Κακοποίηση σκύλου από Έλληνες στρατιώτες που το ρίχνουν σε γκρεμό! Τεράστια πανελλήνια αντίδραση πολιτών και Αρχών (συνεχής ενημέρωση)


Συγκλόνισε ανήμερα 25ης Μαρτίου το πανελλήνιο η υπόθεση της κακοποίησης ενός σκύλου από 2 Έλληνες στρατιώτες σε στρατιωτική μονάδα στο Καλπάκι Ιωαννίνων. Στα social media αλλά και σε όλα τα ΜΜΕ, τις αρμόδιες Υπηρεσίες καθώς ακόμα και σε επίπεδο κυβερνητικό υπήρξε μία πρωτόγνωρη αντίδραση που τελικά απ ότι φαίνεται θα οδηγήσει στην σύλληψη και καταδίκη των εμπλεκόμενων νέων (πρώην) στρατιωτών. Aν μη τι άλλο, γνήσιοι "άνδρες" πάνω απ όλα...

    Ανήμερα 25ης Μαρτίου και με δημοσίευματα περί των εορτασμών αυτής, το ελληνικό ίντερνετ επισκιάστηκε από μία πολύ άσχημη είδηση που εξέθεσε εν μέρει και τον Ελληνικό Στρατό (διεθνώς πάντως ναι) καθώς δημοσιοποιήθηκε στο facebook ένα βίντεο στον προσωπικό λογαριασμό από έναν από τους τρείς πρώην οπλίτες του Ελληνικού Στρατού όπου φαίνεται δύο ασυναίσθητοι συνάδελφοι του να έχουν πιάσει έναν σκύλο και να τον πετάνε ζωντανό πάνω από την περίφραξη της στρατιωτικής μονάδας στο Πληκάτι Κόνιτσας Ιωαννίνων και μέσα σε έναν βαθύ γκρεμό. Για όποιον δεν γνωρίζει πρόκειται για περιοχή με αρκετές χαράδρες ενώ μάλλον πρόκειται για κάποιο Φυλάκιο Προκάλυψης του τοπικού στρατοπέδου. Κάποιοι λοιπόν που είδαν το βίντεο αυτό το κοινοποίησαν καταδικάζοντας το. Εντός ολίγων ωρών, κοινοποιήθηκε μαζικά από τόσους πολλούς Έλληνες χρήστες στους λογαριασμούς τους και σε διάφορες ομάδες και σελίδες κατά την διάρκεια της ημέρας προκαλώντας τόσο μεγάλο και δυνατό σάλο που αν και ημέρα εθνικής εορτής, κινητοποιήθηκαν το ΓΕΣ καθώς και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας! Μέχρι και η Κυβέρνηση ασχολήθηκε με το θέμα! Για παράδειγμα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος ζήτησε την άμεση, ενδελεχή και σε βάθος εξέταση του περιστατικού κακοποίησης ζώου σε στρατιωτικό χώρο, έτσι ώστε να αποδοθούν ευθύνες και να επιβληθούν οι αυστηρότερες προβλεπόμενες ποινές (όπως επιβεβαίωσε το ΓΕΣ σε 2η ανακοίνωση του). Οι οπλίτες πάντως έχουν απολυθεί από το στράτευμα καθώς η πράξη αυτή τελέστηκε πριν μερικούς μήνες και απλώς ένας από εκείνους σήμερα δημοσιοποίησε το βίντεο ως πολίτης πλέον. Προφανώς το έκανε τώρα καθώς θεώρησε πως δεν θα βρει κανέναν μπελά αφού πια δεν είναι στρατιώτης. Μέγα λάθος! Ίσα ίσα, εντός στρατού ίσως και να την γλίτωναν με μία κάπως πιο ήπια ποινή..... Όπως και να έχει, για την απαράδεκτη αυτή πράξη θα διωχθούν κανονικότατα ως πολίτες πλέον. Οι δράστες έχουν ήδη ταυτοποιηθεί και τα στοιχεία τους έχουν διαβιβαστεί στην Ελληνική Αστυνομία η οποία επίσης παράλληλα με τον στρατό είχε αναλάβει δράση μέσω της αρμόδιας Δίωξης όταν αντιλήφθηκε το βίντεο αυτό χάρη στην ευρεία κατακραυγή από χιλιάδες ανθρώπους.


