300+ νέα ασθενοφόρα και εναέρια μέσα το 2018 για το ΕΚΑΒ - 143 χάρη στο Ίδρυμα Νιάρχος



Χάρη στην δώρεα 143 νέων υπερσύγχρονων ασθενοφόρων του Ιδρύματος Νιάρχου και τις προσπάθειες της Πολιτείας ενισχύεται η Δημόσια Υγεία και συγκεκριμένα το ΕΚΑΒ σε πολύ μεγάλο βαθμό. Είναι απ τις ιδιωτικές πρωτοβουλίες που χαίρονται όλοι να βλέπουν στην χώρα μας και μακάρι κιάλλες πλούσιες οικογένειες, επιχειρήσεις ή ιδρύματα να προβούν σε παρόμοιες δράσεις, δεν είναι και λίγοι οι εύποροι που υπάρχουν άλλωστε... Το Ίδρυμα Νιάρχος πάντως με την πάροδο των ετών έχει ήδη συνεισφέρει πάρα πολλά στην Ελλάδα σε όλους τους τομείς και ας μην είναι ευρέως γνωστό σε όλους. Επιπλέον βλέπουμε πως τα τελευταία 2 έτη παραδόξως κάτι κινείται πάλι και στην Δημόσια Υγεία από κρατικής μεριάς, συντελείται σταθερά μία αναβάθμιση της Υγείας. Φυσικά μακάρι να δοθεί προτεραιότητα και στην Δημόσια Εκπαίδευση και Ασφάλεια της χώρας. 

    Αρχικά ας αναφερθεί πως πλέον το 50% του στόλου του ΕΚΑΒ χάρη σε κρατικές αγορές και δωρέες πλέον είναι υπερσύγχρονο καθώς μιλάμε για οχήματα που αποκτήθηκαν μετά το 2015. Πριν από εκείνη την χρονιά υπήρχαν μονάχα μερικές σκόρπιες προμήθειες ασθενοφόρων μέσω μεμονωμένων δωρεών ευαισθητοποιημένων ιδιωτών ή Περιφερειών ενώ παραχωρήθηκαν και από το Πυροσβεστικό Σώμα μερικές δεκάδες ασθενοφόρα προς το ΕΚΑΒ τα τελευταία 2 έτη. Η τελευταία μαζική ενίσχυση είχε γίνει το 2008 όταν και η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών είχε δωρίσει στο Ελληνικό Δημόσιο συνολικά 107 ασθενοφόρα (μάρκας VW) συν 6 οχήματα προς για το Πυροσβεστικό Σώμα. Όλα τα υπόλοιπα μέχρι εκείνη την στιγμή της δωρέας των Εφοπλιστών ήταν από τις αρχές του 2000 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα. 

    Συνολικά αντικαθίστανται όπως ανέφερε σε διάφορα Μέσα και ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ κ. Καρακατσιανόπουλος 301 ασθενοφόρα ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη και διαγωνισμός για την προμήθεια 28 ακόμη ασθενοφόρων για την Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλία. Έπεται και διαγωνισμός για 72 ασθενοφόρα ακόμη και για άλλες περιοχές. Η αναβάθμιση είχε και έχει ως εξής:

- Το 2016 το Ελληνικό κράτος αγόρασε 90 ασθενοφόρα (Mercedes) για το ΕΚΑΒ.   
  Παράλληλα διορίστηκαν 186 νέοι μόνιμοι υπάλληλοι στο ΕΚΑΒ.
- Το 2017 διορίστηκαν 100 νέοι μόνιμοι υπάλληλοι στο ΕΚΑΒ.
- Φέτος το 2018 βρίσκονται σε εξέλιξη δύο διαγωνισμοί προμήθειας οχημάτων και
  συγκεκριμένα ο ένας αφορά 28 ασθενοφόρα για Κεντρική Μακεδονία και Θεσσαλία   
  ύψους 2 εκατ. ευρώ και 72 ακόμα ασθενοφόρα για Αττική και Νότιο Αιγαίο (καλύπτονται από το ΕΣΠΑ 2014-2020) ύψους 5,2 εκατ. ευρώ. Μάλιστα υπάρχει στόχος και για έναν ακόμη διαγωνισμό για 14 ακόμη οχήματα για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Επιπλέον εντός του έτους πρόκειται να διοριστούν 40 μόνιμοι ακόμη στο ΕΚΑΒ.

