Οι Πανελλήνιες ολοένα και πιο κοντά....με μικρές αλλαγές και περισσότερους εισακτέους!


Ο καιρός γαρ εγγύς. Όσον αφορά τις Πανελλήνιες τουλάχιστον για το 2018. Επιβίωσε η ύπαρξη αυτών των εξετάσεων εισόδου στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για άλλη μία χρονιά παρά τις αλλεπάλληλες κυβερνητικές εξαγγελίες.

Εξετάσεις οι οποίες ολοκληρωτικά δεν πρόκειται ποτέ να καταργηθούν πλήρως. Έχει κάποια μελανά σημεία το σύστημα, παραμένει ωστόσο σχετικά δίκαιο και αδιάβλητο ενώ είναι προφανές πως δεν γίνεται όλοι να μπαίνουν στα ΑΕΙ και ΤΕΙ (ούτε εκείνα μπορούν να δεχτούν τόσο κόσμο, μάλιστα δε, ζητάνε λιγότερους εισακτέους τα τελευταία χρόνια, ένα αίτημα που το 2017 είχε ικανοποιηθεί εν μερει αφού έγινε μία μικρή μείωση ώσπου ήρθε το ανατρεπτικό 2018). Αυτά τα γνωρίζουν όλα και οι αρμόδιοι. Οι οποίοι αρμόδιοι όμως φέτος αποφασίσανε να αυξήσουν τους εισακτέους σε σχέση με περυσι με πάνω από 3.000 νέες θέσεις σπουδών! Μπορεί κάποιοι γονείς έτσι να ανακουφίζονται θεωρώντας πως έτσι το παιδί τους θα έχει περισσότερες ευκαιρίες αλλά είναι αμφίβολο κάτα πόσον ήταν αναγκαίες αυτές οι νέες θέσεις. Η Εθνική Οικονομία πάντως ανάγκη δεν τις έχει, υπερπληθώρα πτυχιούχων έχουμε άλλωστε, τόσους που πλέον τους εξάγουμε. Πιθανόν και ενώ περυσι η μείωση έγινε με κίνητρα εκπαιδευτικά και οικονομικά, φέτος έγινε μάλλον με πολιτικά καθώς το 2019 έπονται Εκλογές (ή έστω τέλη 2018 εαν είστε οπαδοί της θεωρίας των πρόωρων Εκλογών) και πιθανολογώ δεν θέλανε οι κυβερνώντες να ανακοινώσουν μείωση εισακτέων (καθώς αντιδράνε περίεργα οι γονείς σε ένα τέτοιο άκουσμα), εξ ου και η αύξηση. 


Τουλάχιστον πάντως η άυξηση ας αφορούσε ορισμένες σχολές μονάχα που είναι και κάπως πιο παραγωγικές. Μερικές εκατοντάδες θέσεις αφορούν τα Παιδαγωγικά Τμήματα (Δάσκαλοι και Νηπιαγωγοί δηλαδή) που ούτως ή άλλως κατρακυλάνε όλο και χαμηλότερα στις βάσεις λόγω της παρατεταμένης αδιοριστίας και που σίγουρα ΔΕΝ έχουν ανάγκη από κιάλλους απόφοιτους για να συνωστίζονται στους Πίνακες διορισμών κατά χιλιάδες. Απεναντίας, λιγότερους ζητούσαν. Παρομοίως και οι σχολές που τελειώνουν καθηγητές. Ένα μικρό αυτογκολ ήταν η κατάργηση ενός Επιστημονικού Πεδίου, του πρώην 4ου, αυτό των Επιστημών Εκπαίδευσης το οποίο έπρεπε να ξεχωριστά να επιλέξεις καθώς και Μαθηματικά να δώσεις για να εισαχθείς στα Παιδαγωγικά. Εφαρμόστηκε 2 χρονιές μόνο. Κρίμα καθώς ήταν πολύ θετική θεσμοθέτηση αφού και εξετάζονταν στα Μαθηματικά οι υποψήφιοι, μάθημα απαραίτητο για δασκάλους αλλά και απέκλειε το ξεχωριστό Πεδίο και το μάθημα αυτό αρκετούς που δεν θέλανε 100% να βρεθούν στις σχολές αυτές που πρέπει να σου αρέσουν απόλυτα εξαιτίας της φύσης του μετέπειτα επαγγέλματος/λειτουργήματος. Πάμε όμως παρακάτω να δούμε αναλυτικά πως έχουν τα πράγματα φέτος στις Πανελλήνιες σύμφωνα με το ΑΜΕ-ΜΠΕ. 


