Παραίτηση Ράνιας Αντωνοπούλου: γιατί μας φταίει μόνο εκείνη ξαφνικά;


Μετά τον σάλο που ξέσπασε σχετικά με τη αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας για την Καταπολέμηση της Ανεργίας κα. Αντωνοπούλου, υποβλήθηκε η παραίτηση της την οποία και έκανε τελικά δεκτή ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έκανε δεκτή την παραίτηση της αναπληρώτριας Υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ρ. Αντωνοπούλου και την ευχαριστεί για την τριετή σημαντική προσφορά της», αναφέρει το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού εντελώς λιτά και....ξερά. Υπήρχε ηθικό ζήτημα και δεν έπρεπε να είχε επιδιώξει επιδότηση. Ωστόσο είναι πράγματι τόσο κακιά και πάνω απ όλα η μοναδική? Ας δούμε λίγο όλη την εικόνα.

    Πρώτα πρώτα ας ειπωθεί πως ο Πρωθυπουργός τελικά, πέρα απ την παραίτηση της αναπληρώτριας Υπουργού που έκανε δεκτή (και που λογικά και την πιέσανε ανάλογα αφού αρχικά ήθελε να παραμείνει επιστρέφοντας τα χρήματα που της αναλογούσαν), αποφάσισε και να καταργηθεί η σχετική διάταξη που έδινε το δικαίωμα σε εξωκοινοβουλευτικά μέλη της κυβέρνησης να λαμβάνουν επίδομα ενοικίου. Σωστή αντίδραση σε γενικές γραμμές (σε απόλυτες θα ήταν έαν το έκανε για όλους). Θετική. Λιγάκι καθυστερημένη όμως καθώς προφανώς άφησε να περάσει λίγος χρόνος για να "κόψει" αντιδράσεις των κομμάτων και των πολιτών πρώτα. Ακόμα και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ που παραδόξως ούτε εκείνοι φάνηκαν ιδιαίτερα χαρούμενη για το ότι η Ράνια τους, λάμβανε τέτοια επιδότηση. Λογικά εαν έβλεπε πως δεν θα γινόταν καν θέμα, δεν θα την άγγιζε την εν λόγω κυρία (που και εκείνη επίσης περίμενε πρώτα τι αντιδράσεις θα υπάρξουν πρίν παρέμβει). Αλλά για πολιτική μιλάμε όπου καμία θέση δεν είναι σίγουρη και πρέπει να φυλάγεσαι από παντού. Όπως ο σύζυγος της κ. Παπαδημητρίου. Υπέβαλε παραίτηση για λόγους ευθιξίας! Αναμενόμενο σχετικά πάντως. Βέβαια τώρα βγήκαν άλλοι δύο Υπουργοί ακόμα και είπαν πως πήραν επιδότηση και μπρος στον δρόμο που χάραξε η συνάδελφος, θέλουν να τα επιστρέψουν. Anyway.
    Η Ράνια Αντωνοπούλου (που είναι και μη εκλεγμένη από τον λαό οπότε και υποθέτουμε πως δεν την ενδιαφέρει ως εκ τούτου η δημοφιλία της ή το να συνεχίσει να τα έχει καλά με τους Συριζαίους) λοιπόν, παραιτείται από το αξίωμα της, επιστρέφει την επιδότηση που (νόμιμα, όχι κλεμμένη, ανήθικη ωστόσο και στην καλύτερη θεωρείται κλασσική αρπαχτή
) έλαβε και μας δίνει και μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με το όλο θέμα. Οι δηλώσεις της έχουν ενδιαφέρον και από πολλούς αγνοήθηκαν άδικα. Πολλοί είναι και οι Έλληνες που στο ελληνικό διαδίκτυο ξεσπαθώνουν και πάλι και την βρίζουν. Η αλήθεια είναι την γκρίνια την έχουμε μάλλον λίγο έμφυτη σαν λαός. Απ την μία σε ...καταστάσεις ειρηνικές, ζητάμε σε ανάλογες περιπτώσεις το τρίπτυχο Παραίτηση-Επιστροφή χρημάτων-Ήσυχη αποχώρηση. Βέβαια συνήθως μιλάμε για κλεμμένα κρατικά χρήματα. Τώρα λοιπόν, μία πολιτικός τελικά το εφαρμόζει - υπο τις συνθήκες αυτές έστω - αυτό και πάλι ο κόσμος την κράζει! Επιπλέον γιατί βλέπουμε για άλλη μία φορά μόνο το δένδρο (Ράνια) και χάνουμε πάλι το δάσος (ύπαρξη τέτοιας επιδότησης)? Μόνο αυτή μας πείραξε, μόνο επί ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν τέτοιες επιδοτήσεις? Οι άλλοι - όλων των κομμάτων - που είναι? Από το 1994 είναι πραγματικότητα. Ας αποφασίσουμε λίγο τι θέλουμε επιτέλους....

