Συλλαλητήριο Θεσσαλονίκης, 21/01. Πόσοι ήταν και μία κριτική ανασκόπηση...


Ολοκληρώθηκε λοιπόν και το πολυαναμενόμενο μεγάλο συλλαλητήριο χθές 21/01 στην Θεσσαλονίκη στέλνοντας ένα ηχηρό λαϊκό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση δηλώνοντας πως η Μακεδονία είναι μία και ελληνική. Φυσικά δεν έλειψαν και τα ευτράπελα, διάφορα σχόλια, τι απήχηση είχε ένα θέμα που έχει διχάσει την κοινή γνώμη: πόσοι τελικά πήραν μέρος στην πατριωτική εκδήλωση αυτή?

    Συμμετείχαν πλήθος Ελλήνων απ όλη την επικράτεια (μέχρι και απο Κρήτη ήρθαν έφιπποι), βορειοελλαδίτες (αποκλειστικά) Βουλευτές της ΝΔ, των ΑΝΕΛ, της Χρυσής Αυγής φυσικά, η Ευρωβουλευτής Εύα Καΐλι (αναπάντεχη και ευχάριστη παρουσία), της Ένωσης Κεντρώων μαζί με τον Λεβέντη, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος και γενικότερα όλοι οι Μητροπολίτες της Βορείου Ελλάδος θυμίζοντας Ιερατική Σύνοδο την στιγμή που ο Αρχιεπίσκοπος της χώρας έλαμπε δια της απουσίας του και είχε πει στην Κυβέρνηση πως η Εκκλησία δεν θα λάβει μέρος εκεί. Δεν φαίνεται να ελέγχει και πολλά πράγματα τελικά, επικρατεί μία μικρή διάσπαση, ας είναι. Αισθητή ήταν η απουσία βέβαια και των Κυβερνώντων γενικότερα αν εξαιρέσει κανείς λίγο κάποιους ΑΝΕΛίτες (οι οποίοι εν μέρει έφαγαν και ξύλο, όπως τουλάχιστον ανέφερε για τον εαυτό του ο Ζουράρις που παραιτήθηκε πρόσφατα από Υφυπουργός Παιδείας). Απουσίαζαν επίσης γενικότερα αξιωματούχοι της Νότιας και Κεντρικής Ελλάδας. Μάλλον έχουν σκοπό να παραστούν σε ίδιο συλλαλητήριο που αυτή τη φορά θα λάβει χώρα στην πρωτεύουσα της Ελλάδας, την Αθήνα στις 4 Φεβρουαρίου. Το συλλαλητήριο πάντως προκάλεσε για άλλη μία φορά αντιπαράθεση μεταξύ Μαξίμου και Κυριάκου Μητσοτάκη, με αφορμή τον Πρόεδρο της ΝΔ που μίλησε για εν κρύπτω σχεδιασμούς στο θέμα των Σκοπίων, και για ανικανότητα (ποιος μιλάει, την στιγμή που ίδιος δεν έχει ξεκαθαρίσει τις θέσεις του).

