Διακοπή πρωταθλήματος επ αόριστον από Κυβέρνηση! Μήπως ήρθε η ώρα για δραστικά μέτρα στο Ελληνικό Ποδόσφαιρο;


Στην επ αόριστον διακοπή του πρωταθλήματος στο Ελληνικό ποδόσφαιρο προέβη η Ελληνική Κυβέρνηση διαμέσω του Υφυπουργού Αθλητισμού κ. Βασιλειάδη μετά τα χθεσινά έκτροπα στον αγώνα ΠΑΟΚ-ΑΕΚ, η τύχη του οποίου τώρα πλέον θα αποφασιστεί στα δικαστήρια. 

    Κατά τον χθεσινό αγώνα μεταξύ ΠΑΟΚ και ΑΕΚ που προς το παρόν έληξε με 1-0 υπέρ του ΠΑΟΚ (έστω και με τον τρόπο που έγινε), στο τέλος του αγώνα εισέβαλλε ο Ιβάν Σαββίδης, Πρόεδρος του ΠΑΟΚ, μαζί με τους συνοδούς ασφαλείας του μαινόμενος στον γήπεδο απειλώντας θεούς και δαίμονες έχοντας σε εμφανές σημείο ζωσμένο ένα περίστροφο πάνω του! Κάτι που φυσικά όλοι οι φωτογράφοι και τηλεοπτικές κάμερες εντόπισαν. Ούτε που τον ένοιαξε τον κύριο Σαββίδη φυσικά και εννοείται το έπιασε με το χέρι αρκετές φορές όπως είδαμε. Δίχως να το χρησιμοποιήσει βέβαια, υπάρχουν και όρια, έστω και μακρινά διότι η είσοδος στον αγωνιστικό χώρο κατά αυτό τον τρόπο ήδη ξεπερνάει κάποια όρια, τουλάχιστον για δεδομένα ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Τώρα τι κάνουν στην Ρωσία απ όπου προήλθε ο Ιβάν ή σε άλλες χώρες όπως την Μέση Ανατολή, αυτό δεν μας ενδιαφέρει, δεν ανήκουμε εκεί. Σήμερα λοιπόν ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Βασιλειάδης και αφού συναντήθηκε μάλιστα και κατ ιδίαν με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου επί τρεις ώρες παρουσία και άλλων κυβερνητικών στελεχών, βγήκε και είπε πως διακόπτεται επ αόριστον το ελληνικό πρωτάθλημα κάτι που φυσικά είναι ένα ολόσωστο πρώτο βήμα. Αυτό σημαίνει πως αναβάλλεται επ αόριστον και ο τελευταίος χρονικά αγώνας της Αγωνιστικής και συγκεκριμένα αυτός του ΠΑΣ Γιάννινα με τον Απόλλων Σμύρνης. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως αυτό το χθεσινό περιστατικό διέσυρε διεθνώς για άλλη μία φορά το Ελληνικό Ποδόσφαιρο, ήδη όλα τα μεγάλα και μη αθλητικά και λοιπά ΜΜΕ του εξωτερικού μας έχουν στα πρωτοσέλιδα τους.
