Κοινωνική αναλγησία: όταν γίνεται η αιτία να συλλαμβάνεις μία 90χρονή πωλήτρια ή να εγκαταλείπεις μία αιμόφυρτη γυναίκα στο ταξί σου...


Η ΕΛ.ΑΣ. προέβη σε μία σύλληψη που προκαλεί την κοινωνία όπως συνέβη παλαιότερα με τον γέρο καστανά στην Θεσσαλονίκη. Συνέλαβε μία 90χρονή ηλικιωμένη που πωλούσε δημοσίως δίχως άδεια μάλλινα παπουτσάκια για το σπίτι ή αλλιώς τερλίκια όπως και λέγονται από τις παλιές Πόντιες. Η αιτία της σύλληψης όμως ήταν στην ουσία η κοινωνική αναλγησία. Όπως και με την αιμόφυρτη γυναίκα στο Ελληνικό που την πετούσε έξω ο ταξιτζής. 

Φταίει όμως μόνο η Αστυνομία; Για την σύλληψη βασικά όχι. Για τα όσα ακολούθησαν ενδουπηρεσιακά όμως ναι. Οι ομοιότητες της όλης υπόθεσης με αυτές του καστανά είναι εμφανείς. Ας δούμε όμως τι ακριβώς συνέβη. Η είδηση όπως μεταδίδει ανάμεσα σε άλλα ΜΜΕ και το news247.gr έχει ως εξής:

"Σε μια ασύλληπτη κίνηση προχώρησαν αστυνομικοί της Θεσσαλονίκης το μεσημέρι της Πέμπτης, οι οποίοι πέρασαν χειροπέδες σε μία υπερήλικη γυναίκα επειδή πουλούσε, χωρίς άδεια, για να βγάλει τα προς το ζην, τερλίκια (μάλλινα παντοφλάκια για το σπίτι που πλέκουν οι Πόντιες).
Η 90χρονη που ζει με τον συνομήλικο σύζυγό της πηγαίνει μια στο τόσο στην λαϊκή και πουλά τα παπουτσάκια που φτιάχνει η ίδια. Όπως καταγγέλλει η κόρη της, ένα περιπολικό με τρεις άνδρες, την οδήγησαν στο αστυνομικό τμήμα τής περιοχής των Αμπελοκήπων, που επενέβη ύστερα από κλήση άλλων, πιθανώς πωλητών της λαϊκής, που κατήγγειλαν τη γιαγιά επειδή δεν είχε άδεια.
Αφού της πήραν αποτυπώματα, την προσήγαγαν στο Μέγαρο της Κεντρικής Αστυνομικής Διεύθυνσης προκειμένου να ακολουθηθεί και άλλη διαδικασία. Ο Γολγοθάς της γιαγιάς, τελείωσε τα μεσάνυχτα. Μάλιστα, όπως καταγγέλλουν δικοί της άνθρωποι, την είχαν αφήσει χωρίς φαγητό και νερό."

Είναι μία προκλητική είδηση. Μπορεί πράγματι να ήταν παράνομο αυτό που έκανε η γερόντισσα συμπολίτης μας αλλά θα μπορούσαν οι Αστυνομικές Αρχές να είχαν "κλείσει μάτι" στην υπόθεση της όπως συμβαίνει σε πάμπολλες άλλες περιπτώσεις (αλήθεια, όλοι αυτοί πλανώδιοι πωλητές, συχνά αλλοδαπής προέλευσης καθώς δεν έχουν άλλο τρόπο επιβίωσης μάλλον κιόλας, έχουν άδεια πώλησης, δεν βλάπτουν δηλαδή τα τοπικά καταστηματα, γιατί δεν τους αγγίζει κανένας;;) ή εάν δεν γινόταν καθώς δεν θα ήθελε κανείς αξιωματικός να αναλάβει τις ευθύνες (υπό τον φόβο μην έκαναν παρατήρηση οι καταγγέλοντες ότι τους κάλεσαν και δεν της έκαναν τίποτα), τότε έστω να μην ταλαιπωρούσαν την υπερήλικη γυναίκα. Σε μία σωστή κοινωνία πρέπει να υπάρχει ένας στοιχειώδης σεβασμός στην Τρίτη Ηλικία και δη τα άτομα αυτής που επειδή δεν τους φτάνει η σύνταξη τους, αναγκάζονται να πουλάνε στον δρόμο πράγματα που φτιάχνουν οι ίδιοι με μεράκι. Η συγκεκριμένη γυναίκα ούτε διατάρασσε την κοινωνική ειρήνη εκεί τοπικά και ούτε γκρέμιζε τα δημόσια έσοδα προφανώς. Η Αστυνομία ως όργανο που επιβάλλει τον Νόμο ήσαν υποχρεωμένη να ανταποκριθεί στην καταγγελία, ειδάλλως οι ένστολοι θα ήταν αντιμέτωποι με παράβαση καθήκοντος κάτι το οποίο και επιφέρει ποινές. Επομένως ορθά έπραξε υπό αυτή την οπτική γωνία. Έπρεπε όμως στην πορεία της διαδικασίας οι αστυνομικοί να επιδείξουν τόση αδιαφορία ή αν θέλετε τόση σχολαστικότητα στην 90χρονή κρατώντας την όλη την ημέρα; Το λες και αδιαφορία. Ήταν τόσο βαρύ το έγκλημα της που έπρεπε απ το Τμήμα να την πάνε στην Ασφάλεια για περαιτέρω και μάλιστα δε, να μην αφήνουν την κόρη της να την βλέπει από ένα σημείο και έπειτα αλλά και να την έχουν όλη την ημέρα με ένα μπουκαλάκι νερό μονάχα, σαυτή την ηλικία κιόλας; Δίχως να γνωρίζουμε τον Κανονισμό, υποθέτω πως θα γινόταν να τελείωναν και σε λίγη ώρα, όπως συμβαίνει και άλλες φορές συχνά. Επιπλέον δε, είναι εμφανής μία αγένεια των αστυνομικών στο βίντεο που κυκλοφόρησε (τραβούσε η κόρη της απ ότι φαίνεται) απ την διαδικασία της λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων. 