    Όσον αφορά τους πολιτικούς αρχηγούς πάντως οφείλουμε να παραδεχτούμε ΔΥΟ μονάχα εξ αυτών. Ο λόγος περί του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου του ΠΟΤΑΜΙΟΥ κ. Σταύρου Θεοδωράκη. Ανεξαρτήτως του εάν συμφωνεί κανείς μαζί τους, πρέπει να αναγνωρίσουμε πως ούτε επιδόθηκαν σε αλληλοκατηγορίες, ούτε προέτρεψαν τον κόσμο προς μία συγκεκριμένη ενέργεια και πως ό,τι είπαν το είπαν τεκμηριωμένα.
    Ο Πρωθυπουργός έδωσε αναλυτική συνέντευξη στο Έθνος της Κυριακής όπου διαφάνηκε ότι επιθυμεί πράγματι λύση, έχει μία μετριοπαθής άποψη που περιλαμβάνει σύνθετη ονομασία αλλά μάλλον δεν πρόκειται να την συμμεριστεί η πλειοψηφία του ελληνικού λαού και δικαίως καθώς η λέξη Μακεδονία δεν θα έπρεπε ΚΑΝ να υπήρχε σε κανένα προτεινόμενο όνομα. Ωστόσο αυτό είναι μία ιδεατή κατάσταση. Η αλήθεια η σκληρή είναι πως οι διαπραγματεύσεις αυτή τη φορά δεν είναι επί μηδενικής βάσης καθώς 130 κράτη και όλος ο ΟΗΕ αναγνωρίζουν ήδη τα Σκόπια εδώ και πολλά χρόνια με το όνομα "Δημοκρατία της Μακεδονίας" (δίχως κάποιο προσδιορισμό, έστω δηλαδή). Και είναι κάτι που ο ΠΘ το γνωρίζει και ας κάνουμε σαν να μην ισχύει. Ό,τι ήταν να γίνει θα έπρεπε να είχε γίνει πίσω στις αρχές του 90.
    Σήμερα πλέον η Ελλάδα προσπαθεί μάλλον να περισώσει ότι μπορεί, να δοθεί ένα ΚΑΚΟ ΜΕΝ αλλά όσο το δυνατόν λιγότερο κακό όνομα. Ένα σύνθετο δηλαδή. Αυτή θα είναι η διπλωματική νίκη μας (και πρέπει να είναι). Να μην μείνουν με σκέτο το Μακεδονία και να μπουν ΞΕΚΑΘΑΡΟΙ ΟΡΟΙ προκειμένου να μην υπάρξουν στο μέλλον άλλες αξιώσεις όπως πχ εδαφικές! Παλαιότερα πήραμε και πολύ δραστικά μέτρα. Πέρα από την κινητοποίησή του λαού, το 1994 ο Παπανδρέου επέβαλλε πλήρες εμπάργκο στα Σκόπια και διακοπή διπλωματικών σχέσεων. Τολμηρή απόφαση και κανονικά κάτι τέτοιο αξίζει στα Σκόπια πάλι σήμερα και θα πονέσει αρκετά καθώς η Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής πλέον εκεί (και σε επίπεδο καταναλωτών διότι δυστυχώς οι Έλληνες πάνε εκεί για ψώνια, ιατρούς και καζίνο και τουρισμό), σε αντίθεση με παλιά. ΌΛΗ η τότε ΕΟΚ πάντως και ο ΟΗΕ μας καταδίκαζαν διαρκώς! Το ίδιο και το Διεθνές Δικαστήριο. Όλοι εναντίον μας (πλην Κύπρου). Το αποτέλεσμα? Προσωρινή ονομασία (που έχει την λέξη Μακεδονία μέσα, ΠΓΔΜ), απόσυρση εμπάργκο. Για να γίνει πιο γλυκιά η ήττα ο Μητσοτάκης είπε πως το ζήτημα σε 10 χρόνια θα έχει ξεχαστεί. ΜΈΓΑ ΛΑΘΟΣ.
   Βέβαια είναι απορίας άξιον γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να λυθεί το ζήτημα την στιγμή που ξέρουν πως είναι πολύ δύσκολο να λυθεί δίχως να φάνε κράξιμο απ το λαό και να μην έχουν πολιτικό κόστος. Άλλωστε τόσες Κυβερνήσεις πέρασαν και αδιαφορούσαν. Η απάντηση είναι μάλλον πως δεν ήθελε αλλά ΗΠΑ και Γερμανία τους ανάγκασαν ήθελαν δεν ήθελαν. Στα μάτια των ξένων γενικότερα εμείς είμαστε το μαύρο πρόβατο της υπόθεσης, δεν υπάρχει κατανόηση από κανέναν. Τα Σκόπια θα ενταχθούν σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, εμείς μόνο το καθυστερούμε και φαίνεται άπαντες θέλουν να τελειώσει το ζήτημα αυτό, μας αρέσει δεν μας αρέσει εμάς.

