Σε λειτουργία η εθνική Γραμμή 1142 κατά του καπνίσματος - 235 κλήσεις ήδη από τη πρώτη μέρα!


Λειτούργησε χθές για πρώτη φορά η τηλεφωνική γραμμή 1142 κατά του καπνίσματος η οποία δέχθηκε σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, συνολικά 235 κλήσεις.

Από αυτές, 58 αφορούσαν καταγγελίες, 22 έκκληση βοήθειας για διακοπή καπνίσματος, 66 γενικές πληροφορίες για τον αντικαπνιστικό νόμο, 58 κλήσεις δεν ολοκληρώθηκαν, 14 έκλεισαν τη γραμμή πριν συνομιλήσουν με εκπρόσωπο και 17 αφορούσαν σε άλλο ζήτημα.

Ήδη στη Λαμία, υπάλληλοι της Διεύθυνσης Υγείας και αστυνομικοί, ενεργώντας μετά από καταγγελία στην γραμμή «1142», έπιασαν τη Τετάρτης «επ’ αυτοφώρω» πελάτη καφετέριας να καπνίζει και του επέβαλλαν πρόστιμο 100 ευρώ. Ομοίως και για τον ιδιοκτήτη του καταστήματος, 500 ευρώ. Το κατά πόσον βέβαια η Ελληνική Αστυνομία, οι Δημοτικές Αστυνομίας και λοιπές ελεγκτικές υπηρεσίες μπορούν ή θέλουν να ανταποκριθούν στο σύνολο των ημερησίων καταγγελιών, μένει να φανεί στη πράξη ακόμα. Υπάρχει μία μικρή δυσπιστία γύρω απ αυτό καθώς αν και ο Νόμος απαγόρευσης καπνίσματος υπάρχει (τροποποιήμενος) ήδη από το 2009 στην Ελλάδα, εφαρμόζονταν ωστόσο μονάχα σποραδικά και κάθε φορά για λίγες εβδομάδες (είχε γίνει και επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ για παράδειγμα για μερικούς μήνες), όσο γίνονταν δηλαδή πιο εντατικά ελέγχοι, ώσποι αυτοί ατονούσαν καθώς ατονούσε και η....πολιτική βούληση. Φαίνεται να υπάρχει μία πιο σοβαρή προσπάθεια σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή, άλλωστε αποτελούσε και μία απ τις κεντρικές προεκλογικές υποσχέσεις της ΝΔ, ο χρόνος θα δείξει τις προθέσεις και τα αποτελέσματα. Καλό θα ήταν σε κάθε περίπτωση πάντως, άνα μήνα ή δίμηνο να δημοσιευονται κάποια στατιστικά στοιχεία εν συντομία, σχετικά με το πόσες κλήσεις γίνανε και σε πόσες περιπτώσεις πήγε όντως η Αστυνομία να ελέγξει.

Η τηλεφωνική γραμμή 1142 καταγγελιών, ενημέρωσης και υποστήριξης για καπνιστές και μη, τέθηκε χθες σε λειτουργία στο πλαίσιο εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου. Σημειώνεται πως για να καταγγείλει κανείς μία παράβαση που υπέπεσε στην αντίληψη του, πρέπει να δώσει στον υπάλληλο δια τηλεφώνου και μερικά προσωπικά στοιχεία όπως το ονοματεπώνυμο του, ένα τηλέφωνο επικοινωνίας καθώς και - εάν υφίσταται - ένα e-mail επικοινωνίας.

ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ

Την επιβολή προστίμων από 100 ευρώ και 10.000 ευρώ αλλά και την αφαίρεση της άδειας λειτουργία των «παράνομων» καταστημάτων, προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, σε όσους δεν συμμορφώνονται με το νόμο απαγόρευσης του καπνίσματος. Ειδικότερα τα υψηλά πρόστιμα και η ποινή αφαίρεσης άδειας, αφορά σε περιπτώσεις επαναλαμβανόμενων παραβάσεων σε κλειστούς χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Το χαμηλότερο πρόστιμο θα είναι 100 ευρώ και είναι 200 εαν υπάρχουν και ανήλικοι στον χώρο ή πρόκειται για χώρο άθλησης. Πρόστιμο 500 ευρώ θα επιβάλλεται στους υπεύθυνους των χώρων αυτών. Σε περίπτωση επανάληψης της παράβασης θα διπλασιάζεται το αμέσως προηγούμενο πρόστιμο.

Τα ίδια ισχύουν και για τα ΜΜΜ και τους κλειστούς σταθμούς. Για το κάπνισμα σε όχημα στο οποίο επιβαίνουν παιδιά κάτω των 12 ετών, επιβάλλεται πρόστιμο 1500 ευρώ για τους καπνιστές, ενώ το πρόστιμο θα εκτινάσσεται στις 3 χιλιάδες ευρώ για οδηγούς οχημάτων δημόσιας χρήσης, με αφαίρεση της επαγγελματικής τους άδειας για ένα μήνα.

Στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος εως 100 τμ, ο καπνιστής επιβαρύνεται με 100 ευρώ, αλλά ο υπεύθυνος του καταστήματος αντιμετωπίζει 500 ευρώ την 1η φορά, 1000 ευρώ τη 2η φορά, 2000 ευρώ την 3η φορά, 4000 ευρώ την 4η φορά με προσωρινή αναστολή της λειτουργίας του καταστήματος για 10 ημέρες και τέλος με 8000 ευρώ για την 5η φορά συν οριστική λουκέτο της επιχείρησης.

Στα καταστήματα άνω των 100 τμ στον υπεύθυνο διαχείρισης επιβάλλονται 2000 ευρώ την 1η φορά, 4000 ευρώ τη 2η φορά, 6000 ευρώ την 3η φορά, 8000 ευρώ την 4η φορά με προσωρινή αναστολή της λειτουργίας του καταστήματος για 10 ημέρες και τέλος 10.000 ευρώ την 5η φορά συν οριστική αναστολή της λειτουργίας.

Για άνω των 300 τμ ισχύει παρομοίως με την προηγούμενη περίπτωση: 6000 ευρώ την 1η φορά, 7000 ευρώ τη 2η φορά, 8000 ευρώ την 3η φορά, 9000 ευρώ την 4η φορά με προσωρινή αναστολή της λειτουργίας του καταστήματος για 10 ημέρες και τέλος 10.000 ευρώ την 5η φορά συν οριστική αναστολή της λειτουργίας της επιχείρησης.

Σχόλια