Πατρινό Καρναβάλι 2018! Μια ιστορία 180 χρόνων...


Απόκριες 2018. Το Πατρινό Καρναβάλι ως ειθίσταται κλέβει για άλλη μία φορά τις εντυπώσεις πανελλαδικά και κατέχει δικαίως τον τίτλο της Βασίλισσας του Ελληνικού Καρναβαλιού, έχοντας μάλιστα περάσει και τα ελληνικά σύνορα. 30.000 καρναβαλιστές πήραν και φέτος μέρος στην παρέλαση προσφέροντας ένα ανεπανάληπτο θέαμα ενώ η πόλη της Πάτρας βούλιαξε και πάλι από κόσμο με δεκάδες χιλιάδες άτομα απ όλη την Ελλάδα να συρρέουν στην πόλη! Μεγαλοπρεπείς εορτασμούς είχαμε επίσης και σε Ξάνθη (που κατατάσσεται ανεπίσημα στην 2η θέση πανελλαδικά) και ακολουθούν Ρέθυμνο, Δράμα, Νάουσα, Κέρκυρα, Ιωάννινα (εκεί έχουν και το έθιμο με τις τζαμάλες, μεγάλες φωτιές - 67 φέτος - που ανάβουν στους δρόμους), Κοζάνη, Αθήνα αλλά και γενικά σε όλες τις πόλεις, μικρές και μεγάλες της Ελλάδος!

   Ο βασιλιάς Καρνάβαλος, με τα έντονα χρώματά του και τη μορφή του Άνεργου που τραβά τα μαλλιά του, το καλλιτεχνικό και με έντονη παρουσία της φύσης άρμα της Βασίλισσας του Πατρινού Καρναβαλιού με την υπέροχη Όλγα Κατσάρα να χορεύει ακατάπαυστα μοιράζοντας χαιρετισμούς και φιλιά, οι δυο Καρνάβαλοι των Πατρινών Καρναβαλιών 2017 και 2016, το «Ζουζουνο-όχημα» και τα άρματα των παλαιότερων Καρναβαλιών των Μικρών έδωσαν τον τόνο προκαλώντας τον θαυμασμό των θεατών.
Οι 30.000 καρναβαλιστές μαζί με 138 άρματα που πλημμύρισαν τους δρόμους κατά τη διάρκεια της μεγάλης παρέλασης της Κυριακής, έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και ξεφάντωσαν υπό τους ήχους  ξεσηκωτικής μουσικής που πυροδότησε το κέφι στα ύψη.
    Στο τέλος τα οχήματα των συλλόγων των σοκολατοριχτών έθεσαν το αθάνατο έθιμο του σοκολατοπόλεμου σε πλήρη εξέλιξη αποχαιρετώντας τους θεατές με την πιο γλυκιά καρναβαλική γεύση και δίνοντας ραντεβού σε λίγο στο Μόλο της Αγίου Νικολάου όπου όλοι μαζί θα αποχαιρετίσουμε το φετινό Καρναβάλι, θα παραδοθεί ο Βασιλιάς Καρνάβαλος στη φωτιά και θα υποδεχτούμε το Πατρινό Καρναβάλι του 2019.