  Τι έγινε όμως χθες ακριβώς; Να πω γενικά πως στο ελληνικό ποδόσφαιρο η ατμόσφαιρα ήταν και λίγο σε τεντωμένα σχοινιά καθώς είχε παρθεί λίγο νωρίτερα πίσω η ποινή που είχε επιβληθεί στον ΠΑΟΚ λόγω ενός παιχνιδιού με τον Ολυμπιακό στις 25 Φλεβάρη (αφαίρεση τριών βαθμών, 30.000 ευρώ πρόστιμο, παιχνίδια άνευ φιλάθλων για 2 αγωνιστικές). Γι αυτό και στον αγώνα ΠΑΟΚ-ΑΕΚ υπήρχαν φίλαθλοι. Οι οποίοι παρόλο τα όσα έγιναν με τον Σαββίδη, δεν ακούστηκαν, έμειναν αμέτοχοι (του ΠΑΟΚ αυτή τη φορά μιας και αυτός είναι το μαύρο πρόβατο της υπόθεσης, θα μπορούσε κάλλιστα φυσικά να ήταν κάποια άλλη μεγάλη ομάδα όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν πολλάκις). Αυτή τη φορά. Έτυχε. Διότι άλλες φορές μόνο αμέτοχοι δεν μένουν, οπότε μιλάμε απλώς για μία εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα. Τουλάχιστον αυτή την φορά όμως οι οπαδοί μάλλον είδαν πως ήταν παρατραβηγμένο αυτό που έκανε ο Σαββίδης και εαν το θέμα με οφσαιντ και τα συναφή τίθεται προς συζήτηση, την οπλοφορία μάλλον την ψιλοκαταδικάζουν όπως και την γενικότερη αντίδραση του. Κρίμα όλη η υπόθεση για την ομάδα. Ίσως όμως και οι διαιτητές στην Ελλάδα θα έπρεπε λίγο πιο σοβαροί να είναι και να μην αλλάζουν απόψεις διαρκώς σε διάφορα παιχνίδια κατά το δοκούν. Ίσως από Αθήνα μεριά να μην θέλουν πρωταθλητή από Βόρεια Ελλάδα και να υπήρχαν κόντρες με τον "δικέφαλο του Βορρά" και ο Ιβάν να "ξέσπασε" αλλά παρ ολαυτά δεν δικαιολογείται, ειδικά όταν ξέρει πως ακριβώς κάτι τέτοιο περιμένουν από μεριάς Αθήνας, δεν φέρθηκε καθόλου διπλωματικά δηλαδή. Ο αγώνας διεξήχθη, ο ΠΑΟΚ έβαλε στο τέλος του αγώνα ένα γκολ το οποίο μετά από λίγα λεπτά αναίρεσε ο βοηθός προπονητή, ο Ιβάν όρμησε στο γήπεδο οπλοφορώντας και ζητώντας να μετρήσει το γκολ, ο αγώνας σταμάτησε, ένα μεγάλο αλαλούμ συντελέστη με παίκτες, αστυνομικούς, Ιβάν, συνοδούς ασφαλείας, ρεπόρτερ κτλπ. Οι διαιτητές εξαφανίστηκαν στα αποδυτήρια από φόβο ενώ σύμφωνα με την ΑΕΚ ο Ιβάν φέρεται να είπε στον διαιτητή "είσαι νεκρός", κάτι που όμως είναι δύσκολο να επιβεβαιωθεί. Τελικά σχεδόν δύο ώρες μετά την λήξη του ματς, μέτρησαν τελικά το γκολ και προς το παρόν έχει την νίκη ο ΠΑΟΚ. Ένα μεγάλο μπάχαλο δηλαδή με πολλά παρασκηνιακά παιχνίδια κάτι που δείχνει ότι μιλάμε για μια στημένη υπόθεση πάλι.
   Κάποιοι οπαδοί του ΠΑΟΚ πάντως βλέπει κανείς στα social media και σε άλλα sites είτε υποστηρίζουν τον Πρόεδρο τους με την έννοια ότι δικαιολογείται έστω και μία λανθασμένη αντίδραση λόγω των τόσων αδικιών που υπέστην η ομάδα, είτε υποστηρίζουν πως είναι φτιαχτό με photoshop και άλλα τέτοια ωραία. Τα διεθνή ΜΜΕ πάντως δεν φαίνεται να συμμερίζονται τέτοιες δικαιολογίες και καλά κάνουν, για τις άλλες χώρες τέτοια φαινόμενα είναι απαράδεκτα (αλλά και κατά την γνώμη κάποιων οπαδών ευτυχώς). Οι τίτλοι που έχουν στα άρθρα τους δεν μας τιμάνε και δεν χρειάζεται να αναφέρω τι είδους τίτλοι είναι. Στην Γερμανία ας πούμε μιλάνε για χάος στο Ελληνικό Ποδόσφαιρο, χρειάστηκε επέμβαση της Κυβέρνησης κτλπ. Και μιας και αναφέραμε την Κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός κατά την διάρκεια της σημερινής έκτακτης σύσκεψης τόνισε πως 
