Πλήρης διαγραφή χρεών του 75% των δανειοληπτών του ΟΕΚ σύμφωνα με την Υπουργό Εργασίας! Τεράστια ανακούφιση 82.000 συμπολιτών μας!



Άλλη μία πολύ θετική απόφαση πήρε η Υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου για χιλιάδες συμπολίτες μας που ισοδυναμεί με πλήρη διαγραφή χρεών ή τεράστια διευκόλυνση τους. Σε 82.000 δανειολήπτες του τέως ΟΕΚ (Οργανισμός Εργατικών Κατοικιών) δίδεται η δυνατότητα να ρυθμίσουν τα χρέη τους. Για περίπου 62.000 εξ αυτών, ήτοι το 75% του συνόλου των πολιτών που χρωστάνε δάνεια στον ΟΕΚ που πήραν για να αποκτήσουν μία στέγη για το κεφάλι τους με φθηνό τρόπο σημαίνει πως θα τύχουν πλήρους διαγραφής των χρέων με βάση τους παρακάτω όρους που ανακοίνωσε η Υπουργός στον λογαριασμό της στο Facebook. Μπαίνοντας στην ανανεωμένη ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ θα βρείτε την πλατφόρμα, η προθεσμία είναι μέχρι 19 Δεκεμβρίου 2018 ενώ περαιτέρω πληροφορίες μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να αντλήσουν καλώντας στον τηλεφωνικό αριθμό 11320 (τηλεφωνικό κέντρο ΟΑΕΔ). Προφανώς και μία διαγραφή χρεών θα έχει κάποιες οικονομικές επιπτώσεις στο κράτος καθώς έτσι στην ουσία απαρνείται την διεκδίκηση χρημάτων που κάποτε έδωσε ωστόσο για να πάρθηκε η απόφαση αυτή σημαίνει πως μέσω κάποιων εσωτερικών πιστώσεων εξιρροπήθηκε το θέμα. Είναι άλλωστε το λιγότερο που μπορεί η Κυβέρνηση να κάνει και υποχρεώση της να διαγράψει τα (μικρά σχετικά) χρέη περισσοτέρων 60.000 πολιτών απ την στιγμή που η Πολιτεία επιτυγχάνει πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα εν μέσω κρίσης και υπερφορολόγησης. Μακάρι στο μέλλον να υπάρξουν ανάλογες παρεμβάσεις....

Στην ανακοίνωση αναφέρονται λοιπόν τα εξής:

"Άνοιξε σήμερα η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη ρύθμιση οφειλών δανειοληπτών του τέως ΟΕΚ. Περισσότεροι από 80.000 δανειολήπτες έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν το δάνειό τους με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους.

Μεταξύ άλλων, η ρύθμιση προβλέπει:

• Διαγραφή του υπολοίπου της οφειλής για συνολικό χρέος μικρότερο των 6.000€.
• Διαγραφή του υπολοίπου της οφειλής για όσους έχουν καταβάλει ποσό ίσο ή μεγαλύτερο από το 60% του τελικού ποσού δανείου.
• Διαγραφή των τόκων κεφαλαίου και τόκων υπερημερίας.
• Αφαίρεση από το αρχικό ποσό δανείου των τόκων κεφαλαίου και τόκων υπερημερίας που έχουν καταβληθεί.
• Διαγραφή των κεφαλαιοποιημένων τόκων.
• Έκπτωση 15% στο ποσό χορήγησης.
• Επιπρόσθετη έκπτωση 10% στο ποσό που προκύπτει από την παραπάνω μείωση για τις ευάλωτες ομάδες (πχ. τρίτεκνοι, συνταξιούχοι, περιπτώσεις χηρείας, μονογονεϊκές οικογένειες, ΑμΕΑ, σεισμόπληκτοι, πυρόπληκτοι).
• Επιπρόσθετη έκπτωση 20% στο ποσό που προκύπτει από τη μείωση του 15% για τους πολύτεκνους.
• Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής κατά δέκα έτη.
• Ειδικά μέτρα για τους άνεργους και τους έχοντες αδυναμία πληρωμής (συγκεκριμένα προβλέπεται πάγωμα 6 εως 36 δόσεων εαν αποδεικνύεται η ανεργία ενώ η μετέπειτα ελάχιστη μηνιαία δόση λαμβάνει χρέη και συνολικό οικογενειακό εισόδημα υπόψη).
• Μέτρα γρήγορης αποπληρωμής.

Σχόλια