Επίδομα ενοικίου Βουλευτών: ας γίνει κάτι επιτέλους...


Τον τελευταίο καιρό, το επίδομα ενοικίου που λαμβάνουν οι Έλληνες Βουλευτές (όλων των κομμάτων) και δη της Κυβέρνησης έχει μονοπωλήσει δικαίως τις συζητήσεις της ελληνικής κοινής γνώμης. Είναι ανάγκη να δούμε όλη την εικόνα και όχι μόνο ένα μέρος της.   

    Για την Ράνια Αντωνοπούλου και τον σύζυγο της, για τους οποίους γράφτηκαν πολλά και λίγο άδικα έπεσε όλο το βάρος πάνω τους αφού τείναμε να χάσουμε το δάσος βλέποντας μονάχα το δένδρο, δεν υπάρχει κάτι παραπάνω να λεχθεί. Ειπώθηκαν όλα σε προηγούμενο άρθρο (ΕΔΩ). Πήραν αυτό που άξιζε στην συμπεριφορά τους (παραίτηση/απομάκρυνση, επιστροφή χρημάτων κιόλας και δυσφήμιση), στο καλό λοιπόν. Δεν ισχύει το ίδιο όμως με κάτι εκατοντάδες απ το 1994 έως σήμερα, απ όταν δηλαδή άρχισε να δίδεται το επίδομα. Ας πάρουμε με την σειρά όμως πρώτα τους - κυβερνητικούς, μιας και στοιχεία για τους άλλους δεν υπάρχουν - Βουλευτές πάσης φύσεως, οι οποίοι από μόνοι τους ανακοίνωσαν πως έπαιρναν/παίρνουν το επίδομα:

- Ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παρασκευόπουλος ο οποίος είπε «Όπως όλοι, έτσι
  το έπαιρνα κι εγώ» λέγοντας μάλιστα κατόπιν εορτής φυσικά, να αλλάξει η         
     
  νομοθεσία και να μπουν εισοδηματικά κριτήρια για όσους λαμβάνουν το επίδομα.
- Δημήτρης Μάρδας. Θεώρησε μικρό το κακό μάλλον και είναι πρόθυμος να τα επιστρέψει    πίσω. Επίσης σωστά μίλησε για το τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα και πως όταν     
  ένας νόμος είναι δύσκολος στην εφαρμογή, πρέπει να αλλάξει ή να καταργηθεί. Ωστόσο    κατόπιν εορτής και εκείνος. Επιστροφή χρημάτων ανακοίνωσαν μόνο ο κ.   
  Μάρδας και το ζεύγος εξ Αμερικής.
- Κώστας Φωτάκης, Παναγιώτης Σγουρίδης, Σωκράτης Φάμελλου 
- Μαρίνα Χρυσοβελώνη (ΑΝΕΛ). Είναι η μόνη που διαφοροποιήθηκε στις δηλώσεις της σε    σχέση με όλους τους υπόλοιπους καθώς είπε πως "δεν υπάρχει κανένα θέμα ηθικής" και    πως όσο είναι στην Βουλή "απομειώθηκε η οικονομική της κατάσταση" και πως δεν έχει      κανένα οίκημα στην Αθήνα να μείνει. Για επιστροφές χρημάτων, αλλαγή νόμου κτλπ δεν    μίλησε. Τα σχόλια δικά σας.

