Βόρεια Μακεδονία: κερδίζουμε σε όλους τους όρους, χάνουμε στο ονοματολογικό. Θα υπάρξει συμφωνία; Ήδη δέχεται πυρά των Σκοπιανών ο Ζάεφ...


Ιστορική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ σχετικά με την επίλυση των διαφορών τους. Το όνομα της γείτονος χώρας θα λέγεται πλέον "Βόρεια Μακεδονία"! Όπως είναι φυσικό, αυτό αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις μεταξύ του λαού. Και όταν λέω λαού, δεν εννοούμε μόνο εντός του ελληνικού αλλά και του σκοπιανού (κυρίως εκεί) όσο απίστευτο και αν φαίνεται.

    Ο μοντέρνος και αρκετά συναινετικός Πρωθυπουργός με προοδευτική ατζέντα με σκοπό την ένταξη της χώρας στον δυτικό κόσμο (ΕΕ κτλπ) για τα δεδομένα των θερμοκέφαλων Σκοπίων (μίας γενικά ασταθούς χώρας κατά περιόδους) κος Ζόραν Ζάεφ, θεωρείται αυτή τη στιγμή στα Σκόπια ως "πουλημένος" στην Ελλάδα και στις ξένες δυνάμεις. Και στα Βαλκάνια η εμπειρία δείχνει πως τέτοια άτομα πρέπει να προσέχουν πολύ την ατομική τους ασφάλεια καθώς οι Σλάβοι είναι πολύ οξύθυμοι...Ανεπαρκής στην καλύτερη μεταξύ των επιθέτων με τα οποία τον στολίζουν τον Ζάεφ. Βέβαια και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει επίσης να αντιμετωπίσει αντιδράσεις εκ μέρους του κόσμου κάτι που ήταν αναμενόμενο.

    Μην ξεχνάμε πάντως πως τα Σκόπια για πολλά χρόνια λόγω των εθνικιστικών προηγούμενων Κυβερνήσεων και της έντονης προπαγάνδας στα σχολεία, επιζητούσαν βασικά διαφορετικά πράγματα. Ας μην αναφέρουμε την ισχυρότατη αναγνωρισμένη εθνική Αλβανική Μειονότητα εντός Σκοπίων που ίσως είναι αντίθετη στην όποια ελληνική ονομασία. Καταρχάς θέλανε το όνομα σκέτο, Μακεδονία δηλαδή (επίσημα όπως είναι και στο Σύνταγμα τους δηλαδή και έχει αναγνωριστεί ήδη από 140 κράτη: Δημοκρατία της Μακεδονίας) και από σύνθετα ονόματα μονάχα το "Σκόπια-Μακεδονία", όνομα που υποστήριζαν και το 2008 αλλά και το 2018 - απορρίφθηκε και τις δύο φορές από την ελληνική πλευρά. Επίσης - και εδώ είναι η ουσία - δεν επιθυμούσαν μόνο το όνομα αλλά γενικά τα πάντα σχεδόν. Μπορεί να μην τους αρέσει πολύ ένας γεωγραφικός προσδιορισμός ("Βόρεια") και το ότι χρειάστηκε να αλλάξουν τα ονόματα στο αεροδρόμιο, το στάδιο και τον αυτοκινητόδρομο τους αλλά τα ψιλοδέχονται. Οι όροι όμως που τέθηκαν από την ελληνική πλευρά και που κερδήθηκαν ήταν όλα όσα επιθυμούσαν εκείνοι. Προκειμένου να καπηλευτούν την ιστορία μας, την Αρχαία Μακεδονία (την μία και μοναδική ελληνική) και να προωθήσουν κάποτε την αλυτρωτική ατζέντα του συντάγματος τους χρειαζόταν να πληρούνται μία σειρά από προϋποθέσεις που τώρα εξανεμίστηκαν.   
     Για να γίνει κατανοητό ας ειπωθούν τα εξής: δέχονται νομίζετε οι Σκοπιανοί να αλλάξει ριζικά το Σύνταγμα τους; Να κατεβάσουν τους χάρτες με τα μεγάλα Σκόπια απ τα σχολεία; Να αλλάξουν τα σχολικά βιβλία; Να μην έχουν την αποκλειστικότατη χρήση του ονόματος εμπορικά; Να μην αναγνωρίσει η Ελλάδα μακεδονική εθνική μειονότητα στα εδάφη μας (που είναι και ο μόνος τρόπος να δικαιολογούν επεκτατικές βλέψεις, πως και καλά καταπιέζουμε τον..."λαό" τους); Να έχουν το "Βόρεια" μπροστά? Να υπάρχει ρητή αναφορά πως τα δικά τους "μακεδονικά" είναι σλαβικής προέλευσης και όχι καθαυτή δική τους ανεξάρτητη γλώσσα (αντίθετο με την αναγνώριση της γλώσσας αυτής το 1977 όπου δεν υπήρχε τέτοια αναφορά); Να αποποιηθούν της κληρονομιάς της Αρχαίας Μακεδονίας του Μ. Αλεξάνδρου; Αυτοί είναι οι όροι που θέσαμε πάνω κάτω. Διπλωματικά το λες νίκη αυτό (και ας ΜΗΝ μας αρέσει το όνομα, θα προτιμούσαμε μάλλον όλοι κάποιο ουδέτερο για το καλό όλων). Η λογική λέει πως δύσκολα θα τα δεχτούν αυτά. Εκτός αν κάπως η κυβέρνηση τους, τους μεταπείσει. Οπότε ας περιμένουμε πως θα αντιδράσουν αυτοί, η πανίσχυρη Αλβανική Μειονότητα τους και τι ψήφο θα ρίξουν στο δημοψήφισμα. Μιλάμε για αρκετούς μήνες η όλη υπόθεση.