    Ο Θεοδωράκης απ την άλλη εξήγησε θαρραλέα (και ενώ ήξερε το κράξιμο που θα υποστεί) και ξεκάθαρα για ποιους λόγους δεν θα παραστεί ο ίδιος στην εκδήλωση. Δεν διαφώνησε καθόλου όμως με όσους θα πήγαιναν.

    Πάμε τώρα όμως στο καυτό θέμα των τελευταίων ωρών. Την παρουσία του πλήθους. Είδαμε να εκτυλίσσεται ένα πραγματικό αποπροσανατολιστικ θρίλερ σχετικά με το πόση προσέλευση υπήρχε, ο καθένας τα παρουσίαζε όπως τα βόλευε. Τα εμπλεκόμενα μέρη είναι η ΕΛ.ΑΣ., μεμονωμένα δημόσια πρόσωπα, οι διοργανωτές και τα ξένα ΜΜΕ και ο ίδιος ο κόσμος. Η Κυβέρνηση η ίδια επίσημα δεν έκανε κάποια εκτίμηση, άλλωστε δεν ασχολήθηκε και πολύ με το ζήτημα καθώς μάλλον δεν επιθυμούσε την διοργάνωση και πολύ ενώ και τα ελληνικά κανάλια έλεγαν ότι νάναι. Φέρθηκαν επίσης εντελώς ανθελληνικά με το να ΜΗΝ ΑΝΑΜΕΤΑΔΙΔΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΚΑΝΑΛΙ το συλλαλητήριο! Στα κεντρικά δε δελτία ειδήσεων στα οποία αφιέρωσαν λίγη ώρα (αλλά όχι και πολύ εν συγκρίσει με άλλα θέματα όπως συνηθίζουν) δεν υπήρχαν καν ζωντανά πλάνα διότι πολύ απλά δεν κάλυψαν τηλεοπτικά το γεγονός. Όλα τα κανάλια παίζαν άκυρες εκπομπές εκείνη την ώρα. Όλα. Ακόμα και το ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤV καθώς και η ΕΡΤ3, το κρατικό κανάλι της Βορείου Ελλάδος που βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη!! Μπροστά στην πόρτα τους πέρασαν χιλιάδες άνθρωποι και αδιαφόρησαν πλήρως. Άξιοι.

    Η ΕΛ.ΑΣ. λοιπόν ανέφερε πως παρέστησαν 90.000 άτομα. Απο τις φωτογραφίες και μόνο αυτό αποτελεί κατάφωρη λάθος εκτίμηση. Καλά φυσικά η Τροχαία τις προηγούμενες μέρες υπολόγιζε μονάχα 30.000 να έρθουν από άλλες περιοχές, διαψεύστηκε οικτρά όπως και ήταν αναμενόμενο. Πάντως αξίζει να σημειωθεί πως η ανακοίνωση αυτή έγινε στις 13.00 ώρα το μεσημέρι όπου πράγματι δεν είχε συγκεντρωθεί ακόμα όλο το πλήθος, το αποκορύφωμα ήταν το απόγευμα οπότε για την δεδομένη χρονική στιγμή οι 90.000 μάλλον είναι σωστό. Βέβαια εδώ θα αναρωτηθεί κανείς γιατί δεν υπήρξε και ανακοίνωση σε μεταγενέστερη ώρα για επικαιροποίηση στοιχείων? ΑΓΝΩΣΤΟ.  Επίσης η ανακοίνωση έγινε απευθείας απο το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. στην Αθήνα και όχι απο την Αστυνομική Διευθυνση της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με αυτήν η προσέλευση ήταν πολύ μεγαλύτερη και δίκιο θα έχουν!