    Επίσης στα πλαίσια διακρατικού ενεργειακού έργου και αφού συμφωνήθηκε με την Ελλάδα να προσφερθεί κάτι στις κοινωνίες τις τοπικές, παραδόθηκε ο αριθμός των 33 σύγχρονων ασθενοφόρων που αποτελεί δωρεά του Διαδραστικού Αγωγού Φυσικού Αερίου TAP. Ο TAP τα προσφέρει αυτά ως αντισταθμιστικά οφέλη για την ενόχληση που προκαλεί με τις εργασίες του (και για λόγους μαρκεντινγκ φυσικά) στις τοπικές κοινωνίες απ τις οποίες περνά ο Αγωγός. Στα πλαίσια του εταιρικού αυτού προγράμματος πέρα από τα ασθενοφόρα προσφέρει επίσης στους τοπικούς Φορείς και Δήμους συνολικά 90 οχήματα δημοσίας χρήσης μεταξύ των οποίων 15 εκχιονιστικά, 16 απορριμματοφόρα, 2 οχήματα δασικής υπηρεσίας, 4 πολιτικής προστασίας συνολικού ύψους 10 εκ. ευρώ.
    Πέραν των κρατικών αγορών και του TAP, ήρθε πλέον και το Ίδρυμα Νιάρχου που υπέγραψε με το Ελληνικό Δημόσιο την μεγαλύτερη ιδιωτική δωρέα που έγινε ποτέ στην Δημόσια Υγεία, μία δωρέα ύψους 200 εκατ. ευρώ (βλέπε αναλυτικότερα στο τέλος του άρθρου) στην οποία τα 14 εκατ. διατέθηκαν για την προμήθεια 143 ασθενοφόρων (μάρκας Peugeot Boxer) προς το ΕΚΑΒ συν σύστημα τηλεματικής στην Αθήνα και 200 πομποδέκτες ψηφιακής τεχνολογίας TETRA» σε όλη την Ελλάδα (κάτι που αναμένεται να μειώσει τους χρόνους ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ σε περιστατικά) ! Ανάμεσα στα 143 νέα οχήματα του ΕΚΑΒ, πέρα από τα 65 «παραδοσιακά» (συμβατικά) ασθενοφόρα υπάρχουν και 26 με τετρακίνηση για ορεινές επαρχίες (4Χ4), 30 μικρού όγκου για νησιά-στενούς δρόμους, καθώς και 22 Κινητές Μονάδες (κινητά χειρουργεία στην ουσία).



    Επίσης, η ελληνική αντιπροσωπεία Peugeot τελείωσε και με την πανελλαδική εκπαίδευση των πληρωμάτων του ΕΚΑΒ στον χειρισμό των νέων οχημάτων. Ο Όμιλος Συγγελίδη (ο Έλληνας αντιπρόσωπος δηλαδή της μάρκας στην χώρα μας) θέλοντας να συνεισφέρει στο τεράστιο κοινωνικό έργο θα παρέχει μάλιστα και για τα δύο πρώτα χρόνια δωρεάν την προληπτική τους συντήρηση στα εξουσιοδοτημένα συνεργεία της Peugeot ανά την ελληνική επικράτεια (οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες που είπαμε και παραπάνω και χαιρόμαστε να υπάρχουν, άλλωστε το κράτος είμαστε όλοι εμείς). 


    Τέλος αναφέρεται πως σε όλη την Ελλάδα έχουν ή θα γίνουν σύντομα και ιδρύσεις νέων Σταθμών ΕΚΑΒ προκειμένου να υπάρχει καλύτερη γεωγραφική κάλυψη και να μειωθούν οι χρόνοι μετάβασης των πληρωμάτων ΕΚΑΒ στα συμβάντα που καλούνται να πάνε. Είναι αίτημα πολλών Δήμων αφού πλέον τα Κέντρα Υγείας, σε αντίθεση με κάποτε έχουν περάσει σε φάση παρακμής όσον αφορά αυτό το θέμα. Λειτουργούν μετά βίας ή και υπολειτουργούν πολλά απ αυτά. Πλεόν δεν έχουν ασθενοφόρα όλα τα Κέντρα Υγείας ενώ και όσα έχουν δεν έχουν πάντα οδηγούς ή πληρώματα για όλο το 24ωρο. Λίγο πολύ επίτηδες μάλλον δεν αλλάζει κάτι καθώς πια το ΕΚΑΒ επωμίζεται τον ρόλο αυτό όλο και περισσότερο και σιγά σιγά καλύπτει όλες τις περιοχές (και όχι μόνο τις πρωτευούσες των Νομών). 

