Μητσοτάκης: "Ναι στην επταήμερη εργασία" - Μετά από αντιδράσεις προσπάθεια του Γραφείου Τύπου της ΝΔ να δικαιολογήσει τις δηλώσεις του


Στο ζήτημα του οκταώρου αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τον ενεργό πληθυσμό της χώρας και τους συνταξιούχους, κατά τη διακαναλική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα και έκανε κάποιες απαράδεκτες δηλώσεις, απαράδεκτες διότι αναλογιζόμενοι πως πρόκειται για μία χώρα με 18% ανεργία, την στιγμή που όλη η εργατική νομοθεσία ξηλώθηκε από τη ΝΔ το 2012 και που τα τελευταία έτη επανέρχονται βασικοί εργατικοί νόμοι από την τωρινή Υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου. Σαφώς και τέτοιες φιλελευθερες απόψεις είναι ανέφικτες στην Ελλάδα με αυτά τα δεδομένα και εάν δίδονταν νομικά μία τέτοια δυνατότητα στους εργοδότες, μερικοί θα προχωρούσαν σε απόλυση (και ας πρέπει να την τεκμηριώσουν σοβαρά πλέον έπειτα από νέα διάταξη που φέρνει η Αχτσιόγλου αυτές τις μέρες) μόνο και μόνο επειδή ο εργαζόμενος θα έχει αρνηθεί τόση πολλή εργασία. Πέρα από αντιδράσεις εκ μέρους του Υπουργείου Εργασίας και την Κυβέρνηση, εμφανής είναι και ο θυμός των πολιτών, ειδικά στο διαδίκτυο με σχόλια εναντίον του.

Τόνισε ότι αναγνωρίζει αλλαγές στον τρόπο εργασίας, καθώς και ότι έρχονται αλλαγές στον τομέα αυτό, σημειώνοντας ότι το κράτος πρέπει να εκσυγχρονιστεί προς την κατεύθυνση αυτή. Μάλιστα, όπως είπε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, έρχονται νέες εποχές και θα πρέπει να εξασφαλιστούν δικαιώματα στον νέο τύπου εργαζομένου. Ακόμη, συμπλήρωσε ότι θα ήταν καλό για μια γυναίκα αν εργάζονταν από το σπίτι της, κάτι που κατά τα λεγόμενα Μητσοτάκη "πηγαίνει κόντρα στην παραδοσιακή εργασία 8 ώρες, 5 μέρες την εβδομάδα".

Ακόμη ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε: "Όταν μία επιχείρηση συμφωνεί με τους εργαζόμενους με επιχειρησιακή σύμβαση να πάει από πενθήμερο σε επταήμερο, με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων και με πολύ καλύτερες απολαβές απ' ότι θα είχαν οι εργαζόμενοι πριν και με αυξημένα δικαιώματα και συμφωνούν τα δύο μέρη, δεν κάνουμε τίποτα άλλο από το να αναγνωρίζουμε ότι είμαστε σε έναν κόσμο που αλλάζει και πρέπει εργαζόμενοι, επιχειρήσεις και κράτος να προσαρμοστούν σε αυτή τη νέα πραγματικότητα".

Πάνω σε αυτά συμπλήρωσε: "Κάποιοι που δεν τα βλέπουν αυτά και συνεχίζουν να κυνηγούν σκιές δεν έχουν ιδέα, δεν καταλαβαίνουν τίποτα για τον κόσμο που ξημερώνει", ενώ υπογράμμισε ό, τι "η Ελλάδα ΄της δεκαετίας του '80 τελείωσε".

Λίγη ώρα αργότερα, το Μέγαρο Μαξίμου είπε τα εξής: «O κ. Μητσοτάκης, στη διακαναλική συνέντευξη, ξεπέρασε ακόμη και τον ίδιο τον εαυτό του. Χαρακτήρισε τη 13η σύνταξη "ξεδιάντροπο προεκλογικό επίδομα". Και ενώ η σύνταξη αυτή θα είναι μόνιμη, αρνήθηκε κατηγορηματικά να την εγγυηθεί (...) Για άλλη μια φορά μίλησε περιφρονητικά για τα κοινωνικά επιδόματα (επίδομα ανεργίας, επιδόματα αναπηρίας, οικογενειακά επιδόματα, κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης) τα συστατικά δηλαδή του κοινωνικού κράτους σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα, χαρακτηρίζοντάς τα ανακύκλωση της φτώχειας». Πηγαίνοντας ένα βήμα παρακάτω από την ανατριχιαστική του θέση για το ξεπερασμένο οκτάωρο, δεσμεύθηκε και για επταήμερη εργασία, δεσμεύθηκε δηλαδή ότι θα γυρίσει τους εργαζόμενους στον 18ο αιώνα. Τελικά, ένα πράγμα εγγυάται ο αρχηγός της ΝΔ. Την ισοπέδωση των πολλών εν ονόματι της απολυταρχίας και του πλουτισμού των ελίτ. Στις 26 του Μάη θα λάβει την απάντηση από τον ελληνικό λαό». 