    Η ΕΡΤ όσον αφορά τον αριθμό, κινήθηκε στην γραμμή της Αστυνομίας, στα επίσημα στοιχεία δηλαδή βασίστηκε. Το ίδιο και άλλα ιδιωτικά κανάλια. Στο ιντερνετ πάντως γενικότερα η εικόνα ήταν και είναι ακόμα εντελώς διαφορετική στα περισσότερα sites.

    Οι ομιλητές απ την άλλη (όπως Άδωνις και Φραγκούλης, πρώην Αρχηγός ΓΕΣ) που ανήκουν στους διοργανωτές μιλούσανε για 500.000 Έλληνες και άνω! Οι περισσότεροι μάλιστα παρασυρόμενοι απο το πατριωτικό κλίμα, την συγκίνηση, την επιθυμία να πάνε κόντρα στο σύστημα καθώς και απο τις πολυπληθείς εικόνες που έχουν κατακλύσει το ελληνικό ιντερνετ συμφωνούν δίχως να ρίξουν μία ψύχραιμη ματιά στο πόσοι ήταν, ποιοι μιλούσαν (και πάνω απ όλα ΤΙ ξεστόμιζαν) κτλπ.

   Ο Μπουτάρης απ την άλλη, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, έλεγε τα δικά του. Είναι γνωστά, δεν χρειάζεται να αναφερθούμε περαιτέρω, συνέχισε να προκαλεί με τις δηλώσεις και ας τις θεωρεί μετριοπαθείς. Μεταξύ των Ελλήνων ο πιο ανεπιθυμητος πολιτικός αυτή τη περίοδο. Μπορεί να έχει μία συγκεκριμένη άποψη για το εθνικό αυτό θέμα. Καλό θα ήταν να την κρατάει ιδιωτική και δημοσίως να έχει μία που να ταιριάζει στην ιδιότητα του. Γιατί? Διότι ειναι ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ!


   
    Η αλήθεια πιστευω δεν βρίσκεται πουθενά παραπάνω. Το επίσημο κράτος σίγουρα θα ήθελε να υποβαθμίσει το γεγονός λίγο και οι διοργανωτές να φουσκώσουν τον αριθμό. Η απόκλιση στον αριθμό των διαδηλωτών παραειναι μεγάλη! Θα ήταν κατανοητό ένα υπήρχε συν πλην απο εκατέρωθεν της τάξεως των 50-100.000 ατόμων. Όχι όμως και 400.000 και βάλε ανθρώπων. Η αλήθεια είναι μάλλον κάπου στην μέση. 300.000 έως 350.000 άνθρωποι πρέπει να ήταν. Άμα επιχειρήσουμε και μία μαθηματική προσέγγιση, προκύπτει ένας αντίστοιχος αριθμός. Το πλήθος ήταν συγκεντρωμένο κατά μήκος της παραλιακής οδού (Λ. Νίκης) έως το Παλιό Λιμάνι, μιλάμε για 1 χιλιόμετρο απόσταση περίπου και με πλάτος οδού τα 20 μέτρα. Πλήθος υπήρχε επίσης πέριξ του Λευκού Πύργου (όλη η περιοχή εκεί έχει μήκος 500 μέτρα περίπου επί 300 μέτρα πλάτος) και έως πιο πέρα από το Μακεδονίας Παλλάς (όπου εκεί υπάρχει πλάτος 150 μέτρων στην Νέα Παραλία) καθώς και σε κάθετες οδούς και στην Πλατεία Αριστοτέλους λίγο. Εαν υποθέσουμε πως άνα τετραγωνικό μέτρο στριμώχτηκαν 4 άνθρωποι, και συνεκτιμήσουμε όλα τα εμπόδια (κτίρια, κάδοι, δένδρα) που υπάρχουν στις περιοχές του πλήθους τότε μιλάμε για 300.000 εως 350.000 άτομα το πολύ! Μάλιστα δε, είδα πως είναι ένας αριθμός στον οποίο συμφωνούν και διάφοροι Τοπογράφοι. Μέχρι και κυβερνητικός Βουλευτής τους επικαλέστηκε και μίλησε για 240.000 άτομα λέγοντας κιόλας χαρακτηριστικά πως 90.000 είναι πολύ λίγοι και 500.000 πάρα πολλοί.
     ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΕΙΧΑΝ ΠΑΕΙ ΠΙΟ ΠΟΛΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ? ΝΑΙ. Δεν το έκαναν όμως διότι άλλες εποχές το 1992 και άλλες το 2018. Τότε το 92 δεν κινδύνευες να χαρακτηριστείς φασίστας, εθνικιστής, Χρυσαυγίτης. Σήμερα όμως ναι διότι αυτά τα σχήματα κάνανε τόσο ηχηρή την παρουσία τους (πλέον και εντός Βουλής), χρησιμοποίησαν άσκοπα τόσο πολύ τις αμέτρητες ελληνικές σημαίες που πλέον η σημαία και τα εθνικά θέματα (στα οποία είναι πάντα "μπροστά") συνδέθηκαν δυστυχώς μαζί τους. Και σαυτό συνέβαλλαν και τα ΜΜΕ. Και μιας και μιλάμε για ΜΜΕ....το 92 τα ΜΜΕ δεν προωθούσαν τόση προπαγάνδα, ενώ είχαν καλύψει και διαφημίσει το συλλαλητήριο με άριστο τρόπο! Επίσης και το Κράτος τότε, ακριβώς επειδή οι διαπραγματεύσεις ήταν επι μηδενικής βάσεως και υπήρχαν ελπίδες βοήθησε με το να καθιερώσει δωρέαν δρομολόγια του ΟΑΣΘ, να είναι ελεύθεροι οι δρόμοι και με το να έχουν κλείσει τα σχολεία και να έχουν άδεια οι Δημόσιοι Υπάλληλοι (που τότε ήταν πολλοί παραπάνω απ ότι σήμερα στο Δημόσιο). Ο λόγος που η Πολιτεία αυτήν την φορά δεν το έκανε είναι αυτός που αναφέρθηκε στην αρχή του άρθρου όπου σχολιάστηκε η στάση του Τσίπρα. Συν του ότι το κράτος δεν περίμενε τόσο κόσμο μάλλον και υπήρχε "γραμμή" από έξω....