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΝΑΕΡΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΕΚΑΒ

    Με την δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου θα αγοραστούν και για πρώτη φορά στην ιστορία του ΕΚΑΒ 2 αεροσκάφη για τη μεταφορά ασθενών και θα επισκευαστούν και τα 3 ελικόπτερα που διαθέτει το ΕΚΑΒ. 
    Επιπλέον η Διοίκηση σχεδιάζει την ίδρυση νέας βάσης αεροκομιδών στη Θεσσαλονίκη χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστό κάποιο χρονοδιάγραμμα. Λειτούργησε ήδη το 2016 και το 2017 με επιτυχία ειδικό ελικόπτερο για την εξυπηρέτηση των αναγκών άμεσης βοήθειας της περιοχής, και ιδιαίτερα της Χαλκιδικής την καλοκαιρινή περίοδο καθώς βουλιάζει από τουρίστες. Πάντως Βάση Αεροδιακομιδών λειτουργεί από το 2012 στην Ρόδο μία καθώς και άλλη μία στην Ελευσίνα. Το 2017 ξεκίνησε και στο Άκτιο να λειτουργέι για να καλυφθεί η Δυτική Ελλάδα. Όπως τόνισε και ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ κ.Καρακατσιανόπουλος , χρειαζόταν μία διαδικασία ανασυγκρότησης που έπρεπε να είχε γίνει πριν πολλά χρόνια. Ευτυχώς που επιτέλους λοιπόν κάτι κινείται και ανανεώνεται ο στόλος οχημάτων και ιδρύονται Βάσεις Αεροδιακομιδής, ήταν άλλωστε κάτι που και εμείς οι ίδιοι πολίτες ζητούσαμε χρόνια αφού δεν είναι δυνατόν να βασίζεσαι αποκλειστικά και μόνο στην Πολεμική Αεροπορία που διαρκώς σήκωνε και σηκώνει ακόμα ολόκληρα μεγάλα αεροσκάφη σαν το C130 στον αέρα για έναν ασθενή! Φυσικά και καλά κάνει και το κάνει αυτό αφού κάθε ζωή που σώζεται είναι ανεκτίμητη, απλώς καλό είναι παράλληλα να μειώνεται και το κόστος μέσω ιδίων ελικοπτέρων (που προσγειώνονται και κατευθείαν σε νοσοκομείο κερδίζοντας πολύτιμο χρόνο για τον ασθενή) ή ειδικών αεροσκαφών. Σημείωσε πάντως πως υπάρχει και το ενδεχόμενο και για εξοπλισμό της Πολεμικής Αεροπορίας με 2 ελικόπτερα «τα οποία θα διατεθούν για σκοπούς αεροδιακομιδών».


    Συμπερασματικά μιλώντας, πολύ θετικά όλα αυτά και πράγματι αναβαθμίζεται το - για πολλά χρόνια παραμελημένο -  ΕΚΑΒ, μία Δημόσια Υπηρεσία που η αλήθεια είναι χαίρει εμπιστοσύνης και εκτίμησης από τους πολίτες. Ωστόσο παρά τις προσλήψεις και την ανανεώση των ασθενοφόρων, βλέπει κανείς πως το κράτος δεν έδωσε πολύ σημασία στα εναέρια μέσα. Αυτά τελικά αναβαθμίζονται και επεκτείνονται με νέα μέσα χάρη σε ιδιωτική δωρεά. Αν δεν δεν υπήρχε αυτή, θα γίνονταν κάτι? Τέλος πάντων, σημασία έχει το αποτέλεσμα το οποίο είναι θετικό και δείχνει τα καλά αποτελέσματα μιας καλής σύμπραξης Ιδιωτικού και Δημοσίου Τομέα.