    Όπως βλέπουμε λοιπόν ούτε θεωρείται τόσο μεγάλη νίκη για τους Σκοπιανούς (εκτός αν ο Πρωθυπουργός τους καταφέρει να τους μεταπείσει κάπως μέχρι να έρθει η ώρα του κρίσιμου δημοψηφίσματος, άλλωστε η πίεση από ΗΠΑ και Γερμανία είναι αφόρητη και στην όλη υπόθεση μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων έχουν το "χεράκι" τους μέσα) αλλά ούτε και παταγώδης αποτυχία για την Ελλάδα. Υπάρχουν αρκετά ουσιώδη θετικά στην υπόθεση! Ο μόνος λόγος που υπάρχει οργή προς την Κυβέρνηση από πολλούς είναι λόγω της λέξης "Μακεδονία". Βέβαια η πλειοψηφία των πολιτών αγνοεί το τι σήμαινε όλα τα χρόνια το τελευταίο γράμμα στην ονομασία ΠΓΔΜ! Αυτή η τελευταία λέξη έδωσε το έδαφος στους Σκοπιανούς για να πατήσουν πάνω σε αυτό και να αυτοαποκαλούνται δυστυχώς Μακεδονία. Ήδη διαφαίνονται οι πρώτες ελληνικές αντιδράσεις. Διάφορες ακροδέξιες οργανώσεις θέλουν να εκμεταλλευτούν το γεγονός, η αντιπολίτευση (ΝΔ) φαινομενικά επίσης αντιδράει (θα δείξει κατά την ψηφοφορία τι θα κάνει και εκείνη διότι την έχουν επηρεάσει οι ξένοι παράγοντες) όπως και οι ΑΝΕΛ που όμως λογικά στο τέλος θα κάνουν πίσω, ζητείται η παραίτηση όλων των βουλευτών της Μακεδονίας από τον πρώην Στρατηγό Φραγκούλη (ομιλητή/διοργανωτή συλλαλητηρίων που μάλλον θα χτίσει πολιτική καριέρα πάνω σαυτό όπως αρκετοί άλλοι), αναμένονται διαδηλώσεις ενώ βρίσκεται στα σκαριά και η δημιουργία ενός νέου εθνικιστικού κόμματος εν ονόματι "Πατριωτική Ριζοσπαστική Ένωση" με ιδρυτές δύο Χρυσαυγήτες (τον ευρωβουλευτή της ΧΑ Ελευθέριο Συναδινό και τον πλέον ανεξάρτητο Βουλευτή Μεσσηνίας Δημήτρη Κουκούτση που είχε πρωτοεκλεγεί επίσης με την ΧΑ) και θα παρουσιαστεί σύντομα μέσα στον Ιούνιο.