   Να σημειωθεί πάντως πως είναι απόλυτη ντροπή πως μία ημέρα πριν, στις 20 Γενάρη, αναρχικοί πραγματοποίηση μεγάλη μηχανοκίνητη πορεία ενάντια στο συλλαλητήριο της Κυριακής. Έλληνες υποτίθεται. Μάλιστα δε, επιτέθηκαν και σε άτομα που κρατούσαν ελληνικές σημαίες. Αφού απεχθάνονται καθετί ελληνικό τόσο πολύ, τότε γιατί δεν πάνε να μείνουν αλλού, να ησυχάσουμε και εμείς και εκείνοι. Κατά προτίμηση να πάνε στα Σκόπια. Ίσως ίσως να διαπιστώσουν πως οι προθέσεις των Σκοπιανών δεν είναι και τόσο αθώες και αγνές και πάνω απ όλα μη αλυτρωτικές..... Ντροπή επίσης στους ακροδεξιούς και φημολογούμενους χούλιγκαν του ΠΑΟΚ που κατέκαψαν ένα ιστορικό κτίριο το οποίο όμως τελούσε υπο κατάληψη. Και τέλος, για αναρχικούς (και μη ίσως) που καίγανε την ελληνική σημαία τι να πούμε? Ό,τι και να πούμε, λίγο θα είναι.