    Nα σημειωθεί πως όλοι παραπάνω είναι ή ήταν Υπουργοί. Δεν είναι φυσικά μόνο αυτοί, απλώς δεν υπάρχει πουθενά κάποια λίστα με όλα τα ονόματα (200 πρέπει ναναι περίπου). Αλλά μάλλον δεν χρειάζεται και πολύ μαντεψιά, πρέπει να είναι σχεδόν όλοι οι Βουλευτές που εκλέγονται εκτός Αττικής. Φυσικά ΝΔ, ΧΑ, ΠΑΣΟΚ και όλοι οι υπόλοιποι τηρούν σιγήν ιχθύος για τους εαυτούς τους και παρουσιάζουν μόνο την Κυβέρνηση ως την κακιά της υπόθεσης που παίρνει επιδόματα ενοικίου. Και παραδόξως σαν αυτά να δίδονται μόνο απ το 2015 και μετά. Εαν θέλουν να τους κατακρίνουν, που καλά κάνουν, τότε πρέπει να περιγράψουν όλη την εικόνα αλλιώς είναι ολίγον τι υποκριτές. Τώρα αν η ΝΔ ψήφιζε κάποια αλλαγή ή κατάργηση τίθεται προς συζήτηση, άλλωστε διαθέτει πολλούς πλούσιους πολιτικούς, μαζί με ΠΑΣΟΚ γιγάντωσαν την παροχή αυτή και εδώ ο Κούλης μέχρι και αγροτική ενίσχυση παίρνει για κάτι χωράφια που έχει ο...αγρότης. 
    Έγινε τόση φασαρία για εκείνους που ήσαν εξωκοινοβουλευτικοί (οι οποίοι σε κάθε Βουλή είναι πάντα πραγματικά ελάχιστοι σε κάθε Κυβέρνηση που προσκαλούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην χώρα). Μια χαρά τα παίρνουν και οι κοινοβουλευτικοί όπως βλέπουμε. Από το 1994. Καταργήθηκε λοιπόν ορθά η επίμαχη διάταξη για τους εξωκοινοβουλευτικούς από τον Πρωθυπουργό. Και η οποία είχε μπει στην ψήφιση του 3ου Μνημονίου στα μουλωχτά από έναν συγκεκριμένο Υπουργό, δίχως μάλλον να ενημερώσει ποτέ το Κοινοβουλευτικό Σώμα (και εξ ου και δεν υπήρξε καμία τοποθέτηση από κανέναν και γι αυτό και δεν έγινε κανένας χαμός το 2015 στα ΜΜΕ). Βέβαια ο Νόμος αυτός ψηφίστηκε και από τα έμπειρα πολιτικά, κόμματα όπως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, πως τους ξέφυγε;
    Σειρά να πάρει η διάταξη που αφορά ΌΛΟΥΣ εδώ και τώρα. Πλήρης κατάργηση. Ή έστω θέσπιση τόσο αυστηρών κριτηρίων που μόνο Βουλευτές με σχεδόν καθόλου περιουσία και λίγες καταθέσεις να το δικαιούνται (μιλάμε δηλαδή για ένα 10-15% το πολύ απ τους 300). Γιατί υπάρχουν και εκείνοι, να τα λέμε όλα να είμαστε δίκαιοι. Αυτή τη στιγμή πάντως και εδώ και 24 συναπτά χρόνια, με μία αίτηση, ΆΠΑΝΤΕΣ το δικαιούνται. Και για να μην παίζουμε παιχνίδια τύπου κρυφτό, ας ανακοινώσει η Προεδρία της Βουλής επιτέλους όλα τα ονόματα όλων των κομμάτων που παίρνουν επίδομα αυτή τη στιγμή. Ναι κύριε Βούτση, κάντε κάτι επιτέλους για να πούμε πως ήσασταν απ τους Προέδρους που άφησαν έργο πίσω διότι υπήρξαν αρκετοί που πέρασαν εντελώς απαρατήρητοι. Να δούμε πόσοι θα επιστρέψουν κάτι ή έστω ζητήσουν διακοπή επιδότησης. Να δούμε δηλαδή ποιοι είναι πρόθυμοι να κάνουν έστω κάποια θυσία δίνοντας το παράδειγμα και ποιοι είναι καλοί στην διαχείριση οικονομικών αφού με τέτοιο μισθό και παροχές που καλύπτει, στο μεγαλύτερο μέρος τουλάχιστον, και μετακινήσεις και διατήρηση γραφείου δεν νοείται να υπάρχει Βουλευτής ή Υπουργός που να μην βγαίνει οικονομικά την στιγμή που εκατομμύρια πολίτες τα καταφέρνουν με πολύ λιγότερα και που όταν πάνε να πάρουν επίδομα υπάρχουν αυστηρά κριτήρια! Και σε περίπτωση που ακουστεί πάλι από Βουλευτή ότι υπάρχουν και έξοδα που τους αφαιρούν πολλά χρήματα, ας ειπωθεί το εξής: οι βουλευτές της επαρχίας για να μην επιβαρύνεστε τόσο, ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ να δίνετε συνδρομές χιλιάδων ευρώ μηνιαίως στο κόμμα σας εφόσον δεν σας φτάνουν! Ασκείστε πίεση διότι τα κόμματα χρηματοδοτούνται από το ελληνικό κράτος (και ιδιώτες) υπεραρκετά ήδη. Ας λαμβάνουν ό,τι λαμβάνουν απ τους Αθηναίους πολιτικούς και από εσάς ένα συμβολικό ποσό ίσως άμα είναι ή όσο επιθυμείτε εσείς. 

ΛΥΣΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ

    Είναι χρυσή ευκαιρία για τον ΣΥΡΙΖΑ να καταργήσει, όχι όλες, αλλά τις παράλογες παροχές των Βουλευτών όπως είχε υποσχεθεί προ 2 ετών. Θα υπήρχε πολιτικό κέρδος. Το επίδομα ενοικίου είναι μία παράλογη παροχή.
    Καταρχάς να πούμε πως με τόσα χρήματα που ξοδεύτηκαν με την πάροδο των ετών, θα μπορούσαν να είχαν φτιαχτεί ή αγοραστεί βουλευτικά ευρύχωρα διαμερίσματα στην Αθήνα κοντά σε Υπουργεία ή την Βουλή για τους Βουλευτές της επαρχίας προκειμένου να μην πληρώνουν ενοίκια. Είναι μία μόνιμη, αποδεκτή και μακροπρόθεσμη λύση. Έπρεπε φυσικά να είχε γίνει προ Μνημονίων αλλά ακόμα και τώρα δεν είναι αργά. Για να γλιτώσουμε τα μελλοντικά χρήματα του κράτους που θα ξοδευτούν αφού ήδη απ το 2004 έως σήμερα που δίδεται καθαρό χιλιάρικο σε περίπου 200 Βουλευτές κάθε φορά (πιο πριν μόνο μίσθωση δωματίων σε ξενοδοχεία επιτρέπονταν) έχουν ξοδευτεί 30 εκατομμύρια ευρώ περίπου με έναν πρόχειρο υπολογισμό! Και αν το πάμε και πιο πίσω πρέπει να μιλάμε συνολικά για 35 με 40 εκατ. ευρώ. Θα μπορούσαν άνετα να είχαν αγοραστεί κατοικίες. Ή αυτό λοιπόν για μην γκρινιάζουν πια και να πάψει το φαινόμενο πολλοί να έχουν σπίτια με θέα την θάλασσα σε Γλυφάδα (καθόλου κοντά στην δουλειά τους δηλαδή!) καθώς και στο ΤΟΠΟ ΕΚΛΟΓΗΣ τους να νοικιάζουν σπίτι χωρίς εμφανή λόγο (ναι επιτρέπεται) ή να καταργηθεί εντελώς ή να θεσπιστούν αυστηρότατα κριτήρια. Μαντέψτε ποια λύση θα προτιμούσαν έαν έσφιγγαν τα ζωνάρια ξαφνικά....

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ (1994-2018)

    Το 1994 επί κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου ξεκίνησε η υπόθεση Έχει δοθεί μέχρι τώρα σε περίπου δέκα κοινοβουλευτικές θητείες. Κατά καιρούς όποιο κόμμα κυβερνούσε (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ) επικαιροποιούσε την απόφαση εκείνη. Ναι είναι αυτοί που βρίζουν τους τωρινούς τώρα. Αναζητείται λογική.... Αρχικά πάντως η Βουλή υπό τον Απόστολο Κακλαμάνη είχε αποφασίσει (ΦΕΚ Α’ 234, 27/12/1994) να νοικιάσει δωμάτια σε ξενοδοχεία κοντά στη Βουλή που είναι και κάπως λογικό. Δεν υπήρχε πλαφόν, όσο θέλαν τα ξενοδοχεία ζητούσαν (μιλάμε δηλαδή για τρελό πάρτυ).