    Χρόνος να αλλάξουν οι καταστάσεις άλλωστε ευτυχώς υπάρχει καθώς θα υπογραφεί η συμφωνία, μετά θα υπάρξει επικύρωση μέσω ψηφοφορίας απ την Βουλή εκάστοτε χώρας, μετά θα γίνει δημοψήφισμα στα Σκόπια και αν ύστερα απ όλα αυτά πάνε κατ ευχήν των κυβερνώντων, θα πρέπει οι Σκοπιανοί υποχρεωτικά να ολοκληρώσουν τα πάντα και κυρίως την ριζική συνταγματική αναθεώρηση προκειμένου η Ελλάδα να δώσει το τελικό πράσινο φως για ένταξη στις Ενώσεις. Άξιο αναφοράς είναι πως μας συμφέρει ακόμα περισσότερο να ναυαγήσει η Συμφωνία με ευθύνη των Σκοπιανών διότι έτσι η διεθνής κοινότητα θα πάρει το μέρος της Ελλάδας μετά καθώς θα αποδειχτεί πόσο "αγύριστα κεφάλια" είναι ο γειτονικός λαός! Βέβαια δεν θα ήταν και άσχημο κανένα ελληνικό δημοψήφισμα...το αποτέλεσμα ήδη γνωστό.

    Να σημειώσουμε εδώ πως η καλύτερη λύση βέβαια θα ήταν κάτι άλλο. Και ας χαίρονται σε ΕΕ και ΝΑΤΟ αυτή τη στιγμή (φάνηκε απ τις δηλώσεις τους). Ναι μεν θεωρείται διπλωματική νίκη αλλά και πάλι το όνομα δεν αρέσει 100% σε κανέναν μάλλον. Υποδηλώνει άλλωστε και λίγο πως υπάρχει και Νότιο τμήμα που δεν είναι ενωμένο. Για να τα έχουν καλά και με τις 4 γειτονικές τους χώρες (Αλβανία, Σερβία, Ελλάδα, Βουλγαρία) προτιμότερο θα ήταν ένα ουδέτερο όνομα διότι οι δύο άλλες εναλλακτικές θα ήταν να παραμείνει ως έχει (ΠΓΔΜ που και αυτό είναι απ τις βασικές αιτίες της σημερινής κατάστασης που αυτοαποκαλούνται Μακεδονία διότι πολύ απλά το τελευταία γράμμα σημαίνει ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ όπως αναφέραμε και πιο πάνω!) ή να διαμελιστεί σε 4 κομμάτια η χώρα και οι 4 γείτονες να πάρουν το κομμάτι που αναλογεί. Ουδέτερα ονόματα θα μπορούσαν να είναι τα: Κεντροβαλκανική Δημοκρατία, Δημοκρατία των Σκοπίων, Δημοκρατία του Βάρδαρη και μετά βίας και Σλαβική Βόρεια Μακεδονία. Έτσι και θα εντάσσονταν γρήγορα σε ΕΕ και ΝΑΤΟ βλέποντας κάνα κονδύλι και άλλα προνόμια αλλά και δεν θα φοβούνταν αλυτρωτικές βλέψεις απ τους γείτονες τους.


Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε το κείμενο που κυκλοφορεί σε όλα τα ΜΜΕ απο χτες και που περιγράφει αναλυτικά τι είπε το Μέγαρο Μαξίμου και τι ακριβώς προβλέπει η Συμφωνία.