«Δεν με ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος. Αυτή η ιστορία θα τελειώσει και όλοι θα βρεθούν προ των ευθυνών τους». Επιπλέον ο Υφυπουργός Αθλητισμού που η αλήθεια είναι καταβάλλει κάποιες προσπάθειες εξυγίανσης δήλωσε περίπου στο ίδιο μήκος απ την πρώτη στιγμή κιόλας πως  «Η κυβέρνηση εδώ και τρία χρόνια έχει δώσει μεγάλες μάχες για να μπορέσει να εξυγιάνει τον πολύπαθο χώρο του ποδοσφαίρου. Έχουμε κερδίσει πολλά, μένουν όμως πολλά περισσότερα να γίνουν. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα επιτρέψουμε να διακινδυνεύσει όλη αυτή η προσπάθεια. Δεν θα επιτρέψουμε να αναστηθούν φαινόμενα του παρελθόντος. Δεν θα επιτρέψουμε να γυρίσουμε πίσω. Αναλαμβάνοντας και όπου χρειαστεί και το πολιτικό κόστος. Είναι το τελευταίο που μας απασχολεί, το πιο σημαντικό είναι οι κανόνες που ισχύουν για όλους και έναντι όλων.»Υπό αυτό το πρίσμα, αποφασίσαμε να διακόψουμε το πρωτάθλημα. Τις αμέσως επόμενες ώρες θα ξεκινήσω συναντήσεις με τους φορείς του ποδοσφαίρου, την Ομοσπονδία, τη Λίγκα, είμαστε σε ανοιχτή επικοινωνία με την UEFA. Δεν θα ξαναεκκινήσει το πρωτάθλημα αν δεν υπάρχει ένα νέο, σαφές πλαίσιο συμφωνημένο από όλους, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά με όρους και κανόνες». Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι έχει να πει η UEFA διότι σε αντίθεση με την ΕΠΟ, εκεί οι ελληνικές ομάδες δεν έχουν τόση μεγάλη επιρροή, ούτε θεωρείται παραμάγαζο κάποιας ομάδας.
    Ο Πρόεδρος του ΠΑΟΚ πάντως, αλήθεια τι σκεφτόταν; Άτομα κοντινά σαυτόν αναφέρουν πως απλώς αντέδρασε λίγο υπερβολικά λόγω της αδικίας φέτος και πως πάνω στην ένταση της στιγμής ξέχασε να αφήσει το όπλο του στην άκρη για το οποίο κατέχει υποτίθεται νόμιμη άδεια. Μικρή σημασία έχει πάντως θα πω εγώ καθώς το αποτέλεσμα μετράει. Η γενικότερη συμπεριφορά του πάντως πιστεύω απορρέει από το γεγονός ότι νομίζει πως έχει μία άτυπη ασυλία λόγω του ότι είναι Πρόεδρος μιας ισχυρής ομάδας με φανατικούς οπαδούς, τα έχει/είχε καλά με την Κυβέρνηση και επειδή είναι ένας Ομογενής επενδυτής στην Ελλάδα. Α, και φυσικά λόγω κάποιων φιλανθρωπιών και θέσεων εργασίας στην συμπρωτευουσα είναι δημοφιλής πια στην πόλη, ωραία αυτά απλά μακάρι να μην είναι απλώς στάχτη στα μάτια όπως μου είπες και γνωστός μου οπαδός του ΠΑΟΚ. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων πάντως με εκτενής ανακοίνωση της αναρωτιέται γιατί δεν συνελήφθη επί τόπου αφού και άδεια οπλοκατοχής να έχεις, απαγορεύεται να εμφανιστείς με το όπλο έτσι σε δημόσιες εκδηλώσεις και γήπεδα μεταξύ άλλων. Μάλλον επειδή κάποια ήταν αδιάφοροι ή φοβισμένοι στο να κάνουν την δουλειά τους στην Αστυνομία της Θεσσαλονίκης. Το ότι είναι φανατικός Παοκτζής και αντέδρασε έτσι δεν το πιστεύω. Θα έπρεπε να είχε σκεφτεί λίγο περισσότερο καθώς είναι ένας μεγάλος επιχειρηματίας με διεθνή εμβέλεια και σίγουρα αυτό το περιστατικό αποτελεί δυσφήμιση για τον επιχειρηματικό εαυτό του. Και γενικότερα μου είναι αδιανόητο να καταλάβω πως συμπεριφέρονται έτσι άτομα υποτίθεται σοβαρά και πετυχημένα και ισχυροί καθώς δεν είναι ο μοναδικός αλλά πολλοί έχουν διαπράξει παρόμοια στο παρελθόν όπως ο Βαρδινογιάννης πριν δεκαετίες ας πούμε. Και βέβαια και οι τωρινοί των άλλων ομάδων μέσα στην διαπλοκή είναι και αυτοί. Εντύπωση πάντως προκαλεί πως την στιγμή που η μισή Γη καταδικάζει το γεγονός, ο Γιαννακόπουλος τον υποστήριξε λέγοντας μάλιστα και "respect στον Σαββίδη" με σχετική ανάρτηση του στο Instagram. Μία ανάρτηση την οποία ωστόσο πλέον έσβησε όμως. Όπως και ανάρτηση στο ίδιο μέσο από τον γιο του Ιβάν που υποστηρίζει τον πατέρα και πως....ανησύχησε για πρώτη φορά πραγματικά. Η καλύτερη ανάρτηση όμως ήταν στο twitter από τον Κατσουράνη όπου ο μικρός γιος του τον ρώτησε "πόσο ήρθε τελικά το ματς μπαμπά;" με τον Κατσουράνη να προσθέτει τι του λες τώρα του παιδιού....

