Η Tesla ήρθε στην Ελλάδα να επενδύσει!


Η Tesla "πάτησε" και επίσημα το επενδυτικό πόδι της στην Ελλάδα υπό την επωνυμία Tesla Greece! Απόδειξη αυτού, το ελληνικό ΑΦΜ που έλαβε από το Υπουργείο Οικονομικών. Οι φήμες και τα δημοσιεύματα που κυκλοφορούσαν προ 2 μηνών περίπου και που ισχυρίζονταν πως υπήρχε στενή επαφή μεταξύ της εταιρίας και της Ελληνικής Κυβέρνησης, επαληθεύτηκαν με τον πιο θετικό τρόπο τελικά! 

    Τους προηγούμενους μήνες ο αμερικανικός κολοσσός του Elon Musk* (ο οποίος είχε αναφέρει παλαιότερα πως είναι λάτρης της Ελλάδας και πως η χώρα ενδεικνύεται για επενδυτικές ευκαιρίες καθώς υπάρχει και το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό) βρισκόταν σε επαφή με την Κυβέρνηση για μία ενδεχόμενη επένδυση στην πατρίδα μας. Έστω και μικρή για αρχή. Βέβαια η εταιρία ήξερε πάνω κάτω πως έχουν τα πράγματα στην Ελλάδα καθώς είχε ήδη άνθρωπο δικό της για να της τα εξηγήσει και συγκεκριμένα τον κύριο Κ. Λάσκαρη ο οποίος είναι ο επικεφαλής Έρευνας και Σχεδιασμού των ηλεκτρικών κινητήρων στην Tesla Motors, στη Silicon Valley της Καλιφόρνιας και δουλεύει για την Tesla από το 2012. Ο Κ. Λάσκαρης είναι απόφοιτος της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ, ενώ εκπόνησε το διδακτορικό του στο Εργαστήριο Ηλεκτρικών Μηχανών και Ηλεκτρονικών Ισχύος της Σχολής (κατά τάλλα τα Δημόσια Πανεπιστήμια μας δεν παράγουν όπως κάποιοι επιτήδειοι ισχυρίζονται κατά καιρούς και χρειάζονται...ιδιωτικά καλύτερα).
   Από κυβερνητικής πλευράς είχαμε τον αναπληρωτή Υπουργό Έρευνας και Καινοτομίας Κ. Φωτάκη ο οποίος είχε βαλθεί να φέρει την συγκεκριμένη εταιρία στην Ελλάδα. Λίγο ο συμπατριώτης μας στο εξωτερικό, λίγο η επιθυμία του Υπουργού, λίγο ο θαυμασμός του ιδρυτή προς την Ελλάδα και το ότι ο κολοσσός προσπαθεί να ανοιχτεί στην Ευρώπη περαιτέρω και συν το διαθέσιμο προσωπικό που υπάρχει στην χώρα μας, συνέβαλαν όλα στο να πατήσει τελικά πόδι στα εδάφη μας. Βέβαια όπως έχει αναφερθεί, γίνανε πολλές συζητήσεις καθώς η Tesla επιδίωκε να εξασφαλίσει τους καλύτερους δυνατούς για την ίδια όρους, προτού προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου. Ζητούμενο για την Tesla είναι να διασφαλίσει το μέγιστο όφελος με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση και ρίσκο για την επένδυσή της και, ως εκ τούτου, αυτό που στην παρούσα φάση ζητάει από την κυβέρνηση, είναι συγκεκριμένες παρεμβάσεις που θα διαμορφώσουν το ευνοϊκότερο για την ίδια πλαίσιο.