Αντίστροφα πλέον, μετρούν μαθητές, καθηγητές και γονείς για το τέλος των μαθημάτων και την έναρξη των απολυτηρίων και πανελλαδικών εξετάσεων, στα λύκεια και των προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεις στα γυμνάσια.


Φέτος, στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, οι υποψήφιοι θα διεκδικήσουν 74.692 θέσεις στα ΑΕΙ (46.663 στα πανεπιστήμια -πλην Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής-, 23.396 στα ΤΕΙ και 4.633 στο ΠΔΑ). Την έναρξη των εξετάσεων στις 8 Ιουνίου για τα γενικά λύκεια και στις 7 Ιουνίου για τα Επαγγελματικά Λύκεια, θα σημάνει η εξέταση της Νεοελληνικής Γλώσσας, όπως συνηθίζεται. Ωστόσο, η διάρκεια των Εξετάσεων φέτος θα είναι κατά δύο ημέρες μικρότερη για τα ΓΕΛ, εξαιτίας της κατάργησης της εξέτασης στα μαθήματα της Ιστορίας και των Μαθηματικών Γενικής Παιδείας.

Υπενθυμίζεται, ότι φέτος τα Επιστημονικά Πεδία θα είναι συνολικά 4, μετά την κατάργηση του Πεδίου των Επιστημών της Εκπαίδευσης και θα είναι αριθμημένα ως εξής:

1ο Επιστημονικό Πεδίο: Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες
2ο Επιστημονικό Πεδίο: Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες
3ο Επιστημονικό Πεδίο: Επιστήμες Υγείας και Ζωής
4ο Επιστημονικό Πεδίο: Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορική

Έτσι, η πρόσβαση στα παιδαγωγικά τμήματα γίνεται, πλέον, από όλα τα επιστημονικά πεδία. Οι υποψήφιοι για την εισαγωγή σε ένα Επιστημονικό Πεδίο, θα εξεταστούν σε 4 μαθήματα, ενώ οι υποψήφιοι για εισαγωγή σε δύο Επιστημονικά Πεδία, θα εξεταστούν σε ένα επιπλέον μάθημα, Γενικής Παιδείας ή Προσανατολισμού.
    
Γενικά, οι Πανελλαδικές των ΓΕΛ θα διαρκέσουν από τις 8 έως τις 19 Ιουνίου, ενώ για τα ΕΠΑΛ από τις 7 έως τις 21 Ιουνίου. Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα πραγματοποιηθούν από τις 22 έως και τις 30 Ιουνίου και οι πρακτικές δοκιμασίες και υγειονομικές εξετάσεις, για όσους επιθυμούν να εισαχθούν στα ΤΕΦΑΑ, θα διεξάγονται από τις 19 μέχρι και τις 29 Ιουνίου.
    
Υπενθυμίζεται ότι φέτος, πριν από τις Πανελλαδικές, θα διεξαχθούν οι απολυτήριες εξετάσεις στα λύκεια (και όχι όπως παλιά που γίνονταν μετά τις Πανελλήνιες, πράγμα άδικο για όσους δεν επιθυμούσαν να περάσουν σε κάποια ανώτατη σχολή και ευτυχώς καταργήθηκε), σε τέσσερα μαθήματα: Γλώσσα και Λογοτεχνία (θα εξεταστούν μαζί), Ιστορία, Μαθηματικά και Βιολογία. Εξάλλου, με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, τα μαθήματα στα γυμνάσια και λύκεια της χώρας θα λήξουν την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου, ωστόσο, από μεριάς υπουργείου Παιδείας, εκκρεμεί η σχετική Απόφαση για τις συγκεκριμένες ημερομηνίες λήξης των μαθημάτων.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΕΤΙΝΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ!
Πηγή: ΑΜΕ-ΜΠΕ

Σχόλια