Η θετική μεριά του Πολυνομοσχεδίου (+ κάποιες αποφάσεις ακόμα) που δεν ήταν μνημονιακή υποχρέωση, κι όμως αυτοβούλως η Κυβέρνηση φιλοτιμήθηκε να περάσει. Στις 15 Γενάρη 2018 ψηφίστηκε το περιβόητο Πολυνομοσχέδιο των εκατοντάδων σελίδων και με ελάχιστο χρόνο για τους Βουλευτές για να το διαβάσουν. Η συζήτηση και όλη η φασαρία περιστράφηκε γύρω από οικογενειακά επιδόματα, αλλαγή απεργιακού νόμου και τα υπόλοιπα γνωστά. Υπάρχουν και άλλα πράγματα με θετικό πρόσημο που γίνανε πραγματικότητα και ήρθε η ώρα να παρουσιαστούν.
Η αλήθεια είναι μερικά απ τα παρακάτω πράγματα θα έπρεπε να ήταν αυτονόητα αλλά στην Ελλάδα σε ορισμένα θέματα ως γνωστόν λειτουργούμε (σε κρατικό επίπεδο τουλάχιστον) με λίγη χρονοκαθυστέρηση. Κόντρα στον αρνητισμό που επικρατεί, τις πολιτικές λιτότητας, περικοπές, επαναδιευθέτηση λαικών δικαιωμάτων και τα συναφή υπάρχει και η θετική όψη των πραγμάτων. Τα κακώς κείμενα τα ξέρουμε. Πάμε σε μερικά που δεν είναι "κακά" κείμενα όπως τα παρακάτω. Στο Πολυνομοσχέδιο αλλά και εκτός αυτού αποφασίστηκαν τα εξής μέτρα (τα οποία δεν προβλήθηκαν παρά από λίγα σιτες μόνο και που δεν αφορούν απαραίτητα το ευρύ λαϊκό κοινό αλλά όσο νάναι αφορούν ένα μέρος αυτού):
- 1. Αλλαγή κριτηρίων επιχειρήσεων Οδικής Βοήθειας
Θεσπίζονται κριτήρια προκειμένου να γίνει πιο ποιοτική δουλειά. Υποχρεώνονται από τον Νόμο πλέον να εμφανίζονται στον τόπο του συμβάντος απ όπου έγινε η κλήση του πελάτη τους με το αρμόδιο προσωπικό και όχημα τους εντός μίας ώρας το πολύ. Λογική απόφαση και η αλήθεια είναι νόμιζα πως υπήρχε ήδη κάποιος περιορισμός - δεν υπήρχε τελικά.
- 2. Άσκηση των επαγγελμάτων του κομμωτή και τεχνίτη περιποίησης χεριών-ποδιών Για να ασκείς ένα από τα δύο αυτά επαγγέλματα χρειάζεται πριν πας στην αρμόδια Υπηρεσία προκειμένου να σου εκδοθεί άδεια ασκήσεως επαγγέλματος να επιδεικνύεις μία κάποια προϋπηρεσία. Αυτή τώρα μειώθηκε.
- 3. Νέο ωράριο φαρμακείων
Θα πρέπει κατ ελάχιστον να λειτουργούν 40 ώρες την εβδομάδα και να έχουν υποχρεωτικές διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις. Μέχρι πρότινος οι Φαρμακοποιοί μπορούσαν να ανοίγουν και να κλείνουν κατά το δοκούν. Η αλλαγή αυτή αποφασίστηκε προφανώς με το σκεπτικό ότι τα φαρμακεία είναι μεν επιχειρήσεις αλλά εξυπηρετούν ταυτόχρονα και κοινωνικές ανάγκες. Για να ειπωθεί κι αλλιώς: φανταστείτε απλά σε ένα νησί ή κάποια ορεινή επαρχία όπου υπάρχει ας πούμε ένα μόνο φαρμακείο, ο ιδιοκτήτης του για κάποιο λόγο να ανοίγει πχ μόνο για κάνα 3ωρο το μεσημέρι ή να ανοίγει τις μισές μέρες μόνο προκειμένου να πηγαίνει βόλτες την στιγμή που κάποιος χρειάζεται οπωσδήποτε να αγοράσει φάρμακα επειδή ας πούμε διατρέχει κίνδυνο υγείας! Οι 40 ώρες δεν φαντάζουν υπερβολικές σαν κατώτατο όριο, είναι σαν να μιλάμε για πενθήμερο εργασίας 8 ώρες καθημερινά.