    Απομένει τώρα λοιπόν να δούμε την έκβαση της υπόθεσης. Το μόνο σίγουρο είναι πως οι καμπάνες που θα "ηχήσουν" για τους φερόμενους δράστες θα είναι βαριές. Ίσως έτσι καταλάβουν τι ακριβώς διέπραξαν οι άνδρες της πλάκας και στρατιώτες για κλάματα... Σημειωτέον οι δράστες διέγραψαν τα προφίλ τους στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης διότι μάλλον αντιλήφθηκαν που μπλέξανε ενώ και το βίντεο έχει πλέον αφαιρεθεί από το Youtube καθώς και από αρκετές σελίδες στο facebook (κάποιες όπως και κάποιοι χρήστες το έχουν βέβαια ακόμα ανεβασμένο αφού είχαν προλάβει να το κοινοποιήσουν ή αποθηκεύσουν). Το ζήτημα είναι πόσο βαριές θα είναι αυτές οι καμπάνες. Ο Νόμος πάντως είναι ιδιαίτερα αυστηρός στην Ελλάδα και ευτυχώς τα τελευταία χρόνια τιμωρούνται ολοένα και περισσότεροι παραβάτες, γίνονται αρκετές καταγγελίες ενώ και η ΕΛ.ΑΣ. πλέον δίνει σημασία στο θέμα αυτό. Ανάλογα με την περίπτωση και με σύμφωνα με την κρίση του Δικαστή δύναται να επιβληθεί πρόστιμο εώς και 30.000 ευρώ καθώς και φυλάκιση (με ή χωρίς αναστολή και ναι έχει υπάρξει και χωρίς) εως και 1 ολόκληρο έτος!

    Στην όλη υπόθεση πάντως υπάρχουν και δύο θετικά στοιχεία που αξίζει να αναφερθούμε σε αυτά. Καταρχάς το σκυλάκι όπως μαθεύτηκε μετά από ώρες, επέζησε της πτώσης (κατά καθαρή τύχη μάλλον) και πλέον από εδώ και πέρα θα περιέλθει στα ζεστά χέρια εθελοντών του Σωματείου Κόνιτσας όπως μας πληροφορεί το 
Animal Action Ioannina Σύλλογος Προστασίας Αδέσποτων Ζώων Ιωαννίνων στην σελίδα του στο facebook (βλ. παρακάτω εικόνα). Μέχρι σήμερα το ψιλοφρόντιζε το σκυλί ένας παππούς (και μπράβο του) που μένει εκεί κοντά και του έδινε και φαγητό. Μερικές φορές πήγαινε και στο στρατόπεδο ο σκύλος, προφανώς όχι στο Φυλάκιο όμως, σίγουρα θα λειτούργησε το ένστικτο του φόβου.
Ο ίδιος Σύλλογος σήμερα 27 Μαρτίου πάντως ανακοίνωσε πως τελικά αγνοείται η τύχη του σκύλου ίσως αφού δεν διαπιστώθηκε πως ζει σίγουρα. Ένας κύριος που εμφανίστηκε σαν πρώην ιδιοκτήτης του σκύλου που υποτίθεται χάθηκε, δεν πείθει πια.




