Τέλος οι αυθαίρετες απολύσεις, πρέπει να είναι αιτιολογημένες από εδώ και πέρα! Η Υπουργός Εργασίας κ. Αχτσιόγλου μίλησε για τις όλες τις αλλαγές


Θετικές αλλαγές στις απολύσεις και στα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία ανακοίνωσε η Υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου λέγοντας στην Αυγή και σε τηλεοπτική συνέντευξη πως θα πρέπει να είναι αιτιολογημένες υποχρεωτικά στο εξής οι απολύσεις που θα κάνουν οι επιχειρήσεις. Πέρα από την υποχρεωτική αιτιολόγηση των απολύσεων στο επερχόμενο νομοσχέδιο είναι και οι 120 δόσεις για χρέη προς τα Ταμεία ενώ τόνισε ότι πρόκειται για μία ρύθμιση-τομή στην προστασία της εργασίας στη χώρα μας.

«Μέχρι σήμερα», τονίζει, «οι απολύσεις ήταν αναιτιολόγητες. Πράγμα που, όπως αντιλαμβάνεστε, άφηνε τεράστιο περιθώριο ασυδοσίας. Πλέον, η καταγγελία της σύμβασης από τον εργοδότη θα πρέπει να δικαιολογείται από βάσιμο λόγο, που να αποδεικνύεται επαρκώς και να συνδέεται με την ικανότητα ή τη συμπεριφορά των εργαζομένων ή να βασίζεται στις λειτουργικές απαιτήσεις της επιχείρησης.» Συνέχισε αναφέροντας πως «το νομοσχέδιο που φέρνουμε στη Βουλή περιλαμβάνει μία ρύθμιση- τομή για τα εργασιακά στη χώρα. Προβλέπει ότι οι απολύσεις στο εξής θα πρέπει να είναι αιτιολογημένες. Επομένως, μετά την ψήφιση του νόμου κανείς δεν θα μπορεί να απολύεται αν δεν συντρέχει βάσιμος λόγος, που θα πρέπει να αποδεικνύεται συγκεκριμένα.

Αν ένας εργαζόμενος προσφύγει στα δικαστήρια, θεωρώντας ότι δεν υπάρχει βάσιμος λόγος απόλυσης, θα πρέπει ο εργοδότης να αποδείξει ότι είχε σοβαρό λόγο για να τον απολύσει. Εάν δεν μπορεί να το αποδείξει ο εργοδότης, τότε ο εργαζόμενος δικαιούται επαναπρόσληψη, μισθούς για όλο αυτό το διάστημα και αποζημίωση. Είναι μία πολύ μεγάλη τομή που θα γίνει αντιληπτή στην καθημερινότητα των εργαζομένων.

Το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία είναι έτοιμο, περιμένει τον προγραμματισμό της Βουλής και θα ψηφιστεί μετά το Πάσχα. Η ρύθμιση θα προσφέρει τεράστια ανακούφιση, καθώς οι οφειλέτες στα ασφαλιστικά ταμεία ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο. Το καινοτόμο στοιχείο της είναι ότι περιλαμβάνει, πέρα από το κούρεμα των προσαυξήσεων, κούρεμα και της βασικής οφειλής, κάτι που δεν υπήρχε σε προηγούμενες ρυθμίσεις.

Όλες οι δεσμεύσεις που ανέλαβε και τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, για τη στήριξη των εργαζομένων, την ελάφρυνση των λαϊκών στρωμάτων και των ελευθέρων επαγγελματιών, έγιναν πράξη. Στόχος της κυβέρνησης είναι να ενισχύσουμε το εισόδημα των εργαζομένων και τη διαπραγματευτική τους δύναμη, να ανακουφίσουμε τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία από αυτά που υπέστη την περίοδο της κρίσης, κυρίως από τις πολιτικές λιτότητας.
Αυτά δεν είναι παροχολογία ούτε υπηρετούν προεκλογικές σκοπιμότητες. Είναι ο άξονας που επικαθορίζει όλη μας την πολιτική.»

Είναι σίγουρο πως οι πολυαναμενόμενες 120 δόσεις (που δεν ήταν σίγουρο πως θα εφαρμοστεί λόγω αντιδράσεων εκ μέρους των Θεσμών και της Αντιπολίτευσης) προς τα ασφαλιστικά ταμεία θα δώσουν μία ανακούφιση στους πολίτες που χρωστάνε και μία περαιτέρω θετική ώθηση στα οικονομικά των ταμείων και εν γένει του ΕΦΚΑ. Η αιτιολόγηση των απολύσεων στην Ελλάδα που πλέον γίνεται σύντομα Νόμος του κράτους είναι επίσης ένα θετικό νέο για τον εργασιακό τομέα της χώρας, ωστόσο μένει να φανεί στην πράξη πως θα αντιδράσουν τυχόν επιτήδειοι εργοδότες στην νέα αυτή ρύθμιση προκειμένου να μην πτοούνται όταν θέλουν να απολύουν εργαζόμενους με συνοπτικές διαδικασίες. Επιπλέον, μακάρι εργαζόμενοι που θα κάνουν χρήση αυτού του νόμου να μπορούν να βρίσκουν στα εργατικά δικαστήρια σχετικά γρήγορα το δίκιο τους και να μην αποθαρρύνονται από τους χρόνους αναμονής της απόφασης. 

Πηγή: Έφη Αχτσιόγλου - Effie Achtsioglou

Σχόλια