Αύξηση κατώτατου μισθού για τους Γερμανούς! Στην Ελλάδα πότε;


Για αύξηση του κατώτατου μισθού στην Γερμανία ετοιμάζεται η Μέρκελ. Συγκεκριμένα από 8,84 ευρώ την ώρα σε 9,19 ευρώ. Μικτά εννοείται πάντα τα ποσά αυτά και με υψηλές εισφορές προς το κράτος. Είναι περίπου 1.100 ευρώ τον μήνα, ένας μισθός που αν και στην Ελλάδα είναι αρκετά χρήματα, στην Γερμανία είναι λίγα (είναι σαν να μιλάμε για 600 ευρώ το πολύ στην Ελλάδα και όχι παραπάνω). Καλοδεχούμενη η αύξηση καθώς υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια μεταξύ του γερμανικού λαού σχετικά με το ύψος αυτού. Βέβαια η αύξηση πάλι μικρή είναι και περισσότερο βγάζει την "νέα" Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση από την υποχρέωση. Τουλάχιστον όμως εκεί δεν ισχύει το εξής ελληνικό παράδοξο του να αμείβονται χαμηλότερα οι κάτω των 25 ετών και υψηλότερα οι των άνω 25 ετών (511 και 587 ευρώ αντίστοιχα στην Ελλάδα). Μάλιστα δε την γερμανική αύξηση επικροτεί και η ΕΕ. Βέβαια αυτό είναι λίγο οξύμωρο καθώς όταν άλλα κράτη εγείρουν ζητήματα αύξησης, τότε Γερμανία και Ευρώπη πέφτουν πάνω σαυτά τα κράτη και κάνουν συζητήσεις επί συζητήσεων. 
     Είναι τοις πάσι γνωστόν άλλωστε, πως όταν για παράδειγμα η νεαρή Ελληνίδα Υπουργός Εργασίας κα. Αχτσιόγλου μιλά για κατάργηση του υποκατώτατου μισθού (των κάτω των 25), αύξηση του κατώτατου (που χρειάζεται οπωσδήποτε η Ελλάδα) και συλλογικές συμβάσεις εκφράζονται πάντα πολλές επιφυλάξεις ενώ το χειρότερο είναι πως αντιδράσεις συχνά προέρχονται από το εσωτερικό της χώρας, συνήθως την ΝΔ που πρωτοκαθιέρωσε κιόλας πριν χρόνια τα μέτρα αυτά και τους Βιομηχάνους. Το αν τελικά οι επιθυμίες της εκπληρωθούν (κάτι συγκεκριμένο δεν έχει υποσχεθεί) όπως φαντάζεται, μένει να το δείξει ο χρόνος. Βέβαια εφόσον γίνει αυτό θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πόση αύξηση θα είναι, μην είναι τίποτα χαμηλή όπως στην Πορτογαλία που "βγήκε από τα Μνημόνια επιτυχώς" και έδωσε 4% παραπάνω μισθό μόνο. Στην Ελλάδα υπήρξε μείωση κάτα 22% και για τους νέους κάτω των 25 κατά 32% όταν εφαρμόστηκε η μείωση κάτι που συμπαρέσυρε και τα επιδόματα του ΟΑΕΔ προς τα κάτω. Όπως και να έχει, για όλα υπάρχει δικαιολογία πλην της μη κατάργησης των ηλικιακών διακρίσεων. Αυτό έπρεπε ήδη να είχε γίνει. Εν αναμονή λοιπόν της περίφημης μεταμνημονιακής περιόδου για το τι θα γίνει και τι όχι.....

    Όσον αφορά τους φίλους μας τους Γερμανούς λοιπόν, την αύξηση του κατώτατου μισθού από τα 8,84 ευρώ/ώρα στα 9,19 από την 1.1.2019 και στα 9,35 από την 1.1.2020 εισηγείται η αρμόδια επιτροπή της γερμανικής κυβέρνησης. Η Επιτροπή, η οποία αποτελείται από εκπροσώπους των εργοδοτών και των συνδικάτων και από επιστήμονες, τονίζει ακόμη ότι η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει το μελλοντικό ύψος του κατώτατου μισθού με υπουργική απόφαση.
    Ο υπουργός Εργασίας Χουμπέρτους Χάιλ από την πλευρά του δήλωσε ότι ανέμενε μία «γερή αύξηση», λόγω της καλής οικονομικής κατάστασης, ενώ ανακοίνωσε αυστηρότερους ελεγχους για την εφαρμογή του κατώτατου μισθού.
Οι εισηγήσεις της Επιτροπής κατά κανόνα γίνονται δεκτές από την κυβερνηση.
    Η κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ, όπως αναφέρει το Reuters, καθόρισε τον κατώτατο μισθό στα 8,50 ευρώ για περισσότερους από 3 εκατομμύρια εργαζόμενος το 2015, ο οποίος αυξήθηκε για τελευταία φορά το 2017, στα τρέχοντα επίπεδα των 8,84 ευρώ την ώρα.
    Η αύξηση, την οποία εισηγήθηκε επιτροπή της Γερμανίας, εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στην αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, σε μια περίοδο μάλιστα που η προστατευτική πολιτική που ακολουθεί ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, απειλεί να περιορίσει τις γερμανικές εξαγωγές.

Σχόλια