Το νησάκι που δίνει καθαρό ρεύμα σε 50.000 νοικοκυριά της Ελλάδας!


Τις ετήσιες ανάγκες σε ενέργεια 50.000 νοικοκυριών της Αττικής καλύπτει εδώ και μερικούς μήνες ένα μικρό ακατοίκητο νησί, 32 χιλιόμετρα νότια του Σουνίου, το οποίο έχει μετατραπεί σε μονάδα παραγωγής ενέργειας! Το έργο αφορά στην πρώτη ιδιωτική επένδυση, ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ, για την κατασκευή αυτόνομου αιολικού πάρκου στο νησάκι του Αγίου Γεωργίου (Σαν Τζώρτζης), το οποίο βρίσκεται νότια της Αττικής, μεταξύ της Κέας και του Πόρου.

Το αιολικό πάρκο αποτελείται από 23 ανεμογεννήτριες με δυνατότητα παραγωγής ισχύος 73 MW και με υποσταθμό ανύψωσης της τάσης. Το αιολικό πάρκο του Αγίου Γεωργίου είναι το μεγαλύτερο που λειτουργεί στη χώρα, ενώ η λεπτομέρεια που το κάνει μοναδικό είναι πως είναι το πρώτο έργο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το οποίο συνδέεται με υποβρύχιο καλώδιο μήκους 36,2 χιλιομέτρων, με την ενδοχώρα και συγκεκριμένα με το εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Λαύριο.

Το καλώδιο των 150 kV, το οποίο είναι παρόμοιο με αυτό που θα χρησιμοποιηθεί για τη διασύνδεση Πελοποννήσου-Κρήτης, έχει ποντιστεί σε βάθος έως και 223 μέτρων. Η πόντιση του καλωδίου αποτέλεσε την πιο ακριβή φάση της επένδυσης των 150 εκατομμυρίων ευρώ.

Η ολοκλήρωση του καινοτόμου εγχειρήματος δεν αποτέλεσε εύκολη διαδικασία. Η εταιρεία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, που έφερε εις πέρας το έργο, χρειάστηκε περίπου επτά έτη για να ολοκληρώσει τη διαδικασία εξασφάλισης των αδειών και άλλα δύο χρόνια για την κατασκευή. Για το αιολικό πάρκο χρειάστηκε να γνωμοδοτήσουν 28 υπηρεσίες από 8 διαφορετικά υπουργεία.

Η κατασκευή αποτέλεσε εξίσου δύσκολη διαδικασία, δεδομένου πως στο νησάκι του Αγίου Γεωργίου δεν υπήρχαν ούτε δρόμοι, ούτε λιμενικές υποδομές για τη μεταφορά των υλικών.
Για να ξεκινήσουν τα έργα κατασκευάστηκαν δρόμοι μήκους 11 χιλιομέτρων, μικρό λιμάνι για να δένουν τα πλοία που μετέφεραν τις πρώτες ύλες, αυτόνομες εγκαταστάσεις για τη φιλοξενία των εργαζομένων, ενώ στήθηκε μέχρι και μονάδα παραγωγής τσιμέντου.

Οι ανεμογεννήτριες μεταφέρθηκαν σε κομμάτια και συναρμολογήθηκαν στο ακατοίκητο νησί. Για τη μεταφορά τους χρειάστηκε να πραγματοποιηθούν περισσότερα από 100 δρομολόγια με ferry boatΠάνω στον Άγιο Γεώργιο υπάρχει ομάδα συντήρησης των ανεμογεννητριών σε μόνιμη βάση. Από τη λειτουργία του αιολικού προκύπτει ετήσια εξοικονόμηση περισσότερων από 60.000 τόνων πετρελαίου και 200.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα.

Το έργο, το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί το καλοκαίρι του 2017 και δημιούργησε 200 θέσεις εργασίας, έχει προσδόκιμο ζωής 25 ετών. Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τη λειτουργία αιολικών πάρκων, μετά την πάροδο 25 ετών είναι πιο συμφέρουσα η αποσυναρμολόγηση των ανεμογεννητριών και η παύση της λειτουργίας τους.

Πηγή: economistas.gr

Σχόλια