- 4. Γενικές
Αποθήκες
Εξαφανίζεται η απαίτηση για χορήγηση άδειας ίδρυσης γενικής αποθήκης με την έκδοση προεδρικού διατάγματος, μια διαδικασία χρονοβόρα όπως καταλαβαίνετε. Πλέον η χορήγηση άδειας θα δίνεται μέσω έκδοσης απόφασης του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης (αργεί και αυτό μεν αλλά είναι κάπως πιο γρήγορα διαδικασία συγκριτικά). - 5. Απαγόρευση
χορήγησης δανείου από ΕΦΚΑ
Απαγορεύτηκε ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) να χορηγεί δάνεια ή να παρέχει εχέγγυα, εγγύηση ή εμπράγματη ασφάλεια σε ιδιωτικούς Φορείς. Με λίγα λόγια να σκορπά τα χρήματα του δεξιά και αριστερά σε τίποτα αμφίβολες επενδύσεις (ημετέρων όπως φανταζόμαστε). Άλλωστε ο ΕΦΚΑ παρουσιάζει αναπάντεχα υψηλά πλεονάσματα που βγαίνουν από τον εργατικό κόσμο που πασχίζει να πληρώνει. Απόφαση/περιορισμός προς την σωστή κατεύθυνση λοιπόν.
- 6. Εργοδοτικές ευθύνες σε ατυχήματα
Σε περιπτώσεις εργατικού ατυχήματος, ο εργοδότης οφείλει να καταβάλει στον μεν ασφαλιστικό φορέα τις δαπάνες που ο ασφαλιστικός φορέας χορήγησε στον εργαζόμενο που επλήγη από εργατικό ατύχημα ενώ στον δε εργαζόμενο τη διαφορά ανάμεσα στις παροχές αυτές και την πλήρη αποζημίωση που δικαιούται σε κάθε περίπτωση που βεβαιώνεται δικαστικά ότι το εργατικό ατύχημα οφείλεται σε δόλο του εργοδότη.
- 7. Τουριστικά λεωφορεία και θέματα των ΚΤΕΛ Πλέον τα ΚΤΕΛ και οι εταιρείες με τουριστικά λεωφορεία πρέπει να καταχωρούν οπωσδήποτε σε πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Εργασίας τις υπερωρίες προσωπικού, τις πόσες αναπαύσεις έχει το προσωπικό κίνησης ανα μήνα καθώς και τα ημερήσια στοιχεία προσωπικού και δρομολογίων για κάθε λεωφορείο των ΚΤΕΛ και των τουριστικών λεωφορείων. Ήταν κάτι που μέχρι τώρα δεν υπήρχε. Εφαρμόζεται δηλαδή κάτι αντίστοιχο που υπάρχει για τους οδηγούς με τις νταλίκες στον τομέα των μεταφορών εμπορευμάτων.
- 8. Κεντρικό
Ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης Τεχνικών Έργων (Κ.Η.Σ.ΠΑ.Τ.Ε.)
Μιλάμε για την δημιουργία ενός ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης τεχνικών έργων Ιδιωτικού και Δημοσίου Τομέα στο Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών. Επίσης συστήνεται Ειδικό Σώμα Επιμετρητών των έργων αυτών.
- 9. Δότες οργάνων
Θα εισαχθεί ο θεσμός κάρτας δότη που θα πιστοποιεί πως τα όργανα του δότη θα δοθούν σε άτομα που τα έχουν ανάγκη, αυτομάτως μετά τον θάνατο του, δίχως να πρέπει οι Νοσοκομειακές Αρχές να περιμένουν την συγκατάθεση της οικογένειας του δότη. Όσοι δεν έχουν κάρτα, σαυτούς προφανώς και θα αποφασίζει η οικογένεια μάλλον για το τι θα απογίνουν μιας και δεν είναι δηλωμένος δότης, όπως συμβαίνει και σήμερα.
