Κέρδισε και πάλι ψήφο εμπιστοσύνης η Κυβέρνηση


Ψήφο εμπιστοσύνης, την οποία είχε ζητήσει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (συγκεκριμένα είχε υπάρξει πρόταση μομφής από τη ΝΔ και εκείνος τόλμησε να το πάει λίγο παραπέρα), έδωσαν στην κυβέρνηση 153 βουλευτές, έπειτα από την ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη στη Βουλή. Ανάμεσά τους και ο Γιάννης Σαρίδης της Ένωσης Κεντρώων, αποκτώντας έτσι μάλλον έναν νέο "σύμμαχο".

Σε σύνολο 289 βουλευτών που συμμετείχαν στην ονομαστική ψηφοφορία, αρνήθηκαν να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση 136 βουλευτές. Η κυβέρνηση βγαίνει έτσι ενισχυμένη από την τριήμερη διαδικασία αφού την εμπιστοσύνη του σε αυτήν παρείχε και ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Ιωάννης Σαρίδης.

Ο Γιάννης Σαρίδης που παραμένει στην Ένωση Κεντρώων είχε υπερψηφίσει και τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά δεν είχε διαγραφεί, καθώς αυτομάτως θα διαλυόταν η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Βασίλη Λεβέντη που διαθέτει μόλις πέντε βουλευτές.

«Ναι» στην ονομαστική ψηφοφορία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση είπαν οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι έξι ανεξάρτητοι βουλευτές (Έλενα Κουντουρά, Κώστας Ζουράρις, Τέρενς Κουίκ, Βασίλης Κόκκαλης, Κατερίνα Παπακώστα και Σπύρος Δανέλλης) και ο νέος υπουργός Τουρισμού Θανάσης Θεοχαρόπουλος (η Έλενα Κουντουρά είχε αφήσει το Υπουργείο Τουρισμού λόγω της υποψηφιότητας της ως Ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ και έτσι ανέλαβε ο Θεοχαρόπουλος ο οποίος μάλλον έλαβε την θέση για τους λίγους μήνες που απομένουν πιθανόν ως πολιτικό αντάλλαγμα μετά και την εκδήλωση στήριξης της ΔΗΜΑΡ προς την Κυβέρνηση).

Την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση καταψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, της ΔΗΣΥ, του ΚΚΕ, της ΧΑ και του Ποταμιού. «Όχι» στην κυβέρνηση είπαν συνολικά 136 βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Από την ψηφοφορία απείχαν η βουλευτής της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη, της ΔΗΣΥ Χαρά Κεφαλίδου, ο ανεξάρτητος Κώστας Κατσίκης και ο Γιάννης Λαγός από τη Χρυσή Αυγή. Τέλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, και οι βουλευτές του κόμματος, Δ. Καβαδέλλας, Αν. Μεγαλομύστακας και Μάριος Γεωργιάδης απουσίαζαν από την ψηφοφορία.

Έπεσαν οι τόνοι στη Βουλή

«Αυτό το τριήμερο η αξιωματική αντιπολίτευση και ο αρχηγός της προσπάθησαν να εκτρέψουν τη συζήτηση. Ο στόχος τους νομίζω έγινε σαφής: να μην συζητήσουμε για τα μέτρα ανάπτυξης, την οικονομία, το πώς θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα... αλλά για θέματα που το επικοινωνιακό επιτελείο της Ν.Δ. έχει επιλέξει», τόνισε αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας παίρνοντας το λόγο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Δεν ασχολούμαι με πολιτικές επιθέσεις, fake news και επιθέσεις σε νεκρούς»
Όπως είπε το επικοινωνιακό επιτελείο της Ν.Δ. έχει επιλέξει να πάμε σε «εκλογές-αρένα».
«Δεν πρόκειται να ξανασχοληθώ με τις πολιτικές επιθέσεις και τα fake news. Εσείς μπορείτε να συνεχίσετε μόνος σας, ακόμη και επιτιθέμενος σε νεκρούς. Εγώ δεν έχω μιλήσει ποτέ με αυτό τον τρόπο», συνέχισε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ.

Αναφερόμενος στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη είπε ότι υπήρξε πρωθυπουργός, είχε μια δημόσια ζωή, οι πολίτες έχουν άποψη και αφού σημείωσε ότι τον σέβεται παρατήρησε:

«Εκείνη την εποχή που ήταν πρωθυπουργός η μισή Ελλάδα, σε ένα πολωμένο κλίμα, και ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Ανδρέας Παπανδρέου, τον αποκαλούσε "αποστάτη", "εφιάλτη". Εγώ δεν έχω αναφερθεί ποτέ σε αυτά. Ποτέ δεν έχω αποκαλέσει με τα λόγια αυτά τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Έχω την αίσθηση ότι μάλλον εσείς δεν τιμάτε τη μνήμη του πατέρα σας, όχι εγώ. Διότι εσείς κ. Μητσοτάκη περπατάτε με μια βαριά σκιά πάνω από το κεφάλι σας, που είναι η σκιά του πατέρα σας. Εγώ δεν έχω κανένα κόμπλεξ, κανένα σύμπλεγμα. Είμαι υπερήφανος για όσα έχει κάνει ο πατέρας μου και για την οικογένεια μου. Αλλά εσείς δείχνετε κ. Μητσοτάκη, με τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεστε, ότι κάποιο πρόβλημα έχετε».

Τόνισε, ακόμα, ότι ο κ. Μητσοτάκης είπε «μισή συγγνώμη» για την «αθλιότητα» του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Μανώλη Κεφαλογιάννη, για την «αθλιότητα» που έκανε, όπως είπε, παρουσιάζοντας φωτογραφίες με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ της χούντας και να λέει ότι είναι ο πατέρας του Παύλος Τσίπρας.

Σημείωσε, όμως, ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν ζήτησε ούτε μισή συγγνώμη για την «αθλιότητα» που έκανε ο ίδιος ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Δεν θέλω να συνεχίσω τίποτα από όλα αυτά», επεσήμανε και συνέχισε:

Λέω, ως εδώ αυτή η συζήτηση. Όμως θέλω να αναρωτηθώ δημόσια και ανοιχτά, γιατί επιλέγετε αυτή τη στρατηγική της λάσπης στον ανεμιστήρα. Αφού μας λέτε ότι είστε μπροστά στις εκλογές, τις έχετε κερδίσει, έχετε τον θρίαμβο στο τσεπάκι σας. Μήπως τελικά ζορίζεστε και γι' αυτό αντί να συζητάμε άλλα, θέλετε να συζητάμε για τους πατεράδες μας και τις διακοπές;», απάντησε στις συνέχομενες αναφορές του κ. Μητσοτάκη στις διακοπές του με σκάφος.

«Ζείτε σε μια ψευδαίσθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει»

«Ζείτε κύριοι της αντιπολίτευσης εδώ και πάρα πολύ καιρό σε μια ψευδαίσθηση, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει, ότι θα σβήσει, ότι δεν στηρίζεται στην ελληνικό λαό. Έχετε κάνει μεγάλο λάθος προσπαθώντας να πάτε την συζήτηση από την οικονομία στο ηθικό μειονέκτημα. Μετά το "μαζί τα φάγαμε" του κ. Πάγκαλου, θέλετε να πείτε "όλοι το ίδιο είμαστε», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Δεν έχει νόημα να προσπαθείτε να μας πείσετε ότι δεν είστε μέλος της ελίτ, ή ότι είμαι εγώ μέλος της ελίτ. Το πρόβλημα είναι το πρόγραμμά σας και ο απαξιωτικός σας λόγος για το λαό», είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: cnn.gr

Σχόλια