Αργία Τριών Ιεραρχών: πολύς ντόρος για το τίποτα...

   Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοίνωσε μία μικρή νομοθετική αλλαγή σχετικά με τον εορτασμό της εορτής των Τριών Ιεραρχών, στις 30 Ιανουαρίου η οποία έχει προκαλέσει εντελώς τζάμπα σάλο μεταξύ των Ελλήνων (για άλλη μία φορά γιατί δεν μπαίνουν πολλοί στον κόπο να διαβάζουν).
   Αναλυτικότερα αναφέρει πως καταργούνται οι σχολικές εκδηλώσεις την ημέρα εκείνη, η οποία παραμένει φυσικά επίσημη σχολική αργία για τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Η ίδια η απόφαση λέει πως οι όποιες εκδηλώσεις για απόδοση τιμών προς τους Ιεράρχες θα πραγματοποιούνται πλέον κατά την προηγούμενη εργάσιμη ημέρα. Δηλαδή στις 30 Γενάρη ενώ τυπικά υπήρχε δυνατότητα εώς τώρα να γίνεται κάποια εκδήλωση, πλέον δεν θα γίνεται. Φυσικά στα ελληνικά
social media αυτήν τη στιγμή γίνεται Ο ΧΑΜΟΣ και κάτω από τα αναδημοσιευμένα άρθρα γέμισε με αντιδραστικά σχόλια τύπου "ντροπή, καταργούν τα πάντα, την θρησκεία" κτλπ διότι οι περισσότεροι δεν έχουν μπει προφανώς καν στον κόπο να ανοίξουν τους συνδέσμους και να διαβάσουν μερικές σειρές και μένουν μόνο στον τίτλο της είδησης (ένα ελάττωμα που τείνει να γίνει πανάκεια και καταδεικνύει πόσο πολύ "βαριέται" ο κόσμος να κάτσει να μάθει/κουραστεί λίγο παραπάνω για ένα θέμα αλλά οοοοόχι αντί αυτού τα "καταπίνει" όλα αμάσητα καλύτερα). Ίσως πολλοί το κάνουν και εσκεμμένα επειδή θέλουν να δημιουργούν εντυπώσεις λόγω του ότι δεν επιθυμούν την Κυβέρνηση (παρόμοια φάση είχαμε και με την υποτιθέμενη κατάργηση θρησκευτικών και προσευχής στα σχολεία που φυσικά δεν ευσταθούσαν αλλά πολλοί παρορμητικά βιάστηκαν να κρίνουν λόγω αγνόησης λεπτομερειών που ως γνωστόν κάνουν την διαφορά). Είναι όμως δυστυχώς διαχρονικό αυτό που συμβαίνει.
   Για να επιστρέψουμε τώρα στο θέμα των Ιεραρχών, ας ειπωθεί το εξής: η νομοθετική αυτή "αλλαγή" στην ουσία επικυρώνει και επίσημα με την βούλα του κράτους αυτό που πρακτικά συνέβαινε όλα τα χρόνια, το λουφάρισμα δηλαδή. Θεωρητικά εκείνη την ημέρα δεν γίνονταν μάθημα και αντί αυτού θα έπρεπε να γίνεται εκκλησιασμός ή κάποια εκδήλωση. Πρακτικά όμως τα σχολεία απλά έκλειναν και απλώς οι δάσκαλοι προέτρεπαν απ την προηγούμενη μέρα τα παιδιά να πάνε με τους δικούς τους στην εκκλησία (προφανώς ελάχιστοι πήγαιναν). Θυμάστε εσείς αγαπητοί αναγνώστες να γινόταν κάτι άλλο? Εάν ναι τότε ήσασταν σε σχολεία τέτοια που αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά (αφήστε ανάλογο σχόλιο). Ε λοιπόν τώρα δεν υπάρχει καμία υποχρέωση ας πούμε. Ό,τι είναι να γίνει, θα γίνεται πριν τις 30 Γενάρη. Πολύ φασαρία για το τίποτα δηλαδή με τους Έλληνες τζάμπα να ξεσηκώνονται και οι πραγματικά καλές ειδήσεις για την Παιδεία να μένουν στην σκιά γιατί οι αρνητικές "πουλάνε" πιο πολύ μάλλον?
   Ποια είναι ας πούμε η θετική είδηση των τελευταίων ημερών στην Παιδεία που πέρασε κάπως απαρατήρητη λόγω του παραπάνω χαμού? Μα φυσικά η δίκαιη απόφαση του να διεκδικούν μία θέση στα ΑΕΙ της χώρας μας, πλέον το 5% των αποφοίτων του ΕΠΑΛ στις Πανελλήνιες Εξετάσεις! Πέρυσι εδόθη για πρώτη φορά σε αποφοίτους ΕΠΑΛ να μπουν σε Πανεπιστήμιο (συγκεκριμένα στο 1% αυτών) καθώς μέχρι τότε μπορούσες αποκλειστικά και μόνο σε ΤΕΙ να εισαχθείς μέσω ΕΠΑΛ (και φυσικά σε ΙΕΚ). Βλέποντας τον θετικό αντίκτυπο που υπήρξε καθώς και το αυξημένο ενδιαφέρον, πλέον ανέβηκε στο 5% με ισχύ από φέτος ήδη. Επίσης είχε αναφερθεί σαυτό το blog και άλλη μία θετική είδηση απο τον χώρο της Εκπαίδευσης, για τα ΤΥΦΛΑ ΠΑΙΔΙΑ συγκεκριμένα.

ΥΓ: Έτσι για την ιστορία και επειδή πολλοί που διαμαρτύρονται για την υποτιθέμενη κατάργηση της ημέρας των Τριών Ιεραρχών δεν γνωρίζουν καν τα ονόματα των τριών αυτών Αγίων είναι
 ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ο Βασίλειος ο Μέγας και ο Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός ή Θεολόγος. Τρεις επιφανείς άγιοι και θεολόγοι της ορθόδοξης χριστιανικής θρησκείας, προστάτες των γραμμάτων και των μαθητών. Πριν τον 19ο αιώνα πάντως εορτασμοί δεν υπήρχαν ιδιαίτερα. Κατά τον 19ο αιώνα υπάρχουν σκόρπιοι χρονικά εορτασμοί της ημέρας αυτής με λίγα μέρη μόνο να το κάνουν τακτικά. Θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά επίσημα το 1911. 

Σχόλια

  1. Ακριβώς αυτό, βλέπουν καυτά θέματα εκεί που δεν υπάρχουν στην ουσία! Αλλά άντε να τους εξηγείς κάθε φορά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Έχεις λίγο χρόνο; Τότε θα ήταν ωραίο να αφήσεις ένα σχόλιο με την γνώμη σου!