    Η συμφωνία προβλέπει πως η ιθαγένεια/υπηκοότητα στην Βόρεια Μακεδονία θα είναι Macedonian/citizen of the Republic of North Macedonia. Ο ανωτέρω ενιαίος όρος αντικαθιστά το σκέτο «Macedonian» που αναγράφεται σήμερα στα ταξιδιωτικά έγγραφα. Επιπλέον, η Ελλάδα θα αναγνωρίζει την ιθαγένεια/υπηκοότητα ως «πολίτες της Severna Makedonja». Σύμφωνα με το non paper του Μαξίμου, αν και η γλώσσα «Macedonian language» είχε αναγνωριστεί από την Ελλάδα στο πλαίσιο του ΟΗΕ ήδη από το 1977, στη συμφωνία εμπεριέχεται η πρόσθετη σαφής διατύπωση ότι ανήκει στην οικογένεια των Νότιων Σλαβικών γλωσσών, καθώς και η ρητή καταγραφή ότι η γλώσσα αυτή διαχωρίζεται από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική-μακεδονική γλωσσική κληρονομιά.
    Πηγές του Μαξίμου αναφέρονται στα κέρδη της συμφωνίας, κάνοντας λόγο για μια λύση που επιτρέπει στην Ελλάδα «να πάρει πίσω την ιστορία της αρχαίας Μακεδονίας, την οποία είχαν καπηλευθεί παλαιότερες κυβερνήσεις της γείτονος». Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι «η συμφωνία προβλέπει πως η Ελλάδα θα προχωρήσει σε κύρωση μόνο αφού ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση στη γειτονική χώρα. Η μεν πρόσκληση στο ΝΑΤΟ και το άνοιγμα κεφαλαίων της ΕΕ θα πραγματοποιηθούν με την κύρωση από το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ της σύμβασης, η ένταξή της και στους δυο οργανισμούς θα γίνει όμως μετά τη συνταγματική αναθεώρηση, καθώς στην πρόσκληση θα προβλέπεται ρητά πως είναι άκυρη εάν δεν πληρωθεί ο όρος της αναθεώρησης».

Αναλυτικά αναφέρεται:

    Με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, η Ελλάδα παίρνει πίσω την ιστορία της, την ιστορία της αρχαίας Μακεδονίας, την οποία είχαν καπηλευθεί παλαιότερες κυβερνήσεις της γείτονος.
    Η ελληνική κυβέρνηση καταφέρνει να επιλύσει ένα πρόβλημα που ταλάνιζε την ελληνική διπλωματία (αλλά και την ελληνική κοινωνία) για  πάνω από εικοσιπέντε χρόνια. Παράλληλα προωθεί την σταθερότητα και συνεργασία σε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για την περιοχή, αναδεικνύοντας τον ρόλο της ως ευρωπαϊκό πυλώνα ειρήνης, ασφάλειας και ανάπτυξης στα Βαλκάνια. Ενδεχόμενη παραπομπή της λύσης σε μελλοντική συγκυρία:
– Θα οδηγούσε σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση της χώρας (η οποία πέρυσι πέρασε σφοδρή κρίση) με επιπτώσεις στην ασφάλεια και της χώρας μας
– Θα ενίσχυε τον ρόλο τρίτων δυνάμεων στα βόρεια σύνορά μας
– Θα αποδυνάμωνε τις προοδευτικές δυνάμεις στην εν λόγω χώρα, που επιθυμούν λύση, ανοίγοντας το δρόμο εκ νέου για εθνικιστικές δυνάμεις της γείτονος που καπηλεύονται την ιστορία της Ελλάδας.
    Η συμφωνία που πέτυχε η κυβέρνηση ωστόσο, δε λύνει μόνο οριστικά και αμετάκλητα το πρόβλημα της ονομασίας, διασφαλίζοντας διπλωματικό κεφάλαιο για άλλα μείζονα εκκρεμή ζητήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, αλλά το λύνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, υπηρετώντας στο έπακρο την εθνική γραμμή και διασφαλίζοντας ρητά και επίσημα πλέον τις θέσεις της χώρας.

