Πάνω από 30 εκατομμύρια τουρίστες ήρθαν στην Ελλάδα το 2018!



Η τουριστική βιομηχανία στην Ελλάδα συνεχίζει ακάθεκτα να ανθίζει όπως ποτέ πριν τα τελευταία χρόνια. Κάθε χρόνο σπάει το ρεκόρ του προηγούμενου έτους. Μια βιομηχανία που έχει ακόμη πολλές δυνατότητες και στις οποίες γίνονται και θα γίνουν ακόμη μαζικές επενδύσεις, τόσο από ξένους όσο και από Έλληνες επενδυτές. Οι προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια παραμένουν πολύ θετικές. Το 2016 η Ελλάδα βρισκόταν στην 14η θέση στην παγκόσμια κατάταξη αναφορικά με τον αριθμό τουριστών που την επισκέπτονται. Ανάμενεται να είναι πλέον μέσα στις πρώτες 10 χώρες του κόσμου όταν ανακοινωθεί η νέα λίστα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού. Μια  αύξηση της τάξεως των 10,8% σε σχέση με το 2017 με τον αριθμό των τουριστών που επισκέφθηκαν την Ελλάδα το 2018 να αυξάνεται σε 30,1 εκατομμύρια σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας.

Αύξηση κατά 10,8% σε σχέση με το 2017 παρουσίασε η εισερχόμενη τουριστική κίνηση, με τον αριθμό των τουριστών που επισκέφθηκε την Ελλάδα το 2018 να ανέρχεται σε 30,123 εκατομμύρια, σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος.  Κατ' αντιστοιχία, και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 10,1% σε σύγκριση με το 2017 και διαμορφώθηκαν στα 16,113 δισ. ευρώ.   Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση κατά 11,9% των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-28, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 11,034 δισ. ευρώ, και στην αύξηση των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών εκτός της ΕΕ-28 κατά 7,3%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 4,662 δισ. ευρώ.   

Όσον αφορά στις χώρες προέλευσης των τουριστών, τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν ότι η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ΕΕ-28 διαμορφώθηκε στις 21,398 εκατ. ταξιδιώτες, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 15,1% σε σύγκριση με το 2017, ενώ η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες εκτός της ΕΕ-28 εμφάνισε μικρή αύξηση κατά 1,3% και διαμορφώθηκε στις 8,725 εκατ. ταξιδιώτες. Η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ζώνης του ευρώ αυξήθηκε κατά 15,9%, ενώ αυτή από τις χώρες της ΕΕ-28 εκτός της ζώνης του ευρώ αυξήθηκε κατά 14,2%.   

Ειδικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γερμανία αυξήθηκε κατά 18,2% και διαμορφώθηκε στις 4.381 εκατ. ταξιδιώτες, ενώ αυτή από τη Γαλλία αυξήθηκε κατά 7,3% και διαμορφώθηκε στις 1,524 εκατ. ταξιδιώτες. Η ταξιδιωτική κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο παρουσίασε μείωση (είναι τα πρώτα σημάδια του επικείμενου Brexit που αναμένεται να ενταθούν) κατά 2,0% και διαμορφώθηκε στις 2.943 εκατ. ταξιδιώτες. Τέλος, αναφορικά με τις χώρες εκτός της ΕΕ-28, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Ρωσία μειώθηκε κατά 11,6% και διαμορφώθηκε στις 520 χιλ. ταξιδιώτες, ενώ αυτή από τις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 26,9% και διαμορφώθηκε στα 1,097 εκατ. ταξιδιώτες.  

Γενικά, οι ΗΠΑ, η Κίνα και το Ισραήλ-χώρες με τις οποίες η Ελλάδα έχει εντείνει τη συνεργασία τα τελευταία χρόνια-θεωρούνται νέες αγορές μαζί με όλες τις ασιατικές γενικώς που είναι και η νέα μεγάλη ευκαιρία (εξ ου και η Υπουργός Τουρισμού το 2017 ανακοίνωνε πως καταβάλλονται προσπάθειες για Νότια Κορέα, Ινδία και Μέση Ανατολή), πολλές από τις οποίες αναμένεται να προσελκύσουν νέους επισκέπτες, οι οποίες θα μπορούσαν επίσης να αντισταθμίσουν την απώλεια των Βρετανών και των Ρώσων στο εγγύς μέλλον, καθώς υπάρχει ενδιαφέρον και είναι λαοί με ένα μεγάλο πληθυσμό και καλά εισοδήματα. Άλλωστε είναι και αυτό ένα σημαντικό θέμα που προβληματίζει τον τουριστικό κλάδο καθώς λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης μειώθηκε η αγοραστική δύναμη αρκετών πολιτών διεθνώς. Λόγω και νέων αγορών που είναι πολύ αδύναμα κράτη πχ Σερβία, Ρουμανία κτλπ. και πακέτων all inclusive μπορεί ναι μεν από μόνο 14,3 εκατ. τουρίστες - οι οποίοι ξόδευαν ο καθένας περισσότερα χρήματα απ ότι σήμερα - που δεχόταν η Ελλάδα το 2005 να ξεπέρασε τώρα τα 30 εκατομμύρια, μία αύξηση 89% δηλαδή, η αντίστοιχη αύξηση των εσόδων ήταν λίγο πάνω από 30% ακριβώς εξαιτιας αυτών των αιτιών κάτι που μπορεί να βελτιωθεί μόνο μέσω δυνατών αγορών, επιμήκυνσης τουριστικής σεζόν και θεματικού τουρισμού, πράγματα στα οποία η Ελλάδα ορθά τα τελευτάια έτη έχει στραφεί και έχουν πολλές προοπτικές ακόμη.

Πηγές: lifo.gr , insete.gr

Σχόλια