   Τέλος θα έπρεπε να ντρέπονται που διάφορα ακροδεξιά σχήματα καθώς και η Χρυσή Αυγή προσπάθησαν να οικειοποιηθούν της εκδήλωσης προκειμένου να δείξουν πως αυτοί μόνο είναι πατριώτες, πως είναι καλύτεροι Έλληνες απ τους άλλους, πως ξέρουν να χειρίζονται τα εθνικά θέματα και πως είναι δήθεν δίπλα στον ελληνικό λαό. Υποκρισία και λαϊκισμός στο φουλ. Τα ίδια ισχύουν και για το παπαδαριό καθώς και για το πρόσωπο της Ημέρας κύριο Φράγκο Φραγκούλη, Αξιωματικό εν αποστρατεία των Ενόπλων Δυνάμεων και πρώην Αρχηγό ΓΕΣ και Υπηρεσιακό Υπουργό Εθνικής Άμυνας το 2012 στην Κυβέρνηση Πικραμμένου. Αλήθεια που ήταν τόσο καιρό? Επίσης ως Αρχηγός εν ενεργεία όταν ήταν γιατί δεν ακούστηκε ποτέ (εκτός απο τότε το 2010 που σαν Αρχηγός ΓΕΣ διεξήγαγε στρατιωτική άσκηση εν αγνοία της πολιτικής ηγεσίας με την οποία τσακώθηκε μετά για αυτό σχετικά με την καταστολή πλήθους εντός αστικού περιβάλλοντος σε περίπτωση που έπρεπε να επέμβει ο στρατός λόγω κοινωνικών ταραχών εκείνη την περίοδο)? Γιατί πολλοί στρατιωτικοί λένε μεγάλα λόγια μόνον αφότου αποστρατευθούν ένδοξα? Τώρα μάλιστα δήλωσε πως είναι ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο να γίνει και πολιτικός, μέχρι και κόμματος να ηγηθεί καθότι "δεν είναι ριψασπίς". Αλλά τα ξέραμε αυτά. Η χθεσινή διαδήλωση ήταν πρώτης τάξεως ευκαιρία πολλοί να βγουν από την αφάνεια και να χτίσουν καριέρες και ο συγκεκριμένος φάνηκε να ικανοποιεί τις ακροδεξιές ομάδες και μέρος του αγριεμένου πλήθους....

Φραγκούλης


   Ο διεθνής Τύπος ήταν χωρισμένος σε δύο μέρη και αυτός. Πάντως δεν ασχολήθηκε και πολύ και ούτε είχε στείλει τηλεοπτικά συνεργεία ώστε να αποκτήσουν ξεκάθαρη εικόνα. Οι μεν κινήθηκαν με βάση την πρόχειρη (σκόπιμα?) ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ και οι δε με βάση τα όσα έλεγαν οι διοργανωτές. Έτσι έχουμε από την μία τα παρακάτω μέσα που μιλάνε για αρκετό κόσμο (με επιφυλάξει όμως) όπως:

- New York Times «Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη συμπρωτεύουσα της Ελλάδας, τη Θεσσαλονίκη την Κυριακή για να διαμαρτυρηθούν για τη χρήση της λέξης Μακεδονία στο όνομα της γειτονικής πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας εν μέσω συνομιλιών των δύο εθνών με στόχο την επίλυση της μακρόχρονης διαμάχης» 

- To Γαλλικό Πρακτορείο επισημαίνει ότι αν και η προσέλευση στη μεγάλη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης ξεπέρασε τις εκτιμήσεις που είχαν διατυπωθεί τις περασμένες μέρες, «οι Έλληνες φαίνονται να είναι λιγότερο μάχιμοι αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα συγκριτικά με το παρελθόν». Υπονοεί το 1992 όπου είχαν σπεύσει 1 εκατομμύριο συμπατριώτες μας, τα δεδομένα βέβαια ήταν άλλα εκείνη την εποχή και δικαιολογεί τον τεράστιο αριθμό.