Οι άνδρες και οι γυναίκες του Αστυνομικού Σώματος πρέπει να δείχνουν και ένα ανθρώπινο πρόσωπο, ειδάλλως θα έχουν πάντα την κοινωνία απέναντι τους. Ευτυχώς υπάρχουν πολλοί ευσυνείδητοι και καλοί ένστολοι. Υπάρχουν όμως και οι κακοί. Και αυτούς η Ηγεσία πρέπει να τους απομονώνει ώστε να καθιστά ξεκάθαρο πως τέτοιες συμπεριφορές δεν έχουν θέση στο Σώμα. Το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. οφείλει να διατάξει μία ΕΔΕ εναντίον των αστυνομικών αυτών ή έστω να βγάλει μία ανακοίνωση όπου να καταδικάζει το γεγονός. Ή έστω η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων να πάρει επίσης θέση και να πει πως δεν ήταν σωστό αυτό. Παρομοίως και για τον πολιτικό κόσμο της χώρας αλλά και την αρμόδια Υπουργό ώστε να αποβάλλουν τέτοιες νοοτροπίες κάποιοι. 

Πάνω στην οργή και την αγανάκτηση όμως, αρκετοί πολίτες και ειδικά στο διαδίκτυο κάνουν ένα μικρό λάθος χωρίς να το θέλουν ίσως: τα βάζουν αποκλειστικά και μόνο με την Αστυνομία σαν να ήταν εκείνη που το ήθελε εξαρχής αυτό, σαν να ακολουθεί τέτοια πολιτική διαρκώς, σαν να μην έχει ευθύνη η υπόλοιπη κοινωνία. Δεν είναι όμως έτσι, στο κάτω κάτω την δουλειά της έκανε, θεωρητικά. Μπορεί να είναι κατακριτέος ο χειρισμός της υποθεσης από την ΕΛ.ΑΣ αλλά η αλήθεια είναι πως σε γενικές γραμμές δεν τους κυνηγά αυτούς τους πωλητές. Δείτε μονάχα το κέντρο της Αθήνας (αλλά και ορισμένων άλλων πόλεων) και θα καταλάβετε, ειδικά στο Μοναστηράκι ας πούμε. Ακόμα και τότε που συνέλαβαν έναν γέρο πωλητή καστάνων στην πλατεία Αριστοτέλους στην Θεσσαλονίκη, αυτό έγινε μετά από καταγγελία των παρακείμενων μάλλον καταστηματαρχών. Το ίδιο και με την 90χρονή τώρα κάτι που δίνει κιάλλες κοινωνικές προεκτάσεις στην υπόθεση. Αποκλείεται κανένας αστυνομικός και στις δύο υποθέσεις να μην είχε αντιληφθεί την ύπαρξη αυτών των ηλικιωμένων σε κάποια περιπολία. Δεν συνέβη όμως ποτέ τίποτα. Ύστερα όμως ήρθαν κάποιοι Έλληνες (οι οποίοι υποτίθεται φημιζόμαστε για το φιλότιμο μας και παλαιότερα θεωρούνταν ντροπή να ρουφιανευεις έτσι) και έκαναν καταγγελία. Απ ότι λένε ήταν μάλλον πωλητές της Λαικής Αγοράς (βέβαια μπορεί να ήταν και κάποιοι που στο σημείο αυτό τοποθετούν επαγγελματίες επαίτες). Λες και η γυναίκα φταίει ας πούμε για μειωμένο τζίρο σε αυτούς κάτι που δεν ισχύει καθώς είτε φταιει η κρίση, είτε τα προιόντα τους. Ναι εκείνη δεν πλήρωνε φόρους όπως εκείνοι αλλά σιγά τα έσοδα που θα έιχε κιόλας εκείνη. Και άμα δεν είσαι κοινωνικά ανάλγητος τότε το αφήνεις να περάσει έτσι. Μάλλον ξεχνάνε πως κάποτε θα γεράσουν και εκείνοι. Θα τους άρεσε να είναι 90 ετών δίχως πολλά χρήματα και άρα να εργάζονται περιστασιακά έστω και να τους σέρνουν στα Τμήματα; Μάλλον όχι. Κατηγορούμε συχνά πολιτικούς και δημόσιες υπηρεσίες αλλά συχνά αυτές ενεργούν βάσει απαιτήσεις άλλων πολιτών.

