Alone» πέρασε τα μηνύματα που ήθελε μέσα από τη LED οθόνη πίσω του, λέξεις και φράσεις του τραγουδιού καθώς και ασπρόμαυρες οικογενειακές φωτογραφίες καθώς το κομμάτι το έγραψε για τον πατέρα του που έφυγε από τη ζωή όταν ο τραγουδιστής ήταν μόλις 15 ετών)
5. Κύπρος

   Ύστερα είχαμε την ψήφο του κοινού που ως συνήθως ανατρέπει αρδήν τα δεδομένα καθώς ο κόσμος μάλλον ψηφίζει με άλλα κριτήρια. Η δυναμική Ελένη δεν κατάφερε να βγει πρώτη, όμως κατάφερε να κάνει όλη την Ευρώπη να μιλάει για εκείνη! Εαν το Ισραήλ είχε λιγότερη υποστήριξη από επιτροπές θα είχαμε νικήσει. Το πιο δυνατό χειροκρότημα, έκλεψαν η Ελένη Φουρέιρα και η Νέτα από το Ισραήλ, τα δύο φαβορί του διαγωνισμού.          
    Τον σχολιασμό της μουσικής βραδιάς ανέλαβαν οι Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος και η Δάφνη Σκαλιώνη και η Ολύνα Ξενοπούλου που ανακοίνωσε τη βαθμολογία της Ελλάδας. Ύστερα από αρκετά έτη για πρώτη φορά δεν σχολίαζε ο Γιώργος Καπουτζίδης, η απουσία του οποίου ήταν αισθητή δίχως αυτό να σημαίνει πως οι τωρινοί τα πήγαν άσχημα. Την μετάδοση παρακολούθησαν ζωντανά περίπου 250 εκατ. τηλεθεατές απ όλο τον κόσμο (ίσως να ήταν περισσότεροι εαν δεν είχε απαγορευτεί η μετάδοση από τους Ευρωπαίους στην Κίνα μετά τις αντιδράσεις της για ένα φιλί μεταξύ δύο ανδρών στην ιρλανδική ομάδα).

 ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΚΚΕΝΤΡΙΚΗ ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

    Η Netta Barzilai, η φετινή εκπρόσωπος του Ισραήλ, ανέβηκε στη σκηνή του Altice Arena και ερμήνευσε το κομμάτι της με τίτλο «Toy» ξεσηκώνοντας για ακόμη μια φορά το στάδιο. Η... αντίπαλος της Ελένης Φουρέιρα, καθώς είναι και εκείνη φαβορί για τη νίκη, είναι γεννημένη στις 22 Ιανουαρίου το 1993. Η ίδια έχει δηλώσει πως αν δεν ήταν τραγουδίστρια, θα είχε σπουδάσει ψυχολογία ή θα φοιτούσε παιδαγωγικό τμήμα, για να γίνει νηπιαγωγός.
    Η εκκεντρική τραγουδίστρια έχει... υπηρετήσει στον στρατό (μην σας φαίνεται παράξενο λόγω του σώματος της, στο Ισραήλ άνδρες και γυναίκες υπηρετούν υποχρεωτικά όλοι για 2 χρόνια περίπου όταν γίνονται 18 ετών) και αποτελεί μέλος του νεανικού κινήματος aNoar HaOved VeHaLomed. Η ερμηνεύτρια, πέρασε με επιτυχία τις οντισιόν του The Next Star και έφτασε μέχρι τον μεγάλο τελικό της 13ης Φεβρουαρίου 2018 στη χώρα της όπου και στέφθηκε νικήτρια.
    Η εκκεντρική τραγουδίστρια έχει... υπηρετήσει στον στρατό και αποτελεί μέλος του νεανικού κινήματος aNoar HaOved VeHaLomed. Η ερμηνεύτρια, πέρασε με επιτυχία τις οντισιόν του The Next Star και έφτασε μέχρι τον μεγάλο τελικό της 13ης Φεβρουαρίου 2018 στη χώρα της όπου και στέφθηκε νικήτρια.
    Η Ελένη Φουρέιρα ή αλλιώς η Beyonce της Ευρώπης, όπως την αποκάλεσε το BBC, με το «Fuego» ανέτρεψε όλα τα προγνωστικά και εδώ και αρκετές ημέρες πέρασε πρώτη και παραμενει φαβορί για την νίκη, εκτοπίζοντας την Ισραηλινή Netta και το «Toy» της που είναι ίσως ο μόνος αντίπαλός της.


Aντλήθηκαν και στοιχεία από gossip.gr και protothema.gr


Σχόλια