    To 2o θετικό της υπόθεσης είναι το εξής: η τεράστια δυναμική - διαδυκτιακή στην παρούσα φάση - ευαισθητοποιημένη κινητοποίηση χιλιάδων πολιτών και Φορέων που τελικά σε πολύ γρήγορο χρόνο οδήγησε και στην ενεργοποίηση των αρμοδίων Υπηρεσιών! Σκεφθείτε πως πριν οι αρμόδιες Υπηρεσίες προχωρήσουν σε ταυτοποίηση προσώπων, ήδη στο facebook χρήστες είχαν δημοσιοποιήσει τα ονόματα τους (δεν τα αναφέρω, με λίγο ψάξιμο τα βρίσκετε και μάλλον θα γίνουν σύντομα γνωστά) καθώς τους αναγνώρισαν ενώ κάποιοι πρώην φαντάροι που ξέρανε το μέρος μάλλον, αναφέρανε περι ποιάς στρατιωτικής μονάδας πρόκειται αναγνωρίζοντας μάλλον το Φυλάκιο. Αποκαλύφθηκε πως ήταν από Θεσπρωτία και Άρτα (μέρη δηλαδή όχι σαν την Αθήνα και που εαν υπάρξει μεγάλη κατακραυγή σχετικά γρήγορα θα μαθευτεί ποιος ήταν αφού δεν υπάρχουν και δα εκατομμύρια πρόσωπα στην Ήπειρο). Αυτό αφενός μας δείχνει την στάση του κόσμου απέναντι σε τέτοια περιστατικά και πως η ελληνική κοινωνία όσον αφορά το θέμα των αδέσποτων έχει αλλάξει και αφετέρου καταδεικνύει πως όταν δεν μένουμε αμέτοχοι σε κάτι και αντιδρούμε μαζικά τότε "υποχρεώνουμε" σε κινητοποίηση όλους τους αρμόδιους, μέχρι και πολιτικούς για ένα θέμα! Επομένως καλή η αντίδραση για τον σκυλάκο αλλά καλό θα ήταν να επιδεικνύαμε ανάλογες αντιδράσεις και για άλλα καθημερινά και μη θέματα.....
     Έπεται λοιπόν συνέχεια στην υπόθεση. Ώρα να καταλάβουν τα "παιδιά" τι έκαναν. Και σίγουρα δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να νιώθουν περήφανοι. Δεν είναι έτσι οι σωστοί οι άνδρες. Κάποιοι - λίγοι ευτυχώς - τους δικαιολόγησαν λόγω ηλικίας αλλά αυτό είναι λάθος καθώς μιλάμε για 20 ετών άνδρες που κρατούσαν και όπλο στον στρατό.  Είναι σε ηλικία που μια χαρά δύναται να καταλάβουν τι έκαναν. Το έκαναν όμως λόγω άσχημου χαρακτήρα (να τους "χαίρονται" οι γονείς τους, τώρα μπου μπήκαν σε μπελάδες). Είναι πάντως μία καλή ευκαιρία να τιμωρηθούν όπως τους αρμόζει ώστε να αναθεωρήσουν κιάλλοι επίδοξοι πιθανόν και για να γινει και μία γενικότερη συζήτηση για την υπόθεση με τα αδέσποτα (που ίσως και να αυξηθούν μετά το νέο νομοσχέδιο που τέθηκε προς δημόσια διαβούλευση για τους επόμενος 2-3 μήνες, σύμφωνα με οργανώσεις, ωστόσο ακόμα δεν έχει υπάρξει σοβαρή συζήτηση επί του νομοσχεδίου). Μπορεί πολίτες και Δήμοι, σε σύγκριση με παλιά να είναι πιο ευαισθητοι τώρα αλλά τα περιστατικά κακοποίησης παραμένουν αρκετά ενώ μπορεί στις πόλεις να είναι σχετικά καλή η κατάσταση, στην επαρχία ωστόσο τα πράγματα είναι ζόρικα...ειδικά άνθρωποι μεγάλης ηλικίας για διάφορους λόγους συμπεριφέρονται ακόμα άσχημα στους σκύλους συνεχίζοντας απλά όπως μάθανε όταν ήταν νέοι (τώρα υπάρχει και ένας φόβος, πριν λίγες δεκαετίες, ακόμα και του 80 πυροβολούσαν κυνηγοί και κάτοικοι αδέσποτα έτσι απλά και δεν υπήρχε κίνδυνος κυρώσεων κανένας απολύτως).

Να πω εδώ σαυτό το σημείο πως ορθώς υπήρξε απ όλους αντίδραση αλλά αυτή παραπάει λίγο. Ναι είναι παράνομο αυτό που έκαναν οι νεαροί και καταδικαστέα η πράξη αλλά φτάνει που θα τιμωρηθούν από τον Νόμο. Οτιδήποτε άλλο όπως απειλές και βρισιές προς τις οικογένειες τους και τα μικρά τους αδέρφια (όπως κατεγγέλνουν οι γονείς στο Αστυνομικό Τμήμα πως δέχονται) είναι εξίσου κατακριτέο, δεν σκοτώσανε και άνθρωπο από πρόθεση.


UPDATE: 
- Την υπόθεση ανέλαβε το Στρατοδικείο Ιωαννίνων. Σύμφωνα με την νομοθεσία, εαν δεν έχουν περάσει τουλάχιστον 6 μήνες από την ημέρα απόλυσης, αρμόδια είναι η στρατιωτική δικαιοσύνη ακόμα. 
- Οι νεαροί ανακοίνωσαν δημοσίως πως επρόκειτο για ένα "ατυχές συμβάν" καθώς τον σκύλο αυτόν, τον φρόντιζαν υποτίθεται κάθε μέρα. Φυσικά συντάξας της ανακοίνωσης ήταν ο δικηγόρος των παιδιών όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος
- Εμφνανίστηκε ξαφνικά κάποιος κύριος κυνηγός που ισχυρίζεται πως είναι ο ιδιοκτήτης του σκύλου τον οποίο είχε χάσει πριν μήνες. Δύσκολο να διαπιστωθεί βέβαια καθώς δεν υπάρχει τσιπ στον σκύλο (δεν συνηθίζεται στα χωριά άλλωστε). Ίσως χρειαστούν και μάρτυρες. 

Σχόλια