Υπάρχουν πολλές υποθέσεις όπου λόγω μικροσυμφερόντων και αναλγησίας (κοινώς, δεν με νοιάζει τίποτα άλλο εκτός απ τον εαυτό μου) κάποιοι καταγγέλουν συνανθρώπους τους για τέτοια πράγματα. Κοινωνία είμαστε όλοι εμείς, μία σωστή δεν θα την φέρει το επίσημο κράτος μόνο του. Πρέπει να μάθουμε να είμαστε πιο αλληλέγγυοι. Και όσον αφορά συνταξιούχους αλλά και γυναίκες που πεθαίνουν μπροστά σου και δεν κάνεις τίποτα για αυτό, απεναντίας το λες ανέμελα και χασκογελώντας μπροστά στις κάμερες δημοσίως, αντί να βοηθήσεις ή έστω να μην κάνεις τίποτα αλλά να καλέσεις το 100. Το τελευταίο αφορά τον περιβόητο ταξιτζή που μάλλον "ενοχλήθηκε" απ την παρουσία αιμόφυρτης αλλοδαπής γυναίκας η οποία είχε πέσει θύμα πυροβολισμού από τον 75χρονο Αντιπτέραρχο εν αποστρατεία σύζυγό της στο Ελληνικό με τον ίδιο να αυτοκτονεί στην συνέχεια - όπως ενοχλήθηκαν και στην Λαικη ίσως από την 90χρονη - στο ταξί του (το οποίο έγινε γεμάτο αίματα όπως παραπονέθηκε και εκείνος) το οποίο είναι και ένα είδος δημόσιας μεταφοράς ενώ σε έκτακτες περιπτώσεις πρέπει να προσφέρει βοήθεια, μάλιστα βάσει Νόμου εαν δεν βοηθήσεις την στιγμή που δεν βρίσκεσαι σε κίνδυνο, αυτό τιμωρείται εαν το καταγγείλει κάποιος. Η οποία γυναίκα βέβαια λίγο αργότερα ξεψύχησε αφού πρώτα ο ταξιτζής ήθελε να την πετάξει έξω απ το όχημα του. Να αναφερθεί εδώ πως φυσικά σε μία τέτοια περίπτωση και ακούγοντας πιθανόν και κάποιους πυροβολισμούς να πιαστείς σε ταραχή και να μην κάνεις αυτό που πρέπει και για αυτό ο ταξιτζής αντέδρασε όπως αντέδρασε, πρέπει να μπορούμε να μπούμε και λίγο στην θέση του. Ωστόσο ο τρόπος που έκανε μετά δηλώσεις στα τηλεοπτικά συνεργεία, σαυτό δεν υπάρχει μεγάλη κατανόηση. 

