Απεβίωσε ο Διονύσης Αρβανιτάκης, ο βραβευμένος φούρναρης της Κω που βοήθησε τους πρόσφυγες!



Απεβίωσε σήμερα τα ξημερώματα σε ηλικία 77χρονών ο Διονύσης Αρβανιτάκης, ο φούρναρης της Κω, που είχε βραβευτεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση με το βραβείο της Κοινωνίας των Πολιτών το 2016.  Το βραβείο δεν θα μπορούσε να είχε πάει σε άλλο πιο κατάλληλο άτομο. Άνθρωπος με το Άλφα κεφαλαίο. Ένας πετυχημένος, πάντα εργατικός, συμπονετικός και πραγματικός πατριώτης (σημειώνεται πως επέστρεψε νωρίς από την ξενιτιά ιδρύοντας σταδιακά 7 επιχειρήσεις στην μαμά πατρίδα και συνέβαλλε στο να αποκτήσει η Ελλάδα μία καλή φήμη κατά την διάρκεια της προφυγικής κρίσης) άνθρωπος. Ένας Άνθρωπος που δεν έμεινε στα λόγια αλλά πέρασε στην πράξη δείχοντας σε όλους τι πάει να πει ελληνικός πολιτισμός και αλληλεγγύη. Μάλιστα δε, το 2015 όσο μοίραζε ψωμιά, κρουασάν και γλυκά σε εως και 300 άτομα την ημέρα, είχε κάνει έκκληση και διαμέσω της ΕΡΤ σε όλους του ευκατάστατους οικονομικά του νησιού της Κω να βοηθήσουν αυτούς τους ανθρώπους. Τα μηνύματα Ευρωπαίων Επιτρόπων, Έλληνα Πρωθυπουργού και άλλων εως τώρα για τον θάνατο του ήταν αξιοπρεπή. Μακάρι να παραμείνει έτσι και να μην υπάρξουν αναρτήσεις μίσους λόγω του ότι βοηθούσε πρόσφυγες, από πρόσωπα και κόμματα του ακδροδεξιού χώρου. Δεν αξίζει η μνήμη του κάτι τέτοιο. 

Ο Διονύσης Αρβανιτάκης είχε γίνει γνωστός σε όλη την Ευρώπη για την καθημερινή και συνεχή βοήθεια του στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που είχαν έρθει στο νησί.  Έφτιαχνε και διένειμε ψωμιά σχεδόν σε καθημερινή βάση στους εκατοντάδες πρόσφυγες που έφταναν στο νησί, πριν ακόμη δημιουργηθούν οι δομές φιλοξενίας.  Για την δράση του τιμήθηκε δικαίως με το βραβείο της Κοινωνίας των Πολιτών το 2016 από την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή.  Στη δράση του είχε αναφερθεί και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, λέγοντας ότι «Ευρώπη είναι ο φούρναρης στην Κω που δίνει το ψωμί του σε πεινασμένες και ταλαιπωρημένες ψυχές».    

Παιδί και ο ίδιος της μετανάστευσης καταγόταν από τον Πύργο Ηλείας και είχε μεταναστεύσει στην Αυστραλία. Μικρός πουλούσε κουλούρια στα Πατήσια και ήξερε τι πάει να πει φτώχεια, άλλο που πλέον αργότερα αποκαταστάθηκε οικονομικά με τις επιχειρήσεις. Όταν επέστρεψε με κάποιο κομπόδεμα στην Ελλάδα πήγε στην Κω, πατρίδα της γυναίκας του και άνοιξε τον πρώτο φούρνο.  Έφτιαξε επτά καταστήματα τα οποία διαχειρίζονται τα τέσσερα παιδιά του.  Ο κ. Αρβανιτάκης μοίραζε καθημερινά από δύο βανάκια ψωμί, κρουασάν και γλυκά στους πρόσφυγες που φτάνουν στο νησί από τα τουρκικά παράλια.   