Κέρδη από τη συμφωνία

1. Η συμφωνία ανταποκρίνεται απόλυτα στην εθνική γραμμή για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για χρήση erga omnes, που διατηρεί η χώρα εδώ και 20 χρόνια.
2. Η αποδοχή της χρήσης erga omnes αποτελεί μεγάλη διπλωματική επιτυχία για την Ελλάδα, δεδομένου ότι στο παρελθόν αυτό δεν είχε γίνει αποδεκτό ούτε ως βάση συζήτησης. Αυτό σημαίνει ότι οι γείτονές μας όχι μόνο θα χρησιμοποιούν το συμφωνηθέν όνομα στις διεθνείς τους σχέσεις, στους διεθνείς οργανισμούς, στα διεθνή fora και στα διεθνή έγγραφα, αλλά και στο εσωτερικό της χώρας.
3. Το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» που θα αναγνωρίζεται στη χώρα μας ως «Severna Makedonja» βάζει τέλος στον αλυτρωτισμό που ενείχε η ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας», το οποίο αποτελούσε τη συνταγματική ονομασία της γείτονος και με το οποίο είχε ήδη αναγνωριστεί από περισσότερα από 140 κράτη σε διμερές επίπεδο, μεταξύ των οποίων τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα.
4. Η κυβέρνηση ωστόσο πέτυχε όχι μόνο την αποδοχή του erga omnes αλλά και την υποχρέωση της γείτονος να προχωρήσει άμεσα σε συνταγματική αναθεώρηση.
5. Η συνταγματική αναθεώρηση αποτελεί τεράστια νίκη της Ελλάδας, δεδομένου ότι δεν περιλαμβανόταν στην εθνική γραμμή, όπως αυτή διαμορφώθηκε τα τελευταία 20 χρόνια και ακολουθήθηκε από όλες τις μετέπειτα κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αλλά αποτέλεσε κόκκινη γραμμή της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και ότι ουδέποτε στο παρελθόν έχει συμφωνήσει χώρα σε αλλαγή του Συντάγματός της βάσει διεθνούς συμφωνίας.6. Η συμφωνία προβλέπει πως η Ελλάδα θα προχωρήσει σε κύρωση μόνο αφού ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση στη γειτονική χώρα. Η μεν πρόσκληση στο ΝΑΤΟ και το άνοιγμα κεφαλαίων της ΕΕ θα πραγματοποιηθούν με την κύρωση από το κοινοβούλιο της πΓΔΜ της σύμβασης, η ένταξή της και στους δυο οργανισμούς θα γίνει όμως μετά τη συνταγματική αναθεώρηση, καθώς στην πρόσκληση θα προβλέπεται ρητά πως είναι άκυρη εάν δεν πληρωθεί ο όρος της αναθεώρησης.
7. Με τη συμφωνία αυτή παίρνουμε πίσω την ιστορία μας, τα σύμβολα και την παράδοσή μας αφού στη συμφωνία η γειτονική χώρα αποδέχεται ρητά το διαχωρισμό μεταξύ των Ελλήνων Μακεδόνων, του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού τους, τη γλώσσα τους και την περιοχή στην οποία διαβιούν από τη μία, και του λαού της εν λόγω χώρας με τη δική του ιστορία, γλωσσικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά από την άλλη (βλ. άρθρο 7 παρακάτω).
8. Το όνομα θα εγγραφεί στο σύνταγμα της πΓΔΜ με την απαραίτητη αναθεώρηση. Παράλληλα, οι πάνω από 140 χώρες που αναγνωρίζουν σήμερα την εν λόγω χώρα με τον όρο Μακεδονία, θα την αναγνωρίζουν εφεξής ως Βόρεια Μακεδονία.
9. Το όνομα διαχωρίζει απόλυτα την εν λόγω χώρα από την ελληνική Μακεδονία και τις τρεις περιφέρειές της (Ανατολική, Κεντρική, Δυτική).