Στην περίπτωση του υπήρξαν πάντως αντιδράσεις. Το συλλογικό του όργανο, ο ΣΑΤΑ, ζήτησε δημοσίως να του αφαιρεθεί η άδεια ταξί από το Υπουργείο Μεταφορών. Μένει να δούμε πως θα αντιδράσει το Υπουργείο τώρα. Μακάρι να ανταποκριθεί θετικά και μακάρι η Δικαιοσύνη να αφήσει την 90χρονη γυναίκα με τα τερλίκια της ανενόχλητη.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 

Ο Υπουργός Μεταφορών ανταποκρίθηκε και διέταξε την Περιφέρεια Αττικής (οι Περιφέρειες είναι που εκδίδουν άδειες και είναι υπεύθυνες για τον έλεγχο των ταξί) να προβεί στα προβλεπόμενα. Συγκεκριμένα το lifo.gr αναφέρει:

"Ο Υπουργός ζητά άμεσες ενέργειες για τον έλεγχο της τήρησης του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία των ΕΔΧ (Επιβατικών Δημοσίας Χρήσης) οχημάτων και την επιβολή πειθαρχικών μέτρων στους οδηγούς, ιδιοκτήτες και εκμεταλλευτές αλλά και την εφαρμογή των αυστηρών ποινών που προβλέπει ο Νόμος. Σημειώνεται πως τελικά η γυναίκα μεταφέρθηκε σοβαρά τραυματισμένη στο Ασκληπιείο της Βούλας, όπου κατέληξε.     

Νωρίτερα και η διοίκηση του Συνδικάτου Αυτοκινητιστών Ταξί Αθηνών (ΣΑΤΑ) είχε ζητήσει την αφαίρεση της άδειας του οδηγού ταξί. Ο οδηγός είχε δηλώσει ότι όταν η γυναίκα μπήκε αιμόφυρτη στο αυτοκίνητό του ζητώντας βοήθεια, της είπε να βγει έξω αρνούμενος να της προσφέρει την παραμικρή βοήθεια. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΑΤΑ, «το περιστατικό που συνέβη χθες στο Ελληνικό με το θάνατο δύο ανθρώπων μπροστά στα μάτια ενός αυτοκινητιστή ταξί, είναι ενδεικτικό της απάθειας και της ασέβειας με την οποία αντιμετωπίζει ένας άνθρωπος τον διπλανό του.   Το ΣΑΤΑ καταδικάζει την συμπεριφορά του ταξιτζή και την χαρακτηρίζει όχι απλά αντιεπαγγελματική αλλά και απάνθρωπη. Ακόμη κι αν είχε προγραμματισμένη μεταφορά, όφειλε ως άνθρωπος, να βοηθήσει έναν συνάνθρωπό του που είχε ανάγκη.   Σαν διοίκηση, το ελάχιστο που εισηγούμαστε είναι η αφαίρεση της ειδικής του άδειας από το Υπουργείο Μεταφορών και η αποπομπή του από τον κλάδο μας»."

Επιπλέον ο οδηγός ταξί βγήκε σε δελτίο του OPEN TV και δήλωσε πως παρερμηνεύθηκαν τα λόγια του και πως τον είχε πιάσει πανικός. Δείτε το βίντεο ΕΔΩ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 2

Για την υπόθεση της 90χρονής γιαγιάς (η οποία σημειωτέον είναι ελεύθερη καθώς το είχε διατάξει ο Εισαγγελέας ο οποίος απλώς είπε να σχηματιστεί δικογραφία για το πλημμέλημα της) το ΠΡΩΤΟΘΕΜΑ αναφέρει πως το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. μετά τον σάλο που προκλήθηκε, διέταξε έρευνα σχετικά με το περιστατικό, το ότι βιντεοσκοπήθηκε η διαδικασία μέσα στο Τμήμα προκάλεσε επιπλέον ερωτήματα. Μένει να δούμε πως θα εξελιχθεί. Επίσης η υπόθεση γίνεται ακόμα πιο τραγική σχετικά με το γιατί πούλαγε παπουτσάκια καθώς η κόρη της γυναίκας αποκάλυψε πως οι γονείς δεν λαμβάνουν καθόλου σύνταξη μιας και είναι Έλληνες από την Γεωργία που ήρθαν στην πατρίδα το 2005. Τρία έτη αργότερα πήραν και Ελληνική Ταυτότητα και άρχισαν να παίρνουν 330 ευρώ επίδομα το οποίο με την κρίση όμως κόπηκε (πιθανόν εννοεί το ΕΚΑΣ καθώς αυτό δίδονταν σε συνταξιούχους που δεν είχαν πληρώσει ποτέ τίποτα σε ασφαλιστικές εισφορές για να πάρουν σύνταξη, θα μπορούσαν να λαμβάνουν το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης βεβαια αλλά ισως λόγω της κατοικίας που καλύπτεται να μην δικαοιούνται). Ο άνδρας μάλιστα είναι και άρρωστος και μόνο σε δημόσια Νοσοκομεία μπορεί να πηγαίνει. Το σπίτι τους μάλιστα, το ενοίκιο δηλαδή καλύπτεται από τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Οι υπόλοιπες ανάγκες χρηματοδοτούνται από τα παιδιά τους και απ τα...παπουτσάκια.

Σχόλια