Πρώτα Χριστούγεννα χωρίς περικοπές; Θετικά μέτρα άνω των 1,5 δις ευρώ


Θετικά μέτρα ύψους 1,5 δις ευρώ και μια αύξηση του κατώτατου μισθού έρχονται σύντομα και  χαρακτηρίζουν τα πρώτα Χριστούγεννα μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια χωρίς νέα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα.

Κόντρα σε όλες τις αλλεπάλληλες περικοπές όλων των ετών της κρίσης και μετά και από ένα τρίτο Μνημόνιο ήρθε η ώρα να ανακοινωθούν και κάποια θετικά μέτρα προς ανακούφιση των πολιτών (αλλά και για εκλογικούς λόγους παράλληλα), πράγμα δίκαιο καθώς τα χρήματα αυτά έχουν καταβληθεί με μεγάλες θυσίες από εκείνους στην ουσία. Στον Κρατικό Προυπολογισμό του 2019 που κατατέθηκε και ψηφίστηκε πρόσφατα περιλαμβάνεται η ακύρωση της τελικής περικοπής των συντάξεων (που συμφωνήθηκε πριν από χρόνια απ τους ίδιους κυβερνώντες εν τω μεταξύ απλώς για να ξεφορτωθούν εκείνη την περίοδο τους δανειστές απ το σβέρκο τους ελπίζοντας στην καλή πορεία των δημοσιονομικών στο μέλλον ώστε να αναιρεθεί κάτι που εν τέλει τους πέρασε ευτυχώς) που αφορούσε 1,2 εκατομμύρια συνταξιούχους. Αυτό θα πρέπει να κυρωθεί αργότερα και με σχετικό Σχέδιο Νόμου. Στο προσχέδιο προϋπολογισμού, υπήρχαν θετικά μέτρα όπως οι φορολογικές ελφαρύνσεις ύψους 766 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά τελικά διατίθεται παραπάνω ποσό ήτοι πάνω από 900 εκατομμύρια ευρώ. Αυτός ο προϋπολογισμός έλαβε το πράσινο φως της ΕΕ η οποία επίσης γενικά ενέκρινε τους προυπολογισμούς όλων των κρατών μελών , εκτός από την Ιταλία όπου είναι ακόμα σε διαμάχη (σχεδόν όπως με την Ελλάδα το περιβόητο 2015, το έτος της περήφανης υποτίθεται διαπραγμάτευσης που τελικά απέτυχε).

Ο προϋπολογισμός προβλέπει δαπάνες ύψους 56,9 δις για το νέο έτος, λιγότερο κατά 573 εκατ. απ ότι αρχικά σχεδιαζόταν. Φυσικά όταν όπως ανακοινώθηκε επίσημα το υπερπλεόνασμα της χώρας ανέρχεται στο αστρονομικό 7,6 ΔΙΣ ευρώ (τρία δις παραπάνω απ όσο στόχευαν αρχικά!!), αναρωτάται κανείς για ποιο λόγο να μειωθούν οι δημόσιες δαπάνες που επιστρέφουν στην κοινωνία. Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) πάντως προβλέπει δαπάνες 3,74 δις ευρώ, 150 εκατ. ευρώ περισσότερο απ ότι αρχικά λέγανε. Η ΝΔ επέκρινε τον Προυπολογισμό αυτόν καθώς θεωρεί υψηλές τις δαπάνες.

Τα μέτρα που θα εφαρμοστούν περίπου είναι γνωστά και είναι υπο την νομική μορφή δύο νομοσχεδίων.

Το πρώτο έχει ήδη υποβληθεί και εγκριθεί και σχετίζεται με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τις κύριες συντάξεις των αυτοαπασχολούμενων ελεύθερων επαγγελματιών, νέων επιστημόνων και αγροτών εως και κατά 33,3%. Το μέτρο αυτό θα κοστίσει στο κράτος 177 εκατομμύρια ευρώ ενώ αποτιμάται γενικά ως θετικό απ τους θιγόμενους κύκλους.

Το δεύτερο νομοσχέδιο περιλαμβάνει:

-Το νέο επίδομα (ανύπαρκτο εως τώρα και στα πρότυπα άλλων αναπτυγμένων κρατών όπου υπάρχει επίσης) ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ είναι αυτό της επιδότησης ενοικίου και συγκεκριμένα θα είναι μεταξύ 70 και 210 ευρώ για τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα, έτσι ώστε να μπορούν να αποπληρώνουν δόσεις δανείων καλύτερα (το γεγονός ότι το δικαιούνται και οι δανειολήπτες μάλλον έγινε κατόπιν πίεσης των Τραπεζών που δυσκολευονται στο να παίρνουν τα χρήματα τους) ή το ενοίκιο τους (στην Ελλάδα επαρκεί για να καλύπτεται για ένα απλό σπίτι το 30 έως 40% του ενοικίου από το κράτος). Εκτιμάται πως 300.000 οικογένειες θα το δικαιούνται αυτό. Πρόσφυγες και λαθρομετανάστες αποκλείονται καθώς απαιτείται τουλάχιστον μια νόμιμη διαμονή 5 ετών στην Ελλάδα και με φορολογική δήλωση κάθε χρόνο.