ΝΔ: «Λάσπη» Τσίπρα - Την επίμαχη σύμβαση ενέκρινε το υπουργείο της Αχτσιόγλου   

«Ο μηχανισμός λάσπης του κ. Τσίπρα που βάφτισε "13η σύνταξη" ένα προεκλογικό επίδομα, σήμερα έκανε μια πρωτοφανή γκάφα. Το Μαξίμου καταγγέλλει τον κ. Μητσοτάκη για μια επιχειρησιακή σύμβαση την οποία ενέκρινε το Υπουργείο της κ. Αχτσιόγλου(!), η οποία προβλέπει την επταήμερη λειτουργία της εταιρείας "Παπαστράτος" και όχι βέβαια την επταήμερη εργασία των υπαλλήλων της», απάντησε αργότερα η ΝΔ λέγοντας πως «καλά έκανε η κ. Αχτσιόγλου, διότι με τη συμφωνία αυτή, στην οποία αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, οι εργαζόμενοι τελικά εργάζονται λιγότερες ώρες κάθε εβδομάδα, χωρίς να μειωθούν τα εισοδήματά τους που είναι πάνω από το μέσο όρο στον κλάδο τους».   

«Κατά τα λοιπά, το μόνο σημείο που δεν αποτελεί fake news στην ανακοίνωση του Μαξίμου είναι ότι ο λαός όντως θα μιλήσει στις 26 Μαΐου και θα στείλει σε μόνιμες διακοπές τον κουρασμένο κ. Τσίπρα», κατέληξε η Πειραιώς.    

Υπουργείο Εργασίας: Αστεία η προσπάθεια του Μητσοτάκη να μαζέψει τα ασυμμάζευτα

Η Έφη Αχτσιόγλου μετά απ όλες αυτές τις αλλεπάλληλες δηλώσεις αποφάσισε να διευκρινήσει κάποια πράγματα με ανάρτηση της στο Facebook:

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε καθαρά για θέσπιση επταήμερης εργασίας. Αυτό είναι σαφές από τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Στη συνέχεια το επικοινωνιακό επιτελείο της ΝΔ επιδόθηκε σε μια αστεία προσπάθεια να μαζέψει τα ασυμμάζευτα. Κατανοούμε την ανάγκη τους να διαψεύσουν τα όσα ο ίδιος ο αρχηγός τους είπε, όμως η πραγματικότητα είναι συγκεκριμένη.
Η δυνατότητα συνεχούς επταήμερης λειτουργίας επιχειρήσεων και βιομηχανιών ισχύει διαχρονικά και δεν έχει καμία σχέση με την επτάημερη εργασία για την οποία μίλησε ο κ. Μητσοτάκης.
Οι εργαζόμενοι, δηλαδή και με επταήμερη λειτουργία, εξακολουθούν να δουλεύουν με βάση όσα προβλέπει η εργατική νομοθεσία και σε καμία περίπτωση επταήμερο.
Επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας υπήρχαν και θα υπάρχουν. Εργαζόμενοι συνεχούς και εξοντωτικής εργασίας υπάρχουν μόνο στα σχέδια του κ. Μητσοτάκη.

«Νόμιζα ότι, μετά την εξαγγελία του για το τέλος του 8ώρου, ο κ. Μητσοτάκης δεν θα μας επιφύλασσε άλλες εκπλήξεις. Αλλά ναι, τελικά, σήμερα, κατάφερε να ξεπεράσει τον εαυτό του. Εξήγγειλε την 7ήμερη εργασία». 

«Η σύμβαση στην επιχείρηση Παπαστράτος προβλέπει ότι, εφόσον η επιχείρηση πάρει άδεια συνεχούς λειτουργίας και εφόσον εισαχθεί στην παραγωγή ένα νέο προϊόν, εργαζόμενοι και εργοδότης θα συμφωνήσουν την οργάνωση του χρόνου εργασίας σε βάρδιες και δεν προβλέπει επταήμερη εργασία. Οι εργαζόμενοι, δηλαδή και με επταήμερη λειτουργία, θα εξακολουθούν να δουλεύουν με βάση, όσα προβλέπει η εργατική νομοθεσία και σε καμία περίπτωση επταήμερο. Για την ιστορία, η επιχείρηση, αυτήν τη στιγμή, δουλεύει Δευτέρα έως Παρασκευή, με οκτάωρη εργασία» διευκρινίζει το υπουργείο Εργασίας. Όπως επισημαίνει, επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας «υπήρχαν και θα υπάρχουν». 

Πηγές: Έφη Αχτσιόγλου - Effie Achtsioglou (Facebook) , alfavita.gr , lifo.gr

Σχόλια