Αθώος ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος; Η Ελληνική Δικαιοσύνη αυτή την γνώμη έχει πάντως...


Αθώος ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος για το ρατσιστικό του δημόσιο παραλήρημα στο παρελθόν σύμφωνα με την Ελληνική Δικαιοσύνη προκαλώντας έτσι εύλογες αντιδράσεις. Δεν περνάει στιγμή τελικά που ο άνθρωπος αυτός να μην προκαλεί αναστάτωση σε οποιαδήποτε περίσταση. Εν αμφιβόλω πάντως τίθεται από τους πολίτες και το κυβερνών κόμμα η δικαστική απόφαση αυτή και δικαίως....

    Αθώος (!) λοιπόν σύμφωνα με το  Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αιγίου ο πασίγνωστος στους Έλληνες πλέον, Μητροπολίτης Αμβρόσιος, ο οποίος κατηγορείτο για παράβαση του ποινικού κώδικα, έπειτα από μήνυση που είχε υποβληθεί εναντίον του. Η μήνυση αυτή είχε υποβληθεί λόγω αναρτήσεων στο προσωπικό του ιστολόγιο έπειτα από την κατάθεση προς ψήφιση στη Βουλή του νομοσχεδίου, που αφορούσε το σύμφωνο συμβίωσης, το οποίο περιελάμβανε και τα ομόφυλα ζευγάρια. Βέβαια ο συγκεκριμένος κληρικός γενικότερα έχει κηρύξει λόγια μίσους και σε κανάλια, τοπικά σιτες κτλπ. Αγαπάτε αλλήλους κατά τα άλλα, όπως προστάζει η θρησκεία μας...
     Η συνήγορος πολιτικής αγωγής πάντως, Κλειώ Παπαπαντολέων δήλωσε στο Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων το εξής σωστό κατά την άποψη μου: «Είναι προφανώς σεβαστή η απόφαση του δικαστηρίου, αλλά κατά την κρίση μας είναι νομικά εσφαλμένη και οπωσδήποτε αντίθετη στην νομολογία του ευρωπαϊκού δικαστηρίου για τα δικαιώματα του ανθρώπου, σχετικά με αυτά τα ζητήματα.»
    Στον αντίποδα βέβαια ο συνήγορος υπεράσπισης του Αμβρόσιου, Γιώργος Μπέσκος είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ πως «η υπερασπιστική γραμμή ήταν ότι όσα έγραψε ο μητροπολίτης, ήταν αξιολογικές κρίσεις, σύμφωνα με τους κανόνες της εκκλησίας, που είναι κατά της ομοφυλοφιλίας και οι αναφορές που έκανε στρέφονταν κατά των πολιτικών.». Εντάξει τι άλλο να έλεγε, λίγο πολύ προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα του Μητροπολίτη.
    Επιπλέον να σημειωθεί πως είχαν συγκεντρωθεί και μερικές δεκάδες αντιεξουσιαστών έξω απ το Δικαστικό Μέγαρο Αιγίου που είχαν αναρτήσει διάφορα πανό. Η ένταση οξύνθηκε όταν εμφανίστηκε και ο πρώην Βουλευτής  Αχαΐας της Χρυσής Αυγής Μιχάλης Αρβανίτης. Τελικά οι αντεξουσιαστές αποχώρησαν κάνοντας και μία πορεία στην πόλη. Αίσθηση πάντως προκάλεσε το ότι κάποιοι έγραψαν συνθήματα, μα κυρίως τοποθέτησαν την σημαία της κοινότητας ΛΟΑΤ στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας και κατέβασαν την ελληνική σημαία από την πλατεία Υψηλών Αλωνίων! Αυτό θεωρώ πως ήταν υπερβολικό και είναι δείγμα ασέβειας προς έναν ιερό χώρο και προς το σύμβολο του Ελληνικού Έθνους. Ναι, δεν λέω, έχουν δίκιο οι άνθρωποι αυτής της κοινότητας ανθρώπων, έχουν δικαιώματα, απαράδεκτες και αντιεπιστημονικές οι δηλώσεις του Αμβρόσιου αλλά ας μην προβαίνουν σε τέτοιες πράξεις διότι έτσι ενώ έχουν δίκιο, το χάνουν εν μέρη λίγο... Φυσικά δεν πρέπει να γενικευουμε λόγω της πράξης μερικών αλλά αφού μερικοί δεν σκέφτηκαν τις αντιδράσεις μίας τέτοιας πράξης, δεν σημαίνει πως όλοι πρέπει να υποστηρίξουν την πράξη αυτή.
     Κατά τα άλλα η ΕΛ.ΑΣ. είχε λάβει υποτίθεται αυξημένα μέτρα ασφαλείας έξω από το Μέγαρο. Μάλλον περισσότερο για να προστατευθούν κάποια άτομα εντός κτηρίου που ήθελαν να συμπαρασταθούν στον μητροπολίτη.