-Η μείωση του φόρου επιχειρήσεων από 29% στο 25% σταδιακά μέχρι το 2022. Κάθε χρόνο θα μειώνεται κατά 1%. Επίσης αποφασίστηκε και η μείωση του φόρου μερισμάτων από 15% σε 10%.

-Η μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 10% για τα έτη 2019 και 2020. Θα επωφεληθούν 5,5 εκατομμύρια Έλληνες. Για ακίνητα περιουσιακά στοιχεία με αξία κάτω από 60.000 €, η μείωση είναι 30%!  Αντιμετώπισε κάποιες αντιρρήσεις, επειδή αυτός ο φόρος αποφέρει πολλά κρατικά έσοδα (πράγμα που αναιρεί κάθε λόγο περί κατάργησης του, κάτι που αγνοουσε ο ΣΥΡΙΖΑ πρίν βγει στην εξουσία και δει την κατάσταση των κρατικών ταμείων εκ των εσώ) και επειδή δεν είναι αναπτυξιακό μέτρο αλλά περισσότερο μέτρο ενίσχυσης εισοδήματος. Πιθανόν αποφασίστηκε με καθαρά πολιτικά κριτήρια. Η τσέπη πάντως των πολιτών θα επωφεληθεί. Το οικονομικό κόστος εκτιμάται στα 260 εκατομμύρια ευρώ.

- Διορισμός 4500 εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή που ακόμα και στις καλές εποχές έβλεπε μόνιμους με το κιάλι και 3200 διορισμοί εργαζομένων στο πετυχημένο πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι μετατρέποντας το σε μόνιμο κοινωνικό θεσμό του κράτους όπως και έπρεπε. Επίσης αλλάζει ο κανόνας προσλήψεων στο Δημόσιο από 1 πρόσληψη για κάθε 4 αποχωρήσεις (ήταν 1 προς 5 κιόλας ένα διάστημα) επανέρχεται ο κανόνας 1 προς 1 λύνοντας ένα πρόβλημα, αυτό της υποστελέχωσης κρατικών υπηρεσιών απο εδώ και πέρα (δεν έχει αναδρομική ισχύ).

Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (επιβάλλεται  και στη βενζίνη και τα τσιγάρα) που επιβάλλεται στο κρασί καταργείται επίσης ικανοποιώντας ένα κεντρικό αίτημα του κλάδου των οινοπαραγωγών και εμπόρων ώστε να είναι πιο ανταγωνιστικό το ελληνικό κρασί.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ 2018 ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

Εκτός από τα θετικά μέτρα για το 2019, διανέμεται και το Κοινωνικό Μέρισμα για τρίτη συνεχόμενη φορά που έχει σχεδόν λάβει άτυπα την θέση μιάς 13ης σύνταξης ή μισθού. Το χορηγούμενο ποσό θα φτάσει τα 600-650 εκατομμύρια ευρώ και πιθανότατα θα παρέχονται με τα ίδια κριτήρια του 2017. Οι πολίτες θα λάβουν ανάλογα με τα κριτήρια μεταξύ 300 και 1.400 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι εκτός από τα 840 εκατομμύρια ευρώ αναδρομικών που θα δοθεί στους δημοσίους υπαλλήλους με ειδικό μισθολόγιο (στρατιωτικοί, Σώματα Ασφαλείας, δικαστικοί, καθηγητές Πανεπιστημίου, γιατροί του ΕΣΥ) μετά από και σχετικές δικαστικές αποφάσεις που χαρακτήρισαν αντισυνταγματικές τις περικοπές από 2012 εως 2016 (είναι λίγο επιλεκτική όσον αφορά αυτό το θέμα η Δικαιοσύνη, δεν νομίζετε;) άλλα 600+ εκατομμύρια θα λάβουν χαμηλοσυνταξιούχοι και χαμηλόμισθοι.

Επίσης 400 ευρώ θα δοθούν εφάπαξ σε περίπου 55.000 νέους ανέργους από το Υπουργείο Εργασίας οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ αλλά δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας διότι δεν έχουν εργαστεί αρκετά ακόμα. Είχε δοθεί και το 2017 το Έκτατο Επίδομα Αλληλεγγύης Νέων όπως και ονομάζεται.