10. Το τέλος του αλυτρωτισμού επιβεβαιώνεται με τον πλέον επίσημο τρόπο καθώς παρέχονται εγγυήσεις με τον πλέον ρητό και κατηγορηματικό τρόπο ως προς την εξάλειψη, πρόληψη και καταστολή πάσης φύσεως αλυτρωτικής ρητορικής και ενεργειών είτε προέρχονται από δημόσιους είτε από ιδιωτικούς φορείς.
11. Εξασφαλίσθηκε η απαλοιφή όλων των αλυτρωτικών αναφορών από το σύνταγμα της γείτονος. Για παράδειγμα, α) αντικαθιστούν το άρθρο για τη στήριξη της ομογένειάς τους, με πιστή αντιγραφή του αντίστοιχου κεφαλαίου στο Ελληνικό Σύνταγμα. Στο πλαίσιο αυτό αφαιρούνται οι αναφορές σε προστασία ‘’μακεδονικών μειονοτήτων’’ σε γειτονικές χώρες β) αντικαθίσταται το άρθρο για την προστασία των συνόρων απαλείφοντας οποιεσδήποτε προβληματικές αναφορές, γ) αφαιρούνται οποιεσδήποτε ακόμα και έμμεσες ιστορικές αναφορές σε αλυτρωτικές βλέψεις στο προοίμιο του Συντάγματος.
12. Η συμφωνία προβλέπει πως η ιθαγένεια/υπηκοότητα στην Βόρεια Μακεδονία θα είναι Macedonian/citizen of the Republic of North Macedonia. Ο ανωτέρω ενιαίος όρος αντικαθιστά το σκέτο «Macedonian» που αναγράφεται σήμερα στα ταξιδιωτικά έγγραφα, άρα αποτελεί σαφή βελτίωση.
    Η Ελλάδα θα αναγνωρίζει την ιθαγένεια/υπηκοότητα ως «πολίτες της Severna Makedonja». Σημειώνεται ότι είναι διαφορετικός ο όρος «ιθαγένεια/υπηκοότητα» (nationality) από τον όρο εθνότητα (ethnicity). Συνεπώς, η συμφωνία δεν αναγνωρίζει εθνότητα/έθνος, αλλά το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού των πολιτών της γείτονος. Mε το άρθρο 7 της συμφωνίας κατοχυρώνεται ότι οι πολίτες μας έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να προσδιορίζουν τους γείτονές μας με όποιο όρο χρησιμοποιούν. (βλ. άρθρο 7 παρακάτω)
13. Οι γείτονές μας ήδη έχουν αλλάξει το όνομα του αεροδρομίου τους, του αυτοκινητοδρόμου τους και του σταδίου τους. Θα υπάρξει είτε ανταλλαγή αγαλμάτων με τον Δήμο της Θεσσαλονίκης ή σε περίπτωση που η ανταλλαγή δεν γίνει, η συμφωνία προβλέπει πως η γειτονική χώρα θα τοποθετήσει πλακέτες σε αγάλματα και μνημεία ώστε να καθίσταται σαφές ότι αποτελούν σύμβολα του ελληνικού πολιτισμού (π.χ ο Ιππέας στην πλατεία των Σκοπίων  θα έχει επιγραφή πως αναφέρεται στην ελληνιστική περίοδο και θα σημειώνεται ότι συμβολίζει τη φιλία Ελλάδας – πΓΔΜ).
14. Παρά το γεγονός ότι η γλώσσα «Macedonian language» είχε αναγνωριστεί από την  Ελλάδα στο πλαίσιο του ΟΗΕ ήδη από το 1977, η στη συμφωνία εμπεριέχεται η πρόσθετη σαφής διατύπωση ότι ανήκει στην οικογένεια των Νότιων Σλαβικών γλωσσών, καθώς και η ρητή καταγραφή ότι η γλώσσα αυτή διαχωρίζεται από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική-μακεδονική γλωσσική κληρονομιά.
15. Όλοι οι επιθετικοί προσδιορισμοί κρατικών και ευρύτερα δημοσίων, οργάνων καθώς και ομογενειακών/πολιτιστικών οργανώσεων που χρηματοδοτούνται από το κράτος θα καθορίζονται με τον όρο «της Βόρειας Μακεδονίας» με ταυτόχρονη κατάργηση του προσδιορισμού «της Μακεδονίας».
16. Καθιερώνεται Ομάδα εργασίας ειδικών η οποία από το 2019 και μέσα σε 3 χρόνια θα πρέπει να διευθετήσει θέματα εμπορικών σημάτων.