- Sky News «Πάνω από 100. 000 Έλληνες συγκεντρώθηκαν στην πόλη της Θεσσαλονίκης απαιτώντας τα Σκόπια να σταματήσει να χρησιμοποιεί τον όρο Μακεδονία στην ονομασία της»

Και ύστερα έχουμε τα Γερμανικά ΜΜΕ που μιλάνε για πολύ λίγο κόσμο (τυχαίο που είναι γερμανικά άραγε την στιγμή που η Γερμανία μαζί με ΗΠΑ επιθυμούν άμεση λύση και ας είναι εις βάρος μας και γι αυτό πιέζουν υπογείως την Ελληνική Κυβέρνηση?):

- Die Zeit «Στη διαδήλωση καλούσαν ακροδεξιές οργανώσεις, καθώς και οργανώσεις με εθνικιστικό προσανατολισμό. Τα περισσότερα ελληνικά κόμματα, ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης και η ηγεσία της ορθόδοξης εκκλησίας είχαν ταχθεί εναντίον των διαδηλώσεων. Η αστυνομία υπολογίζει τον αριθμό των διαδηλωτών σε 50.000».

- Tageszeitung του Βερολίνου «δεν ήταν μία νέα έκδοση του μεγάλου συλλαλητηρίου που είχε γίνει το 1992, όταν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι συνέρρεαν στους δρόμους, διαδηλώνοντας υπέρ του «ελληνικού χαρακτήρα της Μακεδονίας». Ήρθαν ωστόσο τουλάχιστον 50.000 διαδηλωτές σύμφωνα με εκτιμήσεις από τη Θεσσαλονίκη, η οποία είναι πρωτεύουσα της ελληνικής επαρχίας της Μακεδονίας. Και ακριβώς περί αυτού πρόκειται: οι περισσότεροι Έλληνες δεν θέλουν να διατηρήσει η γειτονική χώρα την ονομασία ʻΔημοκρατία της Μακεδονίαςʼ που προβλέπει στο σύνταγμά της. Η Ελλάδα επιθυμεί να κρατήσει την ονομασία αυτή ως μέρος της ιστορικής της κληρονομιάς και επιπλέον φοβάται πιθανές εδαφικές διεκδικήσεις προς την ομώνυμη επαρχία της. Τα επιχειρήματα αυτά επαναλήφθηκαν με πάθος στο συλλαλητήριο της Κυριακής. ʻΔιαδηλώστε αδέρφια μουʼ έλεγε ο ιδιαίτερα συντηρητικός μητροπολίτης Θεσσαλονίκης».

- Τα Βρετανικά ΜΜΕ πάντως όπως το BBC μιλούσαν για μισό εκατομμύριο κόσμο περίπου.

Μέχρι και αερόστατο είχαμε! Μπράβο στους εμπνευστές!
Περηφανη πατριώτισσα γιαγιά! Ακομμάτιστη, ακομπλεξάριστη και αυθόρμητη πατριωτική συμμετοχή. Υπήρξαν πολλοί τέτοιοι και δεν αξίζουν να χαρακτηριστούν φασίστες!

ΥΓ1: Συγκεντρώσεις υπήρξαν και εκτός ελληνικών συνόρων. Συγκεκριμένα στο Λονδίνο καμιά 300αρια Έλληνες, στο Μαντσεστερ, 2.500 Έλληνες στην Στουτγαρδη καθώς και στην Κύπρο. Να είναι όλοι τους καλά!

ΥΓ2: Δείτε παρακάτω βίντεο από το συλλαλητήριο (ευτυχώς που υπάρχει το Ίντερνετ και τα σοσιαλ μίντια, τα οποία κανένα κανάλι δεν μπορεί να ελέγξει):


Σχόλια

  1. Να και μία μετριασμένη άποψη που έλαβε πολλούς παράγοντες υποψιν της...μπράβο για την ανάλυση και τον σχολιασμό! Ο Πρωθυπουργός πάντως αν και προς το παρόν δεν του προσάπτω κάτι θα έπρεπε λόγω ιδιότητας και μόνο αν όχι να παρίσταντο, τότε να είχε αποφανθεί θετικά για την εκδήλωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Έχεις λίγο χρόνο; Τότε θα ήταν ωραίο να αφήσεις ένα σχόλιο με την γνώμη σου!