ΤΙ ΠΕΡΙΕΧΕΙ Η ΔΩΡΕΑ ΥΨΟΥΣ 200 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΝΙΑΡΧΟΥ

   Μνημόνιο συνεργασίας υπογράφηκε μεταξύ της Ελληνικής Πολιτείας και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), για την υλοποίηση δωρεάς με στόχο την αναβάθμιση και ενίσχυση της Υγείας. Ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος του ΙΣΝ ήταν που υπέγραψαν την Συμφωνία.
   Στην δωρεά περιλαμβάνονται 143 ασθενοφόρα όπως παρουσιάστηκε παραπάνω (για τα επόμενα 8 χρόνια μάλιστα θα καλύπτεται και η συντήρηση τους). Πέραν αυτών διατίθενται και 4 θερμοκοιτίδες για βρέφη που δύνανται να τοποθετηθούν και μέσα στα ασθενοφόρα. Απο εκεί και πέρα έχουμε τα εξής:
- Επισκευή των 3 ελικοπτέρων του ΕΚΑΒ.
- Προμήθεια 2 ειδικών αεροσκαφών για μεταφορά ασθενών.
- Τηλεματική στην Αθήνα και ψηφιοποίηση του συστήματος επικοινωνίας του ΕΚΑΒ με τοποθέτηση 200 ψηφιακών πομποδεκτών.
- Αγορά τριών πανάκριβων PET/CT προκειμένου να διατεθούν σε δημόσια νοσοκομεία της χώρας καθώς και αγορά μονάδων παραγωγής ραδιοφαρμάκων (baby κυκλοτρόνια).
- ΤΡΙΑ νέα νοσοκομεία και ο εξοπλισμός αυτών. Δείτε παρακάτω.

• Ανέγερση και εξοπλισμό νέου κτιρίου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής
Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα νοσοκομεία της χώρας, με εξίσου παλαιές εγκαταστάσεις.

• Ανέγερση και εξοπλισμό Νοσοκομείου Παίδων Θεσσαλονίκης
Η δημιουργία ενός Παιδιατρικού Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, που αποτελεί ανάγκη του πληθυσμού της ευρύτερης περιοχής εδώ και δεκαετίες, θα αποτελέσει κόμβο εξυπηρέτησης και νοσηλείας για όλη τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία.

• Ανακατασκευή και πλήρη εξοπλισμό του κτιρίου των Αδελφών Νοσοκόμων στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, με σκοπό να λειτουργήσει ως Έδρα της Πανεπιστημιακής Νοσηλευτικής.

   Τέλος αυτές οι παραπάνω ήταν οι κυρίως δράσεις ωστόσο αναμένεται να πλαισιωθούν από επιπλέον έργα αναβάθμισης υφιστάμενων ξενοδοχειακών υποδομών σε νοσοκομεία της χώρας και προμήθειας νέου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, καθώς και από δράσεις υποστήριξης της εκπαίδευσης, πάντοτε στον τομέα της Υγείας, κατόπιν περαιτέρω συνεννόησης με το αρμόδιο Υπουργείο.

   Σημειώνεται πως από το 1996 που ξεκίνησε τη δράση του, το ΙΣΝ έχει ήδη πραγματοποιήσει δωρεές ύψους €125 εκατομμυρίων για την ενίσχυση του χώρου της Υγείας στην Ελλάδα.
    Με την ολοκλήρωση και παράδοση του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στην ελληνική κοινωνία, καθώς και με τη συνεχιζόμενη υποστήριξη του ΚΠΙΣΝ για τα επόμενα πέντε χρόνια, αλλά και των οργανισμών που μετεγκαθίστανται σε αυτό (Εθνική Λυρική Σκηνή, Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος), με μία δωρεά συνολικού ύψους σχεδόν €680 εκατομμυρίων και με την δωρεά 200 εκατ. υπερ της Υγείας πρόκειται για την 2η μεγαλύτερη μεμονωμένη προσπάθεια στήριξης του Ιδρύματος προς την Ελλάδα.

Mε πληροφορίες από tovima.grsnf.orgthessnews.gr

Σχόλια