    Με αφορμή όλα τα παραπάνω διερωτάται κανείς, με τι σκεπτικό λειτουργεί η Ελληνική Δικαιοσύνη. Μέσα σε αυτό το πνεύμα εξέδωσε ανακοίνωση και ο ΣΥΡΙΖΑ όπου λέει:
    «Η αθώωση του Μητροπολίτη Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Αμβρόσιου από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αιγίου, επιβεβαιώνει ότι η πολιτική των διακρίσεων καλά κρατεί στο χώρο της Δικαιοσύνης» καθώς και «Γιατί δεν ήταν μόνο ότι αθωώθηκε για χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε ενάντια στους ομοφυλόφιλους, που αποτελούν προκλητική παραβίαση των διατάξεων του αντιρατσιστικού νόμου για δημόσια υποκίνηση σε βία ή μίσος, αλλά και το γεγονός ότι το Δικαστήριο ανέχθηκε να επαναληφθεί ενώπιόν του κήρυγμα μίσους και να μην σταθμίσει καν την ομολογία του Μητροπολίτη ότι θα ήθελε να χρησιμοποιήσει όχι μόνο λεκτική, αλλά και σωματική βία.
Κανένας απλός πολίτης δεν θα απολάμβανε τέτοιας ασυλίας από τη δικαιοσύνη.
Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται πως όταν οι προκαταλήψεις και το μίσος ντύνονται με θρησκευτικό μανδύα, το μίγμα γίνεται τόσο εκρηκτικό, ώστε η δικαιοσύνη να μην μπορεί να ορθώσει το ανάστημά της».

    Ανεξαρτήτως του έαν πολιτικά τάσσεται κανείς με τον ΣΥΡΙΖΑ ή όχι, έχει άδικο η ανακοίνωση; Στην συγκεκριμένη περίπτωση και επειδή μιλάμε για μία σχετικά μικρή πόλη (το Αίγιο έχει 20.000 κατοίκους) ίσως έπαιξε μεγάλο ρόλο το κριτήριο της εντοπιότητας. Νομικά δεν έχει κάποια υπόσταση αυτό, ούτε αποτελεί επιχείρημα αλλά επηρεάζει την κρίση του τοπικού δικαστή αφού σίγουρα ο Αμβρόσιος έχει αρκετούς υποστηρικτές και σίγουρα δικαστής, κληρικοί και πολίτες συναντιούνται/γνωρίζονται μεταξύ τους τοπικά. Ωστόσο διαχρονικά η Ελληνική Δικαιοσύνη αποφεύγει - όχι πάντα αλλά συχνά - να καταδικάζει άτομα που ανήκουν στον κλήρο λες και το να φοράει κανείς ράσα, σου προσδίδει μία άτυπη ασυλία. Θα θέλαμε να βρεθεί ένας Έλληνας Δικαστής να αιτιολογήσει νομικά αλλά και πάνω απ όλα λογικά με ένα έστω σωστό επιχείρημα την αθωωτική απόφαση αυτή. Μάλλον δεν υπάρχει κανένας. Η υπόθεση ως φαίνεται θα πάει για Εφετείο και εκεί ίσως αλλάξει η κατάσταση καθώς είναι σε άλλη περιοχή. Κρίμα πάντως να πούμε στο σημείο αυτό που κάποια εκκλησιαστικά στελέχη αμαυρώνουν το όνομα όλης της Εκκλησίας καθώς υπάρχουν πολλοί απλοί ιερείς που επιτελούν πολύ καλό έργο, τα στελέχη πρέπει να επιλέγονται πιο προσεκτικά...

Μερικές φράσεις από την επίμαχη ανάρτηση του Μητροπολίτη το 2015:

 «ΑΠΟΒΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΗΚΩΣΑΝ ΚΕΦΑΛΙ!- Ας μιλήσουμε έξω απ τα δόντια ΦΤΥΣΤΕ ΤΟΥΣ!».

 «Μην τους πλησιάζετε! Μην τους ακούτε! Μην τους εμπιστεύεσθε! Είναι οι κολασμένοι της κοινωνίας! Δεν μπορούν κάποιοι ξεφτιλισμένοι να υπερασπίζονται δημοσίως τα πάθη της ψυχής τους!».

«Ε λοιπόν αυτούς τους ξεφτιλισμένους, φτύστε τους! Αποδοκιμάστε τους! Είναι εκτρώματα της φύσεως! Ψυχικά και πνευματικά πάσχουν! Είναι άτομα με διανοητική διαταραχή! Δυστυχώς αυτοί είναι τρις-χειρότεροι και πολύ πιο επικίνδυνοι από κάποιους, που ζουν στα τρελλοκομεία!»


Με πληροφορίες από newsbeast.gr


Σχόλια