Πάντως η νεαρή Υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου που ήδη ολόκληρο το 2018 προέβαινε σε κάποιες πολύ προσεκτικές δηλώσεις (απ τα λίγα υπουργικά στελέχη άλλωστε με χαμηλούς τόνους - σε αντίθεση με Πολάκηδες ας πούμε - που κατάφερε όντως να παράξει έργο στο δύσκολο αυτό Υπουργείο παρά την ηλικία της και έχοντας μια όχι τόσο πολιτική αντίληψη καθώς δεν είναι εκλεγμένη και ανήκε πάντοτε στο "τεχνικό" team του κόμματος για τα εργασιακά κάτι που διαφαίνεται και απ το ότι σε πρόσφατη συνέντευξη είπε πως δεν χαρακτηρίζει την ίδια ακριβώς αριστερή καθώς μέρος των πολιτικών της Κυβέρνησης δεν είναι τέτοιο, κάτι που κανένα άλλο σχεδόν στέλεχος δεν θα έλεγε ποτέ), τώρα ανακοίνωσε πιο σαφή πράγματα. Τον Γενάρη του 2019 αυξάνεται για πρώτη φορά ο κατώτατος μισθός και μάλιστα θα είναι ενιαίος για όλους! Κάτι που παραδόξως υπόσχεται και η ΝΔ αλλά που θα χάσει την βάση της εάν εφαρμοστεί ήδη αρκετά νωρίτερα από τις Εκλογές και αναλογιζόμενοι πως ήδη συζητιέται εδώ και έναν χρόνο.

Μέχρι στιγμής, οι νέοι κάτω των 24 ετών είχαν χαμηλότερο κατώτατο μισθό από τους υπόλοιπους (511 ευρώ αντί 587 ευρώ). Ένα καθεστώς που είναι μοναδικό σε όλη την Ευρώπη μάλλον και εφαρμόστηκε το 2012 βλάπτοντας κυρίως τους νέους καθώς για εκείνους σήμαινε μείωση κατά  32%  αντί 22% (για τους υπόλοιπους)! Επίσης προκειμένου να μπορέσουν να σηκώσουν αυτό το βάρος της αύξησης μισθού θα επιδοτούνται γενναιόδωρα οι ασφαλιστικές εισφορές νέων υπαλλήλων από το Υπουργείο Εργασίας. Ανήγγειλε επίσης αυξήσεις για 620.000 συνταξιούχους για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης, και μετά από πολλές σκληρές περικοπές αρχής γενομένης από Γενάρη 2019. Η αύξηση θα είναι μάλλον χαμηλή: περίπου 20 ευρώ. Τουλάχιστον όμως είναι μια αρχή ενώ αποφεύχθηκε η περικοπή των συντάξεων εως και 18%. Το έαν αποφευχθεί και η μειώση του ήδη χαμηλού αφορολόγητου ορίου μένει να το δούμε εν καιρώ.

Επίσης στα πλαίσια της ανάσχεσης του "Brain Drain η Υπουργός παρουσίασε πρόσφατα ένα σχέδιο το οποίο ήδη βρισκεται σε εξέλιξη. Είναι 11 Προγράμματα του ΟΑΕΔ που δίνουν δουλειά για κάποιο διάστημα σε 88,500 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 31.500 νέων πτυχιούχων οι οποίοι θα στελεχώσουν κενές θέσεις του Δημοσίου (όπως και έργα και δράσεις αυτού) για 12 μήνες με μισθούς άνω των 1000 ευρώ και με πλήρη ασφάλιση (σε αντίθεση με τους φετινούς 30.000 των Κοινωφελών Προγραμμάτων που παίρνουν καθαρά μόνο 495 ευρώ για 5 μήνες απασχόληση στους Δήμους κάνοντας όλη την δουλειά). Παραδέχτηκε ευτυχώς πως αυτό απλά θα δώσει μία ανάσα στους νέους απλώς και θα τους προσφέρει επαγγελαμτική εμπειρία που διαρκώς ζητάνε οι εργοδότες, μία πολυτέλεια που την έχουν επειδή παρ όλης της μείωσης της ανεργίας, ανέρχεται ακόμη στο υψηλό 18,9%, το υψηλότερο στην ΕΕ.

Τέλος ψηφίστηκαν στην Βουλή και μέτρα ανακούφισης για τις περιοχες που επλήγησαν από τον φονική πυρκαγιά στο Μάτι το περασμένο καλοκαίρι, μία εθνική καταστροφή κατά την οποία έχασαν την ζωή τους συνολικά 100 (!) άνθρωποι. Καιρός να γίνει κάτι ουσιαστικό στην περιοχή και να αξιοποιηθούν τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που συσσωρεύτηκαν στον Ειδικό Λογαριασμό από δωρέες ιδιωτών και το κράτος το ίδιο. Είναι το λιγότερο που μπορεί να γίνει.

Σχόλια