Η Βουλή των Ελλήνων "υιοθετεί" τα παιδιά του πιλότου - Κανονική σύνταξη χηρείας λόγω πτώσης στο καθήκον!


Μία θετική είδηση ήρθε να προστεθεί σήμερα στον απόηχο του βαρύ και αρνητικού κλίματος που κυριάρχησε μετά την πτώση του Mirage παρασέρνοντας στον θάνατο τον ηρωικό 34χρονο πιλότο Γιώργο Μπαλταδώρο ο οποίος άφησε πίσω μία σύζυγο με 2 μικρά παιδιά...
 
    Σύμφωνα με απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής από το 2010, η Βουλή μπορεί να "υιοθετεί" τα παιδιά θανόντων ενστόλων που έπεσαν υπερ Πατρίδος εν ώρα καθήκοντος. Η απόφαση αυτή λοιπόν σύμφωνα και με Δελτίο Τύπου της Βουλής στην οποία αναφέρεται και ο Προέδρος της κ. Βούτσης, ελήφθη και πλέον θα καταβάλλεται στην μητέρα των παιδιών ειδικό επίδομα παιδιών ύψους 18.000 ευρώ το χρόνο μέχρι την ενηλικίωση της και εως 25 ετών εάν τα παιδιά σπουδάσουν. Μιλάμε δηλαδή για 1.500 ευρώ το μήνα μόνο για τα παιδιά (συν την σύνταξη χηρείας που θα αρχίσει να λαμβάνει η μητέρα των παιδιών κάποια στιγμή).
Η απόφαση πάντως της Ολομέλειας της Βουλής για τέτοιες περιπτώσεις προβλέπει τα εξής:
- για 1 τέκνο, 10.000 ευρώ ετησίως.
- για 2 τέκνα, 18.000 ευρώ ετησίως.
- για 3 τέκνα, 21.000 ευρώ ετησίως.
- για 4 τέκνα, 25.000 ευρώ ετησίως.

    Μπράβο λοιπόν για την γρήγορη και δίκαιη αντίδραση της Ελληνικής Πολιτείας. Είναι από τις στιγμές που μπορούμε να της πούμε ένα μπράβο. Φυσικά θα μπορούσε να θεωρείται αυτονόητο, ωστόσο στην Ελλάδα δεν θεωρείται η εφαρμογή νόμων και αποφάσεων αυτονόητη σε όλες τις περιπτώσεις και δη τόσο γρήγορα. Είναι ένας φόρος τιμής προς τον αδικοχαμένο πιλότο. Θα μπορούσε βέβαια κανείς να πει εναλλακτικά πως όλοι οι Έλληνες υιοθέτησαν τα παιδιά αυτά καθώς μην ξεχνάμε πως πρόκειται περί χρημάτων Ελλήνων φορολογουμένων για έναν καλό σκοπό....

Στην Ελλάδα πάντως η Βουλή των Ελλήνων έχει προβεί στην "υιοθεσία" (με τα ποσά που αναφέρθηκαν παραπάνω) 35 συνολικά παιδιών των οποίων οι πατεράδες πέσανε εν ώρα καθήκοντος από το 1996 εώς σήμερα. Δεν είναι δηλαδή η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. 

ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΗΡΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ
    Η αλήθεια είναι πως ο Νόμος 4387/2016 (κοινώς γνωστός ως Νόμος Κατρούγκαλου) αν και έφερε πολλές αντιδράσεις στην ελληνική κοινωνία, έχει ωστόσο και κάποιες σωστές και δίκαιες συντάξεις. Όσοι έχουν ένστολους συζύγους που έπεσαν ΕΝ ΩΡΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ, εξαιρούνται από τον νόμο αυτόν και ισχύει ο παλιός.
    Συγκεκριμένα και όπως αναφέρει το enikonomia.gr "με ρητή διάταξη της παραγράφου 3 του 4 εξαιρούνται του συνόλου των διατάξεων του νόμου 4387/2016 (συνεπώς και εκείνες του άρθρου 12 που αναφέρονται στη σύνταξη λόγω θανάτου) πρόσωπα που «δικαιούνται σύνταξη λόγω ανικανότητας ή λόγω θανάτου που προήλθε πρόδηλα και αναμφισβήτητα εξαιτίας της υπηρεσίας και ένεκα ταύτης, σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.δ. 169/2007, σε συνδυασμό και με αυτές του Π.δ. 168/2007. Οι διατάξεις της παραγράφου αυτής έχουν εφαρμογή και για τα πρόσωπα στα οποία μεταβιβάστηκε ή μεταβιβάζεται η σύνταξη των υπαγόμενων σε αυτές προσώπων».
    Αυτό σημαίνει ότι δεν θα λάβει το 50 % της σύνταξης του θανόντος ,όπως ισχύει με τον νόμο Κατρούγκαλου,ενώ η σύνταξή δεν θα υπολογιστεί σύμφωνα με τον σημερινό βαθμό του σμηναγού αλλά με τον βαθμό του αρχηγού ΓΕΕΘΑ,όπως προβλέπεται για τους βιαίως πεσόντες. Από 10% της σύνταξης θα λάβει και κάθε ένα από τα δύο παιδιά του."

Άξια αναφοράς πάντως και η πρωτοβουλία που πήρε ο Πρόεδρος της Superleague κ.Σουρωτής να στείλει επιστολή σε όλες τις ποδοσφαιρικές ομάδες της Ελλάδας ώστε να δοθούν συνολικά 100.000 ευρώ στην οικογένεια του πιλότου! Φυσικά κανένα χρηματικό ποσό του κόσμου δεν αναπληρώνει το κενό που αφήνει στην οικογένεια του ο χαμός του 34χρονου αλλά παρολαυτά συγχαρητήρια για την κίνηση αυτή όπως και συγχαρητήρια αξίζουν στην διοίκηση του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών που ανακοίνωσε την δωρέαν ιατρική περίθαλψη των παιδιών μέχρι την ενηλικίωση τους!

Σήμερα 13 Απριλίου το πρωι, βρέθηκε και η σορός του πιλότου από αλιευτικό σκάφος ανοιχτά της Σκύρου που συμμετείχε στις έρευνες εντοπισμού με το σκάφος να βρίσκεται 300 μέτρα βαθιά στην θάλασσα. Ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάζει...

Σχετικά με την πτώση του αεροσκάφους, τι μπορεί να έγινε και τι αντιδράσεις υπήρξαν, δείτε και προηγούμενο άρθρο ΕΔΩ

Σχόλια