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ

    Η Ράνια Αντωνοπούλου ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «δεν ήταν ποτέ στις προθέσεις μου να προκαλέσω το κοινό περί δικαίου αίσθημα (νωρίς το θυμήθηκε), ούτε να προσβάλω τον ελληνικό λαό». «Έχω πλήρη επίγνωση ότι η αμοιβή μου για τις υπηρεσίες που παρέχω προέρχεται από τους κόπους του», λέει επίσης. «Επειδή δεν ήρθα στην Ελλάδα για να γίνω πλουσιότερη και επειδή μοναδικό μου μέλημα ήταν πάντα να υπηρετήσω την προσπάθεια να ξεπεράσει η χώρα μου την οικονομική κρίση, δηλώνω ότι κίνησα ήδη τις διαδικασίες επιστροφής των χρημάτων», σημείωσε, επισημαίνοντας πως «ζητώ να κριθώ από όλους για τα αποτελέσματα της δουλειάς μου». Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια, έχει λάβει συνολικά 23.000 ευρώ για δύο χρόνια.
     Όπως διευκρίνιζε η κ. Αντωνοπούλου, «ως βουλευτής Επικρατείας, κατά τη διάρκεια της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν αιτήθηκα να λάβω την εν λόγω επιδότηση, παρότι την δικαιούμουν». «Πολλούς μήνες μετά της θεσμοθέτησή της», συνέχιζε, «πληροφορήθηκα ότι ως εξωκοινοβουλευτικό μέλος της κυβέρνησης δικαιούμαι επιδότηση, κάτι που υφίσταται από το 1994, και μάλιστα από συναδέλφους μου» (αχ άμα υπάρχει συναδελφική αλληλεγγύη τότε όοολα γίνονται).
    Θετική η παραίτηση της και θετική η...απολογία της. Θετική και η επιστροφή των χρημάτων που αν και ηθικά μη σωστά, νόμιμα δε, έλαβε και που αν το πάμε εντελώς ψυχρά, δεν μπορεί κανείς να την αναγκάσει να τα δώσει πίσω. Γενικά ορθώς έγινε θέμα αλλά παράγινε και είναι λίγο άδικο για εκείνη (κράξτε με ελεύθερα για αυτή τη φράση). Εδώ άλλοι με κλεμμένα και δεν δίνουν ούτε 1 ευρώ πίσω ενώ άλλοι εάν ήταν στην θέση τους τώρα, θα φώναζαν απ το πρωί μέχρι το βράδυ με θράσος (αφορά άτομα ΌΛΩΝ των κομμάτων).... Επιπλέον μας ενημέρωσε για κάτι που λίγοι γνώριζαν μάλλον. Έξοδα ενοικίου δεν καταβάλλονται μόνο σαυτήν αποκλειστικά και ούτε αποκλειστικά από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όπως θέλει η ΝΔ - γιατί αυτό την συμφέρει και την ίδια - και κάποια ΜΜΕ να πείσουν τον κόσμο πως ισχύει (και που αρκετοί το έχουν χάψει ήδη). Από το 1994 (!) δίδονται τέτοια χρήματα στους Βουλευτές της περιφέρειας. Άδικα.   