    Το 2004 επί ΝΔ πλέον, στη Βουλή υπό την Άννα Ψαρούδα Μπενάκη (ΦΕΚ Α΄188, 13/10/2004) γίνεται αλλαγή και οι βουλευτές πλέον μπορούν να νοικιάζουν ένα διαμέρισμα και να λαμβάνουν 1.000 ευρώ το μήνα αντί να μένουν σε κάποιο ξενοδοχείο υποχρεωτικά. Επιπλέον δεν υπήρχε περιορισμός του που στην Αθήνα. Επομένως αρκετοί νοίκιασαν στα βόρεια προάστια ή σε παραθαλάσσιες γειτονιές. Τέλος προέβλεπε ότι οι βουλευτές της επαρχίας που είχαν ιδιόκτητο σπίτι στην Αθήνα αλλά δεν είχαν στην εκλογική τους περιφέρεια θα μπορούσαν να παίρνουν και πάλι το χιλιάρικο, για να νοικιάζουν σπίτι στον τόπο καταγωγής τους! Δεν κουνήθηκε φύλλο φυσικά. Και δεν ήταν λίγοι οι βουλευτές που δεν διέθεταν σπίτι στο μέρος απ όπου έρχονταν αλλά είχαν σπίτι στην Αθήνα. Logic? Error, not found.
    Λίγες μέρες μετά (ΦΕΚ Β’ 1.555, 18/10/2004) ορίζεται ρητώς, με ακόμη μεγαλύτερη σαφήνεια, ότι οι βουλευτές της επαρχίας μπορούν να διαλέγουν που θα ξοδέψουν το χιλιάρικο του επιδόματος ενοικίου, στην Αθήνα ή στον τόπο καταγωγής τους.

    Το 2012 επί ΝΔ πάλι έρχονται μερικές ακόμη «βελτιώσεις» το οποίο το έπαιρναν ακόμη κι όσοι νοίκιαζαν φθηνότερο σπίτι. Με απόφαση του Ευάγγελου Μεϊμαράκη (ΦΕΚ Α΄244, 14/12/2012)  καταργείται η υποχρέωση των βουλευτών (προκειμένου να πάρουν το χιλιάρικο) να αποδείξουν έστω και με ένα εικονικό, χαμηλής αξίας μισθωτήριο, ότι κάτι νοικιάζουν. Έως τότε υπήρχε η τυπική υποχρέωση να γνωστοποιούν διεύθυνση και εμβαδόν κατοικίας, στοιχεία μισθωτηρίου και εκμισθωτή. Πλέον χωρίς κανέναν έλεγχο ουσιαστικό δίδονταν, έτσι απλά.
    Φτάνουμε λοιπόν στο 2015 όπου δίδεται πλέον το επίδομα επι ΣΥΡΙΖΑ και στους εξωκοινοβουλευτικούς που ήταν εως τότε αδικημένοι και τώρα στο 2018 όπου καταργήθηκε απ τον Αλέξη Τσίπρα πάλι. Καλό θα ήταν να προχωρήσει σε μία απ τις παραπάνω λύσεις που προτάθηκαν να τελειώνουμε με αυτή την ιστορία πια που μόνο το κοινό αίσθημα προκαλεί και τίποτα άλλο.

Φυσικά επί Μνημονίων να πούμε εδώ, γίνανε και μειώσεις σε μισθούς και αποζημιώσεις και παροχών των Βουλευτών αλλά κυρίως συμβολικές μονάχα ενώ κάποια παράλογα διατηρήθηκαν. 


Σχόλια