Το διεθνές περιβάλλον

Η κυβέρνηση ξεκίνησε τη διαπραγμάτευση σε ένα διεθνές status quo στο οποίο ο όρος «Μακεδονία» ήδη περιλαμβανόταν στο όνομα της γείτονος όπως αυτό χρησιμοποιούνταν στους διεθνείς οργανισμούς και σε όλα τα διεθνή fora, όπως προέκυπτε εξάλλου και από τη δεσμευτική ενδιάμεση συμφωνία του 1995, σύμφωνα με την οποία η ονομασία της γείτονος ήταν Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.
Πέραν τούτου πάνω από 140 κράτη (της Κίνας, της Ρωσίας και των Η.Π.Α συμπεριλαμβανομένων) αναγνώριζαν την πΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα, δηλαδή Δημοκρατία της Μακεδονίας, τους δε πολίτες της πΓΔΜ ως Μακεδόνες.
Το Διεθνές Δικαστήριο του Ο.Η.Ε το 2011 είχε εκδώσει μία απόφαση με δυσμενείς πτυχές για την Ελλάδα,  ως προς τις ενέργειες που οδήγησαν στην μη αποστολή πρόσκλησης στην ΠΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Αυτό το διεθνές περιβάλλον ήταν δυσμενέστερο από αυτό που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν προηγούμενες κυβερνήσεις στις όποιες απόπειρες διαπραγμάτευσης.

Άρθρο 7 της συμφωνίας

1. Τα μέρη αναγνωρίζουν ότι η εκατέρωθεν αντίληψή τους ως προς τους όρους «Μακεδονία» και «Μακεδονικός/Μακεδόνας» αναφέρεται σε διαφορετικό ιστορικό πλαίσιο και πολιτιστική κληρονομιά.
2. Αναφορικά με το πρώτο μέρος, με αυτούς τους όρους νοούνται όχι μόνο η περιοχή και ο πληθυσμός της βόρειας περιοχής του πρώτου μέρους, αλλά και τα χαρακτηριστικά τους, καθώς και ο Ελληνικός πολιτισμός, η ιστορία, η κουλτούρα και η κληρονομιά αυτής της περιοχής από την αρχαιότητα έως σήμερα.
3. Αναφορικά με το δεύτερο μέρος, με αυτούς τους όρους νοούνται η επικράτεια, η γλώσσα, ο πληθυσμός και τα χαρακτηριστικά τους, με τη δική τους ιστορία, πολιτισμό και κληρονομιά, διακριτώς διαφορετικά από αυτά που αναφέρονται στο Άρθρο 7(2).
4. Το δεύτερο μέρος  σημειώνει ότι η επίσημη γλώσσα του, η Μακεδονική γλώσσα, ανήκει στην ομάδα των Νότιων Σλαβικών γλωσσών. Τα μέρη σημειώνουν ότι η επίσημη γλώσσα και τα άλλα χαρακτηριστικά του δεύτερου μέρους δεν έχουν σχέση με τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία, την κουλτούρα και την κληρονομιά της βόρειας περιοχής του πρώτου μέρους.
5. Τίποτα στην παρούσα Συμφωνία δεν αποσκοπεί στο να υποτιμήσει καθ’ οιονδήποτε τρόπο, ή να τροποποιήσει ή να επηρεάσει τη χρήση από τους πολίτες εκάστου μέρους.


Σχόλια