Μιλώντας στο «Έθνος» είχε πει ότι το ίδιο κάνουν και άλλοι ιδιοκτήτες φούρνων στο νησί, αλλά και πολλοί εθελοντές που έχουν αγκαλιάσει όλους αυτούς που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν συγγενείς, πατρίδα και αγαπημένα χώματα για το ταξίδι της ελπίδας, της διαφυγής, της ζωής.   «Θυμάμαι, μικρό παιδί ήμουν ακόμη όταν αναγκάστηκα για ένα καλύτερο αύριο, να φύγω από τον τόπο μου, τον Πύργο Ηλείας, και να πάω μετανάστης στην Αυστραλία. Η ξενιτιά είναι δύσκολη. Έπιασα δουλειά ως ζαχαροπλάστης - αρτοποιός, αυτή την τέχνη γνώριζα και τα κατάφερα με πολύ κόπο και πολύ δουλειά», είχε δηλώσει στο Έθνος το 2016.  «Εκεί γνώρισα τη γυναίκα μου, την Ευαγγελία και το 1970, όταν είχαμε κάνει ένα γερό κομπόδεμα, αποφασίσαμε να έρθουμε και να ζήσουμε στην Κω, στον τόπο καταγωγής της συζύγου, φτιάχνοντας τη δική μας επιχείρηση. Εδώ μένουν και οι τρεις μου γιοι με τις οικογένειες τους, εκτός από την κόρη μας που ζει στον Βόλο. Αυτή τη στιγμή έχουμε επτά καταστήματα στο νησί, αλλά τα έχουν αναλάβει τα παιδιά μου», είχε συμπληρώσει.    

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου γιατί βοηθά τους πρόσφυγες είχε πει: «Αυτά που βλέπουμε και ζούμε τόσους μήνες τώρα δεν μεταφέρονται εύκολα. Μικρά παιδιά από τη Συρία, το Αφγανιστάν πέφτουν κάτω και φωνάζουν 'μαμ'. Μας δείχνουν με τα χεράκια τους το ψωμί. Δεν γνωρίζουν τη λέξη φαγητό».  «Ποιός άνθρωπος μπορεί να μείνει ασυγκίνητος όταν βλέπει ένα μικρό παιδί να τρώει χώμα; Πείτε μου... Χωρίς κανέναν δισταγμό, καμία δεύτερη σκέψη, είπα κάθε μέρα θα τους φτιάχνω ψωμί και με το βαν θα τους το πηγαίνω. Όποιος δεν έχει πεινάσει, δεν μπορεί να να μπει στη θέση αυτών των ανθρώπων. Πρόσφυγες... 'Εμείς' και 'εκείνοι' στο ίδιο νησί, βίοι παράλληλοι που συγκλίνουν στην έννοια άνθρωπος...» 

Διάφοροι αξιωματούχοι μίλησαν με καλά λόγια για εκείνον

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει: 
Ο Διονύσης Αρβανιτάκης ήταν ένα φωτεινό παράδειγμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης. Σε αναγνώριση της προσφοράς του, το Ευρωκοινοβούλιο του απένειμε το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη, μετά από πρόταση της @MariaSpyraki. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους φίλους του.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας έγραψε: 
«Ο Διονύσης Αρβανιτάκης στάθηκε καθημερινά και έμπρακτα με αλληλεγγύη στο πλευρό των κατατρεγμένων προσφύγων, μέχρι το τέλος της ζωής του. Η προσφορά του θα αποτελεί πάντοτε παράδειγμα ευαισθησίας και ανθρωπιάς. Συλλυπητήρια στους οικείους του»

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιούνκερ δήλωσε συγκινημένος για την απώλεια του:«Με οδύνη με πληροφορήθηκα τον θάνατο του Διονύση Αρβανιτάκη, του υποδειγματικού Ευρωπαίου πολίτη, ο οποίος βραβεύθηκε από τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς για τη σπάνια μεγαλοψυχία του, την ευαισθησία έναντι των εκατοντάδων δυστυχισμένων μεταναστών» και πρόσθεσε «Η δικιά μου Ευρώπη είναι αυτή που συμβόλιζε ο Διονύσης Αρβανιτάκης. Καλό σου ταξίδι, φούρναρη της Κω που κάθε μέρα έδινες ψωμί στις πεινασμένες & ταλαιπωρημένες ψυχές», εκφράζοντας παράλληλα τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στους οικείους του.

Πηγές: lifo.gr & amna.gr 

Σχόλια