    Προς το παρόν πάντως η εταιρία δεν έχει σκοπό να φτιάξει κάποια παραγωγική μονάδα ούτε και να διανέμει από την Ελλάδα τα οχήματα της (καλά για τα διαστημόπλοια της ούτε λόγος για τώρα). Αντιθέτως θα δραστηριοποιηθεί στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης (R&D) προς όφελος των διαστημικών τεχνολογιών που αναπτύσσει. Επιπλέον θα δραστηριοποιηθεί και στον τομέα της ενέργειας μιας και υπάρχει πρόθεση για δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων. Για να γινόταν κάποιο παραγωγικό εργοστάσιο εντός ελληνικών συνόρων θα έπρεπε να υπάρξουν πολύ μεγάλα κίνητρα από την Κυβέρνηση και αλλαγές στην φορολογίες και όλες τις σχετικές νομοθεσίες. Αυτά φυσικά δεν υπάρχουν. Και επειδή είναι κάτι που οι κυβερνώντες το γνωρίζουν (και προφανώς το προσπερνάνε το θέμα μιας και άλλωστε δεν έχουν την εξουσία να αλλάξουν κάτι, τι όχι;), εξ ου και επιδιώχτηκε να συνδεθεί η δραστηριότητα της πολυεθνικής επιχείρησης αυτής με κάποια δημόσια ερευνητική υποδομής της χώρας συν κάποια προνόμια ακόμα, προκειμένου να μην επενδυθούν τα πάντα στην γειτονική Τουρκία όπου τους έχουν τάξει γη και ύδωρ προκειμένου να γίνει εκεί ένα εργοστάσιο (και που έχει πιθανότητες υλοποίησης καθώς υπάρχουν ήδη παραγωγικές μονάδες και άλλων βιομηχανιών εκεί). Δεν πειράζει όμως, έστω και έτσι είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι προσελκύθηκε μία επένδυση από την συγκεκριμένη εταιρία! Κάπως έτσι λοιπόν, η νέα εταιρία έκανε την εμφάνιση της στο ΓΕΜΗ (Γενικό Εμπορικό Μητρώο) στις 22 Φλεβάρη και πήρε ΑΦΜ ενώ το επόμενο διάστημα θα προσλάβει 50 εξειδικευμένα στελέχη στον χώρο της έρευνας και της τεχνολογίας (R&D). Σε ολόκληρη την Ευρώπη μόνον 3 τέτοιες μονάδες υπάρχουν, δύο στην Ολλανδία και μία στην Γερμανία. Τώρα πλέον και μία στην Αθήνα, οπότε είναι πράγματι πολύ θετικό γεγονός που επιλέχθηκε η χώρα μας. 

  Ο αρχικός χώρος της εταιρίας θα είναι στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος». Ένα κορυφαίο επιστημονικό κρατικό Κέντρο που εντωμεταξύ μέχρι και πυρηνικό αντιδραστήρα μικρής ισχύος διαθέτει (για ερευνητικούς σκοπούς), που όμως είναι ανενεργό εδώ και χρόνια καθώς κρίθηκε στα πλαίσια των περικοπών ιδιαίτερα δαπανηρό. 
   Το αρχικό κεφάλαιο της εταιρείας πάντως θα είναι 740.000 ευρώ και διαχειριστής της ο Στέφαν Γουίλιμας Βέρκμαν. Να σημειωθεί πως σύμφωνα με το mononews.gr αναφέρει πως η αμερικανική πολυεθνική προχώρησε στην σύσταση της εταιρίας Tesla Greece μέσω της θυγατρικής της στην Ολλανδία, την Tesla Motors Netherlands B.V. (όπου μέτοχος κατά 100% είναι η Tesla Motors, Inc. και κανένας άλλος). Η Tesla Motors Netherlands B.V. δημιουργήθηκε το 2013 στην Ολλανδία και παράγει ηλεκτρικά αυτοκίνητα.


Aναπαράσταση αποικίας στον Άρη, 1η φάση

* Ο Elon Musk είναι ένας μεγάλος επιχειρηματίας στον χώρο της τεχνολογίας και οραματιστής. Υπήρξε ιδρυτής της υπηρεσίας online πληρωμής Paypal, κατείχε και μία μικρή εταιρία πληροφορικής, την zip2, που πουλήθηκε στα τέλη του 90 και με την οποία έγινε εκατομμυριούχος. Είναι ιδρυτής της Tesla Motors που παράγει πρωτοπόρα πλήρως ηλεκτρικά αυτοκίνητα με στόχο κάποτε να διατείθονται σε όλους σε προσιτές τιμές (35.000 ευρώ κοστίζει το πιο φθηνό μοντέλο αυτή τη στιγμή) ενώ έχει ιδρύσει και την SpaceX, μία εταιρία διαστημικών τεχνολογιών η οποία κατέχει τα πιο εξελιγμένα διαστημόπλοια αυτή τη στιγμή όπως το Dragon. Έχει μεταφέρει φορτία στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με κόστος αρκετά χαμηλότερο απ ότι χρειάζονταν η NASA παλαιότερα. Με την ίδια εταιρία σχεδιάζει να φτιάξει την πρώτη αποικία στον πλανήτη Άρη εως το 2025 και μάλλον θα είναι και ο πρώτος καθώς η NASA και άλλες ιδιωτικές εταιρίες σχεδιάζουν δικές τους αποστολές αρκετά αργότερα. Σχέδια για βάσεις υπάρχουν και για την Σελήνη. Επιπλέον δραστηριοποιείται και στα φωτοβολταϊκά, στο πρότζεκτ Hyperloop (κάτι σαν υποκατάστατο του τρένου, πολύ πιο γρήγορου) και σχεδιάζει να κατασκευάσει αεροπλάνο που να μπορεί να φτάσει σε οποιοδήποτε μέρος της Γης σε λιγότερο από μία ώρα με ταχύτητα έως και 18.000 μιλίων την ώρα!

Δείτε τις εικόνες και σύντομα βίντεο που αναπαριστούν τα σχέδια της SpaceX, ΕΔΩ

Με πληροφορίες από mononews.gr και zougla.gr

Σχόλια