- 10. Αρχαιολογικές
έρευνες
Απλοποιούνται οι διαδικασίες για την πρόσληψη προσωπικού με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου για εργασίες τρίτων ενώ συστήνεται και Μητρώο Προσωπικού Αρχαιολογικών Εργασιών με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου.
- 11. Σύσταση νέας υπηρεσία για την καταπολέμηση οικονομικών εγκλημάτων (άααλλη μία)
Ιδρύεται στο Υπουργείο Οικονομικών Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος, με απευθείας υπαγωγή στον εκάστοτε Υπουργό. Αυτός θα αποτελεί την πολιτική ηγεσία ενώ την φυσική θα την αποτελεί ο Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος. Η διεύθυνση θα εκτελεί εισαγγελικές παραγγελίες για μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής και οι ελεγκτές της θα έχουν και ανακριτική αρμοδιότητα.
Πάμε και σε 2-3 πραγματάκια που δεν ανήκαν στο Πολυνομοσχέδιο (βαρεθήκατε και εσείς να ακούτε αυτή την λέξη, ε;) αλλά είναι επίσης νέες κρατικές (υπουργικές) αποφάσεις που βγήκαν αυτόν τον μήνα και αφορούν την Παιδεία και την Κοιν. Ένταξη.
- 12. Μεταγραφή των σχολικών βιβλίων στον κώδικα γραφής Braille για τα κωφά παιδιά που φοιτούν στα ελληνικά σχολεία.
ΘΕΤΙΚΟΤΑΤΗ απόφαση για την Παιδεία και για τα ιδιαίτερα αυτά παιδιά. Υπήρξε αναφορά και στο παρόν μπλογκ πριν καιρό πιο αναλυτικά και με ενδιαφέροντες πληρφορίες. Δείτε το ΕΔΩ
- 13. Ίδρυση Ειδικής Γραμματείας για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά
Εντάξει οι άνθρωποι παρ όλες τις τεράστιες διαχρονικές προσπάθειςς του κράτους να ενταχθούν, αρνούνται να εγκαταλείψουν τον τρόπο ζωής τους στην πλειοψηφία την στιγμή που δαπανώνονται εκατομμύρια ευρώ των φορολογούμενων. Ίσως στο μέλλον να αλλάξει αυτό. Η Ειδική Γραμματεία του Υπουργείο Εργασίας θα εποπτεύει μαζί με τα Κέντρα Κοινότητας τους 370 οικισμούς Ρομά που υπάρχουν ανα την Ελλάδα (με τους 70 να είναι υπό αθλία κατάσταση), θα προσπαθεί να ιδρύονται Πολυδύναμα Κέντρα πλησίον τους, σχολεία κυρίως, να πηγαίνουν τα παιδιά όσο το δυνατόν περισσότερο σχολείο κτλπ. Περισσότερα δείτε ΕΔΩ
- 14. Δωρεάν τα σχολικά βιβλία των ξενών γλωσσών στα σχολεία ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ! Λογικά οι περισσότεροι γνωρίζετε (ίσως απ όταν ήσασταν μαθητές ή αν έχετε παιδιά) ότι μπορεί το κράτος να διανέμει απολύτως δωρεάν τα σχολικά βιβλία στους μαθητές αλλά όσον αφορά τις ξένες γλώσσες στα σχολεία, αυτά έπρεπε πάντοτε να τα αγοράζουν οι μαθητές/γονείς με λεφτά απ την τσέπη τους. Και φυσικά σε κάθε σχολείο ήταν διαφορετικά, ανάλογα με το ποια βιβλία ήθελε ο καθηγητής. Αυτό πλέον αλλάζει. Το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισες να ικανοποιήσει ένα διαχρονικό αίτημα. Πλέον και δωρεάν θα είναι και δεν θα είναι σε κάθε σχολείο διαφορετικά καθώς θα τυπωθούν ειδικά βιβλία για αυτά τα μαθήματα.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Έχεις λίγο χρόνο; Τότε θα ήταν ωραίο να αφήσεις ένα σχόλιο με την γνώμη σου!