Δείτε τα Θεοφάνεια 2018! Με τις "γνωστές" εκπλήξεις όπως πάντα αλλά και τον Εθνικό Ύμνο στην Πόλη!


Ημέρα Θεοφανείων 2018. Χρόνια πολλά σε όλους και δη σε όσους γιορτάζετε! 

   Τελέστηκε ο αγιασμός των υδάτων λοιπόν κανονικά σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε μερικά άλλα μέρη του κόσμου με έντονη παρουσία Ελλήνων. Ο σπουδαιότερος όμως πιστεύω τελέστηκε στο Φανάρι της Κωνσταντινούπολης στην Τουρκία λόγω συμβολικής σημασίας. Έλληνες απο τον Έβρο βούτηξαν να πιάσουν τον Σταυρό ως ειθίσταται και στην συνέχεια έψαλλαν τον Εθνικό μας Ύμνο! Η σπουδαιότητα έγκειται ακριβώς στο γεγονός ότι αυτό δεν συνέβη πχ σε αγιασμό υδάτων απο Έλληνα Ιερέα σε ποτάμι του Ντύσσελντόρφ Γερμανίας αλλά στην Τουρκία υπο την διακυβέρνηση του Ερντογάν (για την οποία δεν υπάρχουν και πολλά εύσημα, απο πλευράς Ευρωπαίων ειδικά), στην Πόλη που έχει σχέση με το παρελθόν μας και όπου έγιναν και διώξεις Ελλήνων. Εκεί όπου τώρα στην Αγία Σοφία τελούνται μουσουλμανικές λειτουργίες, προκαλώντας το ελληνικό αίσθημα και κατα παράβαση των κανονισμών της
UNESCO (η οποία έλαμψε δια της σιωπής της απο φόβο μάλλον) που απαγορεύει κάτι τέτοιο σε επίσημα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

   Κατα τάλλα συνεχίστηκε και το...άτυπο έθιμο των διάφορων ευτράπελων, υπερβολών και συγκινητικών στιγμών κατα τα Θεοφάνεια διασκεδάζοντας μας και λίγο. 

   Οκ, εντάξει είχαμε και δυστυχώς μία...απώλεια ζωής σήμερα στην Καλαμάτα όταν ο Δήμαρχος που περίμενε καρτερικά με το περιστέρι στο χέρι, μάλλον απ το άγχος της στιγμής το πίεζε παρατεταμένα τόσο πολύ στο χέρι που όταν το πέταξε για να....πετάξει υποτίθεται, αυτό απλά έπεσε 1 μέτρο πιο πέρα νεκρό. Αιτία: θάνατος απο ασφυξία. Στην συμπρωτευουσα μας, την Θεσσαλονίκη, το περιστέρι επίσης προσγειώθηκε στο νερό και αυτό, όχι επειδή είχε ψοφήσει αλλά επειδή μάλλον βαρέθηκε να πετάξει. Ωστόσο στάθηκε η αιτία να πέσουν οι κολυμβητές ήδη στο νερό καθώς θεώρησαν πως ήταν ο....Σταυρός (παρ όλες τις φωνές των άλλων να γυρίσουν)! Το πουλί πάντως το έβγαλαν σώο απο το νερό και έπειτα ρίχτηκε ο Σταυρός.
 
   Στην Γλυκή Θεσπρωτίας, στις όχθες του μυθικού ποταμού Αχέροντα πάντως, ο Ιερέας αποφάσισε να "τρολλάρει" (όπως χαρακτηριστικά σχολιάστηκε στο δελτίο ειδήσεων του
Star) λίγο τα νεαρά παιδιά που βούτηξαν καθώς επανέλαβε το ρίξιμο του Σταυρού 3 φορές. Το έριχνε κάθε φορά πολύ κοντά απ ότι φάνηκε.

   Στον Πειραιά η ρίψη του σταυρού είχε πατριωτικό άρωμα καθώς οι τιμημένοι ΟΥΚάδες ήταν αυτοί που τιμώντας την παράδοση έπεσαν στα νερά για τον σταυρό. Εύγε στα παλικάρια! 

   Το Κιάτο απ την άλλη είχε την "τιμή" φέτος να είναι το μέρος όπου θα πλακώνονταν στο ξύλο αναμεταξύ τους καθώς παραδόξως σχεδόν κάθε χρονιά ακούμε να συμβαίνει και κάπου αυτό, σε διαφορετικό μέρος πάντα, προφανώς για να υπάρχει και λίγη εναλλαγή παραστάσεων!

   Στην Κρήτη φέτος πρωτοτύπησαν. Για πρώτη φορά μία νέα γυναίκα ήταν που έπεσε στα κρύα νερά και έπιασε τον Σταυρό προκαλώντας φυσικά τον θαυμασμό και το χειροκρότημα των περισσότερων θεατών. Φυσικά στο διαδίκτυο και στα social media, αρκετοί Έλληνες - καλοί Χριστιανοί πάνω απ όλα - ξεσπαθώνουν εναντίον της γυναίκας μιλώντας για ασέβεια. Ας τους πει κάποιος πως είμαστε σε τέλεση θρησκευτικής εορτής σε κοινωνία του 2017 και όχι του 1517. Εδώ στο Διάστημα έχουν πάει και για να πάμε και στα καθ ημάς, ως και πιλότοι πολεμικών ελικοπτέρων έχουν γίνει οι γυναίκες αλλά όχι. Τον Σταυρό απαγορεύεται να τον πιάσει και να τιμήσει τα Θεοφάνεια λόγω φύλου. Οι ντόπιοι θεατές-συντοπίτες της προφανώς είχαν άλλη άποψη ευτυχώς και δεν είχαμε κάνα δεύτερο...Κιάτο εκεί με αφορμή το συμβάν αυτό.

   Τέλος, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε την τιμή να παραστεί στην μάλλον ακριβότερη τέλεση αγιασμού ever, στην Κάλυμνο (όπου και ανακυρήχθηκε Επίτημος Δημότης). Σύμφωνα με απόφαση του Δήμου Καλύμνου διατέθηκαν 9.000 ευρώ για την εκδήλωση αυτή. Τουλάχιστον εκεί λειτούργησαν όλα όπως έπρεπε με τόσο χρήμα που επενδύθηκε – ακόμα και τα περιστέρια!


Στο δικό σας μέρος υπήρξε τίποτα περίεργο που να ξεχώρισε απο την τέλεση του αγιασμού?

Σχόλια