    Το Πατρινό Καρναβάλι είναι μία εκδήλωση απ αυτές που έστω μία φορά στην ζωή σου πρέπει να έχεις πάει, είναι ένα απίστευτο γεγονός και αξίζει πραγματικά να πας, ειδικά αν είσαι νέος (αλλά και αργότερα με οικογένεια, μόνο που τότε καλό θα ήταν να κλείσεις νωρίς ένα ξενοδοχείο τα οποία όλα ανεξαιρέτως γεμίζουν το τελευταίο 3ήμερο ειδικά, οι πιο νέοι στοιβάζονται στις γκαρσονιέρες των φοιτητών γνωστών τους άνα....έως και 10 άτομα!). Είναι μία τρελή μαζική φάση που θα σου μείνει χαραγμένη στην μνήμη, πάντα με θετικό πρόσημο! Εντάξει μόνο άμα πάτε, μην το παρακάνετε και σας μαζεύουν οι διασώστες του ΕΚΑΒ και του Ερυθρού Σταυρού μετά απ τον δρόμο, που βρίσκονται διαρκώς επί ποδός. Σίγουρα θα διαβάσατε για το ότι υπήρξαν δεκάδες περιστατικά τέτοια και παραδόξως στο ελληνικό διαδίκτυο αρκετοί έκραξαν το γεγονός αυτό, λέγοντας πως κατάντησε η νεολαίο, ο ελληνικός λαός κτλπ. Δεν τα θεωρώ πρέπον καθώς μιλάμε για ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ άτομα που κυκλοφορούν στην Πάτρα εκείνη την περίοδο! Το ότι υπήρξαν και κάτι δεκάδες περιστατικά είναι εντελώς φυσιολογικό και καθόλου ανησυχητικό. Οποιος πάει στην Πάτρα, μάλιστα θα δει πως παρ όλης της τεράστιας κοσμοσυρροής και του ποτού, υπάρχουν λίγοι ξυλοδαρμοί και επεμβάσεις του ΕΚΑΒ. Σε αντίστοιχο event στην Βόρεια Ευρώπη, θα ήταν πολυ χειρότερα καθώς εκεί ακόμα και σε μικρές κωμοπόλεις, τα Σαββατοκυριακά τα απλά τα μη αποκριάτικα, τα ασθενοφόρα τρέχουν διαρκώς...

ΜΕΡΙΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

    Το Πατρινό Καρναβάλι είναι η μεγαλύτερη αποκριάτικη εκδήλωση στην Ελλάδα. Μετρά 180 χρόνια ιστορίας. Οι εκδηλώσεις αρχίζουν στις 17 Ιανουαρίου με την αναγγελία της έναρξης από τον τελάλη και το βράδυ του Σαββάτου που ακολουθεί με την Τελετή Έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού, ενώ διαρκούν μέχρι την Καθαρή Δευτέρα.
Το Καρναβάλι της Πάτρας δεν είναι μόνο η μεγάλη παρέλαση της τελευταίας Κυριακής, που είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο, αλλά ένα σύνολο εκδηλώσεων που περιλαμβάνουν Χορούς, Παρελάσεις (με συμμετοχή 30-40.000 περίπου καρναβαλιστών), Κυνήγι Κρυμμένου Θησαυρού (με συμμετοχή περίπου 90 πληρωμάτων), Καρναβάλι των Παιδιών (με συμμετοχή περίπου 12.000 παιδιών), Θέατρο Δρόμου, Εκθέσεις, Κινηματογραφικό αφιέρωμα, Πανελλήνιο Φεστιβάλ Σάτιρας Ερασιτεχνικού Θεάτρου κ.ά.
    Κορυφώνεται το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς με τη νυχτερινή ποδαράτη παρέλαση των πληρωμάτων του Σαββάτου, τη φαντασμαγορική μεγάλη Παρέλαση αρμάτων και πληρωμάτων της Κυριακής και τέλος το τελετουργικό κάψιμο του βασιλιά καρνάβαλου στο μώλο της Αγίου Νικολάου στο λιμάνι της Πάτρας.
   Ψυχή του καρναβαλιού αποτελούν οι δεκάδες χιλιάδες καρναβαλιστές Πατρινές, Πατρινοί, επισκέπτες και φίλοι του Πατρινού Καρναβαλιού άνθρωποι κάθε ηλικίας, οι οποίοι συμμετέχουν αυθόρμητα στις καρναβαλικές εκδηλώσεις, τόσο στις επίσημες, όσο και σε εκατοντάδες άλλες ανεπίσημες όπως αποκριάτικους χορούς, μπαλ μασκέ και γλέντια σε σπίτια, γειτονιές, κλαμπ, καφέ, εστιατόρια κτλ. εμπλέκοντας την πόλη όλη στους μεθυστικούς ιστούς του κεφιού.
    Είναι ο πυρήνας και η ζωτική δύναμη και ενέργεια του Πατρινού Καρναβαλιού που, με αιχμή τη νεολαία, δίνουν τη φρεσκάδα και τη αύρα ενθουσιασμού στη μεγάλη γιορτή. Πλέον την διοργάνωση αναλαμβάνει αποκλειστικά ο Δήμος Πατρέων μέσω της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πατρινό Καρναβάλι η οποία εποπτεύει και το καρναβαλικό εργαστήρι, μοναδικό χώρο στην Ελλάδα όπου κατασκευάζονται τα μεγαλειώδη άρματα του βασιλιά Καρνάβαλου και της συνοδείας του καθώς και άλλες κατασκευές που κοσμούν την πόλη στη διάρκεια της Αποκριάς.





ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

    Περισσότερα από 180 ΧΡΟΝΙΑ ιστορίας μετρά το καρναβάλι της Πάτρας και παραμένει ζωντανό και κορυφαίο χάρις στους χιλιάδες νέους και νέες της Πάτρας. Ταυτόχρονα, το καρναβάλι της Πάτρας έχει «γερά θεμέλια» και το αποδεικνύουν κάθε χρόνο οι χιλιάδες μικροί καρναβαλιστές που συμμετέχουν στο καρναβάλι των παιδιών και αποτελούν το μέλλον του κορυφαίου πολιτιστικού θεσμού της πόλης.

- Σύμφωνα με τον ιστορικό ερευνητή Νίκο Πολίτη, οι πρώτες αποκριάτικες εκδηλώσεις προσδιορίζονται στα μέσα του 19ου αιώνα και ήσαν κυρίως χοροί σε σπίτια.
- Ο πρώτος αποκριάτικος χορός έχει καταγραφεί αυτός που έγινε το 1829 στο σπίτι του Πατρινού εμπόρου Μωρέτη.
- Tο 1864, όταν δηλαδή έγινε η ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα εγκαταστάθηκαν στην Πάτρα πολλοί Επτανήσιοι, οι οποίοι επηρέασαν την εξέλιξη του καρναβαλιού. Παράλληλα, οι επαφές που ανέπτυξαν οι Πατρινοί με την γειτονική Ιταλία, μέσω του λιμανιού, συνέβαλαν και αυτές στην ανάπτυξη του καρναβαλιού.
- Τo 1870 εμφανίζονται τα πρώτα καρναβαλικά άρματα, ενώ το ολοκαίνουργο τότε δημοτικό θέατρο «Απόλλων» παραχωρείται για την πραγματοποίηση των πρώτων δημόσιων αποκριάτικων χορών.
- Την πρώτη δεκαετία του 1900 μετέχουν στο καρναβάλι άτομα απ όλες τις κοινωνικές τάξεις και καθιερώνεται ο αυγοπόλεμος με κέρινα αυγά γεμάτα κομφετί, που θεωρείται ο πρόδρομος του σημερινού σοκολατοπόλεμου.
- Όμως κατά την διάρκεια της Γερμανικής κατοχής και του εμφυλίου σταματούν οι εκδηλώσεις του καρναβαλιού (όπως και κάθε εορτασμός γενικότερα στην Ελλάδα κατά την μαύρη αυτή περίοδο) και ξεκινούν πάλι το 1951 με τους μουσικούς ομίλους του «Ορφέα» και της «Πατραϊκής Μαντολινάτας» να πρωτοστατούν στη διοργάνωσή του. Από το 1952 την διοργάνωση του καρναβαλιού αναλαμβάνει ο δήμος Πατρών, ενώ το 1966 εμφανίζεται ένα νέο ομαδικό παιχνίδι, ο «Κρυμμένος Θησαυρός».
- Το 1980 το παιχνίδι του «Κρυμμένου Θησαυρού» με τα πληρώματα και τ΄ άρματά του εντάσσεται για πρώτη φορά στη μεγάλη παρέλαση της Κυριακής επιδρώντας καταλυτικά μέχρι σήμερα στη διαμόρφωσή της, όπου κυριαρχούν η μεγάλη συμμετοχή, η ποικιλομορφία, η ζωντάνια, το κέφι και η χαρά.

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΕΤΙΝΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ:




Με πληροφορίες από patraevents.gr και protothema.gr

Σχόλια