    Αλήθεια, ήθελε ο νομοθέτης να μας πει πως με 8000+ Ευρώ μηνιαίως (πριν την κρίση ήταν πιο υψηλός ο βουλευτικός μισθός κιόλας), έξοδα γραφείου και τηλεφώνου, οδοιπορικά, 104 αεροπορικά εισιτήρια και διόδια πληρωμένα απ το κράτος, πως ΔΕΝ είναι σε θέση να νοικιάζει ένα σπίτι ή δωμάτιο ξενοδοχείου στην πρωτεύουσα με δικά του έξοδα ένας βουλευτής?! Αν είναι δυνατόν. Άσε που δεν μένουν όλο το μήνα στην Αθήνα αφού δεν είναι αυτή η έδρα τους. Κανονικά πρέπει για ΌΛΟΥΣ να καταργηθεί η διάταξη με αυτά τα δεδομένα. Προκαλείται το κοινό αίσθημα, ειδικά τώρα με την επικείμενη έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών (που θα συνεχιστούν και με άλλη επόμενη Κυβέρνηση). Ή έστω ας μπουν τόσο σκληρά κριτήρια που λίγοι να δικαιούνται, όσοι δεν έχουν σχεδόν καθόλου περιουσία. 
    Το μόνο που καταλογίζω στην κα. Αντωνοπούλου είναι το εξής: προκλητική απληστία. ΔΕΝ υπάρχει καμία δικαιολογία, ειδικά απ την στιγμή που είναι πλούσια. Κατά τα άλλα, αθόρυβη ήταν σχετικά. Είχε ψιλοπάρει τον ρόλο της στα σοβαρά και έχει ένα κάποιο έργο να επιδείξει. Επιπλέον να σημειωθεί πως μέχρι πρότινος δεν είχε ακουστεί κάτι αρνητικό για εκείνη ενώ ήταν απ τα λίγα κυβερνητικά στελέχη που δεν πετούσαν κάθε τρεις και λίγο μπαρούφες όπως άλλοι συνάδελφοι της τύπου Πολάκης, Τασία, Μουζάλας κτλπ. Τεράστιο fail λοιπόν που επιδίωξε μέχρι και τα 1000 ευρώ το μήνα επιδότηση να λάβει προκλητικά. ΝΑΙ τα δικαιούνταν και ήταν μέρος των....bonus που προσφέρουν οι Υπουργικές παροχές αλλά δεν ήταν ανάγκη να κάνει χρήση αυτής της παροχής. Αυτό εξόργισε τον κόσμο και φαίνεται δεν το είχε σκεφτεί ποτέ (ή δεν την ενδιέφερε μάλλον), τώρα που το κατάλαβε κατόπιν εορτής είναι αργά πια, ας πρόσεχε λοιπόν. Αυτή όμως είναι το "δένδρο" στην όλη υπόθεση στο οποίο ως ειθίσταται επικεντρωνόμαστε στην Ελλάδα κάθε φορά. Το "δάσος" είναι η ύπαρξη της παροχής αυτής και πως κανένας Έλληνας ή κόμμα ή φορέας δεν διαμαρτυρήθηκε ποτέ για αυτό και πως κανένας απ τους τόσους που έλαβαν επιδότηση δεν ακούστηκε ποτέ. Και σαυτό πρέπει να υπάρξει εστίαση!