    Το Ελληνικό Ποδόσφαιρο εν κατακλείδι έχει "ξεφύγει". Χρειάζονται δραστικά μέτρα. Χρόνια τώρα βλέπουμε σκάνδαλα, απαράδεκτες συμπεριφορές στελεχών ομάδων, οπαδούς να καταστρέφουν τα πάντα χωρίς τιμωρία, διαφθορά και άλλα. Ο Πρωθυπουργός και ο Υφυπουργός καλά τα είπαν όπως αναφέρθηκε παραπάνω και ορθώς διέκοψαν προσωρινά το Πρωτάθλημα ωστόσο πρέπει να πάρουν πιο δραστικά μέτρα και όχι μόνο να μείνουν στα μεγάλα λόγια. Και άλλοι στο παρελθόν είχαν πει πως δεν τους ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος αλλά τελικά δεν προχώρησαν σε κάτι παραπέρα μάλλον λόγου φόβου καθώς δυστυχώς φοβούνται τις ΠΑΕ οι οποίες ελέγχουν - και μάλιστα απόλυτα - μεγάλες μάζες κόσμου, έτοιμες για φασαρίες. Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι το εξής: τιμωρία του ΠΑΟΚ ώστε να μην δημιουργηθεί πνεύμα ατιμωρησίας και δούμε κι άλλη φορά άλλα στελέχη άλλης ομάδας να προβαίνουν σε παρόμοιες κινήσεις, πώληση αποκλειστικά ονομαστικών εισιτηρίων γηπέδων ώστε εάν γίνει κάτι να εντοπίζονται εύκολα τα εν λόγω άτομα, άμεση σύλληψη και ποινές στην ομάδα αν οι οπαδοί της μπαίνουν βίαια σε γήπεδο και χωρίς εισιτήρια σκαρφαλώνοντας πχ πάνω από τα κάγκελα και πάνω απ όλα ας επιβληθεί μία ποινή α λα Θάτσερ στυλ και συγκεκριμένα αποκλεισμός ΌΛΩΝ των ελληνικών ομάδων για 2-3 έτη απ όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ή μη διεξαγωγή ελληνικών αγώνων Α Εθνικής για μία ολόκληρη χρονιά.
   Μόνο έτσι ίσως βάλουν μυαλό ΌΛΕΣ οι ελληνικές ομάδες ανεξαιρέτως. Φυσικά μία τέτοια απόφαση θα συμπαρασύρει μαζί της και μικρότερες ομάδες που δεν φταίνε σε τίποτα αλλά άλλη λύση δεν υπάρχει. Και τότε στην Αγγλία δεν έφταιγαν όλες. Το σύνολο του ποδοσφαίρου όμως ήταν κακό. Και είναι κάτι που μετά από ένα μικρό αρχικό σοκ και ενδοιασμό θα αποδέχονταν θετικά και οι πολίτες και δη οι υγιείς φίλαθλοι όλων των ομάδων διότι υπάρχουν και εκείνοι σε ΚΆΘΕ ομάδα. Και εάν φαντάζουν υπερβολικά και άδικα και τρελά μέτρα αυτά επειδή έτσι θα την πληρώσουν και οι αθώοι, τότε ας αποκλειστούν από παντού μερικές μεγάλες ελληνικές ομάδες που διαρκώς παραβατούν για μερικά χρόνια. Γενικά κάτι προς αυτές τις κατευθύνσεις πρέπει επιτέλους για μία φορά να γίνει. Δεν γίνεται σε τοπικά πρωταθλήματα ή στην Γ και Β Εθνική πλέον να είναι πιο πολιτισμένα τα πράγματα και στην Α, την καλύτερη υποτίθεται, να βλέπουμε τέτοιο μαύρο χάλι...


Σχόλια