Eurovision 2019: η Ολλανδία νικήτρια! Τι έκαναν Ελλάδα και Κύπρος;


Η Ολλανδία με τον Duncan Laurence και το τραγούδι «Arcade» είναι η νικήτρια του μεγάλου τελικού της 64ης διοργάνωσης της Eurovision, που διεξήχθη στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ. Το τραγούδι συγκέντρωσε συνολικά 492  βαθμούς (από εθνικές επιτροπές και κοινό δηλαδή). 


Τη δεύτερη θέση κατέλαβε η Ιταλία με 465 βαθμούς και την τρίτη θέση η Ρωσία με 369 βαθμούς. Οι τρείς πρώτοι θεωρούνταν και τα φαβορί στα στοιχηματικά. Η Νορβηγία, αν και κέρδισε τους τηλεθεατές με 291 βαθμούς, δεν κατάφερε να πλασαριστεί στις πρώτες θέσεις καθώς είχε πολύ χαμηλή βαθμολογία από τις κριτικές επιτροπές. Αξιοσημείωτη και η περίπτωση των βορείων γειτόνων μας στα Σκόπια καθώς στην αρχή ήταν στην πρώτη πεντάδα χάρη στις.... εθνικές επιτροπές των κρατών που τους έδωσαν πολλή ώθηση ενώ το κοινό αργότερα πολύ λίγους βαθμούς.

Η εκπρόσωπος της Ελλάδας, η Ηπειρώτισσα Κατερίνα Ντούσκα, κατετάγη στην 21η θέση με 71 βαθμούς, ενώ η Κύπρος με την Τάμτα κατέλαβε την 15η θέση με 101 βαθμούς.

Το τραγούδι της Ολλανδίας:



Eντυπωσιακό το σόου
Ο τελικός ξεκίνησε με την περσινή νικήτρια Νέτα στο ρόλο πιλότου να κατευθύνει ένα αεροσκάφος με επιβάτες τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες του διαγωνισμού στο εκθεσιακό κέντρο του Τελ Αβίβ.

Εκεί τους υποδέχτηκαν οι θεατές και ο εκφωνητής τους «καλωσόρισε» έναν προς έναν στη γλώσσα του, με τα ελληνικά να ακούγονται δύο φορές μία για το «καλωσόρισμα» της Τάμτα για την Κύπρο και η δεύτερη για την Κατερίνα Ντούσκα και την Ελλάδα.

Στη σκηνή τραγούδησε η Ντάνα Ιντερνάσιοναλ, η νικήτρια του διαγωνισμού το 1998, με το τραγούδι «Ντίβα».

Συνολικά 26 χώρες συμμετείχαν στον φετινό τελικό. Είκοσι που πήραν το εισιτήριο για τον τελικό από τους 2 ημιτελικούς αλλά, οι «Big 5», Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία και Αγγλία και η διοργανώτρια χώρα Ισραήλ.

Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση της Γερμανίας που πήρε κάτι ελάχιστους βαθμούς από τις εθνικές επιτροπές, παραμένοντας στις τελευταίες θέσεις βέβαια, όταν ανακοινώθηκε η βαθμολογία του κοινού, έλαβε ΜΗΔΕΝ! Έγραψε ιστορικό αρνητικό ρεκόρ! Στα 41 κράτη διεθνώς δηλαδή δεν βρέθηκε σχεδόν κανένας που να έστειλε μήνυμα/ψήφος υπέρ της Γερμανίας. Ένα γεγονός που θα σχολιαστεί πολύ τις επόμενες μέρες, ειδικά στην Γερμανία.

Η Ελλάδα και η Κύπρος εμφανίστηκαν και οι δύο στο πρώτο μέρος του διαγωνισμού, στην 13η και 11η θέση, αντίστοιχα.

Η Ελλάδα:


Η Κύπρος:



Στη σκηνή ανέβηκε και η Ελένη Φουρέιρα - που πέρσι έφτασε στη δεύτερη θέση του διαγωνισμού, εκπροσωπώντας την Κύπρο - σε μία ενότητα με τίτλο «Eurovision Legends». Μαζί της ήταν και οι: Conchita Wurst, Mans Zelmerlow και Verka Serduchka. Πέραν αυτών το κοινό διασκέδαση και η Μαντόνα που είπε δύο τραγούδια και η οποία πήρε από το Ισραήλ ως αμοιβή ένα αρκετό προκλητικό ποσό, ύψους 1 εκατομμυρίου δολλαρίων. Επίσης προκάλεσε εκνευρισμό στη διοργάνωση καθώς αιφνιδιαστικά δύο χορευτές είχαν στις πλάτες τους σημαίες του Ισραήλ και της Παλαιστίνης οι οποίοι στο τέλος αγκαλιάστηκαν στέλνοντας πολιτικό μήνυμα (υπερ της Παλαιστίνης είχε ταχθεί και η ίδια πάντως και πριν τον Διαγωνισμό, εξ ου και κάποιοι δυσαρεστήθηκαν το οτι πήγε στον Τελικό υποστηρίζοντας πως το έκανε μόνο λόγω της παχυλής αμοιβής που έλαβε). 

Σχόλια