ΤΙ ΕΙΠΕ Η ΝΔ (ΚΑΙ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΙ ΚΑΛΑ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΠΕ)

    «Με νόμο της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ το Κράτος πληρώνει τα ενοίκια ακόμη και των πλουσιότερων Υπουργών. Πιο συγκεκριμένα, με διάταξη του ν. 4336/15 καλύπτονται από το Δημόσιο τα έξοδα διαμονής στην Αθήνα, όχι μόνο των βουλευτών της επαρχίας -κάτι που ίσχυε έως τότε- αλλά και των εξωκοινοβουλευτικών Υπουργών. (...) Όμως, τη στιγμή που χάνονται σπίτια λόγω της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών και περικόπτεται το ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων, οι παραπάνω συμπεριφορές αποτελούν τεράστια πρόκληση, για την οποία πρέπει να δοθούν εξηγήσεις.(...) Καλούμε την Κυβέρνηση να τροποποιήσει άμεσα την επίμαχη διάταξη, θέτοντας αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια για τους εξωκοινοβουλευτικούς Υπουργούς που δικαιούνται την επιδότηση και να βάλει όριο στο ύψος του μισθώματος που καλύπτει ο κρατικός προϋπολογισμός».
    Αυτά είπε η ΝΔ και άστραψε και βρόντηξε. Με μία πολύ γρήγορη ματιά ίσως να συμφωνήσει ή αδιαφορήσει κανείς. Σωστό το ηθικό ζήτημα που έθεσε σχετικά με την Αντωνοπούλου η ΝΔ αλλά ως εκεί. Μετά χάνει όλα τα δίκια για άλλη μία φορά. Ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 απλά έδωσε το δικαίωμα επιδότησης και στους εξωκοινοβουλευτικούς που σε κάθε Βουλή είναι πάντα πολύ λίγοι κιόλας. Το ότι η διάταξη αυτή ισχύει για ΌΛΟΥΣ τους Βουλευτές (εκτός Αθηνών) από το 1994 και ΧΩΡΊΣ κανένα κριτήριο, αυτά φυσικά αποσιωπούνται γιατί δεν συμφέρει φυσικά να αναφερθεί. Και έως το 2012 αν θυμόμαστε καλά, επί δεκαετίες, δύο συγκεκριμένα κόμματα ήταν που εναλλάσσονταν στην εξουσία. Τόσα χρόνια διακυβέρνησης. Ευκαιρίες υπήρχαν πάντοτε επομένως. ΓΙΑΤΙ δεν τροποποίησε καμία Κυβέρνηση της ΝΔ αυτήν την επίμαχη διάταξη? Γιατί το κάνει τώρα θέμα και μόνο για την Αντωνοπούλου επειδή είναι εύπορη? Γιατί κάνουν σαν να πρωτοξεκίνησε το Δημόσιο να καλύπτει τέτοια έξοδα από το 2015 και ύστερα? Όλοι οι άλλοι βουλευτές και Υπουργοί, πρώην και νυν της ΝΔ (συν ΠΑΣΟΚ κ ΣΥΡΙΖΑ), αφήνονται στο απυρόβλητο γιατί μια χαρά τα πήραν και δεν ακούστηκαν/ακούγονται. Τουλάχιστον η εν προκειμένω κυρία τα επιστρέφει πίσω (και ας το κάνει επειδή είναι πλουσια ετσι και αλλιώς, και άλλοι πριν από αυτήν ήταν) και παραδέχτηκε κάποια πράγματα, πέρα απ την παραίτηση της (στην οποία την εξανάγκασε ο Τσίπρας λογικά και καλά έκανε). Επιπλέον, τι πάει να πει, να τεθούν κριτήρια? ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ χρειάζεται η διάταξη για όλους τους βουλευτές, όχι μόνο για τους εξωκοινοβουλευτικούς (που στην ουσία είναι περαστικοί)! Είναι μια χαρά σε θέση να νοικιάζουν με ιδίους πόρους, το αναλύσαμε παραπάνω. Όσον αφορά τους πλειστηριασμούς, μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ εκεί να τα έκανε "θάλασσα" αφού τελικά υποχώρησε και δέχτηκε ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς αλλά εάν νομίζουν στην ΝΔ πως μπορούν να πείσουν τον λαό πως επί διακυβέρνησης Κούλη, δεν θα γίνονται πια πλειστηριασμοί, τότε μάλλον θεωρούν πως απευθύνονται σε κορόιδα. Ίσως και να είμαστε, αν μας πείσουν τελικά.

Σχετικά με το ιστορικό του επιδόματος, τις ευθύνες της ΝΔ σε αυτό και τι εναλλακτική λύση θα μπορούσε να υπάρξει δείτε εδώ: Επίδομα ενοικίου Βουλευτών: ας γίνει κάτι επιτέλους...

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΡΑΝΙΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ

    Ομολογουμένως έχει μία αξιοσημείωτη επαγγελματική πορεία. Είναι καθηγήτρια στο Bard College και διευθύντρια του τμήματος έρευνας για την ισότητα των φύλων του Levy Economics Institute στη Νέα Υόρκη και ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Εργασίας. Έχει δημοσιεύσει τις μελέτες της σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά όπως το Journal of Income Distribution, Feminist Economics Journal, Eastern Economic Review και σε βιβλία, και έχει παρουσιάσει τις εργασίες της σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια και επιτροπές των Ηνωμένων Εθνών.
    Έχει διατελέσει καθηγήτρια Οικονομικής Επιστήμης στο New York University, επισκέπτρια καθηγήτρια στο Barnard College, Columbia University και εμπειρογνώμων στα Ηνωμένα Έθνη και στο Διεθνή Οργανισμό Εργασίας. Είναι απόφοιτη του τμήματος Οικονομικών Επιστημών και κάτοχος ΜΑ και PhD απο το Πανεπιστήμιο New School for Social Research, ΗΠΑ. Είχε αναλάβει το εξαιρετικά δύσκολο έργο της Καταπολέμησης της Ανεργίας ως εξωκοινοβουλευτική (μη εκλεγμένη από τον λαό δηλαδή αλλά από τους Βουλευτές και συνήθως είναι λίγοι πάντοτε και είναι προσωπικότητες με κάποια σημαντική καριέρα ή κύρος που τους καλούν να συνειφέρουν στο κυβερνητικό έργο) αναπληρώτρια Υπουργός για χάρη της τωρινής Ελληνικής Κυβέρνησης. Υπουργός έγινε ταυτόχρονα και ο σύζυγος της ο οποίος όμως όπως ήταν σχετικά αναμενόμενο, παραιτήθηκε και εκείνος. Όλη την δουλειά άλλωστε οι δύο υφυπουργοί (Επενδύσεων και για θέματα ΕΣΠΑ) την βγάζανε και ήταν και οι μόνοι που ακούγονταν κιόλας και μάλλον κάνανε κάτι, πχ ο Πιτσιόρλας. Διακοσμητικός ο Παπαδημητρίου όπως λένε αρκετοί. 

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ (ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΣΑΥΤΗ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ)

    Είναι απ τα πιο πλούσια πολιτικά ζευγάρια. Και τουλάχιστον τα χρήματα τους προκύπτουν απ τις οικονομικές ιδιωτικές δραστηριότητες τους εν αντιθέσει με άλλους πολιτικούς του ΣΥΡΙΖΑ (βλέπε Σταθάκης που "ξέχασε" κάποτε να δηλώσει 18 ακίνητα), της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ όπου υπάρχουν σε μερικούς τόσο μεγάλες περιουσίες που ακόμα και με βουλετικό μισθό ορισμένων ετών ΔΕΝ γίνεται να έχουν αποκτηθεί νόμιμα! Σίγουρα δεν περίμεναν να πλουτίσουν σαν Υπουργοί με ημερομηνία λήξης. Παρολαυτά αποδέχτηκαν την πρόκληση του Τσίπρα με χαρά το 2015, άλλη χάρη έχει η εξουσία απ το χρήμα ως γνωστόν. Ο Υπουργός έχει χαρτοφυλάκιο με μετοχές και επενδυτικά προϊόντα που ξεπερνά τα δύο εκατομμύρια ευρώ. Το χαρτοφυλάκιο του κ. Παπαδημητρίου ανέρχεται στα 2.725.881 δολάρια, σύμφωνα με το πόθεν έσχες του. Το χαρτοφυλάκιο αυτό, το κατείχε το 2015, όταν δεν είχε ακόμα υπουργοποιηθεί. Την ίδια χρονιά, δήλωσε εισοδήματα 453.429 (!) δολάρια. 
    Η σύζυγος του κ. Παπαδημητρίου, Ράνια Αντωνοπούλου, κατείχε μετοχές 340.000 δολαρίων σε χρηματιστήρια και καταθέσεις ύψους 11.400 ευρώ σε ελληνικές τράπεζες.  Το ζευγάρι Υπουργών, έχει από κοινού καταθέσεις σε τραπεζικά ιδρύματα του εξωτερικού 480.154 δολάρια. Το υπουργικό ζεύγος διαθέτει διαμέρισμα 110 τ.μ. στις Ηνωμένες Πολιτείες στην Νεα Υόρκη, αλλά και μία βίλα στη Σύρο 300 τ.μ. με 180 τ.μ. βοηθητικούς χώρους σε οικόπεδο 4.950 τ.μ. Η βίλα διαθέτει και μία πισίνα 80 τ.μ. Επιπλέον υπάρχει και σπίτι στην Γλυφάδα. Ωστόσο νοίκιαζαν και ένα διαμέρισμα στο Κολωνάκι που ήταν κοντά στον τόπο εργασίας τους ως Υπουργοί, πρόκειται για αυτό που επιδοτούνταν.

Σχόλια